Порекло босанских и србијанских муслимана

Taj jezik i mentalitet je jedino što i imamo zajedničko danas. Naravno da se slažem s tobom da je problem današnje Bošnjačke nacije u tome što želi da se predstavi kao neki drevni narod. Naime, želja svakog naroda jeste da se uspostavi neki istorijski legitimitet i želja da se na njih ne gleda kao na nekakvu povijesnu nuspojavu već na jasno definisan, ravnopravan i istorijski relevantan etnos.

Не видим зашто је проблем данас признати да можда половина декласираних Срба нема везе са оним Србима што су дошли овамо у седмом веку? Као што то исто вреди и за вероватно већину других народа Европе, која је глобално гледано мали простор, кроз који је прошло разних народа и етничких скупина у најразличитијим вековима и комбинацијама? Ако се хоће градити нека нова нација, по принципу држава-нација, није проблем, у случају БиХ, рецимо Аустроугарска је ту имала врло добро смишљену политику, али проблем те као и свих каснијих политика, било је што се желела изградити једна нација по свему сродна српском народу, а са отклоном толиким као да се ту ради о два тотално различита света. Албанци су посебни, Словенци, Мађари, али никако не могу једног Бошњака да замислим као посебног у етничком смислу, јер поред свих разлика, а оне су углавном верске природе, они су оригинални Срби.

Vidimo sta sve vlasi mogu postati ali to je isto ono sto radi zapadna evropa danas a mi ih ismijavamo.

Dusan vam branio da se petljate sa vlasima a vlasi postadose najvece srbende.

Ajde javi se kad mozes da razlikujes Vlahe (Rumune) i Srblje (Srbe) od socialnih kategorija vlaha i sebara.

Jer nije jedno te isto.

Inace udeo Vlaha u etnogezi svih Jugoslovena je ogroman. To se zove asimilacija, a ti napravio da je to najvece cudo posle vaskrsenje Isusa.

- - - - - - - - - -

Malo ih ganjala da ih pobije, nista veliko nije radila...ti se blamiras toliko da se covjeku zgadi ovaj pdf

Kad je to SPC rekla posebno u 19. veku, gde SPC ni postoji. Ajde vidi najvazniji poglavar pravoslavne crkve u Srba, Stratimirovic je reko Karadjordju da se uzdrzava od odmaze za Muslimanima.

Inace SPC nema veze za tim sto srbijanski Muslimani ne osecaju se Srbima, oni sami nisu hteli, niti su hteli da zive u Srbiji nego su hteli da zive u Osmanskom Carstvu. Niti su ih Srbi smatrali Srbima osim par intelektualaca.

Poslednja izmena:
Не видим зашто је проблем данас признати да можда половина декласираних Срба нема везе са оним Србима што су дошли овамо у седмом веку? Као што то исто вреди и за вероватно већину других народа Европе, која је глобално гледано мали простор, кроз који је прошло разних народа и етничких скупина у најразличитијим вековима и комбинацијама?
Pa genetički gledano rekao bih da je tokom svih ovih stoljeća mješanja dobar dio ako ne cijelo stanovništvo koje se danas deklariše Srbima ima bar jednog predaka koji je bio u tom srpskom plemenu koje je došlo. Sa te strane možemo da pričamo o kulturološkoj vezi koja je ne prekinuta. Međutim znamo da Srbi nisu genetski "čist" narod jer takvo što nepostoji. Dakle nije problem ni priznati mogućnost da genetski neki čovjek nije Srbin ili Hrvat, s druge strane važnije je kako se on osjeća. Prebiranje krvnih zrnaca da se odredi nečija etnička pripadnost su ćorava posla. Recimo, šta reći o čovjeku koji je mješanac?

Ако се хоће градити нека нова нација, по принципу држава-нација, није проблем, у случају БиХ, рецимо Аустроугарска је ту имала врло добро смишљену политику, али проблем те као и свих каснијих политика, било је што се желела изградити једна нација по свему сродна српском народу, а са отклоном толиким као да се ту ради о два тотално различита света. Албанци су посебни, Словенци, Мађари, али никако не могу једног Бошњака да замислим као посебног у етничком смислу, јер поред свих разлика, а оне су углавном верске природе, они су оригинални Срби.
Kad kažeš originalni Srbi, na šta konkretno misliš?

Ajde javi se kad mozes da razlikujes Vlahe (Rumune) i Srblje (Srbe) od socialnih kategorija vlaha i sebara.

Jer nije jedno te isto.

Inace udeo Vlaha u etnogezi svih Jugoslovena je ogroman. To se zove asimilacija, a ti napravio da je to najvece cudo posle vaskrsenje Isusa.

- - - - - - - - - -

Kad je to SPC rekla posebno u 19. veku, gde SPC ni postoji. Ajde vidi najvazniji poglavar pravoslavne crkve u Srba, Stratimirovic je reko Karadjordju da se uzdrzava od odmaze za Muslimanima.

Inace SPC nema veze za tim sto srbijanski Muslimani ne osecaju se Srbima, oni sami nisu hteli, niti su hteli da zive u Srbiji nego su hteli da zive u Osmanskom Carstvu. Niti su ih Srbi smatrali Srbima osim par intelektualaca.
Lupas decko...mnogi vasi ucenjaci i popovi su bili za muslimane u smislu da ih se ostavi na miru ali djela na terenu govore skroz nesto drugo.

Sad mi ne pada na pamet da otvaram temu svih srpskobosnjackih sukoba i tirada koje pozivaju na klanje...

Ovo o Vlasima ne bih komentirao, moje misljenje znas...

Jer nije jedno te isto.

- - - - - - - - - -

Jos nesto, te bajke o spc ne prosipaj meni, ona postoji od svetog save sa istim ciljevima samo se ime i gospodari mijenjali kroz vijekove.

Jos nesto, te bajke o spc ne prosipaj meni, ona postoji od svetog save sa istim ciljevima samo se ime i gospodari mijenjali kroz vijekove.

Slusaj ti pricas da SPC imala uticaj u nacionalnom budjenju Srba, a SPC do 1920 nije ni postojala.

SPC je rezultat nacionalog budzenja u Srba, a ne njihov pokretac. Inace koji to vazni vladaika je reko da se pobiju Muslimani Stratimirovic ili onaj Grk koji je bio glavni vladika u Beogradu.

- - - - - - - - - -

Lupas decko...mnogi vasi ucenjaci i popovi su bili za muslimane u smislu da ih se ostavi na miru ali djela na terenu govore skroz nesto drugo.

Sad mi ne pada na pamet da otvaram temu svih srpskobosnjackih sukoba i tirada koje pozivaju na klanje...

Sta da se radi kad ste uvek bili zato da ostanete u Osmanskom Carstvu, a Srbi ne. Cak ste i ubili najboljeg Pasu za Srbe Hadzi Mustafu ili su i Dahije guslarski mith. Tezak zivot seljaka koji je doveo do sve nacionalnih ustanka Srba protiv Osmanlija isto ne spominjes. :roll:

Ovo o Vlasima ne bih komentirao, moje misljenje znas...

Ja sam moje misljenje ovde menjao bezbroj puta, ako mi dajes dobre dokaze da ti Vlasi su Rumuni opet cu promeniti. Ovde i diskutujem da bi nesto naucio.

- - - - - - - - - -

SPC je vise puta ukinuta i opet postavljena. Za vreme nacionalog budzenja ona ne postoji. To su fakti.

- - - - - - - - - -

Niko ne brani Sandzaklijama da se smatraju Srbi niti SPC, niti bilo ko drugi. Oni to necu i to se mora postovati.

Slusaj ti pricas da SPC imala uticaj u nacionalnom budjenju Srba, a SPC do 1920 nije ni postojala.

SPC je rezultat nacionalog budzenja u Srba, a ne njihov pokretac. Inace koji to vazni vladaika je reko da se pobiju Muslimani Stratimirovic ili onaj Grk koji je bio glavni vladika u Beogradu.

- - - - - - - - - -

Sta da se radi kad ste uvek bili zato da ostanete u Osmanskom Carstvu, a Srbi ne. Cak ste i ubili najboljeg Pasu za Srbe Hadzi Mustafu ili su i Dahije guslarski mith. Tezak zivot seljaka koji je doveo do sve nacionalnih ustanka Srba protiv Osmanlija isto ne spominjes. :roll:

Ja sam moje misljenje ovde menjao bezbroj puta, ako mi dajes dobre dokaze da ti Vlasi su Rumuni opet cu promeniti. Ovde i diskutujem da bi nesto naucio.

- - - - - - - - - -

SPC je vise puta ukinuta i opet postavljena. Za vreme nacionalog budzenja ona ne postoji. To su fakti.

- - - - - - - - - -

Niko ne brani Sandzaklijama da se smatraju Srbi niti SPC, niti bilo ko drugi. Oni to necu i to se mora postovati.
Bolan, da li si ti pijan? Spc u razlicitim oblicima postoji jos od rastka nemanjica. Ne bulazni, nisi na politici da se podj.ebajemo

Pa genetički gledano rekao bih da je tokom svih ovih stoljeća mješanja dobar dio ako ne cijelo stanovništvo koje se danas deklariše Srbima ima bar jednog predaka koji je bio u tom srpskom plemenu koje je došlo. Sa te strane možemo da pričamo o kulturološkoj vezi koja je ne prekinuta. Međutim znamo da Srbi nisu genetski "čist" narod jer takvo što nepostoji. Dakle nije problem ni priznati mogućnost da genetski neki čovjek nije Srbin ili Hrvat, s druge strane važnije je kako se on osjeća. Prebiranje krvnih zrnaca da se odredi nečija etnička pripadnost su ćorava posla. Recimo, šta reći o čovjeku koji je mješanac?

Наравно, лични доживљај би требао бити и остати примарни аспект нечијег одређења, али овде говоримо о пореклу које се негира.

Човек из мешаног брака ће опет имати неку своју одредницу, али и ту је бесмислено негирати нечију страну предака; неретко ти људи и немају јасно дефинисану националну припадност, поготово на овим нашим просторима, где се у последњих педесет година израђало четири-пет нових нација.

Kad kažeš originalni Srbi, na šta konkretno misliš?

Оригинални, у мислу да су пореклом Срби, да говоре српским језиком и да по етничким обележјима припадају српском етничком корпусу, тј. да су из њега настали.

Bolan, da li si ti pijan? Spc u razlicitim oblicima postoji jos od rastka nemanjica. Ne bulazni, nisi na politici da se podj.ebajemo

To nije tacno i to bi znao da si bilo koju knjigu procitao o SPC.

Sta ti znaci u razlicitim oblicima???

Kakvi su to oblici???

Gde ti je SPC u Bosni u 19. veku, kad sve vazne funkcije su u rukama Fanariota.

Inace ja sam mnogo vise piso, nego na sta si odgovorio.

.

Ti si stvarno nejasan ako je najveci vladika medju Srbima to reko to je valjda stav SPC. Sta se desilo na terenu je druga stvar. Pored toga da covek moze da pomisli da u Prvom Srpskom Ustanku Srbi su samo klali dok su Muslimani pili caj a ne da su ubijali i jedni i drugi, a Osmanlije najverovatnije jos vise nego Srbi.

Vidimo sta sve vlasi mogu postati ali to je isto ono sto radi zapadna evropa danas a mi ih ismijavamo.

Dusan vam branio da se petljate sa vlasima a vlasi postadose najvece srbende.

Većina bosanskih muslimana potiče baš od tih vlaha koji su preplavili Bosnu u tursko doba, dok se u isto vreme poturaju bajke o poreklu muslimana od bogumila, Gota ili šta već.
Muslimani potiču uglavnom od Vlaha, što se može utvrditi zavirivanjem u turske popisne registre i ostalu osmansku dokumentaciju. Bosanski muslimani danas žive u nekakvom izopačenom svetu fantazija kradući tuđu istoriju i besomučno pljujući svoje prave pretke o kojima šire svakakve laži. Nema te bljuvotine koju nisu ispisali o Vlasima misleći da će time nešto nauditi Srbima.

Većina bosanskih muslimana potiče baš od tih vlaha koji su preplavili Bosnu u tursko doba, dok se u isto vreme poturaju bajke o poreklu muslimana od bogumila, Gota ili šta već.
Muslimani potiču uglavnom od Vlaha, što se može utvrditi zavirivanjem u turske popisne registre i ostalu osmansku dokumentaciju. Bosanski muslimani danas žive u nekakvom izopačenom svetu fantazija kradući tuđu istoriju i besomučno pljujući svoje prave pretke o kojima šire svakakve laži. Nema te bljuvotine koju nisu ispisali o Vlasima misleći da će time nešto nauditi Srbima.
Ti pomijeso pdf izgleda?

To nije tacno i to bi znao da si bilo koju knjigu procitao o SPC.

Sta ti znaci u razlicitim oblicima???

Kakvi su to oblici???

Gde ti je SPC u Bosni u 19. veku, kad sve vazne funkcije su u rukama Fanariota.

Inace ja sam mnogo vise piso, nego na sta si odgovorio.
Znaci sve ono sto je predstavljalo srpsko pravoslavlje od nemanjica do danas a ne namjeravam ti sve izlagati...

Neki ce to reci za Islamsku zajenicu u Bosni i Hercegovini...
Islamska zajednica i jeste to. Po islamu samo je Sveta knjiga izvor svih zakona. Ovi ostali mogu da interpretiraju ali ne moram to da prihvatim.

Islamska zajednica je politicka zajednica muslimana bas kao i spc srba.

Dalje, islam ne poznaje nacije, on poznaje samo ljude koji se mole jednom Bogu i one koni se mole spomenicima i kipovima.

Islamska zajednica i jeste to. Po islamu samo je Sveta knjiga izvor svih zakona. Ovi ostali mogu da interpretiraju ali ne moram to da prihvatim.

Islamska zajednica je politicka zajednica muslimana bas kao i spc srba.

Dalje, islam ne poznaje nacije, on poznaje samo ljude koji se mole jednom Bogu i one koni se mole spomenicima i kipovima.

Nisi shvatio sto sam pokusao kazati.

Znaci sve ono sto je predstavljalo srpsko pravoslavlje od nemanjica do danas a ne namjeravam ti sve izlagati...

Ништа слично као СПЦ од 1920. године није постојало прије тога.
СПЦ је створена од југо-режима 1920. године, ДА ЊЕМУ СЛУЖИ наприје а посље народу шта остане.

До 1920. године, то није никакава централизована ЗЛА организација, која кује тајне планове против Хрвата и Бошњака.:lol: Једноставно, то није чак ни за спрдњу, то је спрдња са самом спрдњом.

Alo ti tako mislis ali ima ih koji misle drukcije....ona je kovala i kuje planove protiv svih koji nisu njeni podanici a i protiv svojih podanika koji ne rade po njenim nalozima..

"Немам ја шта мислити", то су чињенице.
Оно из чега ће 1920. настати СПЦ је било као четри цркве а не "једна зла организација која кује зле планове". Црква у Аустрији и Угарској, црква у Турској и црква у Србији и црква у Црној Гори. Постављање сваког од црквени поглавара та четри дијела је морало бити аминовано од власти под којом су били.
По твојој теорији, и аустријски цар и турски султан су били дио ЗЛЕ ЗАВЈЕРЕ СПЦ против Хрвата и Бошњака. То је скроз ван памети.

Podrinje, Semberija, Brcanski kraj, Lijevce polje i taj dio uz Savu ima dosta vlaha koji su presli na islam...

заборавио си средњу Босну, која је након пустошења у скоро непрекидном рату између Османлија и Угара највећим делом насељена власима, који су се врло брзо турчили.

заборавио си средњу Босну, која је након пустошења у скоро непрекидном рату између Османлија и Угара највећим делом насељена власима, који су се врло брзо турчили.
Ne bas srednja bosna nego lasvanskom dolinom pa od iznad travnika prema drvaru i oko vrbasa.

Vares, travnik, pa do zenice taj dio nema tu nesto posebno vlaha to je vazda bilo srce bosne tu ih je najmanje bilo.

Pricam znaci o muslimanima i katolicima vlasima.

Ne bas srednja bosna nego lasvanskom dolinom pa od iznad travnika prema drvaru i oko vrbasa.

Vares, travnik, pa do zenice taj dio nema tu nesto posebno vlaha to je vazda bilo srce bosne tu ih je najmanje bilo.

Pricam znaci o muslimanima i katolicima vlasima.

не, баш средња Босна је била одреда насељена власима, значи оно што је у средњем веку било језгро босанске државе - Краљеве земље.

Back