Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi danas kod mame na ručku, pa još poslednji dan pred uskršnji post,
ima da napravi svašta i od ptice mleko da posluži, i unapred znam da ču se prejesti.... :roll:

Jedino me teši što cu za jedno sat vremena sa mlađom otići do kineza u bloku 70, pa odatle do mame (u Surčin)
a u povratku ćemo se prošetati do Delte i Ušća, pa ču se barem dosta kretati danas...

Plazma nenormalno goji, a ima visok glikemijski indeks. Bolje nesto integralno.

Da, samo u tom momentu je bilo vaznije da pojedem nesto sto ce pokupiti kiselinu nakupljenu od celodnevnog gladovanja.
Niti imam 20 godina niti dobar zeludac, sto je posledica Ausvic dijeta iz mladosti (jedem svaki drugi dan, zivim na kafi i cigaretama)

Inace, svakako nisam jela plazmu, al da sam je imala, bih, barem jednu jer ima najbrze dejstvo na bolove u stomaku.

Onosi se na sastav ugljenih hidrata u plazmi.
Visok GI (glikemijski indeks) - brzi, tj losi seceri
NIzak - dobri, tj. slozeni ugljeni hidrati
evo link, ali nema tu svih namirnica
http://www.dijeta.net/glikemicki_indeks.htm
Видим да си синоћКЕ појела парче двопека, уместо кекса, што је нешто боље.
Али сем влакана, а и то само ако је интегрални двопек, у њему су само празне калорије.
Можда да си пробала са бананом.
За разлику од нпр јабуке неће ти ,,остругати" желудац и учинити те гладнијом, а и има благо алкалну реакцију тако да опушта пробавни тракт.
Пробаш, па ако ти буде пријатно онда је ОК, ако не , онда нешто друго...
У крајњем случају, увек ти остаје двопек или кекс.

Видим да си синоћКЕ појела парче двопека, уместо кекса, што је нешто боље.
Али сем влакана, а и то само ако је интегрални двопек, у њему су само празне калорије.
Можда да си пробала са бананом.
За разлику од нпр јабуке неће ти ,,остругати" желудац и учинити те гладнијом, а и има благо алкалну реакцију тако да опушта пробавни тракт.
Пробаш, па ако ти буде пријатно онда је ОК, ако не , онда нешто друго...
У крајњем случају, увек ти остаје двопек или кекс.

Nazalost, isprobano je, od banane na prazan stomak mi se stvaraju kao neki kiseli baloni u grlu...odvratno je. O drugom vocu da ne govorim

Zato je meni vocni dan mnogo gori nego vodeni...i nikako ne mogu da normalno izdrzim opciju "voce za dorucak".
Mogu nekako, ali je mucenje zaista

....ajde da se i ovde upisem danas...cao svima...;)

....tek sad pijem kafu, danas dorucak kasa sa kiselim mlekom i mixom
crvenog voca (meni najlepse to sa bilo kojim crvenom vockama)....
....za rucak imam ono od juce....izmedju banane i kivi....

....danas planirala da odem do pijace da malo prosetam, al' mi se ne ide
u guzvu, sve se tamo razgaca pa se vratim blatnjava kao prase....ako stane
vetar izacicu malo bar jedan krug po naselju mozda...mrzim vetar....:dash:

...dobro dosla Jocika...ako te ne mrzi iscitaj temu, ima puno lepih
saveta i recepata, sigurno ces naci nesto sto ce tebi odgovarati,
a setnja je odlicna za kilazu i kondiciju...evo ja sve to znam u
teoriji sto rece nasa Bi, al mi praxa bas ne ide najbolje....:rumenko:

Mi danas kod mame na ručku, pa još poslednji dan pred uskršnji post,
ima da napravi svašta i od ptice mleko da posluži, i unapred znam da ču se prejesti.... :roll:

Jedino me teši što cu za jedno sat vremena sa mlađom otići do kineza u bloku 70, pa odatle do mame (u Surčin)
a u povratku ćemo se prošetati do Delte i Ušća, pa ču se barem dosta kretati danas...

Ceci, verovatno si sad već otišla, ali videćeš možda kasnije. Jel oslabiš nešto za vreme posta?
Ja sam tu pre neki dan, kad je Oranze pominjla post, rekla da znam ljude koji se obavezno ugoje za vreme posta jer im se ishrana svede na testo, pirinač, krompir. A sećam se tvojih ranijih postova na Šta kuvamo danas i divnih i raznovrsnih posnih jele koje si spremala.

Dobro jutro svima. Ja sam malopre ustala (doduše i legla u 3:30), a čini mi se da bih mogla još. Pijuckam čajić i smišljam šta bih mogla za ručak danas. Juče sam spremala filete soma na komadiće pa sa povrćem za minestrone uz dodatak kukuruza. I onda sam sve to upropastila neutralnom pavlakom jer sam je kupila pre nekog vremena da probam (jer su je svojevremeno na već pomenutoj temi hvalaili, a bile su i silne rasprave o njoj) i sad mi tako stoji više od pola pakovanja (od 1/2 litre) jer ja to više neću kupovati niti koristiti.
Prvo, preskupa je, drugo, a možda je to i prvo, previše je kalorična 20% masti i preko 200 kcal u 100g. Dobro niko ne pojede 100 g za obrok. Ali najviše mi se smeta što da neki neprirodan ukus jelima. Prvi put sam sa njom spremala testeninu s morskim plodovima. Po receptu jedne forumašice). I na kraju je meni bilo logično da dodam sok od paradajza i bosiljak, jer je to, bre, mediteranski recept, a ne pavlaku.
Juče mi uz to jelo nije ništa trebalo jer sam nešto improvizovala da bude kao arapsko jelo zbog njihovih začina kurkume i karija i opet mi se pavlaka nije uklapala. Ali pošto je bilo u frižideru, a kod mene se hrana ne baca, onda sam je upotrebila. I to je jedan od razloga što sam na ovoj temi. Nisam ja pokvarila jelo tom pavlakom. AIi bilo bi sasvim dobro i bez nje, a jeftinije i zdravije.
Al sam se raspisala. Vidim ja da je vreme da se vratim na Kuvanje i Dobro jutro, dobar dan... pa da pišem do mile volje. Ovako sve što imam istresem ovde i na Biblioteci. Tamo duhovno, ovde fizički

Eto, taman me Afro prozvala, kad eto mene :zag:

Poslednja izmena:
Bravo Cruella, svaka cast na izdrzljivosti.:super:

Moj program za danas:
tost sa sirom i krastavcem,
jabuka,
makarone sa pecurkama, salata,
parce torte,
vocni jogurt.

Affro, kupila sam crveno voce(zaledjeno) i sutra cu da probam tu tvoju varijantu o kojoj stalno pricas. Mora da je super.
Odlazim da peglam jer imam tonu vesa. :rumenko:

...probaj Filotea, dopasce ti se sigurno....meni lepse od bilo koje druge
kombinacije...;)

...Bi, ja koristim neutralnu pavlaku za kuvanje Dukatovu, ona je skroz
bezukusna, pravim sa njom kojesta, i nikad mi se nije desilo, da upropasti
jelo...mada je nalepsa, kada se pravi pilece belo, dal u gorgonzoli, ili u
kari sosu, i ona najvise i sluzi za te razne sosove, jer im da tacno onu
gustinu koja je potrebna...mislim da bi ti se tako vise dopala, za pocetak...
...upravo zbog toga sto je bezukusna, u nju mozes dodavati razne zacine,
i da svaki put bude drugacije..uz raznu kombinaciju mesa ili povrca...

Bi, evo ja da ti kazem moje iskustvo sa postom.
Prvi put sam pocela da postim pre tacno 11 god. U pocetku je bilo onako kako kazes, jeli smo samo hleba, krompira,mnogo pomfrita, pirinca... i naravno nabacivali po koji kilogram ali nista strasno i ti kilogrami su brzo odlazili. Tad sam radila po ceo dan i nisam bas imala vremena a ni znanja da poboljsam post, odnosno mi smo se tih godina bas nezdravo hranili da je mom muzu skocio holesterol.
Onda sam sve promenila i danas pravim super posna jela. Opremila sam se posnim kuvarima, nesto sam skidala sa neta a ponesto iskombinujem i sama. Uglavnom ja post i ne osetim a uz to jos malo i smrsam.
Naravno sad imam mali problem: kad sam prosle nedelje nutricionisti pomenula da cu na post nije se bas odusevila, verovatno joj je mnogo teze da mi ukombinuje namirnice. Bilo kako bilo morace nesto da smisli jer ja pocinjem sa postom.Pozdrav:bye:

...probaj Filotea, dopasce ti se sigurno....meni lepse od bilo koje druge
kombinacije...;)

...Bi, ja koristim neutralnu pavlaku za kuvanje Dukatovu, ona je skroz
bezukusna, pravim sa njom kojesta, i nikad mi se nije desilo, da upropasti
jelo...mada je nalepsa, kada se pravi pilece belo, dal u gorgonzoli, ili u
kari sosu, i ona najvise i sluzi za te razne sosove, jer im da tacno onu
gustinu koja je potrebna...mislim da bi ti se tako vise dopala, za pocetak...
...upravo zbog toga sto je bezukusna, u nju mozes dodavati razne zacine,
i da svaki put bude drugacije..uz raznu kombinaciju mesa ili povrca...

Hvala Afro, ali ne, hvala. Probala sam i sasvim sam lepo živela bez nje pa ću tako i nastaviti. Možda sam preterala kad sam rekla da mi je upropastila jelo, ali to nije bilo ono što sam ja očekivala.
Inače samo da znaš, sosovi uopšte se nikako ne preporučuju u dijetalnoj i zdravoj ishrani, jer uvek imaju ili prženo brašno u sebi ili zgušnjivače ili eto, pavlaku što je sve prilično kalorično, a često i nezdravo. Opet ja sa mojim teoretisanjem.

...znam ja to Bi, te sosove sam pravila i pravim samo kad su deca tu, a to je
sada retko....a ja tu pavlaku koristim kad pravim sebi onu testeninu sa
sampinjonima...na kolicinu koju napravim, ona se jedva oseti, a jos kad
je podelim u tri obroka,mislim da nije tako strasno....od kad sam otkrila
tu pavlaku, ja ne stavljam brasno ni u jedan sos, bar je meni lepse i lakse
za zeludac....

....uh, da se sve primenimo sto znamo i pisemo na temi, odavno ne bismo
bile ovde...

Vodeni dan je prosao, izdrzala sam tih 24 sata. Ali sad ne znam kako cu da zaspim, jer umirem o gladi a ne bih da jedem kasno

Ja sam juče počela dijetu. Uspjela da odgladujem tih 24 sata, ali, bila sam razdražljiva, umorna i razbijala me glavobolja. Da li si ti Cru imala neke od ovih problema?
Samo što sam ja večerala... pojela konzervu tunjevine u paradajz sosu, i mrvicu ražanog hljeba(baš samo malo, malčice)... i pola parčeta torte( morala sam, pravila dan prije, nisam mogla odoljeti, ali sam malo pojela)

Jutros doručkovala kefir, okrajac hljeba, i to bijelog, nije bilo ražanog(bijeli inače ne jedem), i dva parčeta neke čajne kobasice... posle kafa, sada pijem čaj... mjerkam jedno parče torte, ne mogu mu odoljeti, suviše me mami

Za ručak će biti neka čorbica. Pokušaću malo da klopam. A večera... možda je preskočim.

Zapisala sam koliko imam kilograma, nisam se premjerila, možda bi bilo dobro i... ma više mi je viška kilograma dosta. Želim da ih se riješim.

Ja sam juče počela dijetu. Uspjela da odgladujem tih 24 sata, ali, bila sam razdražljiva, umorna i razbijala me glavobolja. Da li si ti Cru imala neke od ovih problema?
Samo što sam ja večerala... pojela konzervu tunjevine u paradajz sosu, i mrvicu ražanog hljeba(baš samo malo, malčice)... i pola parčeta torte( morala sam, pravila dan prije, nisam mogla odoljeti, ali sam malo pojela)

Jutros doručkovala kefir, okrajac hljeba, i to bijelog, nije bilo ražanog(bijeli inače ne jedem), i dva parčeta neke čajne kobasice... posle kafa, sada pijem čaj... mjerkam jedno parče torte, ne mogu mu odoljeti, suviše me mami

Za ručak će biti neka čorbica. Pokušaću malo da klopam. A večera... možda je preskočim.

Zapisala sam koliko imam kilograma, nisam se premjerila, možda bi bilo dobro i... ma više mi je viška kilograma dosta. Želim da ih se riješim.

Prepodne je sve bilo ok, bila sam zivahna, sredjivala kucu, nalivala se vodom, ali od 4 popodne pa nadalje je bilo grozno.
Ujedala sam okolo, bolela me glava, nisam mogla da se pomerim.

Samo sam ja to racunala u normalnu reakciju zbog gladovanja. Uvek sam takva kad sam mnogo gladna :lol:

Bi, evo ja da ti kazem moje iskustvo sa postom.
Prvi put sam pocela da postim pre tacno 11 god. U pocetku je bilo onako kako kazes, jeli smo samo hleba, krompira,mnogo pomfrita, pirinca... i naravno nabacivali po koji kilogram ali nista strasno i ti kilogrami su brzo odlazili. Tad sam radila po ceo dan i nisam bas imala vremena a ni znanja da poboljsam post, odnosno mi smo se tih godina bas nezdravo hranili da je mom muzu skocio holesterol.
Onda sam sve promenila i danas pravim super posna jela. Opremila sam se posnim kuvarima, nesto sam skidala sa neta a ponesto iskombinujem i sama. Uglavnom ja post i ne osetim a uz to jos malo i smrsam.
Naravno sad imam mali problem: kad sam prosle nedelje nutricionisti pomenula da cu na post nije se bas odusevila, verovatno joj je mnogo teze da mi ukombinuje namirnice. Bilo kako bilo morace nesto da smisli jer ja pocinjem sa postom.Pozdrav:bye:

Post je super stvar, samo treba malo vremena i dodatnog truda da se nauče nova jela i promeni način ishrane. Ja sam pre nekog vremena išla na test intolerancije i tad sam u ishranu uvela neke nove namirnice, najviše žitarice tipa ječam, heljda, proso, ovas... i bila sam oduševljena novim jelima. Najčešće pravim čorbice od raznog povrća, koje mi se nadje u kući, uz dodatak neke od tih žitarica. A ubedljivo me je najviše odušiveli proso od kog sam pravila razna slana i slatka jela. I posle sam to sve uglavnom prestala bez nekog jasnog razloga.
U stvari isto kao ti svojevremeno, nedostatkom vremena pravdam to što spremam ono što mi je najlakše i što najbolje znam. A u stvari nema opravdanja za lošu ishranu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back