Ројалиста
Poznat
- Poruka
- 9.563
Мислим да су ти муслимани (поред оније у Ист. Босни и Посавини, који су ионако Србијанци) најсличнији Србима. Мени је и у рату и посље рата било запањујуће колко су ови слични Србима са друге стране границе, једни труски а дргуи аустријски Крајишници.
Једном у рату у сред боја зачула се пјесма Јандриног јата са друге, њихове стране.Никоме није било јасно шта се дешава.
Такође сличност је запањујућа између муслимана и Срба Босанаца у појединим крајевима. Менталитет, говор, физиономија, све, осим имена.
Тај простор је прилично хаотичан што се тиче сеоба и можда још више конверзије религије. Мислим да нигде толико није било изражено "враћање" на стару религију као у том делу Босне, с тим да су некад бивши католици постајали православци и обрнуто, а све након масовних покрштавања тамошњих муслимана. Не знам сад за нека генетичка истраживања тог простора, али верујем да би тамо било прилично шаролико становништво, но опет мођује само међу собом доста слично.
Наравно, што се тиче сличности православног и муслиманског становништва у Босни, то је неупитно, потово ако говоримо о муслиманима који су то постали током XIX века, где смо имали донедавно живе треће рођаке правосалвне и муслимане у појединим срединама.