Popovi i politika

Cemu tolika ogorcenost I ostrascenost?
Ajde pricajmo o poreklu novca od kojih su kupljene te svestenicke patike ili automobili?
Zato tolika paljba?
Ja sma donorao dosta novca za izgradnju hrama na vracaru. Dao sam i dosta novca za obnovu Hilandara kada je izgoreo. Dajem cesto donacije za izgradnju crkava i obnovi manastira, kad god mogu i koliko mogu. Sada vise ucestvujem u akcijama za skupljanje novca za lecenje dece narocito za Budi human. Koliko mogu naravno, jer to malo od mene i od drugih kada se skupi znaci mnogo nekome drugome.
Mislis da je moj novac koji zaradjujem prljav? Krvav? Ne razumem te.. koja je norma za Crkvu kada odluce da kupe automobil? Jel ima neka marka ili model po vasem nekom ukusu ili standardu? Dosta vernika imucnijih za koje znam su donirali nov automobil nekim manastirima koji nisu imali. Jel to lose? Jel i za to imate standard da odlucujete za druge sta ce i kako ce da rade sa svojim novcem?
Ja bih vas pitao, zasro ste toliko ogorceni i toliko negativno sirite stetnu propagandu prema Crkvi?

bitno je da se samo zgrabi..jel da?
ti si brate najveca antireklama crkvi.
Ne, vec zato sto se nikome ne sudi te da bi s eomalovazavalo poreklo novca kad vec neko od srca da. Ni ne ocekujem od titoiste da mu ista za Crkvu bude "reklama", niti iko, ali je sramota kad je taj neko jos i primitivan.

Nemam nameru ni sa kim da se ovde raspravljam.
Ovo nije spam. Kada se zezamo na nekoj temi, zezamo se.
Ozbiljna sam oko porekla novca. Oni imaju opasno velike “tarife” za svoje “svestenicke usluge”.
Zar ne
?
Ne.

U Crkvi se na poreklo novca ne gleda, jer se ne sudi ikome, ako nisi znala.

I naravno da si znala ili da je trebalo da znas, samo spamujes.
Zašto vređanje, na osnovu čega spamuje kada postavlja jedno sasvim legitimno pitanje. Ako se u crkvi poreklo novca ne gleda, je l to znači da ako neki ubica sagradi bogomolju, izuzet je od Božje pravde? Nekada su se u srednjem veku u katoličkoj crkvi "kupovali grehovi" ali čak su i tada shvatili da je to jeres pa su ukinuli.

Ja sma donorao dosta novca za izgradnju hrama na vracaru. Dao sam i dosta novca za obnovu Hilandara kada je izgoreo. Dajem cesto donacije za izgradnju crkava i obnovi manastira, kad god mogu i koliko mogu. Sada vise ucestvujem u akcijama za skupljanje novca za lecenje dece narocito za Budi human. Koliko mogu naravno, jer to malo od mene i od drugih kada se skupi znaci mnogo nekome drugome.
Mislis da je moj novac koji zaradjujem prljav? Krvav? Ne razumem te.. koja je norma za Crkvu kada odluce da kupe automobil? Jel ima neka marka ili model po vasem nekom ukusu ili standardu? Dosta vernika imucnijih za koje znam su donirali nov automobil nekim manastirima koji nisu imali. Jel to lose? Jel i za to imate standard da odlucujete za druge sta ce i kako ce da rade sa svojim novcem?
Ja bih vas pitao, zasro ste toliko ogorceni i toliko negativno sirite stetnu propagandu prema Crkvi?
To je vrlo lepo sto radis. Retki su takvi ljudi.
Postoje izuzeci, postoje casni ljudi. Nisam rekla ni pomislila nista od ovoga sto pises.
Svestenistvo propagira skromnost, poniznost, a voze neka besna kola, meni je to nelogicno.
Samo sam primetila.
Izvini, nista licno.

Poslednja izmena:
znaci neko ti upadne u dom, pokrade te i posle uziva sa tim novcem je ok jer se ne sudi i ne gleda na poreklo novca?

Ako se pokaje i ako od srca da, onda nema sta da se meri poreklo tog novca. Crkva nikom ne sudi i sve iskrene pokajnike prihvata, samim tim i njihov novac.

Ali sve ti to znas, samo gledas da po 100-ti put otvarate jedne te iste teme sa razlogom unizenja crkve i svestenstva.

Ali postoji razlika između donacije i tarife, u tome je poenta. Neko kao ti, to radi čista srca i iz humanih razloga, ono što meni budi sumnju je što često takve donacije završe na pogrešnom mestu, na žalost.

sve je to lepo, samo da li je tvoj novac otisao u izgradnju ili neki dzip?

Ova slika je sloboda govora ali je i velika uvreda za vernike. Gledajte sa pozitivnije strane. Iza tih crnih naocara je covek na celu Crkve koja je finansijski daleko siromasnija od drugih crkava, i to ke covek ciji predhodnici nisu ucestvovali u inkviziciji i kasnije u saradnji sa nacistickim pokretima cije se zrtve broje u stotinama miliona.
Mislite i o tome.
Da li se gadite na ljude koji voze skuplji automobil od vas ili mozda na ulici pljujete na neko dete koje ima skuplje patike od vasih? Jel ih napadate po ulici i vredjate? Psujete? Ipak su te patike skuplje od vasih.
Nije ta slika uvreda za vjernike, uvreda je cjenovnik iluzija. Prešla se mjera.
Uvijek je neko imao više od vas, a neko manje. Nema tu ljubomore na imetak, nego su u pitanju duhovne vođe, koje propovijedaju pokornost, skromnost, pravednost, humanost... a žive život punim plućima koristeći siromašne, bolesne, očajne, izgubljene, vjerujuće...

Da li popovi treba da se bave politikom?
Popovi koji su građani ove zemlje kao pojedinci imaju pravo da rade sve što je dozvoljeno zakonima, uključujući pravo da biraju i budu birani za poslanike,ministre,odbore i sl. Ne vidim zašto bi mogao građanin hirurg ili profesor, a građanin sveštenik ne.

Sa druge strane crkva kao institucija apsolutno ne sme niti ima moralno pravo u sekularnoj državi da se bavi politikom i da daje saopštenja i svoja viđenja vezana za dnevne političke događaje osim u slučaju kada je nešto vezano za nju samu, tj njeno funkcionisanje (pitanje imovine,poreza,radnog staža i sl).

To je vrlo lepo sto radis. Retki su takvi ljudi.
Postoje izuzeci, postoje casni ljudi. Nisam rekla ni pomislila nista od ovoga sto pises.
Svestenistvo propagira skromnost, poniznost, a voze neka besna kola, meni je to nelogicno.
Samo sam primetila.
Izvini, nista licno.
sveštenstva i monaštva ima oko dve hiljade u SPC na teritoriji Srbije.
osim episkopa vladika koliko njih znaš da voze besna kola?

I da dodam da bih ja pitanje crkve i uopšte verskih institucija rešio na nemački način. Porez vernicima i budžet zasnovan na tome,a ko neće ne mora ali onda nema verskih obrednih usluga.
Najbolji način i da se verske institucije obuzdaju i sa druge napravi filter za ove instagram vernike i pomodarce.

Isus je isterao trgovce iz Hrama.

Zabranjujem da se bogatite u Božijem domu i da ne plaćate porez, ako može Miroslav Profitije Mišković da plaća porez, onda ćete i vi, rekao im je.
Isus sede prema kovčegu za priloge, te gledaše kako narod meće novac u kovčeg; a mnogi bogati metahu mnogo. I dođe jedna siromašna udovica pa ubaci dve lepte, to jest kodrant. Tada dozva svoje učenike i reče im: zaista, kažem vam, da ova siromašna udovica stavi više od svih koji metahu u kovčeg; jer svi metnuše od svog izobilja, a ona od svoje nemaštine stavi sve što je imala, sav svoj imetak.

Back