ne lupetaj. ako hoćeš nekoga pobiti nadji nešto od 10-17 veka što potiče iz oblasti današnje ukrajine a gde se pojavljuje ikavica.
Svi tekstovi su na ćirilici(i na ukr.) i onda mi teško pročitat, al evo šta kaže njihova
wiki koja upravo tu pretvorbu iz staroslavenskog E u I naziva jednom od najkarakterističnijih značajki (staro)ukrajinskog jezika(ako ja to dobro svaćam).
"Najkarakterističnije fonetske, gramatičke i leksičke značajke ukrajinskog narodnog jezika ugrađene su u njegov prvi književni oblik, staroukrajinski književni jezik . Zabilježio je pravopise poput sh
i st umjesto sh
e st , došlo je do izmjene u z v ( u žity — v žity , u tisyk — v tisyk ), korištene su lokalne narodne riječi ( verkhovyna — gornji tok rijeke, grun — brdo, krynychina — područje bogato izvorima, polonyna — planinski pašnjak itd.), pravna terminologija ( didych , didyzna , zamysche, zakop , naschadok , osadyty, podatok ) itd."
Sad to ne mogu pronać, al uvjeren sam kako sam negdi naletia na podatak da oni također znaju pisat i govorit bez onog I na kraju i nazivaju to mekim T šta je također katakteristično za nas na obali.
A još jedna stvar mi upala u oko u ovom citatu iz članka pa o tome više u narednom postu