Podrijetlo Hrvata?

Нема икавице у украјини у то време. то су донели унијати. па се сад самолажу.
постоји сличност говора с нашим. брз је. неки описују говор у западној украјини као нешто измедју пољског и српског.
Odakle ti to da su unijati donili ikavicu u Ukrajinu? I ko su ti koji vide sličnost sa srpskim, a ne recimo i s hrvatskim di se i dan danas ikavica koristi u velikoj mjeri dok ona kod vas gotovo da ne postoji. Baš bi volia pročitat neki rad na tu temu pa priloži šta ako ti nije problem.

Pričaš gluposti jer Hrvati su već par stoljeća bili podno Karpata kad su Bugari krenili iz Stare Bugarske na Balkan, a Bijela Hrvatska po svom položaju nikako ne može bit dio te njihove stare države koja nalazila na sjeveroistočnoj obali Crnog Mora. Evo ti otprilike položaj Bijele(i Crvene) Hrvatske na ovoj mapi šta si postavia pa vidi koliko je to mogla bila njihova oblast u Staroj Bugarskoj.

Pogledajte prilog 1805201
postavio si mapu bele hrvatske i odatle smo poceli. primeti da se dulebi (dulo oba, vladaju i Horvat i Samo/Šambat) nalaze s obe strane bele hrvatske.

Ok. daj da vidimo par stoleca pre Horvat kana bijelu hrvatsku tamo ?
1761239965854.png

Poslednja izmena:
Odakle ti to da su unijati donili ikavicu u Ukrajinu? I ko su ti koji vide sličnost sa srpskim, a ne recimo i s hrvatskim di se i dan danas ikavica koristi u velikoj mjeri dok ona kod vas gotovo da ne postoji. Baš bi volia pročitat neki rad na tu temu pa priloži šta ako ti nije problem.
Ne znam ja. bili ovde ljudi koji poznaju jezike. nema ikavice na teritoriju danasnje ukrajine u pisanim tragovima u srednjem veku.

(ja bih rekao da je ikavica refleksija jata u sudaru s latinskim.)

Poslednja izmena:
Ne znam ja. bili ovde ljudi koji poznaju jezike. nema ikavice na teritoriju danasnje ukrajine u pisanim tragovima u srednjem veku.

Ma daj mani me se s tim rekla/kazala pričama i to dolazi od vaših komplekasaša koji će na sve načine gledat kako uvećat zasluge Srba i isto tako umanjit značaj Hrvata kroz povijest. Srića pa sam se načita dovoljno neutralnih i objektivnih stručnjaka koji se bave temom Hrvata i redovito pobijaju sve gluposti koje dolaze iz vaših tvornica laži.

Ma kad je to ban Horvat/Kurbat vlada Bijelom Hrvatskom?
Nemam pojma. dao sam ti izvod iz bugarske knjige gde se vidi da su on kan Horvat i Samo (kan Šambat) zajedno potukli avare 620 u panoniji. i da su dvema oblastima zajedno vladali. te se dve oblasti zovu dulooba. i nalaze se istoka i zapada toga što zoveš belom hrvatskom.

Ajde daj te dokaza postojanja bele hrvatske pre Horvata/Kubrata,

Ukrajinci i Hrvati su potekli sa slicnog podrucja
Zato su tolika poklapanja u govoru, a ne zbog slucajnosti
Nemoguce da nastane bas ikavica, zasto nije nastala ekavica,jekavica,akavica,ukavica...?
Kao da kazes da se slucajno poklopilo ča u čeha i hrvata čakavaca

Ma daj mani me se s tim rekla/kazala pričama i to dolazi od vaših komplekasaša koji će na sve načine gledat kako uvećat zasluge Srba i isto tako umanjit značaj Hrvata kroz povijest. Srića pa sam se načita dovoljno neutralnih i objektivnih stručnjaka koji se bave temom Hrvata i redovito pobijaju sve gluposti koje dolaze iz vaših tvornica laži.
ne lupetaj. ako hoćeš nekoga pobiti nadji nešto od 10-17 veka što potiče iz oblasti današnje ukrajine a gde se pojavljuje ikavica.

Poslednja izmena:
Nemoguce da nastane bas ikavica, zasto nije nastala ekavica,jekavica,akavica,ukavica...?
Kao da kazes da se slucajno poklopilo ča u čeha i hrvata čakavaca
jezik se menja u sudaru s drugim jezikom.narod nema potrebe da izvrće vlastiti jezik već je to posledica mešanja i kontakata. u ovom slučaju latinskog i staroslovenskog.

nadji nekog talijana koji nikad nije čuo za srpski pa ga zamoli da kaže šta ili čta ili čto.

jezik se menja u sudaru s drugim jezikom.narod nema potrebe da izvrće vlastiti jezik već je to posledica mešanja i kontakata. u ovom slučaju latinskog i staroslovenskog.
ukrajinska ikavica je nastala iz staroslavenskog?
To znaci da hrvati pricaju najizvorniji jezik?
nadji nekog talijana koji nikad nije čuo za srpski pa ga zamoli da kaže šta ili čta ili čto.
Onda je latinski uticao na čehe i sve koji govore ča
Poljaci govore co takoder

ukrajinska ikavica je nastala iz staroslavenskog?
To znaci da hrvati pricaju najizvorniji jezik?
zvucanje izvornog jata je za mene enigma. More bit ka "i" u rici "misec" u cakavskoj ikavici.
Onda je latinski uticao na čehe i sve koji govore ča
Poljaci govore co takoder
Uticaj polupismenih latinskih svestenika. Reci zabaru neka kaze sta ili sto.
Eto vidis. Ruski knjizevni jezik je jedno a u onako velikoj zemlji narodni jezik je imao puno dijalekata.

Negde rusi znaju reci gavarim negde govorim negde govorimo...

Poslednja izmena:
:super:
Moja prababa nije znala reci ni h ni f
U ciloj hercegovini su samo muslimani to mogli
Razlog je sto su se oni obrazovali u turskon vaktu
Je li to postojalo prije turaka? Virojatno jest jer se zadrzalo u cakavaca. Al mislin da je razlog sto je tesko za izgovor pa se izgubilo. Ni francuzi ni talijani nemaju h
Ali kako onda objašnjavaš ime Hrvata? Ako ti neki 'pravi Hrvati' nemaju H, kako se onda zvalo izvorno hrvatsko pleme, ili narod kasnije?

Nemam pojma. dao sam ti izvod iz bugarske knjige gde se vidi da su on kan Horvat i Samo (kan Šambat) zajedno potukli avare 620 u panoniji. i da su dvema oblastima zajedno vladali. te se dve oblasti zovu dulooba. i nalaze se istoka i zapada toga što zoveš belom hrvatskom.

Ajde daj te dokaza postojanja bele hrvatske pre Horvata/Kubrata,
Jel tebi ulazi u glavu da je Kubrat vlada Starom Bugarskom čiji se teritorij ne poklapa se s Bijelom Hrvatskom. Označia sam ti položaj Bijele Hrvatske na onoj mapi pa pogledaj ponovo kolika je udaljenost između te dvi zajednice i objasni na koji način BH može bit dio tog Bugarskog carstva kad se distanca između njih miri u stotinama kilometara?

I di se u ovom tekstu spominje Panonija? Ne mogu sve razaznat jer je na ćirilici, al vidim da se spominje Kavkaz i zemlje istočno od Dnjepra, a to nema veze s područjem di su živili Bijeli Hrvati, a još manje s Panonijom.

brat-jpg.1805135

Je li ti sumnjivo zasto se zadrzala samo kod ukrajinaca i hrvata? Meni je logicno da su hrvati bili negdi izmedu ceha i ukrajinaca pa su pokupili cakavsku ikavicu nego da je paralelno nastajala na udaljenin podrucjima
Ma ko kaze da se je ikavica kod ukrajinaca izvorna? Otkud je Harkov Harkiv kad su ga izgradili Rusi...i kad se u njemu govori ruski.

Poslednja izmena:
Jel tebi ulazi u glavu da je Kubrat vlada Starom Bugarskom čiji se teritorij ne poklapa se s Bijelom Hrvatskom. Označia sam ti položaj Bijele Hrvatske na onoj mapi pa pogledaj ponovo kolika je udaljenost između te dvi zajednice i objasni na koji način BH može bit dio tog Bugarskog carstva kad se distanca između njih miri u stotinama kilometara?

I di se u ovom tekstu spominje Panonija? Ne mogu sve razaznat jer je na ćirilici, al vidim da se spominje Kavkaz i zemlje istočno od Dnjepra, a to nema veze s područjem di su živili Bijeli Hrvati, a još manje s Panonijom.

brat-jpg.1805135
Pa lepo ti je receno da su Samo i Kubrat porazili avare tako da se vise nikad nisu oporavili. I da su zajedno vladali nekim oblastima (dulo oba) 33 godine. Gde je Panonija? Gde su dulebi na tvojoj mapi?

:super:

Ali kako onda objašnjavaš ime Hrvata? Ako ti neki 'pravi Hrvati' nemaju H, kako se onda zvalo izvorno hrvatsko pleme, ili narod kasnije?
To su varijacije :
1.Kajkavski -horvat,
2.cakavski -hrvat
3.Stokavski-rvat
Kad stavis horvat i rvat velika je razlika
Kad stavis hrvat s hrva i horvat,slicno je
Taj cakavski je most izmedu kajkavskog i stokavskog

ne lupetaj. ako hoćeš nekoga pobiti nadji nešto od 10-17 veka što potiče iz oblasti današnje ukrajine a gde se pojavljuje ikavica.
Svi tekstovi su na ćirilici(i na ukr.) i onda mi teško pročitat, al evo šta kaže njihova wiki koja upravo tu pretvorbu iz staroslavenskog E u I naziva jednom od najkarakterističnijih značajki (staro)ukrajinskog jezika(ako ja to dobro svaćam).

"Najkarakterističnije fonetske, gramatičke i leksičke značajke ukrajinskog narodnog jezika ugrađene su u njegov prvi književni oblik, staroukrajinski književni jezik . Zabilježio je pravopise poput sh i st umjesto sh e st , došlo je do izmjene u z v ( u žity — v žity , u tisyk — v tisyk ), korištene su lokalne narodne riječi ( verkhovyna — gornji tok rijeke, grun — brdo, krynychina — područje bogato izvorima, polonyna — planinski pašnjak itd.), pravna terminologija ( didych , didyzna , zamysche, zakop , naschadok , osadyty, podatok ) itd."

Sad to ne mogu pronać, al uvjeren sam kako sam negdi naletia na podatak da oni također znaju pisat i govorit bez onog I na kraju i nazivaju to mekim T šta je također katakteristično za nas na obali.

A još jedna stvar mi upala u oko u ovom citatu iz članka pa o tome više u narednom postu :)

Back