- Poruka
- 3.358
Ne znam, nisam.dosad steko taj utisak imas li neke popise?не, баш средња Босна је била одреда насељена власима, значи оно што је у средњем веку било језгро босанске државе - Краљеве земље.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne znam, nisam.dosad steko taj utisak imas li neke popise?не, баш средња Босна је била одреда насељена власима, значи оно што је у средњем веку било језгро босанске државе - Краљеве земље.
Ja put cujem da su i vlasi dobrim delom presli na Islam.
Dosad sam mislio da su oni bili prilicno imuni, jer od prelaska ne bi imali nikakve koristi.
To je ime za naseljene srbe....za carsijskog kazemo Srb a za one a planine Vlah...narod je to stoljecima sacuvao to ne moze Vaso Pelagic izmijeniti...Nedim Filipović piše da je osnovni faktor islamizacije bila imovinska korist. Prilikom raspodele zemlje povlašten status su imali muslimani. Turci su pretvarali Vlahe u zemljoradnički sloj. Kod starosedelačkog stanovništva se verovatno dešavalo obrnuto. Sem toga, iz prenaseljene Hercegovine sa malo obradivog zemljišta, Srbi su se vekovima selili u Bosnu i svuda gde su stigli zaticali su već ranije naseljene potomke islamizovanih vlaha, tobožnje "starosedeoce". Osnivali su nova naselja u planinama daleko od turskih drumova i što dalje od Turaka, te faktički prelazili u vlaški status. Interesantno, da je danas reč "vlah" kod bosanskih muslimana pogrdna reč za Srbina ili hrišćanina uopšte, dok sa druge strane bosanskim muslimanima neuki, načasni ili šarlatanski istoričari pokušavaju usaditi svest o bosanstvu i uveriti ih da su potomci bogumila. Dovoljno je zaviriti u turske arhive, pa saznati ko su u stvari.
Nedim Filipović piše da je osnovni faktor islamizacije bila imovinska korist. Prilikom raspodele zemlje povlašten status su imali muslimani. Turci su pretvarali Vlahe u zemljoradnički sloj. Kod starosedelačkog stanovništva se verovatno dešavalo obrnuto. Sem toga, iz prenaseljene Hercegovine sa malo obradivog zemljišta, Srbi su se vekovima selili u Bosnu i svuda gde su stigli zaticali su već ranije naseljene potomke islamizovanih vlaha, tobožnje "starosedeoce". Osnivali su nova naselja u planinama daleko od turskih drumova i što dalje od Turaka, te faktički prelazili u vlaški status. Interesantno, da je danas reč "vlah" kod bosanskih muslimana pogrdna reč za Srbina ili hrišćanina uopšte, dok sa druge strane bosanskim muslimanima neuki, načasni ili šarlatanski istoričari pokušavaju usaditi svest o bosanstvu i uveriti ih da su potomci bogumila. Dovoljno je zaviriti u turske arhive, pa saznati ko su u stvari.
Оно што је, са аспекта бошњачких националиста, најинтересантније, јесте то што се не може никако постићи некакав компромис - већ су, идући из једног екстрема у други, босанско-херцеговачки Срби и Власи и православни Бошњаци, у потпуно исто вријеме.
А заправо су, као што можемо видети, муслимани већински исламизовано досељено становништво (1. слој из доба у деценијама после османског освајања - влаха из унутрашњости Румелије и 2. слој из доба око Карловачког мира - свих осталих из изгубљених територија северно од Дунава и Саве)), а Херцеговци староседелачки слој како самих Хумљана, тако и Бошњана избеглих под краљевим прогонима јеретика.
Цело гледиште које помињеш се своди на принцип "слатка мала изврнута торто, врх ти на дну стоји"
![]()
Ahahahahaha a srbi su starosjedioci? Koji ludaci, Boze dragiА заправо су, као што можемо видети, муслимани већински исламизовано досељено становништво (1. слој из доба у деценијама после османског освајања - влаха из унутрашњости Румелије и 2. слој из доба око Карловачког мира - свих осталих из изгубљених територија северно од Дунава и Саве)), а Херцеговци староседелачки слој како самих Хумљана, тако и Бошњана избеглих под краљевим прогонима јеретика.
Цело гледиште које помињеш се своди на принцип "слатка мала изврнута торто, врх ти на дну стоји"
![]()
Ahahahahaha a srbi su starosjedioci? Koji ludaci, Boze dragi
Dobro, to smo već ustanovili da je problem djelimičnog ili potpunog zamagljivanja djelova povijesti zarad politike.Наравно, лични доживљај би требао бити и остати примарни аспект нечијег одређења, али овде говоримо о пореклу које се негира.
Olako geografski indentiteti postaju etnički i to nije ništa neobično, doduše na Balkanu je to naglašeno štoli domaćom politikom štoli stranim utjecajima.Човек из мешаног брака ће опет имати неку своју одредницу, али и ту је бесмислено негирати нечију страну предака; неретко ти људи и немају јасно дефинисану националну припадност, поготово на овим нашим просторима, где се у последњих педесет година израђало четири-пет нових нација.
E pa vidiš, pitanje originalnosti je malo teže odgonetnuti. Šta je to zapravo originalni Srbin, kad je on nastao i koju grupu ljudi on zapravo obuhvata? Mislim da si se pogrešno izrazio.Оригинални, у мислу да су пореклом Срби, да говоре српским језиком и да по етничким обележјима припадају српском етничком корпусу, тј. да су из њега настали.
To je ime za naseljene srbe....za carsijskog kazemo Srb a za one a planine Vlah...narod je to stoljecima sacuvao to ne moze Vaso Pelagic izmijeniti...
Hahahaha imao sam svasta ali srba u srednjovjekovnoj bosni nisam imao niti pravoslavlja....Имао си у средњем веку кнеза Радована и попа Ратка у Босни.
Јесу ли њихови потомци Алија и Бакир или Радован и Ратко?
Муслимани су дођоши у БиХ, зато им је Анадолија била дража од останка под Аустријом
Ponavljam, akonste preuzeli slavenska imena ne znaci da ste ovdje bili prije osmanlija...niste ni bili, znate to.A mi za muslimana bilo u gradu ili selu kažemo: Balija. I to baš dobro vas opiše, sav genotip je tu.
Tako je uvijek bilo i tako će ostati.
Sada se zovu Mujo, Haso, Adis a preci su im bili Radovan, Miloje i Ratko. Pst, samo im to nemojte govoriti jer se onda razbjesne.![]()
Ponavljam, akonste preuzeli slavenska imena ne znaci da ste ovdje bili prije osmanlija...niste ni bili, znate to.
A to za balija, zvali ste nas i turci iako mi s turcima osim religije nista nisno imali.
Hahahaha imao sam svasta ali srba u srednjovjekovnoj bosni nisam imao niti pravoslavlja....
Ako imas neki dokaz, srdacno te molim da ga izneses...
To je ime za naseljene srbe....za carsijskog kazemo Srb a za one a planine Vlah...narod je to stoljecima sacuvao to ne moze Vaso Pelagic izmijeniti...
"Преузели славенска имена"? А шта смо ми, Норвежани?
Не знам ко је овде тврдио да су Готи, Аутаријати и не знам шта још, а ко и пре 700 година и данас има Радована и Ратка
Са Турцима имате све, да није било њих, не би било ни вас. Зато и дан данас вичете "Ово је Турска".
Никог другог на Балкану нећеш чути да виче то, или "Ово је Русија", "Ово је Аустрија" и томе слично.
"Преузели славенска имена"? А шта смо ми, Норвежани?
Не знам ко је овде тврдио да су Готи, Аутаријати и не знам шта још, а ко и пре 700 година и данас има Радована и Ратка
Са Турцима имате све, да није било њих, не би било ни вас. Зато и дан данас вичете "Ово је Турска".
Никог другог на Балкану нећеш чути да виче то, или "Ово је Русија", "Ово је Аустрија" и томе слично.
Da te podsjetim da mi je mod izbrisao post u kojem sam naveo ime i prezime mog izvora...ne poklapa se sa guslarskom historijom..Mujo, da iskoristim i ovu priliku da te podsjetim na nerazjasnjene okolnosti kada si onomad podigao prasinu oko sebe: http://forum.krstarica.com/showthre...i-identitet-i-ostalo)?p=32904347#post32904347
Da te podsjetim da mi je mod izbrisao post u kojem sam naveo ime i prezime mog izvora...ne poklapa se sa guslarskom historijom..
Ponavljam, akonste preuzeli slavenska imena ne znaci da ste ovdje bili prije osmanlija...niste ni bili, znate to.
A to za balija, zvali ste nas i turci iako mi s turcima osim religije nista nisno imali.
Kako, bre, sa Turcima ništa niste imali. Pa Turci su vas doveli iz Azije kao svoje mazgare. Jedino ste bili sposobni da budete vodiči mazgama i nešto manje mulama.
Ако у оној Цазинској Крајини и има нешто Хрвата муслимана