Zelen bor
Poznat
- Poruka
- 7.963
Hrvatski Jutarnji list objavio priču prema kojoj je 1977. godine tadašnji kapiten Partizana Ilija Zavišić promovisao „kockasti dres“ njihove domovine
Komšije, ako je i od vas, mnogo je. Ako to do sada niste znali, čuvena „Koka-Kola“ je hrvatski brend. Naše komšije ovih dana obeležavaju 20 godina od kada su odigrali prvu utakmicu u „kockastim“ dresovima, a u to ime iskopali su iz arhive fotografiju na kojoj se vidi Ilija Zavišić, tadašnji kapiten Partizana, u njihovom svetom dresu. Sve bi to bilo divno i krasno da majica koju je fudbaler iz Donjeg Milanovca obukao nije bila reklamni odevni predmet „Koka-Kole“ i da fotografija nije nastala 1977. godine.
Mnogo, mnogo pre osamostaljenja Hrvatske. Ova sitnica nije smetala novinarima Jutarnjeg lista da pod naslovom „Kako je nastao dres hrvatske reprezentacije? Još 1977. godine skockali smo kapitena Partizana“ na sav glas doprinesu proslavi dve decenije postojanja fudbalske Hrvatske.
Kažu u komšiluku ovako: „Priča o hrvatskom dresu, koji je danas prepoznatljiv brend u svakom kutku sveta, vodi nas u daleku 1977. godinu, u vreme završnice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Argentini i nagradnu igru ‘Koka-Kole’, Sportskih novosti i Sporta“.
Nagrada je bila uživo gledanje utakmica, a izbor da je dodeli pala je na Iliju Zavišića. Autor projekta Marko Pekica, tadašnji marketing menadžer proizvođača popularnog napitka, objasnio je kako je došlo do toga da kapiten Partizana osvane u majici s kvadratima.
- Došao je Ilija, pristojan i skroman, obukli smo ga, izvukao je dobitnike, a niko nije „kapirao“ da je dečko obukao hrvatski dres, doduše s logom ‘Koka-Kole’, ali osnovni motiv bio je hrvatski grb - rekao je Pekica i dodao da se niko nije bunio zbog toga.
Ne možemo da se ne zapitamo zašto bi se iko bunio što je neko obukao reklamnu majicu pića za koje zna ceo svet, a bajku o tome kako je to zapravo bio hrvatski dres ostavljamo nekom drugom da „proguta“.
Zavišić: Tad nisu postojali
Glavni junak komšijske „istorijske“ priče Ilija Zavišić iskreno je rekao da ne pamti izgled majice od pre bezmalo tri i po decenije i istakao da Hrvatska u to vreme nije postojala kao samostalna država.
- To je bilo davno, pre više od 30 godina, i iskren da budem, i ne sećam se kako je ta majica uopšte izgledala. Pamtim samo da je bila neka nagradna igra „Koka-Kole“ i da su sportisti delili nagrade, a ja sam bio jedan od njih. U to vreme Hrvatska kao država nije postojala i glupo je pričati da sam ja nosio dres te zemlje. Ne znam zašto neko to sada pokušava na taj način da predstavi, smatram da to nije korektno - kaže Zavišić.
Komentari sve govore
Posetioci sajta Jutarnjeg lista nisu blagonaklono reagovali na tekst o tome kako je „skockan Ilija Zavišić“. Naprotiv, ljudi u Hrvatskoj odreagovali su prilično burno. Prenosimo neke od najiskrenijih komentara:
„I malom detetu je jasno da je osnova dresa reprezentacije hrvatski grb, koji postoji davno pre otrova koji se zove ‘Koka-Kola’. Zato bi bilo bolje da osnovci pišu za ove novine. Bile bi ozbiljnije“, piše Branimir Matošić, a čovek koji se potpisao kao Korto Malteze kratko je prokomentarisao: „Joj, dajte, molim vas, ovo je presmešno“...
http://www.kurir-info.rs/sport/podmetacina-hrvata-60374.php
E sUsjedi jeste crtani film...