Pokolj srpske dece u ndh.

-Dimitrije-

Zainteresovan član
Poruka
347
Pokolj srpske djece u NDH
Vecernji list 3. prosinac 2006. godine:

Biblioteka Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta obogacena je za još jedno intrigantno djelo. Dugogodišnji direktor Historijskog arhiva u Karlovcu Djuro Zatezalo objavio je knjigu svjedocanstva o ustaškom genocidu nad Srbima u Drugom svjetskog ratu na Kordunu, Baniji, Lici, Pokuplju i Gorskom kotaru pod naslovom „Radio sam svoj seljacki i kovacki posao”.

Prešucena istina
U knjizi je autor naveo brojcane podatke o žrtvama iz 121 bezdane jame i 216 gubilišta od kojih su neka ustaše zatrpale i zabetonirale još za rata. Dio je poravnat i pokriven zemljom još za Socijalisticke Republike Hrvatske. Za pedeset godina socijalisticke Jugoslavije, istice autor, žrtve ni iz jedne bezdane jame nisu ekshumirane ni pokopane. Zatezalo u predgovoru tvrdi da postoji imenom i prezimenom popis od 19.432 djeteta umorena na najokrutniji način u Jasenovcu, njih 7.000 u logoru Sisak i 6.777 djecaka i djevojcica umorenih u jamama Korduna.

Šokantna knjiga doktora znanosti zbog eksplozivnog sadržaja ili će biti prešucena ili će biti žestoko osporavana, jer donosi čitav niz dramaticnih ispovijesti i brojcane podatke o kojima se nije puno govorilo čak ni do devedesetih godina 20. stoljeca. Prije devedesetih, tvrdi autor, mnoge istine o ustaškim zločinima bile su nedorecene ili prešucivane kako ne bi smetale tzv. bratstvu i jedinstvu, tadašnjoj ideološkoj svetinji.

„Sazrelo vrijeme”
No, sada je po autorovu mišljenju sazrelo vrijeme za objavljivanje mucnih iskaza o neistraženim zločinima koji su odredili povijest Hrvatske do današnjih dana. „Sadržajem ove knjige nisam imao namjeru optužiti bilo koga za izvršene zločine.

Htio sam samo da se i ovako pridružim nevinim žrtvama: majkama, ocevima, bakama, djedovima i svim tim neiživljenim djecacima i djevojcicama iz vremena moga tužnog djetinjstva od 1941. do 1945. godine”, veli Zatezalo. Njegova knjiga, potpomognuta i novcem Savjeta za nacionalne manjine hrvatske Vlade, donosi i popis jama bezdanki, masovnih grobnica i gubilišta Srba u NDH na podrucju Korduna, Banije i Like.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ima i masovnih grobnica za srbe 90tih koje vecina hrvata kriju, i ponose se time. Nije ni cudo da zapad ne interesuje da se otkriju masovne grobnice u genocidnoj tvorevini zvanoj hrvatska i u bosni, kad su im oni saveznici. U Beogradu je nedavno od anti srba prikazan anti srpski film go west. I to je vecina u sali aplaudiralo.
 

Back
Top