Pohlepa za večnim životom.

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
anakin:

pitanje za pripadnike hriscanskih sekti: u cemu se vase ucenje razlikuje od ucenja pravoslavne crkve?
I jos nesto....Sekte...sta uopste smatrate pod tim....Kako se to uopste moze razlikovati...Ima toliko religija koje imaju razlicita verovanja od hriscanske....I sve je to sekta.....Pa pogledajmo ovako na to.....Manje-vise sve religije su zasnovane na slicnoj prici....Ali imaju u potpunosti razlicita verovanja znaci sve je to manje vise sekta....Imas neke obaveze prema crkvi (hriscanskoj konkretno: treba ici svake nedelje u crkvu, moliti se u tim i tim prilikama, slaviti slavu itd)...Tako da se sve to moze nazvati sekta....Ali nije....Po meni su sve to crkve, i crkve, i crkve.....Osim bas bas bas oni poremecenih verovanja tipa zrtvovanje ljudi i sl...
Tako da sve se to na isto svodi....I mislim da niko nema prava da kaze e ovo je sekta zato sto eto imaju drugacije verovanje...
bezveze :roll:

"sekte" nisam upotrebila u negativnom smislu niti hriscanske sekte smatram negativnom pojavom (mislim, nista negativnijom od vere uopste). "sekte" sam upotrebila da ne bi doslo do zbrke u terminima.
to je definitivno pogresan termin, po meni, zbog svega onog sto taj termin nosi ali evo, nadjite bolji. mozda "ostale hriscanske crkve"? ne znam! recite!

pitala sam u cemu je razlika u hriscanskim ucenjima.

rdeki:
Za jehice ne znam, ali odakle ti to za subotare? Nikada nisam video toliku veru i toliko sjedinjavanje sa Hristom i trojednim Bogom kao kod njih. Nikada pre nisam video toliko srecnih ljudi na jednom mestu kao u njihovoj Crkvi. Srecni su zato sto im je srce puno ljubavi. Prosto je neverovatno kako su sposobni da oko sebe sire radost i lepo raspolozenje.

Идемо редом:
1. Веровање у Свето Тројтво им је само декларативно, и у сврху лакшег врбовања у секту. Кад почнеш да причаш са њима следеће јереси у вези Св. Тројства испливају: субординационизам, аријанство, несторијанство.
2. Ревност коју показују везана је за страх који им је секта утиснула, а заснован је на јеретској тврдњи гуруа секте, потпуно супротној Библији, да ће без медијтора - Христа да стоје пред Оцем и одговарају за све своје грехе, у које спада и сваки моменат доколице који су себи дозволили, уместо да су били корисни (за секту наравно).
3. Срећа о којој причаш је дискутабилна, јер су у Америци (одакле и потиче секта) познати под именом "sadventisti". Ако ти није јасно шта то значи, питај. :wink:
4. Радост коју људи шире око себе можеш осетити и на било ком поп-рок концерту, па то ипак нема ништа заједничко са Богом. Радост показују поготово у друшту не-суботара, потенцијалних кандидата за врбовање у секту. :roll:

MaranAta:
Идемо редом:
1. Веровање у Свето Тројтво им је само декларативно, и у сврху лакшег врбовања у секту. Кад почнеш да причаш са њима следеће јереси у вези Св. Тројства испливају: субординационизам, аријанство, несторијанство.

Hehe, bubatz... coveka jakog uma i zdrave psihe ne moze vrbovati nijedna sekta, pa tako ni tvoja, MoronAta...

anakin:
"sekte" nisam upotrebila u negativnom smislu niti hriscanske sekte smatram negativnom pojavom (mislim, nista negativnijom od vere uopste). "sekte" sam upotrebila da ne bi doslo do zbrke u terminima.
to je definitivno pogresan termin, po meni, zbog svega onog sto taj termin nosi ali evo, nadjite bolji. mozda "ostale hriscanske crkve"? ne znam! recite!

Verovatno je najbolji naziv koji u suštini i znači
"sledba" a svaka i "sekta" i "crkva" su sledbe svog učenja tj. religije.
Samo što "vladajuće" religije zloupotrebljavaju sam pojam "sekte" pa tako vidimo pozive za borbu npr. protiv sekti droge i nasilja .
Što je apsurd samim tim što pod istu kapu stavljaju satanističke sekte , opasne kultove sa hrišćanskim ili judejskim sektama .
A što je još gore u prvi plan neprijatelje smatraju baš hrišćanske sekte dok one opasne koje se baziraju baš na drogi nasilju i sl . potiru u drugi plan.

anakin:

Osnovne razlike su sledece:

1. Evandjeoske crkve tvrde da svaki covek mora da zasnuje svoj odnos sa Bogom, svesno i bez prinude. Da spozna svoje gresno stanje i da se potcini Bogu. To je moguce jedino ako je covek odrasla osoba sposobna da rezonuje i donosi odluje u svoje ime.

2. Evandjeoski hriscani se prema crkvi odnose u skaldu sa Biblijom. Crkva je zajednica vernih koji imaju svoj licni odnos sa Bogom (vidi pod 1). Nije ogranicena nacijom, zgradom, institucijom i hijerarhijom.
Clanom crkve se ne postaje rodjenjem nego obracenjem - pokajanjem i krstenjem uronjenjem u vodu.

3. Biblije je osnovni i JEDINI izvor Reci Bozji. Ona je nadahnuta Duhom Svetim i na zbog toga je istina. "Sveto predanje" nije bogonadahnuto pismo vec je razmatranje ljudi po pitanju vere na osnovu licnog iskustva. Dobro je za citanje i pouku ali nije jednako sa Pismo. Neki delovi predanja kao sto su hagiografije i sl. su kukavicja jaja u Crkvi i dovela su do potpunog skretanja od vere. Primer: proglasenje Marije za osobu koja je maltene jednaka sa Hristom, sto dokazuju molitve upucene njoj.

4. Evandjeoske crkve nemaju rezanih i crtanih likova na mestima gde se okupljaju na molitvu i bogosluzenje.

5. Nas Otac je jedan na nebesima i ni jednog coveka na zemlji ne smemo da nazivamo ocem u duhovnom smislu.

Da li zelis da nastavim?

Anakin
Pitanje se odnosilo ne koncepciju vjecnog zivota. Priznajem da sve izgleda malo apstraktno, ali hriscanstvo posmatra covjeka kao bice palo. Sve te kategorije se odnose na "tek stvorenu" ljudsku prirodu. Iz tog razloga je nemoguce govoriti o posebnim zakonima, jer se svako ljudko iskustvo odnosi na palog covjeka, iskustvo je nepravilnog zivota, "ontoloskog promasaja". U licnosti Hrista i njegovom djelu je ponovo uspostavljena takva mogucnost. Samim tim je "ontologistika" ostvariva na djelu. A sve to dobija svoje ostvarenje u eshatonu.Ako se ne definises na osnovu Tvorca ne postojis na pravi nacin. Postojis u bioloskom smislu (koji se zavrsava smrcu), ali ne postojis kao "ikona Bozija", Bog te ne poznaje u licnosnom odnosu.
P.S. Ako imas jos primjedbi, molim te da navedes primjer, jer postoji mogucnost da se ne razumijemo.

1. Evandjeoske crkve tvrde da svaki covek mora da zasnuje svoj odnos sa Bogom, svesno i bez prinude. Da spozna svoje gresno stanje i da se potcini Bogu. To je moguce jedino ako je covek odrasla osoba sposobna da rezonuje i donosi odluje u svoje ime.

То исто каже и Божја Православна Црква, са изузетком да за разлику од тих протестантских СЕКТИ, веру ставља у срце човечије а не у резон.

2. Evandjeoski hriscani se prema crkvi odnose u skaldu sa Biblijom. Crkva je zajednica vernih koji imaju svoj licni odnos sa Bogom (vidi pod 1). Nije ogranicena nacijom, zgradom, institucijom i hijerarhijom.
Clanom crkve se ne postaje rodjenjem nego obracenjem - pokajanjem i krstenjem uronjenjem u vodu.

То исто тврди и Божја Православна Црква са разликом да Божја Црква није "апстрактна" и "невидљива" творевина која се не може договоирити око основних учења, за разлику од протестантских СЕКТИ, којих се накоти преко 20,000 (не бројећи самозване папе), где све тврде да су правилно разумеле Библију, а имају различита учења.

3. Biblije je osnovni i JEDINI izvor Reci Bozji. Ona je nadahnuta Duhom Svetim i na zbog toga je istina. "Sveto predanje" nije bogonadahnuto pismo vec je razmatranje ljudi po pitanju vere na osnovu licnog iskustva. Dobro je za citanje i pouku ali nije jednako sa Pismo. Neki delovi predanja kao sto su hagiografije i sl. su kukavicja jaja u Crkvi i dovela su do potpunog skretanja od vere. Primer: proglasenje Marije za osobu koja je maltene jednaka sa Hristom, sto dokazuju molitve upucene njoj.

Протестантске СЕКТЕ су одбацили део Божјег Откровења под називом Свето Предање, и прогласили "солу скриптуру" (Само Библија). Колико је то погубно било можете прочитати овде: http://www.avva.faithweb.com/sola_scriptura.html

Иначе, молитве упућене Богородици Марији су идентиче упућивању молитава свим другим светитељима - људима који су нам пример и узор како се саврђенство може постићи.

4. Evandjeoske crkve nemaju rezanih i crtanih likova na mestima gde se okupljaju na molitvu i bogosluzenje.

Немају јер тумачење Библије проводе на најпримитивнији могући начин, тако што седне буква на букву.

5. Nas Otac je jedan na nebesima i ni jednog coveka na zemlji ne smemo da nazivamo ocem u duhovnom smislu.

Сам Св. Апостол Павле је сам себе називао оцем у духовном смислу. Еда ли то Апостол није знао шта ради ? Грешка секти је у томе што су погрешно разумели Библију у којој је Христос рекао да се термин оцат не користи за властито издизање и понос. :roll:

Metaphisic objasnjava vrlo dobro i donekle mi je jasna logika kojom se vernici uopste rukovode zahvaljujuci njegovim postovima.

ono sto meni nije jasno u celoj prici je da, ako je stvar u postanku ljudske prirode (pretpostavljam razvoja nekog viseg nivoa svesti) onda vera ne moze da objasnjava bioloski postanak coveka sto ona i radi!

Зашто мислиш да би биолошки настанак био одвојен од духовног настанка ? Библија нас управо учи да се прво збило стварање тела (биолошки настанак), па је тек онда Бог удахнуо човеку духа (духовни настанак). :roll:

MaranAta:
Зашто мислиш да би биолошки настанак био одвојен од духовног настанка ? Библија нас управо учи да се прво збило стварање тела (биолошки настанак), па је тек онда Бог удахнуо човеку духа (духовни настанак). :roll:

To verovatno vazi i za Kromanjonce?
Stanislave s.... preterano!

MaranAta:

zar ti to nisi ovim postom upravo uradio?

ja nisam pominjala nikakvo odvajanje. :shock:

MaranAta:

Huhuhuhuhu... E pa bubatz, zaribao si ko stanovnici Villariba i Villabaja...

Back