Pokloni za useljenje, vencanje, ... ili novac?

Uh imam baš muku, treba da kumujem uskoro jako dobroj drugarici, i odlučeno je nosim im novac, e sad pitanje je koji iznos za kumstvo je prikladan. Trenutno nisam baš u sjajnoj finansijskoj situaciji, ali spremna sam za nju i da se zadužim, mada i tu moram da pazim jer uskoro očekujem bebca, ja nezaposlena, suprug radi ali smo podstanari, e sad znate već kako to ide. A opet kumstvo je u pitanju pa sam u potpunoj dilemi koliki iznos je pristojan...

Pristojan je onaj iznos koji tebi odgovara. Ja sam mnogo puta kumovala (svim svojim drugaricama) a sa onom koja mi je trazila novac za poklon sam godinu dana nakon njene svadbe (koja me je bas kostala) prestala da se druzim. Jer sam, kao i ti, mislima da je kumstvo velika odgovornost, pa sam pozajmila lovu i sebe finansijski pokopala na sledecih 6 meseci da to izvedem kako treba... a ispostavilo se da moja drugarica nije bas tako ozbiljna i odgovorna. Mozda sam i ja ocekivala previse i mozda sam sama kriva - mislim, kad se zakopas finansijski ipak nesto ocekujes, tek jedini savet koji bih ja mogla da ti dam je da ne radis nista sto bi tebi moglo da naudi. Objasni ti toj drugarici kako stojis sa novcem da ne mozes velike poklone, ili da finansiras devojacko ili kakva se tu vec glupost pojavi... a ako i dalje zeli da joj kumujes, fino :)

Ma da, baš sam u frci, a posebno jer odmah posle toga sledi njihovo useljenje, pa ne mogu otići praznih ruku, a skoro je budući kum "napomenuo" kroz neku desetu opriču kako kumovi finansiraju devojačko i momačko veče! Ukopa me, uopšte to nisam računala, pa da li je moguće stvarno?

Jao! Ja nisam za tu varijantu da se ti snebivaš a oni samo poturaju spisak... ako ste dobre drugarice pretpostavljam da ona zna u kojoj si ti situaciji... I mislim da ti je za tu varijantu novac lošija opcija, jer za manji iznos možeš da kupiš jako lep poklon, a kad stavljaš u kovertu isti iznos deluje malo... :roll:

Pa i meni je nenormalno, jer ipak buduća mlada organizuje devojačko tamo gde ona želi da se to održi i zove svoje drugarice koje želi, što ne znači da su to i moje drugarice:roll:. Jao ne mogu da verujem da se više opterećujem nego što se radujem kumstvu, kad me pitala da joj budem kuma bila sam presrećna jer mi je baš draga, a sad me glava boli umesto da uživamo svi! Prosto mi se ni ne ide više na devojačko jer ću biti napeta celo veče, da li da sve to iskuliram i da pustim nju da plati ili da ja plaćam a posle za poklon koliko ostane, a ostaće još manje, uf grrrrrr:dash:

Pa i meni je nenormalno, jer ipak buduća mlada organizuje devojačko tamo gde ona želi da se to održi i zove svoje drugarice koje želi, što ne znači da su to i moje drugarice:roll:. Jao ne mogu da verujem da se više opterećujem nego što se radujem kumstvu, kad me pitala da joj budem kuma bila sam presrećna jer mi je baš draga, a sad me glava boli umesto da uživamo svi! Prosto mi se ni ne ide više na devojačko jer ću biti napeta celo veče, da li da sve to iskuliram i da pustim nju da plati ili da ja plaćam a posle za poklon koliko ostane, a ostaće još manje, uf grrrrrr:dash:
Sta bi uradila da ti je rekla da je obicaj da joj kuma kupi auto za svadbu? Ili da je obicaj da kuma stoji na jednoj nozi tokom vencanja? Naravno da bi bila sigurna da su to gluposti. E pa podjednako je glupo da sebi nameces da finansiras devojacko vece.

Kupi poklon koji smatras da treba i to je to. Ono sto trazi od tebe je cist bezobrazluk i nema veze sa tvojom finansijskom situacijom vec sa tim sto te ona ne postuje.

PS: ja bih joj na vreme rekla da nemam nameru da platim devojacko vece zato sto to kod mene nije obicaj, a nije ni kod drugih kod kojih sam se raspitala. Vazno je da ne bude u nedoumici jer mozda ocekuje da platis pa da ne ispadne da si je ispalila.

luda si ako platis devojacko, a ona ako insistira na tako necemu izuzetno bezobrazna... po meni je u danasnje vreme apsolutno suludo zahtevati od bilo koga bilo sta vezano za poklone/novac i sl. i neuvidjajno i sebicno... meni je i onaj obicaj kum kupuje burme malo previse... jel se zenis/udajes, jel sam te ja na to naterala? ne.- pa sta onda da placam :eek:

svako daje poklon prema svojim mogucnostima i tacka :)

luda si ako platis devojacko, a ona ako insistira na tako necemu izuzetno bezobrazna... po meni je u danasnje vreme apsolutno suludo zahtevati od bilo koga bilo sta vezano za poklone/novac i sl. i neuvidjajno i sebicno... meni je i onaj obicaj kum kupuje burme malo previse... jel se zenis/udajes, jel sam te ja na to naterala? ne.- pa sta onda da placam :eek:

svako daje poklon prema svojim mogucnostima i tacka :)

E, ja te podržavam 100%
Ako se nekad budem udavala moja kuma/kum će morati da imaju samo ličnu kartu, nikakve burme, bidermajeri, drnde mrnde... sad bila na nekoj svadbi - a od kuma - 800e :eek: :eek: :eek: bogte, da te čovek zaduži za ceo život (a kum nije punišić, ofkors...)

Procitala sam tekst "Učtivo tražiti novac umesto poklona" u magazinu Krstarice i zamislila se...
Npr. uskoro treba da se uselite u stan ili da se vencate. Sasvim je normalno da njuskate po radnjama u potrazi za kucnim potrepstinama, namestajem, belom tehnikom i svim ostalim sto vam moze trebati. A onda, dobijete komentar "Nemoj kupovati, neko ce vam to mozda doneti na vencanje (useljenje, sta god)"
Kako se postaviti u takvoj situaciji? Da li zamoliti zvanice da vam umesto poklona daju novac, ili traziti neku konkretnu stvar (pegla - proizvodjac taj-i-taj ili nesto slicno)? Ukoliko vas neko upita sta da vam pokloni, mozete li predloziti nesto sto vam treba i sto zelite, bez obzira na cenu i budzet onog ko vas je pitao?
Sta mislite o tome?

Nije sramota tražiti novac. Ako vas neko već pita, iskreno mu odgovorite.
Novac je najbolja varijanta.

Ako me neko pita ... ja ću mu odgovoriti šta mi treba.

Ako ne pita ... pa šta sad ... kad donese poklon koji se meni ne dopada, on neće naći mesto u mojoj kući i to je to ....

ALi nisam za forsiranje novca ''po svaku cenu''

Naravno, ako pita.

bilo je po nekim radnjama nesto kao lista za vencanje, gde su buduci mladenci birali sta im je potrebno i posle upucivali zvanice u istu pa ko koliko para ima to i uzme, i znam da je ljudima prvo bilo neugodno ali posle valjda kapirali lakse i jednima i drugima.
Doduse, ne znam da li to jos uvek funkcionise.

Mada ja licno pitam, kazi sta ti treba, predlozi par stvari, da ne lupam glavu. Ili jos bolje pokazi prstom u radnji, ili bar reci gde si videla/o i resen problem, pa ako imam love kupicu tj izabracu sta moj novcanik u tom trenutku moze da podnese. Ili pare svejedno.

I svima dobro. :)

Tako je u inostranstvu. Po meni, lično, to jeste praktično, ali se nikad ne bih usudio na tako nešto. Malo je bezveze.

Ja svoje bliske prijatelje, sestre, rodjake uvek pitam ... lakše mi tako ....

Ali kad idem na svadbu nekome ko mi nije tako blizak ... onda ne pitam .... kupim nešto praktično tipa posteljine ... to uvek treba, a ne mešam se direktno u enterijer stana.

Naravno da treba pitati.

Posteljina ne narušava enterijer stana? :per: Šalim se.
Provaljena si. :whistling:

:super:

Ma da, baš sam u frci, a posebno jer odmah posle toga sledi njihovo useljenje, pa ne mogu otići praznih ruku, a skoro je budući kum "napomenuo" kroz neku desetu opriču kako kumovi finansiraju devojačko i momačko veče! Ukopa me, uopšte to nisam računala, pa da li je moguće stvarno?

trebala si ti pitati tu svoju buducu kumu jel treba i da spavas prvu noc sa njenim suprugom posto vecinu stvari radis i finansiras upravo ti! :confused:
stvarno su bezobrazni sa tim predlogom o finansiranju djevojacke i momacke veceri! iskoristavaju ljude ladno...

Ma kupite strech lampu -skulpturu u prostoru,mladenci ce biti odusevljeni

Prilozi

• STREC CISTI i talas.jpg
    STREC CISTI i talas.jpg
    31,1 KB · Pregleda: 6
Poslednja izmena od moderatora:
Iju ljudi..moja sestra je za svadbu dobila 6 mikrotalasnih:hahaha::tost: Valjda je to onako kabasto i veliko a nije nesto skupo pa se svi navadili..hahahhah ja se sokirala kad sam videla..snajka i brat su dobili nekog uzasnog svetog nikolu,ili deda mraza kao ukrasnu lutkicu,sta li je..uzas blagi nikada saznali nisu od koga su to dobili..ja sam konkretna..od familije trazim suvi kes svi znaju koja je tarifa u pitanju.Kod nas je to vec sve utanaceno u familiji.Od 100,150 do 200 evrica.Za te pare kupujem belu tehniku..to mi je ono,moranje.I neka ispadne da sam materijalista,briga me..to je kod nas normalno:)

Poslednja izmena:

Back