Поплаве у Србији

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vlasnik fast food restorana u Šapcu koji je sinoć do 2 sata ujutro besplatno pekao pleskavice za dobrovoljce i građane Šapca, dok mu nije nestalo mesa.

10329248_524148654374219_8848517167635672159_n.jpg

Ako je tako i tacno, onda zasto nije makar predvideo ovu nepogodu?

to i jeste problem u ovoj zemlji..sto nase putare iznenadi sneg u decembru, sto zemljoradnike iznenadi susa u julu a meteorologe kisa u maju.

RHMZS je lepo napisao da ce cele nedelje padati obilne kise, Accuweather je najavio obimne kise, samo se nasi iznenade kad kisa zaista i padne,.

kolicina kise jeste veca to je cinejnica , ali se protiv velike kise i poplava ne boris onda kad pada, kad se desava, nego godinama ranije gradjenjem nasipa i bedema.

Au... :(

Jel mi možeš reći a koji su delovi SM najviše ugroženi, glavne ulice, Stari šor, Kralja Petra Prvog, šta je s njima ako nasip popusti, ne daj Bože?

Don Vućko je rekao da se udar očekuje sutra uveče koliko znam, ali vrlo je moguće da udar dođe ranije. Možda sada nasip nije dovoljno jak, ali ako se svi angažuju i ako dođu snage dobrovoljaca, vojske i policije kao danas u Šapcu, biće valjda ok.

U RS je baš gadno, 10 ih je već izginulo a Doboj, Bijeljina, Banja Luka su ono što je kod nas Obrenovac...

Stiglo je dosata ljudi u SM.Ja ne znam kakvo je stanje na terenu.Brat mi je jutros otputovao tamo,ali mi krelac ništa ne javlja.Samo mi je oko 14:00 napisao : "Biće ovo dobro".Nadajmo se da su se Mitrovčani bolje organizovali od blesavih Bijeljinaca koje je uspelo potopiti neko sranjce od rečice koja im teče kroz centar grada....Obrenovac je tuga.Plašim se da ima mnogo mrtvih...

Kao što sam već rekao,ne pominju se brojke,ja imam informacije da je preko 100 mrtvih u Obrenovcu nažalost.Užas!
16:36 - Spasioci vade prva tela stradalih
Najkritičnija tačka u Srbiji je trenutno Obrenovac, počeli smo da iznosimo i prva beživotna tela, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Kao što sam već rekao,ne pomiju se brojke,ja imam informacije da će preko preko 100 u Obrenovcu nažalost.Užas!
Najkritičnija tačka u Srbiji je trenutno Obrenovac, počeli smo da iznosimo i prva beživotna tela, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Bog da im dusu prosti svima...

- - - - - - - - - -

Stiglo je dosata ljudi u SM.Ja ne znam kakvo je stanje na terenu.Brat mi je jutros otputovao tamo,ali mi krelac ništa ne javlja.Samo mi je oko 14:00 napisao : "Biće ovo dobro".Nadajmo se da su se Mitrovčani bolje organizovali od blesavih Bijeljinaca koje je uspelo potopiti neko sranjce od rečice koja im teče kroz centar grada....Obrenovac je tuga.Plašim se da ima mnogo mrtvih...

mislim da je ovoliko ljudi nastradalo zato sto ogromna vecina nije ovo ozbiljno dozivljavala i trudila se da spasi materijalna dobra umesto da spasava zivote.

Pa, ako je negde drugde... Gde?

Pa ne znam ni ja...pitam (se).

to i jeste problem u ovoj zemlji..sto nase putare iznenadi sneg u decembru, sto zemljoradnike iznenadi susa u julu a meteorologe kisa u maju.

RHMZS je lepo napisao da ce cele nedelje padati obilne kise, Accuweather je najavio obimne kise, samo se nasi iznenade kad kisa zaista i padne,.

kolicina kise jeste veca to je cinejnica , ali se protiv velike kise i poplava ne boris onda kad pada, kad se desava, nego godinama ranije gradjenjem nasipa i bedema.

Pa upravo tako sto se tice bolda, ali ipak nas RHMZS nije najavio to na vreme, za ovaj drugi ne znam.

Ali nije stvar u tome, nego ako postoji ta funkcija tog sistema-antene (da se prati i vreme), zasto nije pratio?

Znaci, ima tu neceg nedorecenog.

To je ono sto mene u celoj prici najvise nervira - nije ovo palo s neba pa u rebra, nepogoda je najavljivana danima. OK, nemamo infrastrukturu da se 100% zastitimo (mada to u slucaju elementarnih nepogoda ni ne mozes), ali mogli smo bar 50%. Obrenovac je na 2m od Save i bez ikakvog ozbiljnog nasipa, pa bar su tu mogli dan ranije na kriticnim (a i onim koji to nisu) mestima da postave dzakove sa pesom i preventivno evakuisu ljude.

16:53 - Isključena struja u Bariču
Zbog prodora vode i nadiranja poplavnog talasa isključena je trafostanica „Barič“ i radi bezbednosti bez električne energije su ostala domaćinstva u ovom naselju. U toku su radovi na osposobljavanju trafostanica u Lazarevcu i očekuje se da će do večeri Lazarevac dobiti struju.

Daće Bog da bude kako treba. Čitam ovde da je oko Starog šora zasad bezbedno.
http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/s...premna-za-evakuaciju-dela-naselja_486713.html

Ma sigurno da jesu, juče gledah slike da su se sami još juče mnogo bolje organizovali od Šapčana, i da su baš podigli dobar nasip.

A što se tiče Bijeljine, ne bih ja njih mnogo krivio. Čini mi se da su se i oni vrlo iznenadno suočili sa ovim poplavama, baš kao u Obrenovcu, nisu imali puno vremena da bilo šta urade. Zaista je sve ovo sa izveštajima Meteoroloških zavoda vrlo čudno, ljudi su bukvalno pustili da se gradovi podave u istorijski jakoj kiši... I u RS i u Srbiji.

I ja se toga plašim. Malopre napisah, ljudi su se izgleda ubijali videvši da će ih bujica odneti i da nisu imali mogućnost da se spasu... A evakuacija teče sve sporije, što opet nikako ne može biti najveća krivica preumornih policajaca, vatrogasaca, specijalaca i ostalih, koji već par dana neprestano spasavaju živote na licu mesta... Ali je očigledno plan evakuacije katastrofalan.

Kao što sam već rekao,ne pominju se brojke,ja imam informacije da je preko 100 mrtvih u Obrenovcu nažalost.Užas!

Ne znam da li je ovo tacno, ali ako je tako, strasno. Najgore slutnje su se ipak obistinile u vezi Obrenovca.

Nek' im je pokoj dusi.

mislim da je ovoliko ljudi nastradalo zato sto ogromna vecina nije ovo ozbiljno dozivljavala i trudila se da spasi materijalna dobra umesto da spasava zivote.

Ima i toga,ali ima i ljudi koji jednostavno nisu bili svesni šta ih je snašlo.Najgore je kada voda nadolazi tokom noći,a ljudi zatvoreni u kućama bez struje.I najpribraniji se spetljaju u mraku.Enop čitam da je u Doboju jedan čovek stradao tako što se okliznuo sa stepenica i upao u bujicu koja mu je tekla pored kuće.U Obrenovcu je bilo oko 30.000 ljudi i mnogi od njih nisu bili svesni opasnosti koja im je dolazila.

Sve sto mozemo sada da uradimo je uradjeno. Ojacani su postojeci nasipi koliko se moglo i sada narod treba koji zivi u blizini ovih reka da evakuise porodice i materijalne stvari koliko moze makar na vise spratove tj sa prizemlja i prvog sprata i da se molimo Gospodu Bogu da nas postedi najgoreg.

Evo to sto u Obrenovcu nije ozbiljno shvacena cela ova katastrofa je placeno sa ko zna koliko zivota na zalost :(

to je ono od pre dva dana sto nisu pustali novinare i nema snimaka toga

znaci da se desilo nesto krupno u obrenovcu

Back