Ponoš: Spremni da reagujemo

''Спремни смо да ратујемо''
Не иде то баш тако лако. У рат се не креће ''крмељивим очима'', без добро ''обезбеђених леђа'' и ''припремљеног терена''.

Сетимо се Балканских ратова. Пре њих морала се ојачати војска,држава, економија спољнополитички положај, деловати на културном и политичком плану преко конзула у Приштини и Битољу,школских, културних, верских установа, организовати четничке групације, које ће представљати један од видова политичког деловања кад закаже дипломатија у ''белим рукавицама''.
И за све то време имати бар једног савезника у великим силама и створити савезе и сачекати повољне геополитичке околности да би се на крају регуларна послала војска на терен.

За све је то потребно време, мудрост, идеја визија.... и тада има смисла ратовати.
У супротном рат (а рат треба бити наставак политичке борбе недипломатским средствима) представља гурање државе и народа у пропаст.
Сетимо се Сливнице, колику је моралну, политичку штату нанела Србији.А она се не би могла поредити са овим. Политичка елита која гура народ у такву пропаст мора бити свесна своје одговорности, а то се не мора завршити само политичком и кривичном одговорношћу него могу и главе да лете.:evil:
А и ова наша ма колико лоша била не верујем да је склона баш толиком идиотизму.

Jednom reciju hoces da kazes da nam trebaju nova Nacertanija?

Novo Nacertanje, hm? Pa nije losa idea!!
U tom Nacertanju bi trebalo otprilike stajati:

- U nasem nacionalnom interesu je da od Srbije napravimo ekonomski, politicki i eticki jako drustvo koje ce svojom fleksibilnoscu biti spremno da odgovori na izazove buducnosti.
- U nasem je nacionalnom interesu da politiku koja je dovela do demografske, ekonomske, vojne, diplomatske, moralne i mentalne devalvacije naseg naroda i drzave Srbije odnesemo na istorisku daponiju i spalimo.
- U nasem nacionalnom interesu je da u potpunosti napustimo ideju nacionalizma kroz prizmu teritorijalnih osvajanja susjednih drzava i dominacije nad narodima u okruzenju.
- U nasem nacionalnom interesu je da se napokon prestanemo zavaravati ideom da Srbija ima ikakvih kapaciteta (ljudskih, vojnih, ekonomskih, moralnih, diplomatskih, itd.) da postane balkanska imperija i da je to osnovni razlog svih neuspjeha ekspanzionistickog nacionalizma u 20-om i 21- vijeku...

Novo Nacertanje, hm? Pa nije losa idea!!
U tom Nacertanju bi trebalo otprilike stajati:

- U nasem nacionalnom interesu je da od Srbije napravimo ekonomski, politicki i eticki jako drustvo koje ce svojom fleksibilnoscu biti spremno da odgovori na izazove buducnosti.

У потпуности си у праву

- U nasem je nacionalnom interesu da politiku koja je dovela do demografske, ekonomske, vojne, diplomatske, moralne i mentalne devalvacije naseg naroda i drzave Srbije odnesemo na istorisku daponiju i spalimo.
И овде си у праву. Политике југословенства, комунизам, братство-јединство (предрасуде да су нам Словенци, Хрвати, босански муслимани-блиски и братски народи), које су условили моралну, духовну и сваку девијацију српског друштва послати на депонију и и жигосати их као највеће српске заблуде и грешке

- U nasem nacionalnom interesu je da u potpunosti napustimo ideju nacionalizma kroz prizmu teritorijalnih osvajanja susjednih drzava i dominacije nad narodima u okruzenju.
- U nasem nacionalnom interesu je da se napokon prestanemo zavaravati ideom da Srbija ima ikakvih kapaciteta (ljudskih, vojnih, ekonomskih, moralnih, diplomatskih, itd.) da postane balkanska imperija i da je to osnovni razlog svih neuspjeha ekspanzionistickog nacionalizma u 20-om i 21- vijeku...
Oво је већ шаљиво, али добро позната реторика, од Јосипа Франка, Бењамина Калаја, бугарофашиста,Павелића, Адолфа Хитлера, Коминтерне.....која је прихваћена у многим круговима и данас.
Да, нисмо требали нападати (бранити се) и ''освајати'' неке ''мирне'' и ''поштене'' грађане и поданике Аустро-Угарске и Отоманске империје, што проистиче из горе наведених закључака. Платили смо то са скоро два милиона жртава у 20. веку, а плаћамо још увек.

Pazi koji je najpopularniji komentar na BBCjevom sajtu povodom Kosmeta! Ko bi se tome nadao?

No, it isn't NATOs job to intervene in civil wars for the benefit of radical Muslims. We were wrong to ever get involved in Yugoslavia and even wronger for backing the Muslim side which has produced hundreds of Al Qaeda fighters who have gone on to murder our forces and civilians across the globe.

[Tom_E15], London

Recommended by 103 people

????????
Ja racunam da bi bilo malo prije nego sto je ispalo ovako.

Usput, cak je i Grasanin davne 1844 koristio izraz Bosnjaci.

Па Гарашанин је писао пером и мастилом, кућу осветљавао петролејом и јахао коња до канцеларије, па не значи да је то данас нормално...

Cudi me ipak, s obzirom da je bio Srbin i jako upucen u nacionalna i narodna pitanja i slicno, da je recimo koristio izraz "Bosnjaci istočnog veroispovedanija" kada je govorio o narodu sto se danas zove Srbima u Bosni?
Takodje "katolicki Bosnjaci" za narod sto se danas zove Hrvati.

Pa sve da je i lud bio, nekako mi sve to cudno dodje, narocito s obzirom koliko likovima kao tebi zile iskoce kad cujete taj izraz.

Cudi me ipak, s obzirom da je bio Srbin i jako upucen u nacionalna i narodna pitanja i slicno, da je recimo koristio izraz "Bosnjaci istočnog veroispovedanija" kada je govorio o narodu sto se danas zove Srbima u Bosni?
Takodje "katolicki Bosnjaci" za narod sto se danas zove Hrvati.

Pa sve da je i lud bio, nekako mi sve to cudno dodje, narocito s obzirom koliko likovima kao tebi zile iskoce kad cujete taj izraz.

Искочи, али не жиле.
А тек тутанкамон када сте му саградили пирамиду шта вам је рек`о?

A sta ti iskoci, ako nije MALA tajna ;)
Mi smo gradili piramide prije Tutankamona, ona njegova je cist plagijat :D

Искочи ми двопек из тостера.
Ма да... плагијати, само копирају ево и ја кажем да су неки преко дрине ископирали Српски средњевековну државу Босну па је приказују као своју.

????????

Usput, cak je i Grasanin davne 1844 koristio izraz Bosnjaci.

Дивно ли је ствари посматрати ван контекста, и из модерног дневнополитичког угла. БанЏинаБиХ, сви становници Босне су Бошњаци. Најчувенији српски гуслар Филип Вишњић за себе је говорио да је Бошњак, а од чувених Срба последњи је ту изјаву поновио хашки оптуженик Војислав Шешељ, који је почетком 2000-их у интервјуу сарајевској телевизији изјавио да себе сматра Бошњаком.

АЛИ!

* Становници Рашке илити Санџака нису Бошњаци;

* Херцеговци нису Бошњаци;

А данас се и муслимани нпр. Мостара или Новог Пазара називају "Бошњацима", што нема везе са везом. Бошњак је регионални термин, и сви Срби из Босне (али не и Херцеговине) су се некада тако звали. То што су босански муслимани створили бошњачку нацију 1995. године не делује ретроактивно. Као када би неко прогласио далматинску нацију, па редом по прошлости Италијане, Хрвате и Србе те области проглашавао за Далматинце у националном смислу.

Иначе, лепо је видети што босански Муслимани сматрају да су исти народ као и босански Срби, и да су се оставили "влашких" глупости. Само, мало теже ће убедити те Србе да и они нису један народ са осталим Србима изван Босне.

И да, није згорег поменути: Херцеговци нису Бошњаци. То је оксиморон. А Херцеговац који се изјашњава као Бошњак, само морон. 8-)

Vidim da si strucan na ovu temu, upucen u nijanse.
Reci mi molim te, dali po toj teoriji i "katolicki Bosnjaci" isti tretman kao i "muhamedanski" i "istocnog veroisovedanja" imaju?
I za kraj, zasto je to nekada tako bilo? Zasto se Srbi nisu zvali Srbi?

Pravo da ti kazem, sve to skupa sa mnom licno vrlo malo veze ima. Dobar dio mojih starenika je dosao u Bosnu poslje Grasanina. A znam i za neke koji su dosli prije, ali nisu spadali u autohtono bosansko stanovnistvo.
Istina o Bosni je da je ona vrlo zamjesana, oduvjek bila- jos prije nego sto su moji iz raznih kutaka svijeta u nju dosli.

Tako da me sad dodatno interesuje, s pomocu koje formule ti tako precizno znas ko je ko, kome pripada, koga ima a koga nema?

Tako da me sad dodatno interesuje, s pomocu koje formule ti tako precizno znas ko je ko, kome pripada, koga ima a koga nema?

БанБанЏихаБиХ, као прво, ја поштујем твоју слободно изражену вољу и право да се не сматраш једним народом једног језика са Србима у Србији, као и право на национално самоизјашњавање. Ово кажем чисто да не помислиш да сам неки фанатик или анти-муслиман. Поштујем и твоју жељу да на овој теми о томе разговарамо, али то је сасвим друга прича од онога о чему треба да се на њој прича.

Питаш ме помоћу које "формуле" говорим шта говорим. Нема ту никакве "формуле", већ само познавања околности на терену. Није постојало словенско племе "Босанци" при насељавању Балкана, већ је постојала земља по имену Босна, а по којој се њени становници називају Бошњанима, Бошњацима, Босанцима. Са друге стране, регија по имену "Србија" у средњем веку не постоји, већ постоје Срби као словенски народ који живи широм Балкана, а који је своје име донео из северних предела, где и данас постоји мали западнословенски народ по имену "Срби". По "формули" да су Босна, Захумље, Травунија, Паганија, Дукља, Далмација различити појмови, одређује се кога има где. По којој логици је један староседелац Босне, попут Бањалучана, "Србин", а један староседелац Србије, попут Новопазараца, "Бошњак"? За прво има логике, јер српско име није регионално име, већ словенско племенско име које је касније прерасло у народно. Да се неки Мостарац муслиманске вероисповести назива "Бошњаком", то је као када би неки Србин из Дрвара за себе говорио да је по националности "Шумадинац" или "Сремац". Да ли разумеш сада шта хоћу да кажем?

То што су босански, херцеговачки, црногорски и српски Муслимани као национално име узели некадашњи стари регионални назив "Бошњак" не мења ситуацију ретроактивно. Ретроактивно значи уназад; уназад кроз време. То отприлике значи да ако бих ја данас прогласио несрпску нацију "Банаћанин" или "Лала" (пошто сам из Баната), то не значи да су Доситеј Обрадовић или Михајло Пупин били несрби, јер су себе сматрали Банаћанима. Разумеш?

Mislim da si mnogog Crnogorca obradovao ovim textom.

Znaci za vremena Grasaninovog su se "Bosnjaci istocnog veroispovedanija" medjusobno nazivali Srbi?
Jel ima nesto na cemu zasnivas tu tvrdnju, ili se radi o predpostavci?

Da se razumijemo, nemam ja ovdje nikakve pretenzije da ljude odvracam od njihove pripadnosti nekom narodu- na kraju krajeva ima i Srba crnaca, dakle svako je ono sto se osjeca da jeste. Ako bosanski Srbi osjecaju da su isti narod sa Srbima u Srbiji onda oni to svakako jesu.
Narod je apstraktan pojam, grupa ljudi ujedinjena zajednickim mitom, ne na genetici zasnovana nepromjenjiva.
Nacije medjutim imaju malo drugacije znacenje, puno odredjenije. Nacije se vezu za drzave.

Usput, cini mi se da spamamo temu ovdje. Nadam se da nece ko zamjerit.

Mislim da si mnogog Crnogorca obradovao ovim textom.

Znaci za vremena Grasaninovog su se "Bosnjaci istocnog veroispovedanija" medjusobno nazivali Srbi?
Jel ima nesto na cemu zasnivas tu tvrdnju, ili se radi o predpostavci?

.

Mислим да си мени реплицирао иако сам обрисао свој пост, јер сам видео да си се обратио Богарту. Ти једноставно не познајеш историју, ниси читао ''Начертаније'', нити остала Гарашанинова дела и вадиш ствари из контекста. Много тога је Гарашанин написао што ти не би ишло у прилог
Да не идем далеко у прошлост да поменем Филипа Вишњића, Кнез Иву од Семберије, Симу Милутиновића Сарајлију, до националног препорода, часописа ''Босанска вила'' и ''Зора'', устанака против Турака и Аустро-Угара, договора око језика, до терористичко-националних окупљања у организације попут ''Младе Босне'' и ''Црне Руке'' против аустријске окупације.
Тачније знам на стотине великих људи муслиманске вероисповести који су се у том периоду изјашњавали као Срби.
Ма џабе би било и средњовековни извори и повеље босанских владар где се народ који у Босни живи назива Србима...
Ово није тема о историји Босне, па је небитно.

????????
Na stranu ovo ostalo oko"Boshnjaka" kao"nacije"..to su ti drugi vec objasnili.
A na koji nachin bi se pre "oslobodili"da nije bilo srpske vojske 1918. morash ti malo da elaborirash...verovatno odgovore imaju Boshnjachki akademici....sace dodju samo da zavrshe iskopavanje piramida za ovo veche.

БанБанЏихаБиХ, као прво, ја поштујем твоју слободно изражену вољу и право да се не сматраш једним народом једног језика са Србима у Србији, као и право на национално самоизјашњавање. Ово кажем чисто да не помислиш да сам неки фанатик или анти-муслиман. Поштујем и твоју жељу да на овој теми о томе разговарамо, али то је сасвим друга прича од онога о чему треба да се на њој прича.

Питаш ме помоћу које "формуле" говорим шта говорим. Нема ту никакве "формуле", већ само познавања околности на терену. Није постојало словенско племе "Босанци" при насељавању Балкана, већ је постојала земља по имену Босна, а по којој се њени становници називају Бошњанима, Бошњацима, Босанцима. Са друге стране, регија по имену "Србија" у средњем веку не постоји, већ постоје Срби као словенски народ који живи широм Балкана, а који је своје име донео из северних предела, где и данас постоји мали западнословенски народ по имену "Срби". По "формули" да су Босна, Захумље, Травунија, Паганија, Дукља, Далмација различити појмови, одређује се кога има где. По којој логици је један староседелац Босне, попут Бањалучана, "Србин", а један староседелац Србије, попут Новопазараца, "Бошњак"? За прво има логике, јер српско име није регионално име, већ словенско племенско име које је касније прерасло у народно. Да се неки Мостарац муслиманске вероисповести назива "Бошњаком", то је као када би неки Србин из Дрвара за себе говорио да је по националности "Шумадинац" или "Сремац". Да ли разумеш сада шта хоћу да кажем?

То што су босански, херцеговачки, црногорски и српски Муслимани као национално име узели некадашњи стари регионални назив "Бошњак" не мења ситуацију ретроактивно. Ретроактивно значи уназад; уназад кроз време. То отприлике значи да ако бих ја данас прогласио несрпску нацију "Банаћанин" или "Лала" (пошто сам из Баната), то не значи да су Доситеј Обрадовић или Михајло Пупин били несрби, јер су себе сматрали Банаћанима. Разумеш?

Hvala na razumjevanju mojih sugradjana. Ja medjutim nisam Musliman.

Razumijem ja o cemu ti pricas, retroaktivno i ino. Medjutim ima tu jedna greska, mozda i vise njih.
Polazis od predpostavke da su svi pravoslavni, vecina muhamedanaca i dio katolika u Bosni potomci slavenskog plemena Srba. To je smijesna konstatacija. Fluktuacija stanovnistva kroz Bosnu je bila takvog intenziteta i obima, da je u to jednostavno tesko povjerovati. Cak i ono autohtono stanovnistvo, prije dolaska turaka, se uveliko razlikovalo od onog u Srbiji.
Primjer porodice Kotromanic, koju koliko sam mogao vidjeti mnogi u Srbiji svojataju (prica o ljiljanima i sl.). Starenik te porodice je po svoj prilici bio Svabo (Got) Kotroman.

Druga tacka od koje polazis a za koju ja smatram da je pogresna, je da samo slavenska plemena koja su dosla na ova podrucja mogu odredjivati "prave" narode, dok su ostali koji se eto nicim izazvani (izvinjavam se za sarkazam ) odluce iskazati svoju razlicitost kroz svoje ocito drugacije narodno bice "krivi".
Da se Bosanci sada izsele odavdje i odu prema Kini, dali bi se onda tamo smijeli zvati "pravim" narodom. Mislim, mozda su i Srbi dobili ime po tadasnjem imenu mjesta boravka sa kojeg su dosli. Dali bi to umanjilo njihov znacaj u ovom smislu?

Mislim, nisam do sad cuo da narod koji nosi ime po mjestu boravka ima neki manji znacaj od onih koji nose ime po necem drugom. Englezi su takodje mjesavina mnogih etnija, medjutim ne vidim da se neko pretjerano trudi da im umanji znacaj kao narodu zbog toga.

Ima tu jos tako po nesto, al bilo bi stvarno nepravedno prema ljudima koji ovdje dodju da procitaju nesto o Ponosevoj spremnosti da reaguje.

Interesantna tema inace.

Levčanin: "Došao sam da ga nerazumnog urazumim, da sklanja vojsku sa Kosova, da beži. Da se ne tuče, već da pregovara".

Car Lazar: "Prvo, Levčanine, o glavi možda i može da se pregovara, ali o obrazu, ko ima obraza, ne može. Znam ja zašto ti nećeš u bitku, ti misliš daleko je Levač od Kosova, a Kosovo će ti sutra stići u Levač".

Levčanin: "I jači od tebe su priznali tursku vlast".

Car Lazar: "Kažeš jači, a šta su oni uradili sa tom jačinom, jesu li oni vratili Altomanovićeve zemlje ili ja? Ko je od poražene i raskomadane Srbije stvorio Kneževinu, koja bi, ako Bog da, uz Božiju pomoć i našu slogu i snagu jednom opet mogla postati carstvo. I ko je sabirao: Marko, Konstantin, ili Lazar".

Tamnavac: "Marko i Konstantin su izbegli prolivanje krvi, sačuvali su zemlju, sačuvali narod".

Car Lazar: Sačuvali su oni, Tamnavče, svoje krune, bolje da kažem - misle da su sačuvali".

Tamnavac: "Dok tvoji seljaci, Lazare, zajedno s' tobom budu ostavljali kosti po Kosovu, njihovi će mirno da žanju pšenicu".

Car Lazar: "Žanju da mogu Turcima da plate harač. Mirno žanju da bi mogli mirno da gladuju. Od takvog se mira moramo braniti. I jos nešto, nemojte vi da mi pričate o seljacima, nije vama ni do seljaka, ni do Srbije. Vama je svejedno da li će vam Levač, Vraniševo, ili Tamnava, ili Mačva, osvanuti sutra u Ugarskoj ili Turskoj. Vama je važno da vam je kruna na glavi, zlato u kesi, a sukno u sanducima... Nije pitanje hoćemo li ili nećemo da se borimo, nego hoćemo li, ili nećemo da postojimo. A dolaziti Muratu pod čador, usput se klanjati njegovim konjušarima, berberima, kuvarima i konjskim repovima, a samom Muratu ljubiti skut i čizmu, da li to za tebe znači postojati? "

Tamnavac: "Kneže, prevelika je turska sila uvek bila".

Car Lazar: "Prevelik je Tamnavče bojim se tvoj strah. Jeli se sve ovo gradilo i stvaralo zato da ga naš strah razgrađuje i rastvara. Ako na tursku silu danas ne poletimo kao sokolovi, sutra će nam kneževsku trpezu preletati kokoške, kokodačući".

-----------------

zamenite imena tamnavca i levcanina imenima tadica i ponosa, zamenite ime turske imenom amerike i sve ce biti isto kao nekad. istorija se po ko zna koji put ponavlja.

Шиптари крећу на Београд? Ајде! :shock:

Ово си написао као да ратови тек треба да се догоде, и да им је исход неизвестан. А уствари, ратови су се већ завршили, а евентуални исход неких будућих је већ унапред познат - пораз.

Лепо је бити млад.

Back