Порекло босанских и србијанских муслимана

Crkve su vecinski unistene za vreme Osmanlija pa opet napravljene. Dal ti tandoori nije dao izvor o robovima koji su kci raskih (pravoslavnih) popova iz Bosne. Kad je bilo popova bilo je i crkava.

Pogotovo u delovima koji si sam prizno je bilo pravoslavaca Podrinje i Hum.

Ali bas i ne znam sto si navalio na pravoslavce kad ima dokumente o prisutstvo Srba u Bosni pre primenje pravoslavlja i raskola uopste. Dobro nemam vise zivce stalno da te pratim, jer trenutno imam 2 posla i to mi uzima mnogo vremena, pa cu smaniti prisutstvo na forumu.

Ode server slaveneeeee....

Која је сврха ове поруке?

Да ли је имало размислио пре него што си је откуцао, о њеној логичној заснованости и евентуалним последицама (како по питању иритације сопствених саговорника, тако и санкцијама које би могао претрпети, уколико си пре него што си је поставио имао злокобне намере), или је ова порука одређено својеврсно признање да ти је једина намера вандализам (троловање)?

Poslednja izmena:
Prije nego nadjes neku crkvu ne pisi mi nikakve nebuloze....

па види, ако ти се траже остаци цркава по Босни, онда се придружи Сидрану. он је баш талентвован да копа по црквиштима и црквинама којих има у сваком мухамеданском селу.

од 3:00 па даље-

To volim kod vas srba [emoji2] uvijek nesto zamalo...u ratu ste mogli uzeti sve zamalo ali niste htjeli, zamalo postade madjarska pravoslavna ahahahaha

Ko imalo poznaje vatikan i one koji upravljaju svijetom tj. nacin na koji se sta odradjuje, Ugarska ne bi nikad postala pravoslavna ni na koji nacin...

Poredjenje je s madjarskom bas radi naseljenih vlaha i srbijanaca te hercegovaca i montenigera te granicom sa srbijomna koju srbija i srbi vazda kidisu.
Pa kako je onda Srbija komotno prešla na pravoslavlje?
Srbija je mogla za dlaku biti katolička zemlja

Pa kako je onda Srbija komotno prešla na pravoslavlje?
Srbija je mogla za dlaku biti katolička zemlja

Да парафразирам одговор какав се, водећи се досадашњим искуством, може очекивати од мује: зато што је Војска Републике Српске имала 24 тенка приликом Операције Текбир.

Ja samo tvrdim da nije istina da su srbi borci za krscanstvo nego da su se utalili sa turcima dok nisu imali nikoga jaceg.

Pravih Bosnjaka nema vise od 30%...npr. niko ne spominje brojnu madjarsku populaciju koja se povukla i bosnu nakon pada ugarske...ni oni nisu pravi bosnjaci, ti su ljudi naseljeni izmedju bijeljine i zvornika....poznajem neke starije ljude koji su jos otprije znali da su dosli iz madjarske...

Борци за хришћанство није историјски израз, него политички, а кад Србе посматрамо историјски у том раздобљу непосредних српско-турских односа, видимо да ту имамо периоде предупређивања катастрофе коју ће Османлије донети, период борбе против Османлија, потом период вазалне сарадње са њима, па нестанком српских држава наново борбом против њих кроз оружане снаге Угарске и Млетачке, па по паду тих линија одбране, поново својеврсну сарадњу са Турцима, док се срећа не би окренула у корист хришћана, и опет се побунили се против тих истих Турака.

Ако све то детаљно и пажљиво погледаш, видећеш да се користила свака прилика за борбу, а да се само у тренуцима опште пропасти хришћанских снага, дакле онда када више ниси имао куда погледати, српско становништво окретало и прихватало сарадњу са Османлијама, такорећи, мирили су се са судбином.

Што се тиче речене мађарске популације, није то била мађарска етничка популација, већ углавном наши муслимани који су се повукли из Угарске, после ослобођења Угарске од Османлија. Ако је Мађара нешто и било потурчено, то се вратило хришћанској вери, а пут Босне спустили су се само они који су говорили српским језиком, и таквих није било мало, с обзиром да су Турци Угарску освојили војном силом скупљеном углавном на нашим просторима.

Борци за хришћанство није историјски израз, него политички, а кад Србе посматрамо историјски у том раздобљу непосредних српско-турских односа, видимо да ту имамо периоде предупређивања катастрофе коју ће Османлије донети, период борбе против Османлија, потом период вазалне сарадње са њима, па нестанком српских држава наново борбом против њих кроз оружане снаге Угарске и Млетачке, па по паду тих линија одбране, поново својеврсну сарадњу са Турцима, док се срећа не би окренула у корист хришћана, и опет се побунили се против тих истих Турака.

Ако све то детаљно и пажљиво погледаш, видећеш да се користила свака прилика за борбу, а да се само у тренуцима опште пропасти хришћанских снага, дакле онда када више ниси имао куда погледати, српско становништво окретало и прихватало сарадњу са Османлијама, такорећи, мирили су се са судбином.

Што се тиче речене мађарске популације, није то била мађарска етничка популација, већ углавном наши муслимани који су се повукли из Угарске, после ослобођења Угарске од Османлија. Ако је Мађара нешто и било потурчено, то се вратило хришћанској вери, а пут Босне спустили су се само они који су говорили српским језиком, и таквих није било мало, с обзиром да су Турци Угарску освојили војном силом скупљеном углавном на нашим просторима.

Pa ponajvise su dobili islamizovanu populaciju koja je govorila istocno-hercegovacki i bila naseljen u Slavoniji, stoga opet Hercegovci, da ne kazem Srbi :D

Ти то тврдиш читаво време, али нису Срби ти који су читаво време имали добар однос са Османлијама, као што рекох било је периода сарадње које нико не спори, а овде су дати и оквирни догађаји између којих је било више мање тако. Што се тиче ширења религије, никаквог ту ширења религије осим ислама није било, Срби су само добили назад своју цркву, коју су скупо плаћали док су могли да је издржавају.

О положају Српске цркве у то идилично време наше сарадње са Османлијама погледај овде:

Рекло би се идеални услови за ширење религије?

Ројалиисто, можда мујо мисли на територијално ширење? Ако је то мислио, онда то заиста и јесте тачно - Српска је црква значајно увећала број својих епархија за време османсог периода, задржавши све што је имала у предосманском (изузев искључиво царскиг грчких епископија).

Тако нешто не би било могуће без Османске Турске, јер римокатолички свет уопште није познавао такве системе верске толеранције. Ни у јеретичкој Босни није било организације Православне цркве.

Ројалиисто, можда мујо мисли на територијално ширење? Ако је то мислио, онда то заиста и јесте тачно - Српска је црква значајно увећала број својих епархија за време османсог периода, задржавши све што је имала у предосманском (изузев искључиво царскиг грчких епископија).

Тако нешто не би било могуће без Османске Турске, јер римокатолички свет уопште није познавао такве системе верске толеранције. Ни у јеретичкој Босни није било организације Православне цркве.

Можда, али то није могло бити у "талу" са Турцима, јер се српско становништво на те просторе населило углавном бежећи пред Турцима, а много мање долазећи као сељачко становништво жељно пореских олакшица које су Турци на границама Царства обезбеђивали. А то што се пропашћу Угарске није имало куда даље, те вероватно и након стеченог неког искуства са Турцима, ти који су бежали из Србије и Босне у Јужну Угарску, нису после бежали и одатле, већ су се ту помирили са судбином. При том, немојмо заборавити, да све оно што је створено под Турцима у том смислу, остало је признато и у Хабзбуршкој монархији.

Нисам сигуран, али неке епархије преко Саве, Дунава и Дрине, постојале су и раније, како од времена Немањића, тако и касније установљене на подручју Јужне Угарске, посредством српских деспота. Под Турцима основане су Печујска, Сегединска, Арадска, Ораховичка, Темишварска, Будимска епархија... већина изван територије данашње Србије, али и некадашње СФР Југославије.

Poslednja izmena:
Можда, али то није могло бити у "талу" са Турцима, јер се српско становништво на те просторе населило углавном бежећи пред Турцима, а много мање долазећи као сељачко становништво жељно пореских олакшица које су Турци на границама Царства обезбеђивали. А то што се пропашћу Угарске није имало куда даље, те вероватно и након стеченог неког искуства са Турцима, ти који су бежали из Србије и Босне у Јужну Угарску, нису после бежали и одатле, већ су се ту помирили са судбином. При том, немојмо заборавити, да све оно што је створено под Турцима у том смислу, остало је признато и у Хабзбуршкој монархији.

Нисам сигуран, али неке епархије преко Саве, Дунава и Дрине, постојале су и раније, како од времена Немањића, тако и касније установљене на подручју Јужне Угарске, посредством српских деспота. Под Турцима основане су Печујска, Сегединска, Арадска, Ораховичка, Темишварска, Будимска епархија... већина изван територије данашње Србије, али и некадашње СФР Југославије.

Дошло се са, оквирно говорећи, овога:

srbija14.jpg

..на ово:

Patriarchate_of_Pe%C4%87_in_the_16th_and_17th_century.png

Дакле, говоримо о једном подоста значајном територијалном проширењу у смеру северозапада. Не само у смеру ужих угарских земаља, већ и босанском и хрватском правцу.

Иначе, једино што ме одиста буни око територијалне организације Пећке патријаршије јесте како је Самоков завршио то. Мада, некада му је име било Српски Самоков. Сребрена је ту била поставила баш неке интересантне информације око самоковске повеснице које су мени биле потпуно непознате, мада ме занима како је до тога конкретно дошло и имамо ли шта о Самокову пре 1557. године.

Poslednja izmena od moderatora:

srbija14.jpg
..на ово:

Дакле, говоримо о једном подоста значајном територијалном проширењу у смеру северозапада. Не само у смеру ужих угарских земаља, већ и босанском и хрватском правцу.

Иначе, једино што ме одиста буни око територијалне организације Пећке патријаршије јесте како је Самоков завршио то. Мада, некада му је име било Српски Самоков. Сребрена је ту била поставила баш неке интересантне информације око самоковске повеснице које су мени биле потпуно непознате, мада ме занима како је до тога конкретно дошло и имамо ли шта о Самокову пре 1557. године.

Добро, јуриздикција цркве није исто што и јуриздикција државе, јер на једном простору преклапа се неколико верских јуриздикција, па тако не можемо све ове просторе посматрати као искључиво православне, или да се православље у квантитативном смислу проширило на тај простор, оно је просто на том подручју заживело доласком већег или мањег броја Срба. Довољно је да на простору од 15.000 m[SUP]2[/SUP] имамо можда 10.000 Срба, поред 30.000 Мађара, или Хрвата, као што је то рецимо случај у Словињу, па да Срби формирају епархију, али то свакако нису епархије оног капацитета каквог су биле оне основане у време Немањића на српском етничком простору.

srbija14.jpg

..на ово:

Da li postoji mogucnost da je Samokov bio pod Nemanjicima, a da je to nekako zaboravljeno, pa je ovakva organizacija Pecke Patrijarsije zaostavstina toga?

Tacno to i mislim...kroz historiju su i opstali samo srpski vladari koji su tu politiku provodili...

Da li postoji mogucnost da je Samokov bio pod Nemanjicima, a da je to nekako zaboravljeno, pa je ovakva organizacija Pecke Patrijarsije zaostavstina toga?

Не знам. Колико је мени познато нема баш ничега. Нашао сам податак о заузимању Самокова негде почетком 1370их, тј. изгледа да имамо податке о њему као саставном делу бугарске средњовековне државе.
Можда хан ацо знаде нешто више о Самокову...

Иначе сад се подсетих шта је Сребрена писала. Српски Самоков је старо име за Попово, а не за сами Самоков.

Не знам. Колико је мени познато нема баш ничега. Нашао сам податак о заузимању Самокова негде почетком 1370их, тј. изгледа да имамо податке о њему као саставном делу бугарске средњовековне државе.
Можда хан ацо знаде нешто више о Самокову...

Иначе сад се подсетих шта је Сребрена писала. Српски Самоков је старо име за Попово, а не за сами Самоков.

Izostanak nekih mesta mi je jako zanimljiv Sever Albanije, Debar i taj kraj Makedonije, pa cak i sam Pirot.

Izostanak nekih mesta mi je jako zanimljiv Sever Albanije, Debar i taj kraj Makedonije, pa cak i sam Pirot.

Пирот уопште не чуди, погледај карту црквене организације у време краља Милутина.

Мислим да је врло значајно то што се Макарије наводи као обновитељ, као одређени други Свети Сава. То вероватно значи да је било дошло до повратка на корење; да се трагало за изворним, светосавским епархијама. А ту свакако не спада нишка епископија, која је била у саставу Бугарске цркве.

Граница у Арбанији као да је дословице преузета са карте Савине архиепископије у Жичи:

srpska-crkva-1220.jpg

Пирот уопште не чуди, погледај карту црквене организације у време краља Милутина.

Zar nije Milutin vladao Pirotom? U svakom slucaju znam da su Nemanjici vladali i pre i posle njega.
Moguce je da su trazili autenticne Savine eparhije, ali kako se onda tu uklapa Samokovo? Nemanja mi se cini da i jeste vladao tim oblastima kratko, ali sigurno to nije ostavilo neki trag tamo.

Zar nije Milutin vladao Pirotom? U svakom slucaju znam da su Nemanjici vladali i pre i posle njega.
Moguce je da su trazili autenticne Savine eparhije, ali kako se onda tu uklapa Samokovo? Nemanja mi se cini da i jeste vladao tim oblastima kratko, ali sigurno to nije ostavilo neki trag tamo.

Од 14. века под српском управом је Рилски манастир. Ако ме сећање служи, он је био седиште самоковске епархије. Ктитори манастира између осталих су били Душанов војвода Хреља и српска деспотица Мара Бранковић-

Crkve su vecinski unistene za vreme Osmanlija pa opet napravljene. Dal ti tandoori nije dao izvor o robovima koji su kci raskih (pravoslavnih) popova iz Bosne. Kad je bilo popova bilo je i crkava.

Pogotovo u delovima koji si sam prizno je bilo pravoslavaca Podrinje i Hum.

Ali bas i ne znam sto si navalio na pravoslavce kad ima dokumente o prisutstvo Srba u Bosni pre primenje pravoslavlja i raskola uopste. Dobro nemam vise zivce stalno da te pratim, jer trenutno imam 2 posla i to mi uzima mnogo vremena, pa cu smaniti prisutstvo na forumu.

Normalan sagovornik zasluzuje najdublje moguce postovanje i najtopliju kulturu dijaloga, a gnjidu opterecenu dnevnom politikom (zlocudan tumor na istorijskim raspravama) treba jednostavno zgaziti.

Од 14. века под српском управом је Рилски манастир. Ако ме сећање служи, он је био седиште самоковске епархије. Ктитори манастира између осталих су били Душанов војвода Хреља и српска деспотица Мара Бранковић-

Jedino sto sam nasao je ovo "У држави Душановог оца, краља Стефана Дечанског, били су и градови Дупница, Ихтиман и Самоков", od izvesnog "Проф. др Борислава Лилић", ako je ovo tacno srpsku granicu treba pomeriti nesto istocnije, nego se to obicno cini.

Није Рилски манастир био уопште део самоковске епископије, углавном. Седиште митрополита Самокова било је негде другде.

Већином времена у османско доба, Рилски је манастир био ставропигијска лавра Васељенске патријаршије.

Самоков је још даље, дубље у данашњој бугарској територији.
Иначе занимљиво је врло да је самоковска епархија ишла поприлично дубоко, чак и близу Софије.

Meni je to ostalo nejasno do danasnjeg dana; je li Dragutin po Usori i Solima popravoslavljivao ili pokatolicavao.

И не баш, само својевремено. Пирот је био јабука раздора између Бугара и Срба, али је чешће био у бугарским рукама. Пиротским крајем је 1180-их година владао Стефан Немања, и потом се још једном на кратко у раном XIII столећу Пирот био нашао у српским рукама. Остатак је провео под Бугарима.

Српској земљи Пирот ће дефинитивно припасти тек као последица Битке код Велбужда, те имамо континуирану српску власт од 1330. г. све до 1386. г. након чега долазе Турци.

Meni je to ostalo nejasno do danasnjeg dana; je li Dragutin po Usori i Solima popravoslavljivao ili pokatolicavao.

Добро питање, а одговор ће највероватније бити: оба, у зависности од спољнополитичких потреба пре свега.
Поставља православног епископа и (највероватније) гради манастир Тавну, а са друге стране тражи од папе школоване мисионаре који знају српски језик.

Back