Levčanin: "Došao sam da ga nerazumnog urazumim, da sklanja vojsku sa Kosova, da beži. Da se ne tuče, već da pregovara".
Car Lazar: "Prvo, Levčanine, o glavi možda i može da se pregovara, ali o obrazu, ko ima obraza, ne može. Znam ja zašto ti nećeš u bitku, ti misliš daleko je Levač od Kosova, a Kosovo će ti sutra stići u Levač".
Levčanin: "I jači od tebe su priznali tursku vlast".
Car Lazar: "Kažeš jači, a šta su oni uradili sa tom jačinom, jesu li oni vratili Altomanovićeve zemlje ili ja? Ko je od poražene i raskomadane Srbije stvorio Kneževinu, koja bi, ako Bog da, uz Božiju pomoć i našu slogu i snagu jednom opet mogla postati carstvo. I ko je sabirao: Marko, Konstantin, ili Lazar".
Tamnavac: "Marko i Konstantin su izbegli prolivanje krvi, sačuvali su zemlju, sačuvali narod".
Car Lazar: Sačuvali su oni, Tamnavče, svoje krune, bolje da kažem - misle da su sačuvali".
Tamnavac: "Dok tvoji seljaci, Lazare, zajedno s' tobom budu ostavljali kosti po Kosovu, njihovi će mirno da žanju pšenicu".
Car Lazar: "Žanju da mogu Turcima da plate harač. Mirno žanju da bi mogli mirno da gladuju. Od takvog se mira moramo braniti. I jos nešto, nemojte vi da mi pričate o seljacima, nije vama ni do seljaka, ni do Srbije. Vama je svejedno da li će vam Levač, Vraniševo, ili Tamnava, ili Mačva, osvanuti sutra u Ugarskoj ili Turskoj. Vama je važno da vam je kruna na glavi, zlato u kesi, a sukno u sanducima... Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, nego hoćemo li, ili nećemo da postojimo. A dolaziti Muratu pod čador, usput se klanjati njegovim konjušarima, berberima, kuvarima i konjskim repovima, a samom Muratu ljubiti skut i čizmu, da li to za tebe znači postojati? "
Tamnavac: "Kneže, prevelika je turska sila uvek bila".
Car Lazar: "Prevelik je Tamnavče bojim se tvoj strah. Jeli se sve ovo gradilo i stvaralo zato da ga naš strah razgrađuje i rastvara. Ako na tursku silu danas ne poletimo kao sokolovi, sutra će nam kneževsku trpezu preletati kokoške, kokodačući".
-----------------
zamenite imena tamnavca i levcanina imenima tadica i ponosa, zamenite ime turske imenom amerike i sve ce biti isto kao nekad. istorija se po ko zna koji put ponavlja.