Pomereni parametri....

Novosti! :lol:

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/get-fat-live-longer/article1230784/

Get fat, live longer

A new study based on Statistics Canada population data reaches an exceedingly awkward conclusion: People who are overweight live longer than people who are classified as “normal” weight. Not only that, people who are classified as significantly overweight also live longer.

The study, led by Statistics Canada’s Heather Orpana, was devised to estimate the relationship between body mass index and mortality in Canadian adults. The database was nearly 12,000 people. The authors of the Canada-U.S. joint study adjusted for age, gender, smoking, physical activity and alcohol consumption. They found that the link between weight and mortality is relatively weak. The strongest finding was that underweight men are at greater risk than any other group.

But being overweight was associated with a 25-per-cent lower risk of dying. Being obese was associated with a 12-per-cent lower risk of dying. The risk for the most morbidly obese (who account for less than 3 per cent of all Canadians) was statistically the same as the risk for people of “normal” weight. The findings were published online in the research journal Obesity.

“Overweight may not be the problem we thought it was,” said David Feeny, a senior investigator at Kaiser Permanente Center for Health Research in Oregon, almost apologetically. “Overweight was protective.” He added that agencies such as Health Canada might want to rethink the way they classify people’s weight.

BMI - which is expressed as a simple height-weight ratio - has replaced the old insurance tables as the universal gauge for “healthy” weight. Its goalposts were recast in 1998, with the result that millions of previously healthy people were suddenly redefined as overweight. Today, a BMI of between 18.5 and 24.9 is considered “normal,” a BMI of 25 to 29.9 “overweight,” 30 to 34.9 “obese,” 35 to 39.9 “severely obese” and over 40 “morbidly obese.” By this measure, a 5-foot-4 woman is overweight at 146 pounds, obese at 175 lbs. and morbidly obese at 233 lbs. A 6-foot man is overweight at 184 lbs., obese at 221 lbs., and morbidly obese at 295 lbs. If you go by BMI, most Canadians in their 50s are too fat.

Is this study just a fluke? On the contrary. It confirms the findings of dozens of other large population studies that rarely get publicity. They all conclude that being overweight is not a problem, except at the extreme. In fact, a little extra padding is good for you.

http://www.deseretnews.com/article/...udy-shows-overweight-people-live-longest.html

People who are overweight at the age of 40 live longer on average than people with other physiques, according to the study conducted by a Japanese Health, Labor and Welfare Ministry research team.

The large-scale study also shows that thin people have the shortest life expectancy, on average dying six or seven years earlier than overweight people.

This remarkable result could ring alarm bells for people overeager to tighten their belts by a few notches and avoid being labeled “metabo,” a Japanese term used to describe people with metabolic syndrome.

As part of the study, which was organized by Ichiro Tsuji, a professor at Tohoku University, the team of researchers studied such matters as the health of about 50,000 residents of Miyagi Prefecture age 40 or more over a 12-year period.

The researchers looked at the past physiques of the participants and analyzed the ages they lived to from the age of 40 and grouped them into classifications of body mass index (BMI), an indicator of how fat a person is.

The results showed that men of regular weight (with a BMI of between 18.5 and 25) at age 40 live for an additional average of 39.94 years, while those who are overweight (BMI of between 25 and 30) at age 40 live for a further 41.64 years. Women of regular weight live on average for a further 47.97 years, compared with overweight women—who live another 48.05 years, according to the study.

Obese men and women (BMI of 30 or more) live a further 39.41 and 46.02 years, respectively. But thin men (BMI of less than 18.5) are on average expected to live 34.54 more years, and thin women another 41.79 years, the study showed.

Nazalost, mediji diktiraju ono sto je u trendu. To je uvek tako bilo. Tacno je da su premrsavi modeli aktuelni vec duze vreme, ali je isto tako tacno da oni smetaju samo debelim osobama, zenama pogotovo. One su obicno kivne. Meni kad gledam modne revije one zaista izgledaju kao civiluci, ali nisam ogorcena ili ozlojedjena zbog toga. To me ne pogadja. Kao ni to sto sada mozete da kupite garderobu broj 0. Ako neko hoce da se izgladnjuje, njen problem.
Ja sam sitna, ali nisam mrsava, i cesto sam jedva nalazila garderobu za sebe jer su nase zene punije. Sad nekad u neke stvari ne mogu ni da udjem koliko su uske. Ali zato je obuca druga prica. Sad ja mogu da se zalim da ne mogu da nadjem 35 ili mali kalup obuce broja 36 jer nase zene generalno imaju vece stopalo pa se cesce uvoze zenske cipele 41 nego 35.
Isto tako, smatram da je prekomerna tezina, kad je neko zaista debeo, znak lenjosti i mentalne nehigijene. Treba imati samokontrolu. Sve vise mladih devojaka seta salo koje se preliva, u minicima, dok u ruci drzi pljesku. nemam nista protiv toga da prihvatis sebe onakvog kakav jesi, ali takav prizor sigurno niti je lep niti je to zdravo. Ne treba biti kostur, ali zna se kako izgleda lepo zensko telo.

Nazalost, mediji diktiraju ono sto je u trendu. To je uvek tako bilo. Tacno je da su premrsavi modeli aktuelni vec duze vreme, ali je isto tako tacno da oni smetaju samo debelim osobama, zenama pogotovo. One su obicno kivne. Meni kad gledam modne revije one zaista izgledaju kao civiluci, ali nisam ogorcena ili ozlojedjena zbog toga. To me ne pogadja. Kao ni to sto sada mozete da kupite garderobu broj 0. Ako neko hoce da se izgladnjuje, njen problem.
Ja sam sitna, ali nisam mrsava, i cesto sam jedva nalazila garderobu za sebe jer su nase zene punije. Sad nekad u neke stvari ne mogu ni da udjem koliko su uske. Ali zato je obuca druga prica. Sad ja mogu da se zalim da ne mogu da nadjem 35 ili mali kalup obuce broja 36 jer nase zene generalno imaju vece stopalo pa se cesce uvoze zenske cipele 41 nego 35.
Isto tako, smatram da je prekomerna tezina, kad je neko zaista debeo, znak lenjosti i mentalne nehigijene. Treba imati samokontrolu. Sve vise mladih devojaka seta salo koje se preliva, u minicima, dok u ruci drzi pljesku. nemam nista protiv toga da prihvatis sebe onakvog kakav jesi, ali takav prizor sigurno niti je lep niti je to zdravo. Ne treba biti kostur, ali zna se kako izgleda lepo zensko telo.
:super: Upravo tako.

Znaci da ipak nije mnogo ucinak reklama i zapada uticao na sopstveni izbor;)

Gresis, ne utice na one koji imaju izgradjenu licnost, tinejdzeri su najpodlozniji ispiranju mozga bilo koje vrste. To sto je sve vise devojcica/devojaka debelo pre ima veze s lenjoscu, nacinom ishrane i time da po ceo dan sede ispred kompa i TV-a i da im je cetovanje glavni vid zabave. Nista setnja, nista sport i svez vazduh. I mnoge od njih su stalno na dijetama (izmedju dve pljeske), jedu jednom dnevno, a i tada tres food, ali kilogrami ne nestaju. I bas takvima su obicno te mrsavice sa TV-a tipa Viktorija Bekam uzori lepote...

Ok al se zato izgradjuje licnost ceo zivot ako jedemo normalno i stvaramo zdrave navike takav cemo organizam imati..iz glave to ide ne znam dal sam ikad nesto kupio iskljucivo zbog reklame a nesto se ne secam ni da mi je neko predlozio nesto novo..jer ljudi slabo menjaju lose navike i tesko experimentisu

...Nase zene su krupnije u poredjenju sa prosecnom Italijankom, Francuskinjom ili Japankom, na primer - ne obavezno i punije...Zato su u poredjenju sa prosecnom Nemicom ili Engleskinjom u proseku sitnije...Neko ko je visok 178cm, bez obzira na tezinu, ne moze i ne treba da ima iste proporcije (sirinu kukova/karlice, grudnog kosa ili velicinu stopala) kao osoba koja je 20-25cm niza, a samim tim ni isti konfekcijiski broj/velicnu obuce...

...Govorim o proporcionalnosti kao osnovnom estetskom parametru...Koliko je neproprocionalno videti na zeni visokoj 155cm stopalo velicine 38, toliko je neproprocionalno ukoliko zena visoka 175cm nosi velicinu obuce 36...

...Uzgred, obuca velicine 35-/3- i konfekcijiski broj 00-4/34- spadaju u tkzv. 'petite sizes' (velicine namenjene osobama nizeg rasta/sitnije telesne gradje), ne u regular(ne), bas kao sto velicine obuce 41/8+ i konfekcija 20+/50+ spadaju u 'plus sizes' (velicine namenjene osobama viseg rasta/krupnije telesne gradje), prema britanskom/kontinentalnom sistemu velicina...

...Ne bih se slozila ni sa konstatacijom da nametnute, morbidne estetske imperative (tkzv. estetiku ruznog) lose prihvataju samo zene koje su vlastitom estetikom manje 'uklopive' u dati model - konkretno - anoreksican izgled/oble zene, bas kao sto ni trend naglasenih zenskih atributa ili silikonskih implantata ne nailazi na masovne kritike iskljucivo zena decacke figure, koje nose grudnjak sa oznakom A...

Poslednja izmena:
"Lose prihvatiti" i "zgrazavati se" su totalno razlicite reakcije. Meni ne moraju da se svidjaju silikoni i anoreksicnost, ali sigurno necu tako napadno reagovati jer me to ne dotice, u principu. Zivim svoj zivot i zadovoljna sam svojim telom. Oduvek sam bila mrsavija i moguce da zato uopste ne reagujem na takve stvari jer me to ne zanima. Ova druga reakcija je obicno rezervisana, i to kazem na osnovu iskustva, za zene koje bas spadaju u te neke granicne varijante (preterano debele/mrsave). .

...Uzgred, obuca velicine 35-/3- i konfekcijiski broj 00-4/34- spadaju u tkzv. 'petite sizes' (velicine namenjene osobama nizeg rasta/sitnije telesne gradje), ....
problem je u tome sto "petite" podrazumjeva djecacku gradju
a sto ako osoba koja ima 163cm nosi d korpe a ima 71 cm u struku? meni je najnovija jakna npr broj 36
i imam visak materijala kako u kukovima, tako u ramenima i struku a rukavi idu do vrhova prstiju
.... gdje kupovati odjecu :neutral:

problem je u tome sto "petite" podrazumjeva djecacku gradju
a sto ako osoba koja ima 163cm nosi d korpe a ima 71 cm u struku? meni je najnovija jakna npr broj 36
i imam visak materijala kako u kukovima, tako u ramenima i struku a rukavi idu do vrhova prstiju
.... gdje kupovati odjecu :neutral:

...U Srbiji, koliko sam upucena, nazalost ne postoji adekvatna ponuda, odnosno paralelene linije u 'petite' i 'plus size' velicinama, vec se izbor svodi na raspon regularnih velicina, sa eventualnom mogucnoscu izbora duzine nogavice (long, medium, short) kod nekih proizvodjaca (Marks&Spencer, Monsoon)...Petite velicine bi trebalo da ti odgovaraju, bar u pogledu duzine rukava, jer su namenjene zenama nizim od 165cm i ne podrazumevaju decacku figuru (junior/girls velicine)... Pokusaj da se orijentises na drugacije modele ili drugog proizvodjaca (dogodi se da problematican kroj za vecinu, bude upravo ono sto odgovara zenama sa naglasenom bistom), ukoliko nije moguce nabaviti odecu u inostranstvu ili koristiti usluge krojaca...Srecno!...

Poslednja izmena:
...Nase zene su krupnije u poredjenju sa prosecnom Italijankom, Francuskinjom ili Japankom, na primer - ne obavezno i punije...Zato su u poredjenju sa prosecnom Nemicom ili Engleskinjom u proseku sitnije...Neko ko je visok 178cm, bez obzira na tezinu, ne moze i ne treba da ima iste proporcije (sirinu kukova/karlice, grudnog kosa ili velicinu stopala) kao osoba koja je 20-25cm niza, a samim tim ni isti konfekcijiski broj/velicnu obuce...

...Govorim o proporcionalnosti kao osnovnom estetskom parametru...Koliko je neproprocionalno videti na zeni visokoj 155cm stopalo velicine 38, toliko je neproprocionalno ukoliko zena visoka 175cm nosi velicinu obuce 36...

...Uzgred, obuca velicine 35-/3- i konfekcijiski broj 00-4/34- spadaju u tkzv. 'petite sizes' (velicine namenjene osobama nizeg rasta/sitnije telesne gradje), ne u regular(ne), bas kao sto velicine obuce 41/8+ i konfekcija 20+/50+ spadaju u 'plus sizes' (velicine namenjene osobama viseg rasta/krupnije telesne gradje), prema britanskom/kontinentalnom sistemu velicina...

...Ne bih se slozila ni sa konstatacijom da nametnute, morbidne estetske imperative (tkzv. estetiku ruznog) lose prihvataju samo zene koje su vlastitom estetikom manje 'uklopive' u dati model - konkretno - anoreksican izgled/oble zene, bas kao sto ni trend naglasenih zenskih atributa ili silikonskih implantata ne nailazi na masovne kritike iskljucivo zena decacke figure, koje nose grudnjak sa oznakom A...

:klap::klap::klap: Tacno tako...uopste ne kapiram zasto u Srbiji postoje samo dve verijante mrsave = zgodne i sve ostalo sto ne izgleda tako = debele/trebalo bi da smrsaju. Ja najvise volim da vidim ono sto se zove zdrava devojka koja je u skladu sa svojom gradjom. Nekada je prirodno neko mrskast i takav treba da ostane a nekada je neko malo krupniji, poput recimo onih oblih italijanskih glumica i meni su savrsene takve kakve jesu a nekada je neko i buca ali sladak do bola. Meni je vazno da nije opterecena svojim izgledom i kalorijama i trendovima jer to deluje tako odbojno, kao da nemaju druga interesovanja u zivotu. Zabluda je velika da je mrsavo zdravo, meni licno nikada nije bilo privlacno ni na kucnom ljubimcu ni na ljudima, razumem da je sve stvar ukusa ali smatram da svi vide sta je lepo. Lepa je devojka koja je normalna, znaci indeks telesne mase je izmedju 19 i 23, devojka koja je zdrava i koja je sportista. Danas svi znamo sta treba da se radi, kako da se hranimo, koliko da spavamo, kako da se negujemo i ukoliko se neko ponasa tako da cuva svoje zdravlje, znaci ne prejeda se i ne izgladnjuje, meni ce biti slatka skoro pa sigurno. Nista medenije od sarmantne, vedre i zadovoljne cure normalnog izgleda

Back