Pokloni za useljenje, vencanje, ... ili novac?

jeste
neki ljudi prave svadbe potroše toliko para da mogu stan da kupe ili više a neki se još gore, razvedu posle godinu dana...

E, to nikada nisam mogla da shvatim. Mislim, neka trose ako imaju, ali najcesce nemaju, pa sve sto su ustedeli potrose na svadbu, i jos se zaduze :) Razumem ja da hoce da slave i da budu velikodusni ... ali to je onako malo samoubilacka akcija...
za koju na kraju mora da ispasta (plati) gost :)

Da, ja stvarno ne bi trebalo da pisem o svadbama - jer ih mrzim :mrgreen:
I nista ne razumem: kako je nemoguce napraviti malu svadbu (ili je ne napraviti uopste, ako ne zelis), kako je nemoguce reci ljudima da ne donose nista, i kako je nemoguce prepustiti se sudbini - sto se tice poklona - a onda ih, ako nam nisu potrebni, dati nekome kome jesu potrebni (ima mnogo institucija kojima jeste potreban i toster, i pegla, i pekara...)
I jasno mi je da je ovo sta sam napisala krajnje neprakticno... ali mene bas to i nervira, taj praktican momenat svadbe... zasto ne moze da se bude praktican na drugi nacin: novac koji je dat za svadbu u nekom restoranu ili hotelu lepo iskoristis za to za sta ti je stvarno potreban, a ljude sa kojima zelis da slavis pozoves na vino i meze i zurku (bez poklona molim!) kod sebe kuci... Sta fali?

Slazem se ja sa tobom u potpunosti, ne volim ni ja svadbe, ali kad sam to rekla mojima i roditeljima mog muza, malo ih slog nije strefio! Mogli smo da se posvadjamo i izborimo za malu svadbu, ali to je samo jedan dan zbog kog bi oni bili nesrecni celog zivota, a stari su i nisu najboljeg zdravlja, pa ako im taj jedan dan toliko znaci, sto da ne. Mi uvek mozemo da napravimo i zurku povodom vencanja samo za par prijatelja i da ispunimo i svoju zelju.

Slazem se ja sa tobom u potpunosti, ne volim ni ja svadbe, ali kad sam to rekla mojima i roditeljima mog muza, malo ih slog nije strefio! Mogli smo da se posvadjamo i izborimo za malu svadbu, ali to je samo jedan dan zbog kog bi oni bili nesrecni celog zivota, a stari su i nisu najboljeg zdravlja, pa ako im taj jedan dan toliko znaci, sto da ne. Mi uvek mozemo da napravimo i zurku povodom vencanja samo za par prijatelja i da ispunimo i svoju zelju.

Da, roditelji su ucenjivaci :)
Prvo mi njih zezamo dok smo klinci, onda oni nas...

da zašto da ne?
ja i za rođendan nekom detetu više volim da dam novac ...

i još nešto....pišeš kao da ljudi na svadbu gledaju kao na neki profit. Ne kažem da toga nema , ali nisu svi takvi
Nemam nista protiv poklanjanja novca, vec protiv trazenja novca umesto poklona.

Da, nekima je svadba stvar profita i u tom slucaju mislim da je bolje da se ne pravi nego da se te pare sacuvaju i kupi to sto se zeli. Pretpostavljam da onaj ko pravi svadbu zeli da na taj nacin proslavi pocetak braka i onda mi je ruzno da trazi bilo sta, cak i ako ga pitaju. Onaj ko je planirao da pokloni novac to ce uciniti i ovako i onako, a onaj ko je zeleo da kupi poklon, a trazen mu je novac osecace se kao ovca za sisanje. Ne volim takav odnos sa ljudima.

Ko voli, zasto da ne, ja sam samo iznela da je moj stav prema trazenju novca od gostiju veoma negativan.

Ja se ježim kad pomislim na svoju svadbu... iako će biti 50ak ljudi, znam kakva je kriza i da ih sve stavljam na trošak...

Svadbu ne treba da praviš ako nemaš novca... šta će ti? Da na njoj zaradiš?

To je po meni foliranje... nemaš para a ovamo praviš na veliko svadbu...:roll:

Ma koliko me pitali, nikad ne bih rekla šta da mi donesu ili kupe... jer sam dolazak gosta na moje venčanje je poklon...

A to sa roditeljima i svadbom me isto nervira... ali mi smo odlučili, samo najbliži, pa posle mogu i moji i njegovi da prave za svoje prijatelje i rođake večere slobodno...

Da, ja stvarno ne bi trebalo da pisem o svadbama - jer ih mrzim :mrgreen:
I nista ne razumem: kako je nemoguce napraviti malu svadbu (ili je ne napraviti uopste, ako ne zelis), kako je nemoguce reci ljudima da ne donose nista, i kako je nemoguce prepustiti se sudbini - sto se tice poklona - a onda ih, ako nam nisu potrebni, dati nekome kome jesu potrebni (ima mnogo institucija kojima jeste potreban i toster, i pegla, i pekara...)
I jasno mi je da je ovo sta sam napisala krajnje neprakticno... ali mene bas to i nervira, taj praktican momenat svadbe... zasto ne moze da se bude praktican na drugi nacin: novac koji je dat za svadbu u nekom restoranu ili hotelu lepo iskoristis za to za sta ti je stvarno potreban, a ljude sa kojima zelis da slavis pozoves na vino i meze i zurku (bez poklona molim!) kod sebe kuci... Sta fali?

U pravu si muvalo, sasvim se slazem sa tobom. Svadba, tj. vencanje, je (ili bi trebalo da bude) jedan od najlepsih dogadjaja u zivotu dvoje ljudi, zato se i pravi veselje - zelis da okupis drage si ljude i da se svi zajedno provedete i proslavite to lepo u vasim zivotima. Ako bi dvoje ljudi od veselog i tako divnog momenta u svom zivotu napravili komercijalnu zabavu po principu treba mi mikrotalasna, frizider ili najbolje stavi suske u koverat pa dodji, je ne bih imala zelju da odem na takvo veselje. Ok je ako te neko sam pita, kazi mi ima li nesto da ti bas fali pa to da ti kupim, ali ako te ne pita a ti trazis, to mi je bas bljak. Neka donesu ljudi sebe i dobro raspolozenje, a poklone - ko kako moze i koliko moze.

Кад сам се удавала правили смо велику свадбу и свим гостима је наглашено да не доносе паре. Подразумева се да ако правим славље и позивам госте имам сасвим довољно новца да купим и ситнице за кућу а и да немам било би ме срамота да узмем новац а камоли да га сама тражим. Није битно да ли ће ми се поклони свидети и да ли ћу их негде сместити или не - значи ми да се неко потруди и одабере нешто за мене па макар ја то уопште не користила. Новац ми јесу тражили у више наврата и сваки пут сам понела мада мислим да је то мало глупо од младенаца а када не траже поклањам им накит или сатове пошто тога игром случаја имам за извоз.

letimično bacam pogled na temu s vremena na vreme i gotovo sve što sam pročitala je - tačno.
zavisi samo iz kog ugla se posmatra ;).
kada se pravi svadba (dakle... mislim na svadbu, ne na venčanje u krugu najbližih i/ili žurku za prijatelje (generaciju mladenaca) nakon toga), onda to nije samo stvar mladenaca, već i čitave porodice (pa je pretpostavka da mladi, koji tek započinju zajednički život to i ne finansiraju). I, ma koliko da blesavo zvuči, to je prilika da se okupe familije (koje se u ovom ludom vremenu baš i ne viđaju često), upoznaju nove generacije (jer neka braća u četvrtom kolenu žive na dva različita kraja zemlje i retko imaju priliku da se sretnu), na istom mestu okupe prijatelji i rođeci iz dve familije koje spajaju upravo mladenci...
Da se razumemo: ne kažem da je to super, ali je tako.
I sad, ako si kao gost pozvan na takvu svadbu, normalno je da ideš sa poklonom (kakvim i koliko vrednim, to sad već zavisi i od samih mladenaca, odnosa sa njima/njihovim roditeljima, tvog materijalnog stanja, pa, konačno i mašte).
nekad su to nama vrlo bliski ljudi i nećemo imati problem da sami odredimo šta da im poklonimo (kao znak pažnje, naše želje da ih nečim obradujemo... ) I šta god da sa pažnjom odaberemo, budući da ih poznajemo i znamo njihove potrebe, želje, ukus... - obradovaće se (pretpostavka je da nam je to i cilj).
Neki put se familije poprilično udalje (ne zato što se ne vole, već je jednostavno život takav) i same mladence ne poznajemo baš najbolje... I dalje želimo (ako već idemo u svadbu) i da ih obradujemo. U toj situaciji je najprirodnije da postavimo pitanje tipa: "zaista sam u problemu... da li da vam kupujem poklon (ako da, jeste li za praktičbnu ili neku drugu varijantu) ili želite novac pa da sami odaberete?", jer suštinski i jesmo u problemu (uvek sam za to kad negde nekom nosim poklon da se on tome obraduje... bilo o čemu da se radi, a kako da "obradujem" nekog koga ne poznajem dovoljno?) s tim što su mi ubedljivo najblesavije (i najbezobraznije) varijante da pitaš, on ti kaže i ti uradiš drugačije! :dash:
Ako smatramo ili želimo, ili hoćemo, ili nam tako odgovara... da odnesemo konkretan poklon - onda i ne postavljamo nikakva pitanja. Mladenci, ako su "normalni" shvatiće, ako ne... pa šta sad da im radim? Njihov problem.
jednako je besmisleno da nekom ko ima potpuno opremljen stan kupujemo (još jednu) mikrotalasnu ili najsavremeniji šporet sa keramičkom pločom - to im ne treba. Isto kao što je besmisleno da nekome ko nema ni jedan uređaj u kući i ima (materijalni) problem da se skući, kupujemo umetničku sliku taman da košta i 5000 evra!
Nisam isključivo za novac (jer se on potroši i "istopi" brzo nakon svadbe), ali je stvarno suludo kad među poklonima nađeš 10 mikrotalasnih (jedna moja rođaka koja se nedavno udavala je imala slučaj), 11 kompleta (istih) šerpi (dobili moj brat i snajka pre 10-tak godina), 6 servisa za ručavanje od kojih ti se ni jedan ne dopada itd. Totalno je glupo probati "zakamuflirati" malo novca koji izdvajamo (zato što nemamo, ne možemo, mislimo da ne treba više...) u neki "zvučni" poklon kako bismo delovali "galantno". Niko nije blesav i svi mi znamo koliko šta košta.
dakle, ako sam pitala i oni rekli: "Pa... kad već pitaš, nama više odgovara novac", onda ću novac i odneti. Onoliko koliko bih i inače potrošila za poklon - bez foliranja i sopstvenog osećaja manje vrednosti pošto je teča iz Prčajevaca doneo "servis za 12 osoba" (što je čest slučaj) ili strina iz Nemačke dala 2000 evra! (što je retka pojava)

E, da ne otvaram novu temu, treba mi mala pomoć... Idem na neku svadbu, već je odlučeno da se nosi keš, e ja bi da dokupim još nešto lepo zanimljivo slatko za mladence... palo mi ma pamet neki kvalitetan album za slike, gledala u Mamutu i svi su nešto bzvz... ili onaj kao cyber ram, što mu nasnimiš neke slike pa se same menjaju.... Jel ima neko neku konstruktivnu ideju, predlog?

Ja uskoro treba da idem na svadbu dobre drugarice. Pošto će jedno vreme biti podstanari, kapiram da im servizi za ručavanje i slike nisu baš najpotrebnije, a mislim da neće želeti pare:confused: Jedino neki lep servis za kafu, to uvek treba, mada mi je i to nekako istrošeno. Jel' ima neko neku ideju? I kako kad se organizuje prvo crkveno venčanje, pa za pola godine opštinsko, pretpostavljam da se oba puta nosi poklon, ipak se i oni troše za nas dva puta?:dontunderstand:

Ja uskoro treba da idem na svadbu dobre drugarice. Pošto će jedno vreme biti podstanari, kapiram da im servizi za ručavanje i slike nisu baš najpotrebnije, a mislim da neće želeti pare:confused: Jedino neki lep servis za kafu, to uvek treba, mada mi je i to nekako istrošeno. Jel' ima neko neku ideju? I kako kad se organizuje prvo crkveno venčanje, pa za pola godine opštinsko, pretpostavljam da se oba puta nosi poklon, ipak se i oni troše za nas dva puta?:dontunderstand:

Prvi put ovo čujem... :eek:
Kupi im neku lepu posteljinu, kvalitetnu...
To je po meni savršen poklon...

e tako da, tu se slažemo :)
tražiti nešto što bi trebalo da je poklon je pre svega nekultturno
mislim i na novac kao poklon

Da, mislim i ja da je jako nekulturno i zato više i ne volim ići na svadbe. Najviše mrzim kad me neko pozove na svadbu i naglasi mi da ne donosim ništa, da će pokloni biti novčani. Nema tu više one čari darivanja. Lijepo je vidjeti nečiji izraz lica kad raspakuje poklon. Neka nova vremena su došla. I prave se ogromne svadbe samo radi tog prokletog novca.

Uh imam baš muku, treba da kumujem uskoro jako dobroj drugarici, i odlučeno je nosim im novac, e sad pitanje je koji iznos za kumstvo je prikladan. Trenutno nisam baš u sjajnoj finansijskoj situaciji, ali spremna sam za nju i da se zadužim, mada i tu moram da pazim jer uskoro očekujem bebca, ja nezaposlena, suprug radi ali smo podstanari, e sad znate već kako to ide. A opet kumstvo je u pitanju pa sam u potpunoj dilemi koliki iznos je pristojan...

Uh imam baš muku, treba da kumujem uskoro jako dobroj drugarici, i odlučeno je nosim im novac, e sad pitanje je koji iznos za kumstvo je prikladan. Trenutno nisam baš u sjajnoj finansijskoj situaciji, ali spremna sam za nju i da se zadužim, mada i tu moram da pazim jer uskoro očekujem bebca, ja nezaposlena, suprug radi ali smo podstanari, e sad znate već kako to ide. A opet kumstvo je u pitanju pa sam u potpunoj dilemi koliki iznos je pristojan...

Najbolje je da razgovaraš sa njom...vi se svakako morate dogovoriti prije vjenčanja o svim detaljima.

Back