Politička situacija u Crnoj Gori

Koju opciju podržavate na političkoj sceni u Crnoj Gori?

• Demokratski front (Mandić, Knežević, Medojević)

glasova: 62 53,0%
  • ES, Demokrate, URA (Spajić, Bečić, Abazović)

glasova: 25 21,4%
  • DPS, SD, SDP (Đukanović, Brajović, Krivokapić)

glasova: 30 25,6%

• Ukupno glasova
    117
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa evo sad oće, Slaven je rekao,

Bulajić zna kakav je njegov zadatak. On je u tehničkom madatu i neće vršiti opstrukcije.

Eto šta će biti, Slavenove reči, izdaja teška.

https://m.cdm.me/politika/radunovic...sjednicu-na-kojoj-bi-se-birao-sef-parlamenta/

Bulajić kad ne bi zakazao sednicu još 90 dana, a ima tu pravnu mogućnost još 150, nikad ne bi mogli napraviti URA-DPS vladu.

DPS, URA, SD, svi već uvereni da Bulajić neće opstruisati. Znači gotovo je.

Демократе: ДПС и УРА предлажу предсједника Скупштине​

16:05 22.02.2022
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022

© Фото : YouTube/Skupština Crne Gore, snimak sa ekrana

Бобан Нововић

Демокарте, на челу са Алексом Бечићем тврде да су сви изгледи да ће ДПС и покрет УРА у петак предложити кандидата за предсједника Скупштине Црне Горе.
Они су зато позвали цијелу Црну Гору да у сриједу 23. фебруара масовно дођу на протест преко пута Храма у Подгорици „како би овај унапријед склепан издајнички наум спријечили“.
„Наставља се реализација плана бестидног прекрајања изборне воље грађана, који је Демократска Црна Гора прозрела и о њему обавијестила јавност још прије неколико мјесеци, док су неки немушто ћутали и правили се незнавени и необавијештени. Након рушења прве демократски изабране Владе и разрјешења предсједника Скупштине, ДПС и њихови нови партнери који су се прије 30. августа клели, давали часну ријеч и обећавали да неће ни у какве комбинације са ДПС-ом, иако у значајној мјери успорени и осујећени да у дјело спроведу издају по моделу ‘блицкрига’, ипак ће, како смо у сазнању, покушати да заокруже највећу издају Црне Горе, превару њених грађана и безобзирно цијепање и проглашавање неважећим сваког гласачког листића на којем је августа 2020. године био заокружен број једне од три коалиције које су касније твориле већину за промјене, а против ДПС-а“, истичу у саопштењу Демократе.
Према њиховим ријечима, УРА и могуће друге сателитске партије на претходним парламентарним изборима су преузеле обавезу да не предлажу кандидате за министарске и друге позиције.
„И то без сагласности ДПС-а, при чему је ДПС посебно заинтересован за МУП, министарство одбране, министарство финансија, директора АНБ-а, директора Управе полиције и бројне друге позиције унутар саме државне управе. Грађани и њихов масовни одзив на протесте против продаје њихових гласова ДПС-у већ су у великој мјери успорили или отежали извршење безобразних задатака са издајничке агенде састављене у домаћим казинима и мафијашким јазбинама, које су пуне три деценије биле контролне собе свих процеса у држави и региону. Иако покушавају, никад више. Слобода се једном освојила и нема више назад – узалуд сви ови прљави и издајнички науми. Зато, како би спријечили ову велику народну издају позивамо читаву Црну Гору да дође у Подгорицу на протест, који ће се, сада већ традиционално, одржати сјутра, у сриједу, у 18 часова, на булевару преко пута храма Христовог васкрсења“, наводе Демократе у саопштењу.

Uf ovo oko Ukrajine mi nacelo staru ranu priznjavanja kosovske nezavisnosti od strane CG. Crnogorci da li cete i ove godine slati delegaciju na obelezavanje etnickog ciscenja Srba iz Hrvatske?
S obzirom da sam stekao utisak da si korektan sagovornik, probaću da na ovo odgovorim, pošto si pitao Crnogorce, iako se moji stavovi često ne poklapaju sa mnogim Crnogorcima :lol: Te 2008. sam bio na ovom forumu mnogo aktivniji no danas. Odlično pamtim kako se tad ovdje pisalo, s koliko mržnje, gnijeva, da sam bio prosto rečeno zgranut. Razumio sam dijelom zašto je to tako, ali isto tako su se ovdje i tolerisali pozivi na protjerivanje, oružane sukobe i sl. Čak ni oni Crnogorci koji su se otvoreno protivili priznanju Kosova od strane tadašnje vlasti nisu bili pošteđeni uvreda koje sam čitao ovdje. Bilo je toga i za vrijeme referenduma, ali u manjoj mjeri u odnosu na taj događaj. Ja sam tad znao da kažem one stvari za koje i danas smatram da su istinite, pa je to ljutilo mnoge. Jedina je razlika što bi danas izabrao drukčiju formulaciju, jer je između ostalog tad internet drukčije funkcionisao, ali se masu stvari kod mene nije promijenilo.

Što se konkretno Kosova tiče, ovdje je dugo stojalo u pravilniku foruma da niko ne smije da napiše da je Kosovo nezavisna država, pod prijetnjom bana. Otvoreno sam tad rekao šta mislim o takvim pravilima, da slična pravila samo umanjuju kvalitet komunikacije, ali sam se pridržavao toga tako što sam odbijao da pišem o tome. Ne znam da li to pravilo važi i danas, pa ću se u tom dijelu i sad suzdržati nekih mojih stavova, ali jedno mogu da kažem sa sigurnoću. I danas poslije više od deceniju smatram da Crna Gora ne bi priznala Kosovo da tadašnja zvanična Srbija nije vodila katastrofalnu politiku u tom dijelu. Takvog politikom je Crnoj Gori olakšano da prelomi i rezultat toga je što vlast nije pala zbog toga.

A što se tiče Oluje, prošlo je 20 godina otkad se Milo javno izvinio Hrvatskoj za granatiranje Dubrovnika, što je u ono vrijeme bio riskantan i nepopularan potez, ali isto tako, kad su bili čuveni izbori Milo - Momir, glasovi Hrvata u CG su prelomili da Milo pobijedi, iako je svega 5 godina prije toga izjavio da je zamrzio šah zbog šahovnice. Političari sa tako ekstremnim stavovima kad tad ližu ono što su pljuvali ako žele da ostanu na vlast. Tako da ovo slanje delegacije je veoma sitno u odnosu na ovo što sad objasnih. Vizija je čudo.

Nevjerovatno,ljudi traže dijalog u stilu,ali da kažeš ono što JA mislim.

Naravno da Bulajić nije poput ovih što bi "blokirali cijelu državu",već negdje gore rekoh da je čovjek razuman.

Nije ovo srednji vijek,krv,i suze,nego se traži rješenje za cjelokupno društvo.

Демократе: ДПС и УРА предлажу предсједника Скупштине​

16:05 22.02.2022
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022

© Фото : YouTube/Skupština Crne Gore, snimak sa ekrana

Бобан Нововић

Демокарте, на челу са Алексом Бечићем тврде да су сви изгледи да ће ДПС и покрет УРА у петак предложити кандидата за предсједника Скупштине Црне Горе.
Они су зато позвали цијелу Црну Гору да у сриједу 23. фебруара масовно дођу на протест преко пута Храма у Подгорици „како би овај унапријед склепан издајнички наум спријечили“.
„Наставља се реализација плана бестидног прекрајања изборне воље грађана, који је Демократска Црна Гора прозрела и о њему обавијестила јавност још прије неколико мјесеци, док су неки немушто ћутали и правили се незнавени и необавијештени. Након рушења прве демократски изабране Владе и разрјешења предсједника Скупштине, ДПС и њихови нови партнери који су се прије 30. августа клели, давали часну ријеч и обећавали да неће ни у какве комбинације са ДПС-ом, иако у значајној мјери успорени и осујећени да у дјело спроведу издају по моделу ‘блицкрига’, ипак ће, како смо у сазнању, покушати да заокруже највећу издају Црне Горе, превару њених грађана и безобзирно цијепање и проглашавање неважећим сваког гласачког листића на којем је августа 2020. године био заокружен број једне од три коалиције које су касније твориле већину за промјене, а против ДПС-а“, истичу у саопштењу Демократе.
Према њиховим ријечима, УРА и могуће друге сателитске партије на претходним парламентарним изборима су преузеле обавезу да не предлажу кандидате за министарске и друге позиције.
„И то без сагласности ДПС-а, при чему је ДПС посебно заинтересован за МУП, министарство одбране, министарство финансија, директора АНБ-а, директора Управе полиције и бројне друге позиције унутар саме државне управе. Грађани и њихов масовни одзив на протесте против продаје њихових гласова ДПС-у већ су у великој мјери успорили или отежали извршење безобразних задатака са издајничке агенде састављене у домаћим казинима и мафијашким јазбинама, које су пуне три деценије биле контролне собе свих процеса у држави и региону. Иако покушавају, никад више. Слобода се једном освојила и нема више назад – узалуд сви ови прљави и издајнички науми. Зато, како би спријечили ову велику народну издају позивамо читаву Црну Гору да дође у Подгорицу на протест, који ће се, сада већ традиционално, одржати сјутра, у сриједу, у 18 часова, на булевару преко пута храма Христовог васкрсења“, наводе Демократе у саопштењу.

"Demokrate", što bi sa imenom stranke?

Koja je muka?

Hajde,proći će.

Nevjerovatno,ljudi traže dijalog u stilu,ali da kažeš ono što JA mislim.

Naravno da Bulajić nije poput ovih što bi "blokirali cijelu državu",već negdje gore rekoh da je čovjek razuman.

Nije ovo srednji vijek,krv,i suze,nego se traži rješenje za cjelokupno društvo.

Pa ovo vaše rešenje ti vodi u krv i nemire komito. Najpostenije bi bilo novi izbori, ali vi to ne smete, nego hoćete protiv-ustavno sa starim mandatima iz 2020 da napravite prevaru.

Demokrate: Mi sa narodom, a URA na kanabeu kod Đukanovića i Vučića

https://www.dan.co.me/vijesti/polit...-na-kanabeu-kod-dukanovic-a-i-vucic-a-5108180

Ono kad se takmiče ko će biti veći anti-Srbin.

Još na to imaš i DF koji neće da naredi svom predsedniku skupštine da spreči formiranje DPS i URA vlade.

Nema stvarno ništa od ove banana države, džabe sam se i brinuo za nju.

Imamo mi Srbi Srbiju i Republiku Srpsku.

Вучуровић: Преко 10 хиљада људи ћемо извести на улице, блокираћемо најважније саобраћајнице

Вучуровић: Преко 10 хиљада људи ћемо извести на улице, блокираћемо најважније саобраћајнице​

Он је истакао да народна воља није да се ДПС, након што је срушен после 30 година, поново врати на власт
Од
ИН4С

Фото: Принтскрин Јутјуб

Посланик Демократског фронта Јован Вучуровић најавио је, у емисији „Прес плус са Рајком Раичевић“ на Адриа телевизији, да ће акција „Блокадом против издаје“ почети крајем ове седмице.
„Могу да кажем да ће до краја седмице кренути акција „Блокадом против издаје“ и да ће учествовати више хиљада грађана, односно преко 10 хиљада људи. Биће блокиране све најважније саобраћајнице у Црној Гори. Та акција ће бити опомена да видимо да ли ћемо поново морати да радимо неке акције након тога или ће ова акција бити сасвим довољна да покаже не снагу ДФ-а, која је несумљива, него да покаже да ће народ да брани изборну вољу грађана од 30. августа“, казао је Вучуровић, преноси портал Адриа.

Он је истакао да народна воља није да се ДПС, након што је срушен после 30 година, поново врати на власт.

Политичка директорка Грађанског покрета УРА Ана Новаковић – Ђуровић казала је да та странке и даље сматра да модел мањинске владе тренутно
Техничка влада је био један од модела о којем смо размишљали, али то није рјешење које је у потпуности неприхватљиво. Зашто смо се одлучили за мањинску насупрот техничкој Влади – зато што сматрамо да техничка Влада наредних годину дана, осим припреме избора, не може рјешавати ниједно друго питање по њеној природи за разлику од мањинске која, уколико добије шири консензус, може рјешавати ова питања која су нам кључна – именовања у правосуђу и одблокирање процеса европских интеграција“, казала је Ана Новаковић – Ђуровић.
Према њеним ријечима, мањинска Влада, под условом да добије шири консензус и подршку у парламенту, може донијети и друге важне законе – попут закона о поријеклу имовине, али и ријешити нека друга важна питања која оптерећују црногорско друштво.
То су разлози због којих сматрамо да је концепт мањинске Владе, узевши комплетан контекст у обзир, бољи у односу на техничку Владу“, казала је она.

Чланица Предсједништва СНП-а Слађана Калуђеровић казала је да би та странка до краја седмице требало да одржи сједницу Главног одбора.
Главни Одбор се исчекује и ми се надамо да ће се одржати наредних дана, односно када будемо имали коначну понуду и када будемо знали шта ћемо тачно да предочимо члановима Главног Одбора“, навела је она.
Калуђеровић је истакла да се СНП никада није водио ускостраначким интересима.
Да су СНП-у биле битне позиције и запошљавања, ми би одавно били на мјестима одлучивања. Међутим, нама то није приоритет. Као што нам то није био приоритет приликом одлучивања да ли ћемо ући у ову мањинску Владу, то јест прије бих да је зовемо европском или неком новом Владом. Ако та Влада буде задовољавала програмске приоритете СНП-а, онда ће то бити једна од опција која ће се наћи на столу пред чланове Главног одбора“, казала је она.

kad su bili čuveni izbori Milo - Momir, glasovi Hrvata u CG su prelomili da Milo pobijedi
Nisu, već nešto drugo.
Према првобитним подацима Врховног суда Црне Горе, укупан број грађана који су након првог изборног круга по разним основама накнадно уписани у бирачки списак на цјелокупној територији Црне Горе износио је око 9,000 (девет хиљада) што је представљало значајну промјену од око 2% у односу на укупан број бирача,[9] а накнадно се испоставило да је укупан број приспјелих захтјева уочи другог изборног круга премашио цифру од 13,000, што је представљало скоро 3% у односу на укупно бирачко тијело,[10] од чега је позитивно ријешено чак 7,805 случајева.[11]

Сада одлучује Булајић​

Из Алтернативе Црне Горе раније су саопштили да је сада најважније личност у Црној Гори в.д. предсједника Скупштине Страхиња Булајић из ДФ-а који има могућност да одложи сједницу Скупштине Црне Горе чиме би спријечио формирање мањинске владе, па би планови ДПС-а, СНП-а и УРЕ пали у воду.
Из Алтернативе се питају зашто се онда ДФ одлучује за блокирање путева како би спријечио формирање мањинске владе.

20220223_012530.jpg

Данашњом изјавом да "Страхиња Булајић не може да одуговлачи засиједање", господин Славен Радуновић је дао вјетар у леђа стварању мањинске владе против чијег формирања грађани протестују дуже од мјесец дана, пошто та влада подразумјева одлучну подршку ДПС-а.
Другим ријечима, а имајући у виду данашњи Радуновићев став, ДФ који најављује "блокаду" Црне Горе ради спречавања издаје изборне воље грађана, директно предаје ту изборну вољу грађана неком будућем предсједнику Скупштине кога ће гласати ДПС и његови коалициони партнери.
Исто тако, заказивањем сједнице Скупштине ДФ предаје вољу грађана због којих наводно најављује "блокаду" саобраћајница, посланицима ДПС-а, њихових коалиционих партнера, да би правили мањинску, техничку или "концентрациону" Владу својим гласовима и својом политичком подршком.
Заиста није морално позивати било ког грађанина да "блокира" Црну Гору, а у Скупштини заказати сједницу на којој ће се предати "кључеви" изборне воље грађана и побједе 30. августа, неком издајнику који ће гласовима ДПС-а бити изабран и који ће са ДПС-ом изгласати "мањинску", "техничку", "концентрациону", "политичку", а свакако издајничку владу.
Подсјећамо да није први пут, и да је потпуно нормално да руководилац Скупштине пролонгира заказивање сједнице у циљу заштите воље изборне већине док не постоји сагласност свих конституената формалне парламентарне већине, и да у таквим корацима нема ничег "чудног", како је господин Радуновић назвао позиве, па и Праве Црне Горе, на пролонгирање сједнице Скупштине.
Ти исти кораци су много пута коришћени, па и у случају када је у овом сазиву ДФ као дио већине више мјесеци бојкотовао Скупштину, и тада никоме није пало на памет да доноси одлуке гласовима ДПС-а и опозиције без обзира што је то и тада било могуће, јер је важио исти Пословник, исти Устав и иста парламентарна пракса као и сада када се господин Радуновић "чуди" захтјевима својих колега за пролонгирањем сједнице.
Господине Радуновићу, уколико ДФ одлучи да преко господина Булајића закаже сједницу Скупштине у овој политичкој ситуацији, биће потпуно јасно да тиме свјесно откључава врата Скупштине за издају вијека, да је против демократских избора и да помаже у издаји изборне воље грађана заједно са СНП-ом, те да отворено злоупотребљава грађане позивањем на блокаде које нон стоп у недоглед најављује док су му присталице на протестима без својих лидера протестујући против издаје која се свакодневно одвија и приводи крају, а чије финале је изгласавање предсједника Скупштине гласовима ДПС-а и предсједника Владе гласовима ДПС-а.
Права Црна Гора Вас позива господине Радуновићу, да престанете да се "чудите", јер као што смо знали шта значи када сте Меморандум УРЕ, СНП-а и Ђукановићевих пајташа сакривених иза маски представника националних мањина назвали безазленим "чајем од нане", тако господине Радуновићу и сада знамо шта значи Ваше "чуђење".
Уколико не заузмете јасан став о пролонгирању сједнице Скупштине, мораћете да користите исте оне мучне и трагикомичне аргументе као и Ваш блиски колега Владимир Јоковић када одлаже сједнице Главног одбора своје партије и када покушава да нађе ријечи оправдања издаје пред својим чланством, док Ви и ДФ умјесто сједнице Скупштине, одлажете блокаде и видљиво бјежите од протеста на које Вас позивају и колеге из парламентарне већине, али и Ваше чланство које не прихвата издају, заједно са свим грађанима који не препуштају ствари случају политичке корупције и који су својом снагом, а не Вашом или мојом, побиједили 30. августа.
Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе

20220223_012507.jpg

20220223_015206.jpg

‼️
МИЛАЧИЋ У ПИСМУ БУЛАЈИЋУ: НЕЗАКАЗИВАЊЕМ СЈЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ОНЕМОГУЋИТЕ ИЗДАЈУ И ДОВЕДИТЕ ДО ИЗБОРА
‼️

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић предао је данас званично писмо вршиоцу дужности предсједника Скупштине господину Страхињи Булајићу, поводом питања заказивања сједнице прољећњег засиједања Скупштине Црне Горе.
Милачићево писмо Булајићу преносимо у цјелости:
„Поштовани господине Булајићу,
Обраћам Вам се поводом свеукупне институционалне и друштвено-политичке кризе која је створена рушењем Владе Црне Горе и предсједника Скупштине Црне Горе.
Поред свега тога, и даље макар формално, није створена нова парламентарна већина од оне која је изгласала срушену Владу и предсједника Скупштине. Без обзира на то, ГП УРА и СНП најављују формирање нове Владе са ДПС-ом и његовим коалиционим партнерима. Међутим, ни УРА ни СНП нису прогласили политичку коалицију са ДПС-ом већ и даље формално стоје у политичкој коалицији већине формиране након избора 30. августа.
С обзиром да рад Скупштине улази у редовно прољећње засиједање од 1. марта до краја јула, то је заказивање сједнице пренијето искључиво на Вас као вршиоца дужности предсједника Скупштине.
Како је Пословником прописано да се предсједник Скупштине у случају разрјешења претходног бира на првој сљедећој сједници, а да је очигледно тема исте сједнице коју би Ви заказали и избор нове Владе гласовима опозиције на челу са ДПС-ом који макар формално, не учествује у коалицији скупштинске већине, то нема легитимног оправдања за заказивање прве сједнице у прољећњем засиједању у овом тренутку.
Наиме, досадашња пракса овог скупштинског сазива, а која произилази из добре парламентарне праксе у другим развијеним парламентарним демократијама, била је да се сједнице не заказују све док политичка коалиција парламентарне већине не постигне сагласност. Тако је Алекса Бечић на мјесту предсједника Скупштине више пута легитимно одлагао сједнице Скупштине у различитим временским размацима, а конкретно док је трајао бојкот ДФ-а одлагање је трајало више мјесеци, док ДФ није дао сагласност.
Уважени колега Булајићу, подсјећам Вас да ни УРА, ни СНП до сада, макар формално, нису прогласили политичку коалицију са ДПС-ом и опозицијом, без обзира што су водили сличну политику задњих неколико мјесеци која је резултирала рушењем Владе и разрјешењем предсједника Скупштине, а то значи да је за заказивање сједнице Скупштине потребна сагласност свих 41 посланика конституената политичке коалиције владајуће већине.
Уколико УРА и СНП и формално прогласе коалицију са ДПС-ом и опозицијом, то би нас натјерало на посебно разматрање ових чињеница, али код постојећих услова не постоје легитимни разлози за заказивање сједнице.
Господине Булајићу, позивам Вас као једног од најчеститијих људи црногорског парламента и освједоченог борца за демократију и смјену ДПС-а, да својим одлагањем сједнице Скупштине у циљу постизања договора већине од 41 посланика, формиране након 30.августа, кључно допринесете борби против издаје изборне воље грађана и да директно спријечите такву издају.
Наиме, пошто је рок за одређивање мандатара од 30 дана започет рушењем Владе и да он ускоро истиче, а да је рок од 90 дана за састављање нове Владе краћи од трајања прољећњег засиједања Скупштине (око 150 дана), то би легитимно одлагање сједнице у одговарајућем року водило директно у заказивање ванредних парламентарних избора, уколико се у том року не би постигао бољи договор већине од 41 посланика 30. августа.
Свима је јасно да је идеја политичких снага које у Скупштини руководе издајом воље грађана била да у кратком року не само сруше бившег предсједника Скупштине Алексу Бечића, већ да на његово мјесто доведу предсједника Скупштине који ће својим радом омогућити спровођење издаје изборне воље, и да је Ваше предсједавање у овом тренутку, односно неизвјесност заказивања сједнице која је у Вашој инокосној надлежности, кључни проблем тог плана.
Колега Булајићу, обраћам Вам се са много већим и искренијим уважавањем него посланици ДПС-а, опозиције, али и неких из редова парламентарне већине, који се ових дана утркују у позивању на Вашу човјечност и професионалност, и у овом најискренијем обраћању Вас молим да будете један од главних стубова одбране изборне воље грађана и заједно са свима нама непремостива барикада плану Мила Ђукановића и његових, како каже, партнера у редовима парламентарне већине, за рушење величанствене побједе 30. августа.“

Сјутра у 18.30 почиње блокада Црне Горе. Озбиљно смо се припремили да дамо одговор. Послаћемо снажну поруку грађанима Црне Горе. Ово је акција опомене“, поручио је Мандић, истичући да ће сјутра ујутру бити обавијештени грађани о тачним локацијама.

Ko će od DF-ovaca da štrajkuje glađu kao onomad Andrija Mandić kad je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova? Mandić neće sigurno jer je to zadnji put radio sa infuzijom ispod sakoa, njega bi provalili odmah, ali mislim da neko od njih hoće sigurno, jer koliko god se Demokrate i Milačić trudili, ipak u redovima DF-a stoje najveći majstori patetike.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back