- Poruka
- 30.420
Сопот потиче од старословенске речи за извор.Sopot je opceslovensko ime. U Sloveniji ima i reka Sopota.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Сопот потиче од старословенске речи за извор.Sopot je opceslovensko ime. U Sloveniji ima i reka Sopota.
Karantanci i Slovenci nisu isto.PS jel ikad u Sloveniji bilo u razmatranju da se državi "vrati" ime Karantanija? Koliko sam uspia povatat vas su neki izvori i oslovljavali Karantanci i smatra se da ste prvi od Slavena imali svoju državu
Jer ludilo mi to ime Karantanija i mislim da bi vam više pristajala da ne govorim da baš zvuči nekako moćno(nevezano za Karatagu). I Slovenija/Slovenci bi bilo odlično da već nema šta Slovaka šta mojih Slavonaca, a i svi smo Slaveni pa naziv gubi na težini i posebnosti da se tako izrazim. Al Karantanija i Karantanci baš odzvanja i odma upada u uvo![]()
Moguće da si u pravu, al čini mi se da sam naletia na neka razmišljanja koja ih dovode u isti odnos pa stavim kad naletim..Karantanci i Slovenci nisu isto.
PS jel ikad u Sloveniji bilo u razmatranju da se državi "vrati" ime Karantanija? Koliko sam uspia povatat vas su neki izvori i oslovljavali Karantanci i smatra se da ste prvi od Slavena imali svoju državu
Jer ludilo mi to ime Karantanija i mislim da bi vam više pristajala da ne govorim da baš zvuči nekako moćno(nevezano za Karatagu). I Slovenija/Slovenci bi bilo odlično da već nema šta Slovaka šta mojih Slavonaca, a i svi smo Slaveni pa naziv gubi na težini i posebnosti da se tako izrazim. Al Karantanija i Karantanci baš odzvanja i odma upada u uvo![]()
Istorija određene teritorije i njenih stanovnika – a o tome se radi u ovom delu – ne može se svesti na istoriju jednog naroda, posebno ne ako se on – kao i velika većina evropskih naroda – pojavio kao politički narod, kao narod, tek u 19. veku. Ovaj problem, naravno, nije samo slovenački problem. I drugde u Evropi, istoričari govore o zemljama i narodima u vreme kada ni jedno ni drugo nije postojalo. Kada Francuzi govore o svojoj prvoj dinastiji, misle na franačke Merovinge. Slično tome, kod Nemaca ili Austrijanaca susrećemo se sa titulama ranosrednjovekovne Nemačke ili Austrije, koje su anahrone i stvaraju sliku nečega što nije postojalo. Italijani rade isto, a možda čak i više od bilo koga drugog, pripadnici onih zemalja koje su nastale na ruševinama nekadašnje Austrougarske monarhije.
Jer kao što je, na primer, neprikladno govoriti o panonskom Ljudevitu kao hrvatskom knezu, tako je i pogrešno označavati Boruta kao slovenačkog kneza, a Karantaniju kao prvu slovenačku državu. U to vreme, stanovnici dela kasnije slovenske etničke teritorije identifikovali su se samo kao Karantani ili, u najboljem slučaju, kao Sloveni. Slovenija i Slovenci ne postoje oduvek, a upotreba ova dva pojma u opisu ranog srednjeg veka zapravo znači iskorišćavanje prošlosti za interese i ideje sadašnjosti.
Jedna takva ideja je tvrdnja, koja se nalazi u svim slovenačkim udžbenicima istorije, da se područje slovenačkog naseljavanja prostiralo severno do Dunava i da smo mi Slovenci izgubili dve trećine naše slovenačke nacionalne teritorije zbog germanizacije. Istovremeno, ostaje potpuno nerazjašnjeno na osnovu čega su podunavski Sloveni ranog srednjeg veka mogli biti proglašeni Slovencima.
Какве везе ово има са пореклом Хрвата???Pokolj Slavnika bio je čin nasilja tijekom kojeg su češki plemići Boleslava II., češkog vojvode, poklali članove konkurentske dinastije Slavnika u Libicama 28. rujna 995. Preživjeli su samo Soběslav , Adalbert i njihov polubrat Radim. Prema starijim izvorima, ovaj se čin smatrao događajem koji je doveo do osnivanja češke države. Izvješćuju se i drugi slični slučajevi iz istog razdoblja osnutka, ali ne postoje arheološki dokazi o njima.
![]()
Opsada Libice nad Cidlinou 995. (objavljeno u Rosa Bohemica sive vita S. Woytechi Matthiasa Boleluckýja, 1668.)
Dana 28. rujna 995. godine, klan Slavník slavio je dan svetog Vaclava u svom gradu Libice. Vaclav je ubijen točno 60 godina ranije u Staroj Boleslavi. Usred proslave, češki plemići upali su u grad i ubili sve prisutne članove klana Slavník u blizini crkve. Od Slavnika su preživjeli samo Soběslav, Adalbert (koji je upravo napustio Bohemiju, kojoj je, po drugi put, zamjerio što se nikada neće vratiti), i njihov polubrat Radim. Iako neki udžbenici spominju spaljivanje i pokolj cijelog sela, suvremeni izvori raspravljaju samo o masakru u Slavniku. To potvrđuje stogodišnja arheološka istraživanja provedena u Libicama; nisu pronađeni značajni slojevi spaljivanja, a potvrđeno je da je gradina obavljala svoju funkciju čak i nakon tih događaja. Slavnici su tog dana tražili primirje zbog proslave, ali napadači su izjavili da ako je Vaclav njihov svetac, onda je i Boleslav njihov (upravo je Boleslav, češki vojvoda, ubio svetog Vaclava, njegovog brata, 60 godina ranije).
"Budući da u to vrijeme vojvoda Boleslav nije bio u vlasti, već u vlasti komita, komiti, okrenuti mržnji prema Bogu, najgori sinovi zlih otaca, počinili su vrlo loš i zao zločin. Na određeni blagdan, potajno su provalili u grad Libice, gdje su braća svetog Adalberta i svi gradski ratnici stajali, poput nevinih ovaca, slaveći blagdan svetim svečanostima mise. Poput divljih vukova, komiti su probili zidine grada, ubivši sve do jednoga, muško i žensko. Nakon što su pred samim oltarom odrubili glave četvorici braće svetog Adalberta sa svom njihovom djecom, spalili su grad, okupali ulice krvlju i veseli se vratili svojim domovima natovareni krvavim plijenom i okrutnim plijenom. U gradu Libice petero braće svetog Adalberta ubijeno je 995. godine; njihova imena su Soběbor, Spytimír, Dobroslav, Pořej, Čáslav."
- Kuzma Praški , Chronica Boemorum
![]()
Konkretni identiteti počinitelja i klijenata, kao i priroda njihovog motiva, predmet su različitih hipoteza i daljnjih istraživanja. Ponekad se navodi da je klan Vršovci činio glavnu snagu napada na Slavnik, ali to nije dokazano. Moguće je da je motiv bilo bogatstvo klana Slavník i njihovih vlastelina u Libicama i Malínu , smještenih na trgovačkim putovima prema Šleskoj , Moravskoj i Malopoljskoj. Rezerve zlata i srebra iskopane u tom području također su predmet rasprave. Ovo impresivno bogatstvo možda je zabrinulo vladajuće Přemysliće .
Političke okolnosti također su mogle utjecati na događaje. Mieszko I., poljski vojvoda , osvajao je zemlje Male Poljske i Šleske , koje se često povezuju s Bijelom Hrvatskom, tadašnjim istočnim dijelom Češkog vojvodstva. Budući da su Slavnici mogli biti ili bili u srodstvu s Bijelim Hrvatima , postali su pod utjecajem Poljaka zbog čega Soběslav vjerojatno nije podržao Boleslava II. u njegovoj protupoljskoj kampanji koja je završila porazom. Přemyslidi su vjerojatno događaje shvatili kao pogubne za svoju budućnost te su kao očajničku mjeru odlučili riješiti se Slavnikove dinastije i ujediniti cijelu Češku pod svojom vlašću.
Prema starijim izvorima, masakr se do 1990-ih nedvosmisleno smatrao događajem kojim je nastala češka država. Povjesničar Jiří Sláma, međutim, tvrdi da je već postojala i da je prava prekretnica u njegovom osnivanju bilo ubojstvo svetog Vaclava 28. rujna 935. u Staroj Boleslavi, nakon čega je uslijedila revolucija u Češkoj koja označava početak osnivanja češke države. S druge strane, povjesničar Petr Charvát tvrdi da je Boleslav II. bio ujedinitelj države.
![]()
Područje dinastije u Vojvodstvu Češkoj pod Boleslavom I. i Boleslavom II., vojvodom Češke.
Svakakve. Inače piše ti sve u tom tekstu šta si ga citira(pokolj hrv. plemićke obitelji), a nadoda sam nešto u mom zadnjem postu kad sam se dotaka asimiliacije Bijelohrvata u neke Slavenske narode pa tako i u Čehe.Какве везе ово има са пореклом Хрвата???
Славковци хрватска породица......Svakakve. Inače piše ti sve u tom tekstu šta si ga citira(pokolj hrv. plemićke obitelji), a nadoda sam nešto u mom zadnjem postu kad sam se dotaka asimiliacije Bijelohrvata u neke Slavenske narode pa tako i u Čehe.
Izgleda da ipak ne mogu
Izgleda da ipak ne mogu
Da ne piskaram previše stavit ću članak s wikipedije čiji se autor poziva na neka imena koja imaju svoju težinu u svijetu Slavistike i radi sebe ću nastojat doć do ponekog djela kako bi malo više saznam o našim tamošnjim vladarima. Nakon ovog doli popisa mislim da mogu nastavit dalje mirne duše bez da sutra bude prozivki jer se Bijelohrvatska vladarska obitelj spominje "samo" na wikipediji ili tome slično(s tim da mi nije lako uvik nać uvik tekstove na drugim jezicima, ne računajući engl., pa makar bili i srodni):
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slavníci ili Slavnikovići bili su dinastija u Češkoj kneževini tijekom 10. stoljeća. Središte poluneovisne kneževine bilo je područje Libice smješteno na ušću rijeka Cidline i Labe. Slavnici su se natjecali s dinastijom Přemyslidića za kontrolu nad Češkom i na kraju su im podlegli. Često se smatra da su povezani s Bijelim Hrvatima. Mnogi znanstvenici općenito smatraju da je to dinastija Bijelih Hrvata u ranoj srednjovjekovnoj Bohemiji.[ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ]
Vach, Miloslav: "Češki Hrvati [Czech Croats]"
Dvornik, Francis: "Propast Slavnikovića [The downfall of Slavniković]
Loserth, Johann: "Češka kneževina za vladavine Boleslava II [Czech principality under the rule of Boleslav II]
Sedov, Valentin Vasilyevich: Sloveni u ranom srednjem veku (Slavs in Early Middle Ages)]
Loserth, Johann: "Propast hrvatske kneževske obitelji Slavnikovića [The collapse of Croatian princely family Slavniković]"
Łowmiański, Henryk: Chorwacja Nadwiślańska in Początki Polski [Croatian ancient homeland]
Berend, Nora: Central Europe in the High Middle Ages: Bohemia, Hungary and Poland, c.900–c.1300. Kembridž University Press.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na koga se poziva tvoj članak iz wikipedije da su Češka obitelj i koliko ima referenci?
Pogledajte prilog 1782164
![]()
![]()
Ja ne znam kako mu dozvoljavate da piše na ptf Istorija. Svojim budalaštinama obesmislio je ceo potforum. Treba mu dozvoliti tamo na Teorije zavere, Svaštara ili HumorПише на крају шта су користили, а сигурно нису неке митомане као на хрватској алијас енглеској википедији:
Pogledajte prilog 1782181Pogledajte prilog 1782182
Баш је лепо када сањамо......
Човек похрвати пола Европе и још се буни кад му кажеш да је митоман.
Nakon 8-0 ti se imaš obraza javljat?? Kako te nije sramПише на крају шта су користили, а сигурно нису неке митомане као на хрватској алијас енглеској википедији:
Pogledajte prilog 1782181Pogledajte prilog 1782182
Баш је лепо када сањамо......
Човек похрвати пола Европе и још се буни кад му кажеш да је митоман.
Za početak demantiraj gore postavljene citate iz Nestorove kronike ili je i njoj misto na Teorijama zavjere i humoru?Ja ne znam kako mu dozvoljavate da piše na ptf Istorija. Svojim budalaštinama obesmislio je ceo potforum. Treba mu dozvoliti tamo na Teorije zavere, Svaštara ili Humor
Којих бре 8-0 видиш да си проваљен као шарлатан и мислиш да ће неко да те схвати озбиљно.Nakon 8-0 ti se imaš obraza javljat?? Kako te nije sram