Popovi i politika

I da dodam da bih ja pitanje crkve i uopšte verskih institucija rešio na nemački način. Porez vernicima i budžet zasnovan na tome,a ko neće ne mora ali onda nema verskih obrednih usluga.
Najbolji način i da se verske institucije obuzdaju i sa druge napravi filter za ove instagram vernike i pomodarce.
ima (nezvanično) parohijal godišnji

Isus sede prema kovčegu za priloge, te gledaše kako narod meće novac u kovčeg; a mnogi bogati metahu mnogo. I dođe jedna siromašna udovica pa ubaci dve lepte, to jest kodrant. Tada dozva svoje učenike i reče im: zaista, kažem vam, da ova siromašna udovica stavi više od svih koji metahu u kovčeg; jer svi metnuše od svog izobilja, a ona od svoje nemaštine stavi sve što je imala, sav svoj imetak.
I Patrijarh Profitije zinu nad čudom nad čudima!

Pogleda ka Dedinju i reče :

Ovde za sebe, izgradiću skromnu vilu od 300 kvadrata, sve od priloga siromašnih udovica, da im se vrati u Carstvu Nebeskom.

I da dodam da bih ja pitanje crkve i uopšte verskih institucija rešio na nemački način. Porez vernicima i budžet zasnovan na tome,a ko neće ne mora ali onda nema verskih obrednih usluga.
Najbolji način i da se verske institucije obuzdaju i sa druge napravi filter za ove instagram vernike i pomodarce.
Ljudi nijesu hteli da plate kartu za prevoz 50 dinara.

Baš će da plaćaju za Carstvo Audija 👌

Svestenistvo propagira skromnost, poniznost, a voze neka besna kola, meni je to nelogicno

sveštenstva i monaštva ima oko dve hiljade u SPC na teritoriji Srbije.
osim episkopa vladika koliko njih znaš da voze besna kola?
šta ti nije jasno
znači prosto pitanje
koliko njih znaš da voze besna kola a da nisu episkopi?
paušalne izjave ostavi za druge korisnike

šta ti nije jasno
znači prosto pitanje
koliko njih znaš da voze besna kola a da nisu episkopi?
paušalne izjave ostavi za druge korisnike
Pa nijesu samo u pitanju Zlatne Kočije, tu su i dvorci okovani zlatom, smaragdima i safirima, zavetovani na skromnost, sve od priloga siromašnih udovica...

Dobro posao SPC d.o.o. ide, sva sreća nema profita a onda ni poreza, pa moraju siromašne udovice da doniraju.

Sad su nešto radili oko Hrama po 1389. put dok juče Prokop i Ž stanica NBGD prokišnjavaju.

Mora da se znaju priotiteti, tačno se vidi kako država odugovlači a siromašne udovice brže skupe keš da se narod ne polomi ispred Crkve.

Nikako da prodje ta tvoja ljubomora na "popove"?:D

Mogao si da ih nazoves i svestenicima, ali nema ko da bude primitivan.

@ tema

Ne treba, jer u pastvi imaju i ovakve i onakve, ali nije zabranjeno Ustavom da glasaju.

Osim vojske i policije.

Glasanje je malkice bezveze nazivati bavljenjem politikom. Osoba može da prati i bukvalno se ni privatno ne oglašava ni oko čega, pa i imati neki stav i kad budu izbori na njih izaći.

Da li popovi treba da se bave politikom?
Generalno ne jer su u poziciji uticaja da njihovim izjavama mogu vernike da usmeravaju politički, tipa kupim ti popa za soma-dva jurića i kažem mu da peva i propoveda u moje ime, da priča ljudima da sam izbor Božiji i sl.
Na terenu pa iako nešto sveštenici kod nas kažu javno neki moj utisak je da je njihov uticaj na vernike minimalan, zato se i čestu čuju lapsusi koje crkva ne sankcioniše.
Sada tu je i crkva koja ima neku apstraktnu političku moć (tačnije uticaj) bilo bi idealno da nije uključena u političko odlučivanje, ali i da ima neku autonomiju da unutar sebe reguliše prava/pravila (koja ne bi trebala biti u sukobu sa ustavom i sličnim glupostima).
I onda dođemo do momenta gde naša država od doba Đinđića dobija keš od građana za nisam siguran šta sve više ...
Mislim da kod nas crkva i država rade stvari sinhronisano, koga plaća država taj državnu pesmu preva

daj neku sliku da vidimo te carske palate
Mogu da okačim šta hoćeš, ti ćeš zgrožen da upališ tamjan i da brekćeš iš iš Sotono, dok SPC doo uzima keš i iz tvog novčanika.

Grade sa stanovi na de lux lokacijama, skromno

https://radar.nova.rs/ekonomija/novi-biznis-model-spc/

https://n1info.rs/biznis/spc-stanovi-senjak/

1745496010196.png

Back