RaiKkonen 911
Aktivan član
- Poruka
- 1.195
Trebalo bi da moze...nisam 100% siguran
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bez problema...Wodeni:Prelistavam ja matore teme, pa naisao i na ovu te mi sinulo da postavim pitanje a da ne otvaram novu temu..
Da li je moguce ugraditi gas (a i da funkcionise normalno) u automobile sa kompresorom i turbo punjacem?
mislim da cu ovime zagolicati mastu par forumasa..![]()
Espanol:Anonymous:Espanol:Anonymous:nisam neki strucnjak ali cuo sam
Dakle, imaš li konkretan odgovor osim TV bla, bla... Pa toga imamo i ovde koliko hoćeš. Od slavnih testova Mirka Alvirovića koji da bi našao zamerku tvrdi da je pepeljara pomerena tri santimetra levo, a prekidač za svetla niže za dva...b]
Espanol, stvarno ne zelim, i nemam nameru da se raspravljam ni sa kim, pa ni sa tobom, ali mislim da su tvoji komentari o Gospodinu Mirku Alvirovicu stvarno suvisni.
Svi znaju ko je Gospodin Alvirovic, i pored svega toga, svi smo svesni da pristupa svom poslu krajnje profesionalno. Niko ne osporava, da se ti razumes, i da znas puno o istoriji i tehnickim prednostima automobila, ali ipak malo razmisli sta pricas i ne iznosi svoje stavove bas po svaku cenu...toliko.
Sve najbolje!
opc:Espanol:Anonymous:A šta ti to znaš o dotičnom gospodinu osim TV bla- bla. Za razliku od tebe poznajem ga lično mnogo duže nego što ti imaš godina života. Znam i odakle je stigao, i koliko je obrazovan (znaš li šta je po profesiji da bi pričao o automobilima), i koliko zna i još koješta. Kao što vidiš mnogo kompetentnije mogu da sudim o njegovim TV žvakama...Bez uvrede.Espanol:Anonymous:nisam neki strucnjak ali cuo sam
Dakle, imaš li konkretan odgovor osim TV bla, bla... Pa toga imamo i ovde koliko hoćeš. Od slavnih testova Mirka Alvirovića koji da bi našao zamerku tvrdi da je pepeljara pomerena tri santimetra levo, a prekidač za svetla niže za dva...b]
Espanol, stvarno ne zelim, i nemam nameru da se raspravljam ni sa kim, pa ni sa tobom, ali mislim da su tvoji komentari o Gospodinu Mirku Alvirovicu stvarno suvisni.
Svi znaju ko je Gospodin Alvirovic, i pored svega toga, svi smo svesni da pristupa svom poslu krajnje profesionalno. Niko ne osporava, da se ti razumes, i da znas puno o istoriji i tehnickim prednostima automobila, ali ipak malo razmisli sta pricas i ne iznosi svoje stavove bas po svaku cenu...toliko.
Sve najbolje!
opc:quote]A šta ti to znaš o dotičnom gospodinu osim TV bla- bla. Za razliku od tebe poznajem ga lično mnogo duže nego što ti imaš godina života. Znam i odakle je stigao, i koliko je obrazovan (znaš li šta je po profesiji da bi pričao o automobilima), i koliko zna i još koješta. Kao što vidiš mnogo kompetentnije mogu da sudim o njegovim TV žvakama...Bez uvrede.

Zašto bih te ubeđivao? Kao čovek iz medija mogu samo da kažem da su mediji čudo. Pogotovo za naivne. Ponovo bez uvrede...[/quote]Espanol:opc:quote]A šta ti to znaš o dotičnom gospodinu osim TV bla- bla. Za razliku od tebe poznajem ga lično mnogo duže nego što ti imaš godina života. Znam i odakle je stigao, i koliko je obrazovan (znaš li šta je po profesiji da bi pričao o automobilima), i koliko zna i još koješta. Kao što vidiš mnogo kompetentnije mogu da sudim o njegovim TV žvakama...Bez uvrede.
Mozda ti mozes da sudis, ali nazalost mene ne mozes da ubedis...zao mi je, naravno bez uvrede.

Senta:Ima li tzv Mirko neke veze sa plinom, jer ako nema, koji moj je rasprava na ovoj temi?![]()

Pravilno Senta! Ko je iskopavao Mirka kad je lepo bio u naftalinu...Senta:Ima li tzv Mirko neke veze sa plinom, jer ako nema, koji moj je rasprava na ovoj temi?![]()
Senta:Ima li tzv Mirko neke veze sa plinom, jer ako nema, koji moj je rasprava na ovoj temi?![]()

Hteo sam da dodam da ulje pri vožnji na plin dugo ostaje nezaprljano odnosno žuto. Ja menjam ulje na 7000 km (ako je po proizvođaču rok 10000 km), a ono se zaprlja tek u zadnjoj hiljadarki.Strajder:da kazem i ja neku o ovome...
motori sa pogonom na tecni naftni gas (TNG) ...TNG se dovodi u motor u gasnoj fazi pa je raspodela i priprema smese po cilindrima bolja u poredjenju sa benzinom...pri parcijalnim rezimima, a to ce reci sa manjim "gasom" motor ima i manju potrosnju...nema kondenzovanja goriva po zidovima cilindara, slivanja u karter i razredjivanja ulja sto je pogubno za motor, a i ulje duze zadrzava potrebne karakteristike...kod najsevremenijih atestiranih sistema nema ni problema sa hladnim paljenjem...bezbednost, hmmmm...brige su neosnovane ako je ponavljam sve odradjeno korektno i od atestiranog proizvodjaca...pritisak gasa u rezervoaru je oko 10 bar, rezervoari se obavezno atestiraju na p=30bar...ekologija...u pogledu kvaliteta izduvnih gasova nadmasuju se i najmoderniji dizel motori sa naknadnim tretmanom izduvnih gasova...o ekonomskim momentima izlisno je i govoriti, sem ako ne prelazite ispod 2000km godisnje...
...ovo nije moj licni stav vec cinjenice (prednosti) - mane su zbog manje donje toplotne moci za oko 20% od benzina, ali obzirom da TNG potpunije sagoreva povecanje potrosnje u odnosu na benzin iznosi oko 7-10%...zbog istog je i snaga na punom rezimu manja oko 10%...pa ko sta voli
...da bilo je i nekih 'pouzdanih' izvora da TNG sredjuje kompjuter...bas me interesuje kako??!?
Ja kao vozac vozila na TNG mogu da kazem da je Zagor sto posto u pravu. Ljudi ugradite plin i uzivajte u zivotu.Zagor BG:Hteo sam da dodam da ulje pri vožnji na plin dugo ostaje nezaprljano odnosno žuto. Ja menjam ulje na 7000 km (ako je po proizvođaču rok 10000 km), a ono se zaprlja tek u zadnjoj hiljadarki.Strajder:da kazem i ja neku o ovome...
motori sa pogonom na tecni naftni gas (TNG) ...TNG se dovodi u motor u gasnoj fazi pa je raspodela i priprema smese po cilindrima bolja u poredjenju sa benzinom...pri parcijalnim rezimima, a to ce reci sa manjim "gasom" motor ima i manju potrosnju...nema kondenzovanja goriva po zidovima cilindara, slivanja u karter i razredjivanja ulja sto je pogubno za motor, a i ulje duze zadrzava potrebne karakteristike...kod najsevremenijih atestiranih sistema nema ni problema sa hladnim paljenjem...bezbednost, hmmmm...brige su neosnovane ako je ponavljam sve odradjeno korektno i od atestiranog proizvodjaca...pritisak gasa u rezervoaru je oko 10 bar, rezervoari se obavezno atestiraju na p=30bar...ekologija...u pogledu kvaliteta izduvnih gasova nadmasuju se i najmoderniji dizel motori sa naknadnim tretmanom izduvnih gasova...o ekonomskim momentima izlisno je i govoriti, sem ako ne prelazite ispod 2000km godisnje...
...ovo nije moj licni stav vec cinjenice (prednosti) - mane su zbog manje donje toplotne moci za oko 20% od benzina, ali obzirom da TNG potpunije sagoreva povecanje potrosnje u odnosu na benzin iznosi oko 7-10%...zbog istog je i snaga na punom rezimu manja oko 10%...pa ko sta voli
...da bilo je i nekih 'pouzdanih' izvora da TNG sredjuje kompjuter...bas me interesuje kako??!?![]()
:shock:Dovla:Moje opste misljenje je da je dizel bolji. Glavni razlog je to sto plin nije jos dovoljno dugo prisutan a samim tim je i neistrazen u smislu posledica na motore koji nisu predvidjeni za to gorivo. Takodje da dodam na prethodni odgovor: plin je jeftiniji toliko koliko ga benzinac vise trosi tj. npr. na 100km potrosi se oko 10lit plina ili 5lit dizela sto kad se prevede u dinare i nije neka razlika. Da ne duzim dalje bilo je dovoljno prica o plinu moj odgovor je DIZEL u svakom pogledu.
Da li sam dobro pročitao? Plin je u OTO motorima prisutan decenijama i "vrlo je istražen". Posledice plina na motor su sledeće:Espanol::shock:Dovla:Moje opste misljenje je da je dizel bolji. Glavni razlog je to sto plin nije jos dovoljno dugo prisutan a samim tim je i neistrazen u smislu posledica na motore koji nisu predvidjeni za to gorivo. Takodje da dodam na prethodni odgovor: plin je jeftiniji toliko koliko ga benzinac vise trosi tj. npr. na 100km potrosi se oko 10lit plina ili 5lit dizela sto kad se prevede u dinare i nije neka razlika. Da ne duzim dalje bilo je dovoljno prica o plinu moj odgovor je DIZEL u svakom pogledu.Da li sam dobro pročitao? Plin je u OTO motorima prisutan decenijama i "vrlo je istražen". Posledice plina na motor su sledeće:
-Besprekorno čista glava motora, ventili, svećice i čela klipova. Kod sagorevanja plina nema nusprodukata nafte i benzina kao što su ćađ, katran i razne smole..
-Motorno ulje produžava vek trajanja za bar 50%, što je dodatna ušteda.
-Produkti sagorevanja plina su najčistiji od svih danas poznatih goriva (osim vodonika) koji još skup i u fazi ispitivanja.
-Cena plina je oko 2,5 puta niža od benzina i skoro dva puta od dizela. U prilog plinu govori podatak da danas u Italiji, Holandiji i Engleskoj oko 70 % automobila koristi plin, i da gotovo svi veliki proizvođači paralelno nude modele sa fabrički ugrađenim plinskim instalacijama. U Engleskoj su čak vozila opremljena plinskim uređajima oslobođena u prve tri godine taksi i poreza.
Tačno je da je potrošnja plina veća za nekih 10- 15 %, ali povratni (ekonomski i ekološki momenti) su neprevaziđeni. I na kraju, evo ti računice sa poslednjeg točenja mog automobila. Prešao sam uglavnom na putu 531 km i natočio "do vrha" 42 litra plina (prosek 7, 9 lit/ 100km) x 26, 9 dinara = 1129,8o dinara. Ili prevedeno, pređeni kilometar košta me 2, 12 dinara. To nema ni u gradskom prevozu a kamoli sa dizelom. Pri tom nema smrada dizela i gadnog klokotanja (pogotovo kultivisanih VW motora)...
E za ovo ocuvanje zivotne sredine ti skidam kapu.Ali stvarno, bez ikakve ironije.Pa kod nas se jos nije razvila svest u tom smeru,da cemo vrlo brzo doci u situaciju da necemo moci mrdnuti iz Srbije ako ne povedemo racuna o EURO standardima 3,4,5...Blackaquarius:Espanol::shock:Dovla:Moje opste misljenje je da je dizel bolji. Glavni razlog je to sto plin nije jos dovoljno dugo prisutan a samim tim je i neistrazen u smislu posledica na motore koji nisu predvidjeni za to gorivo. Takodje da dodam na prethodni odgovor: plin je jeftiniji toliko koliko ga benzinac vise trosi tj. npr. na 100km potrosi se oko 10lit plina ili 5lit dizela sto kad se prevede u dinare i nije neka razlika. Da ne duzim dalje bilo je dovoljno prica o plinu moj odgovor je DIZEL u svakom pogledu.Da li sam dobro pročitao? Plin je u OTO motorima prisutan decenijama i "vrlo je istražen". Posledice plina na motor su sledeće:
-Besprekorno čista glava motora, ventili, svećice i čela klipova. Kod sagorevanja plina nema nusprodukata nafte i benzina kao što su ćađ, katran i razne smole..
-Produkti sagorevanja plina su najčistiji od svih danas poznatih goriva (osim vodonika) koji još skup i u fazi ispitivanja.
-Cena plina je oko 2,5 puta niža od benzina i skoro dva puta od dizela. U prilog plinu govori podatak da danas u Italiji, Holandiji i Engleskoj oko 70 % automobila koristi plin, i da gotovo svi veliki proizvođači paralelno nude modele sa fabrički ugrađenim plinskim instalacijama. U Engleskoj su čak vozila opremljena plinskim uređajima oslobođena u prve tri godine taksi i poreza.
Tačno je da je potrošnja plina veća za nekih 10- 15 %, ali povratni (ekonomski i ekološki momenti) su neprevaziđeni. I na kraju, evo ti računice sa poslednjeg točenja mog automobila. Prešao sam uglavnom na putu 531 km i natočio "do vrha" 42 litra plina (prosek 7, 9 lit/ 100km) x 26, 9 dinara = 1129,8o dinara. Ili prevedeno, pređeni kilometar košta me 2, 12 dinara. To nema ni u gradskom prevozu a kamoli sa dizelom. Pri tom nema smrada dizela i gadnog klokotanja (pogotovo kultivisanih VW motora)...
Mislim da je Espanol sve objasnio i da pored navedenog iako sam imao VW-a disela, pre odlucio za plin, ne samo zbog ocuvanja motora, vec i zbog, cene plina na trzistu, a na prvom mestu, ocuvanja zivotne sredine.
tweeety:E za ovo ocuvanje zivotne sredine ti skidam kapu.Ali stvarno, bez ikakve ironije.Pa kod nas se jos nije razvila svest u tom smeru,da cemo vrlo brzo doci u situaciju da necemo moci mrdnuti iz Srbije ako ne povedemo racuna o EURO standardima 3,4,5...Blackaquarius:Espanol:je da je dizel b] :shock:Da li sam dobro pročitao? Plin je u OTO motorima prisutan decenijama i "vrlo je istražen". Posledice plina na motor su sledeće:
Tačno je da je potrošnja plina veća za nekih 10- 15 %, ali povratni (ekonomski i ekološki momenti) su neprevaziđeni. I na kraju, evo ti računice sa poslednjeg točenja mog automobila. Prešao sam uglavnom na putu 531 km i natočio "do vrha" 42 litra plina (prosek 7, 9 lit/ 100km) x 26, 9 dinara = 1129,8o dinara. Ili prevedeno, pređeni kilometar košta me 2, 12 dinara. To nema ni u gradskom prevozu a kamoli sa dizelom. Pri tom nema smrada dizela i gadnog klokotanja (pogotovo kultivisanih VW motora)...[/b]
Mislim da je Espanol sve objasnio i da pored navedenog iako sam imao VW-a disela, pre odlucio za plin, ne samo zbog ocuvanja motora, vec i zbog, cene plina na trzistu, a na prvom mestu, ocuvanja zivotne sredine.
Kad_LupimLupim:Ekoloshki momenat je tu najbitniji! Pa koliko smo samo zatrovali atmosferu za svega stotinak godina ekspolatacije raznih goriva po industrijama i saobracaju. Danas su automobili toliko rasprostranjeni da su jako bitan faktor zagadjivanja.
Kolko bi nam bili sveziji gradovi kad bi se sva ta vozila gonila na plin!