PLIN U AUTOMOBILU

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor Bg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako plin prolazi kroz brizgaljke kroz koje i benzin u motorima sa direktnim ubrizgavanjem, a ne kao na karburatoru, onda definitivno treba jos neki dodatak za komp. da ga ne zbuni, ali izgleda da to kod nas cak i servisi koji ugradjuju, 99% nemaju pojma....

Da, setio sam se danas, nisam to gledao na tv-u nego sam procitao u tekstu koji treba da pomogne oko podesavanja automobila i sl. u jednoj video igrici...

Tricarija, zar ne? To je napisao covek iz programerske kuce koja je samo napravila najbolju,tj. najrealniju simulaciju voznje ikada, Live For Speed....

"This brings me back to the Formula 1 car comment and why they use such high spring
frequencies. The first reason is of course they run with huge amounts of downforce,
to such an affect that most of the force holding the car to the road is from downforce
rather than the weight of the car. Though this does mean the car could drive upside down
(say, on the underside of a bridge) which could make for some wacky racing."

Tako je napisano, pa eto, izgleda da jos neko razmislja tako. A naleteo sam na to pre neki dan i setim se....

Zašto bi neko pored benzinca (fabričkog) kojeg ima uvodio plin u auto? Jeftinije, da. Ali recimo da mi nije glavni cilj što jeftinija vožnja (dakle samo vožnja, ne održavanje ili nešto drugo), šta bi mogao biti motiv?

jomini:
Ne vredi. Nije u praksi dokazano, znači da je nemoguće. A i šta ti ljudi znaju, nisu oni poznavaoci...

Kakvo razmišljanje!!!

Di nisu strucnjaci? Moras savrseno poznavati fiziku kako se krecu automobili da bi pravio simulaciju. Cak i mnogi "pravi" trkaci igraju spomenutu igru u svetu, on line, jer im je jako dobra.

Aleksej_BASO:
Di nisu strucnjaci? Moras savrseno poznavati fiziku kako se krecu automobili da bi pravio simulaciju. Cak i mnogi "pravi" trkaci igraju spomenutu igru u svetu, on line, jer im je jako dobra.
Govorimo li ozbiljno o plinu ili se bavimo teorijskim vožnjama "naglavačke". Jadni Njegoš bi se u grobu prevrnuo da čuje šta se ovde dešava...:roll:

Eva jednog konkretnog pitanja za Espanola: secam se od pre jedno god-god i po dana, da je bilo rechi o tome da su neki veliki igrachi auto industrije ozbiljno resili da u ponudu uvrste i plinske motore... cini mi se da je bilo rechi za BMW-a da se bash naoshtrio da to i realizuje? Takodje se secam i price za Honde za Americko trziste pravljenje sa motorom za gas koji se koristi u njihovim domacinstvima! Dakle sta se desava s tim, jel ce se uskoro pojaviti i ti cisto plniski motori i kako su prosle te Honde na Americkom trzistu?

ja sam jednom vozio Galaxy sa onim 3,0 V6 motorom od 210 KS + automatik. Ogroman, udoban auto sa kozom i brdo opreme ali taj motor jedino dolazi do izrazaja na auto putu ( 150-170 kmh ) po gradu se malo muci i nije toliko ni startan zbog tezine, visokog tezista i automatika. Posto nije moj auto, niti je moje gorivo, nisam ni obracao paznju na tacnu potrosnju ( niti sam se setio da pogledm bord kompjuter ) ali od bg do ns ( starim putem 60tak km - nisam smeo da ga vozim na auto put imao sam strane table ) potrosio je odprilike oko 15 litara pri pristojoj voznji i krstarenju

Kada sam okrenuo telefone svih servisa koji ugradjuju plin u VR6 motore (a nema ih mnogo) situacija je sledeca:
BRC 1700-1800 evra
LOVATO 1450-1470 evra
ZAVOLI 1300 evra
Zanima me da li je BRC zaista kvalitetniji za 400-500 evra od Zavolija?

O kako samo mozes da pomislis na takve grehove .
1. Uzmes trkackog konja da ti vuce plug ?????
2. Cemu ti sluzi taj auto ?????
3. Prodaj ga ukoliko ti budzet ne dozvoljava taj luksuz
4 Za taj novac kupi neki manji motor recimo 1.8 spi pa se igraj sa plinom.
5 Sa plinom ces na VR 6 imati samo probleme (lambda sonda , katalizator . ventili......)
6 zaboravi na taj eksperiment ....

ZASTO TOLIKO LOSEG O AUTO GASU? Vozim na gas od 1990., u klasi 1600 ccm, karburator. Imam samo pozitivna iskustva, jer 10% snage manje na 90 ks mi ne predstavlja nikakav nedostatak, u odnosu na razliku od cca 800 E na nivou godisnje kilometraze od 20.000 km.- 4 godine, solidan polovan auto! Kod motora sa direktnim ubrizgavanjem, velike kubikaze, razlika u snazi je zanemarljiva, do neprimetnosti, pa mi se cini da poredjenje sa trkackim konjem nije adekavatno. Koliko sam iskusio, jedina negativna stvar je eventualna zaprljanost brizgaljki za bezin posle izvesnog vremena zbog nekoriscenja, odnosno rada do 2.500 o/min pri paljenju.

zdravo ljudi, pitacu nesto i izvinjavam se ako ovo pitanje ima odgovor na ovaj topic ali nisam ga procitao.

Interesuje me ko ugradjuje plin na sistem sa diznama ili tako nesto, mislin ne obicno kao kroz vazduh. I koliko sigurno ugradjuju?
hvala

Back