PLIN U AUTOMOBILU

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor Bg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Espanol

Kada sam rekao da je plin neistrazen mislio sam na uticaj istog na vozila koja se najcesce mogu sresti na nasim ulicama a to su vozila koja su starija od '90 og godista. Naravno da plin verovatno nije stetan za motor cim ga priozvodjaci nude fabricki, ali sam akcenat stavio na vozila cija je proizvodnja bila kada nije ni bilo pomisli na plin. Isto tako protiv plina sam zbog jos nekih stvari a to su: svakakve budale ih stavljaju (sreca sad traze atest jos da oce odradi za to sta bih dao), zauzima gepek i najvaznije treba imati na umu da noviji autpomobili imaju drasticno jace kocnice od starijih modela pa tako usled velikih brzina i naglog kocenja moze doci do haosa ukoliko se ovaj stariji nadje iza novog. I da jos ovo: ja sa svojim autom predjem 800km sa 40 litara sto dodje 5l/100km tj. 3.1din/km i jos treba napomenuti da ga uvek vozim sa maksimalnim brojem obrtaja na auto-putu kao i na otvorenim putevima. Takodje treba npomenuti da plin tek treba da poskupi pa ce to doci na isto.
Uostalom svako ima svoje misljenje i iskustvo ali moj moto je: Ne kupuj ono u sta ne mozes da naspes.

mislim da su i Španac i Dovla naveli ekstremne primere ...

dakle Golf 1.6 troši između 5 i 7 litara na 100 km pri čemu se petica odnosi na veoma mirnu nogu na gasu , otvoren put i osamdesetak km/h .

slično je i sa Fijatom 1.6 koga čini mi se vozi Espanol .
odnosno 7.9 su neka minimalna potrošnja ( plina ) .
interesuje me iskren odgovor o potrošnji istog u gradu .

takođe povećana potrošnja gasa u odnosu na benzin ( 10 - 15 % ) nije posledica neprilagođenosti motora već manje energetske vrednosti .
isto važi i na relaciji benzin vs dizel .

da se vratim na prednosti i mane ...
dizel vrline
manji broj obrtaja
manja temperatura izduvnih gasova
veći obrtni moment
što u zbiru daje duži vek motora i veću pouzdanost .
laka dalja prodaja vozila

dizel mane
miris
zvuk
cena vozila

plin vrline
cena goriva
ekologija

plin mane
manja snaga
dvostruka instalacija
smanjen prostor
nestručna ugradnja
problematične ( skupe ) instalacije za motore sa plastičnom usisnom granom
ume da miriše možda i gore nego dizel ( da ne bude zabune taj miris nije svojstven plinu već ga dodaju da bi bilo lakše utvrditi eventualno isticanje
ima ljudi koji se i dalje ( po meni bez razloga ) eksplozija pri sudaru , varničenju itd

po meni trenutno je što se cene tiče mrtva trka , dizel malo više platiš u početku ali to vratiš prilikom prodaje .
ostalo vezano za miris i ukus su priče slične onima o kiselom grožđu .

:wink:

Када сам први одговорио на пост, реко сам да се за пример узимају возила из исте године.

Те приче да ти Голф са пуним гасом троши 5Л су будалаштина, јер сам возио Лупо ТДИ и брале пуним гасом и он прелази 5Л/100км.

Даље, заборавили сте скупо одржавање дизела јер је наше гориво очајно. Поготово код новијих модела. Распитајте се колико кошта редован сервис ТДИ мотора који радиш у нашим условима на 15-20000км.

Додуше, за нестручну уградњу сте сви у праву, то је стварно хаос у овој земљи. Треба да се среди мало.

Dovla:
@Espanol

Kada sam rekao da je plin neistrazen mislio sam na uticaj istog na vozila koja se najcesce mogu sresti na nasim ulicama a to su vozila koja su starija od '90 og godista. Naravno da plin verovatno nije stetan za motor cim ga priozvodjaci nude fabricki, ali sam akcenat stavio na vozila cija je proizvodnja bila kada nije ni bilo pomisli na plin. Isto tako protiv plina sam zbog jos nekih stvari a to su: svakakve budale ih stavljaju (sreca sad traze atest jos da oce odradi za to sta bih dao), zauzima gepek i najvaznije treba imati na umu da noviji autpomobili imaju drasticno jace kocnice od starijih modela pa tako usled velikih brzina i naglog kocenja moze doci do haosa ukoliko se ovaj stariji nadje iza novog. I da jos ovo: ja sa svojim autom predjem 800km sa 40 litara sto dodje 5l/100km tj. 3.1din/km i jos treba napomenuti da ga uvek vozim sa maksimalnim brojem obrtaja na auto-putu kao i na otvorenim putevima. Takodje treba npomenuti da plin tek treba da poskupi pa ce to doci na isto.
Uostalom svako ima svoje misljenje i iskustvo ali moj moto je: Ne kupuj ono u sta ne mozes da naspes.
treba li da ponovim da je plin istražen pre više decenija? I da ne smanjuje nego produžava vek motora. Primer koji navodiš govori o totalnom nepoznavanju materije i priči napamet. U slučaju udara benzinski i dizel rezervoari se najčešće pale ili eksplodiraju. Plinski rezervoari su daleko čvršći i bezbedniji, a u slučaju havarije i naglog izlaska u atmosferu plin se jednostavno pretvara u LED! Nema požara, nema eksplozije. Proveri. I u varijanti propisne ugradnje (o kojoj sam vrlo vodio računa) nema apsolutno NIKAKVOG mirisa za razliku od smrdljivog dizela. I kao što kaže račun, vozim se jeftinije od tebe, a auto ide kao mećava... :wink:

ni ja nisam znao do skoro da se plin pod pritiskom pretvara u led kad se probije u atmosferu, jedan drugar mi je to najjednostavnije pokazao. uzme se obican upaljac i odvrne mu se dizna, pocinje da susuti i stvara kristale leda... :D

vd:
mislim da su i Španac i Dovla naveli ekstremne primere ...

dakle Golf 1.6 troši između 5 i 7 litara na 100 km pri čemu se petica odnosi na veoma mirnu nogu na gasu , otvoren put i osamdesetak km/h .

slično je i sa Fijatom 1.6 koga čini mi se vozi Espanol .
odnosno 7.9 su neka minimalna potrošnja ( plina ) .
interesuje me iskren odgovor o potrošnji istog u gradu .

takođe povećana potrošnja gasa u odnosu na benzin ( 10 - 15 % ) nije posledica neprilagođenosti motora već manje energetske vrednosti .
isto važi i na relaciji benzin vs dizel .

da se vratim na prednosti i mane ...
dizel vrline
manji broj obrtaja
manja temperatura izduvnih gasova
veći obrtni moment
što u zbiru daje duži vek motora i veću pouzdanost .
laka dalja prodaja vozila

dizel mane
miris
zvuk
cena vozila

plin vrline
cena goriva
ekologija

plin mane
manja snaga
dvostruka instalacija
smanjen prostor
nestručna ugradnja
problematične ( skupe ) instalacije za motore sa plastičnom usisnom granom
ume da miriše možda i gore nego dizel ( da ne bude zabune taj miris nije svojstven plinu već ga dodaju da bi bilo lakše utvrditi eventualno isticanje
ima ljudi koji se i dalje ( po meni bez razloga ) eksplozija pri sudaru , varničenju itd

po meni trenutno je što se cene tiče mrtva trka , dizel malo više platiš u početku ali to vratiš prilikom prodaje .
ostalo vezano za miris i ukus su priče slične onima o kiselom grožđu .

Iskreno, potrosnja plina po gradu 9-9.5 litara.14oo ccm,44kw.Max brzina 160 km\h, a motor je toliko elastican da u petoj moze da se vozi 30 km/h, a kad ga stisnem ubrzava bez saltanja u nizu brzinu.Iskreno. :) 8) :wink:
:wink:

UltraZvuk:
Када сам први одговорио на пост, реко сам да се за пример узимају возила из исте године.

Те приче да ти Голф са пуним гасом троши 5Л су будалаштина, јер сам возио Лупо ТДИ и брале пуним гасом и он прелази 5Л/100км.

Даље, заборавили сте скупо одржавање дизела јер је наше гориво очајно. Поготово код новијих модела. Распитајте се колико кошта редован сервис ТДИ мотора који радиш у нашим условима на 15-20000км.

Додуше, за нестручну уградњу сте сви у праву, то је стварно хаос у овој земљи. Треба да се среди мало.
Dokle s nestrucnom ugradnjom?
JEdnostavno-nemojte verovati kojekakvim lokalcima i idiotima i idite u ovlascene renomirane servise.200-300 evra vise.Ni toliko :wink:

HEMI 426:
ni ja nisam znao do skoro da se plin pod pritiskom pretvara u led kad se probije u atmosferu, jedan drugar mi je to najjednostavnije pokazao. uzme se obican upaljac i odvrne mu se dizna, pocinje da susuti i stvara kristale leda... :D
Svaki gas koji se naglo oslobadja pritiska gubi temperaturu! Osnovi fizike ;)

Samo sto se ja bash ne bih kladio u 100%-nu ne zapaljivost prilikom probijanja rezervoara... Ne bi se zapalio od iskre koja nastaje udarom metala o metal, ali ako bi u blizini nesto gorelo... :roll:

Inache ti rezervoari se testiraju na 40 i nesto atmosfera, a plin se nabija na oko 20-22, tako nesto ;)

vd:
...Takođe povećana potrošnja gasa u odnosu na benzin ( 10 - 15 % ) nije posledica neprilagođenosti motora već manje energetske vrednosti.

Isto važi i na relaciji benzin vs dizel...

Energetska vrednost navedenih goriva naravno da nije ista. Ali nije ni jedini faktor koji utice na sveukupnu snagu motora. Da je tako jednostavno, ne bi danas proizvodjaci posebno radili na plinskim motorima.

Espanol:
Dovla:
@Espanol

treba li da ponovim da je plin istražen pre više decenija? I da ne smanjuje nego produžava vek motora. Primer koji navodiš govori o totalnom nepoznavanju materije i priči napamet. U slučaju udara benzinski i dizel rezervoari se najčešće pale ili eksplodiraju. Plinski rezervoari su daleko čvršći i bezbedniji, a u slučaju havarije i naglog izlaska u atmosferu plin se jednostavno pretvara u LED! Nema požara, nema eksplozije. Proveri. I u varijanti propisne ugradnje (o kojoj sam vrlo vodio računa) nema apsolutno NIKAKVOG mirisa za razliku od smrdljivog dizela. I kao što kaže račun, vozim se jeftinije od tebe, a auto ide kao mećava... :wink:
Jedna mala dopuna. Čak i ako se plin zapali što je malo verovatno on izbija iz izvora dok ima pritiska, dok se zapaljeni benzin ili nafta istog trena vraćaju ka izvoru. Neke svoje drugare sam odvikavao od predrasuda o plinu pošto sam skidao crevo sa raspršivača i prošarao po zagrejanom motoru i ništa nije bilo. A onda sam ih pitao šta bi bilo da isti motor polijemo benzinom simulirajući recimo pocepano crevo za dovod goriva do karburatora.NE POKUŠAVAJTE NI JEDNO NI DRUGO ! Plin se zapali ako neki stručnjak kao što sam čitao u novinama uvije cev za dovod plina oko izduvne cevi ili sprovodi neke svoje inovacije u uvođenju plina kod vazdušara (automobili sa vazdušnim hlađenjem). Svi taksisti benzinci voze manje više na plin i vidim ne gore tako često. :lol:
Espanol je u pravu da se plin na atmosferskom vazduhu pretvara u led. To zna svako ko je vozio auto na plin jer ako mu neki holender nije dobro stegnut pa plin slobodno izlazi tu se stvori ledeni grumenčić. To je u slučajevima da izlazi značajna količina plina, a ako ''beži'' relativno malo plina onda se sastavi namažu sapunicom pa gde se pojave mehurići tu se i interveniše. Pozdrav svima!

I tako je benzin otisao u istoriju. :lol:
Retro.

Nego ovde kazete da je motor cak i cistiji kad ide na plin, a ja sam cuo za preporuke da se uvek povremeno progura malo na benzin cisto da bi procistio motor.

Takodje trenutno imam makinu na gas i u zadnje vreme povremeno pocne da se gasi...navodno obrazlozenje - nesto se zapusilo od prljavstine. Da li se i vama to desava ...ili sam to samo ja.

Moj drugar je od golfa III GTI napravio kantu sa plinom. Decko stvarno normalno vozi bez nekih nepotrebnih divljanja, startovanja itd. Trosio je oko 8-10lit benzina. Pre oko godinu dana je stavio plin kada je i radio veliki servis gde su mu rekli da nisu videli ocuvaniji motor i od tada trosi 10-ak lit plina. Od tada je presao 15000km i sadasnje stanje mu je jednako stanju peglice. Da bi krenuo gas nikako ne sme da bude ispod 2500 obrtaja jer ce se ugasiti, moj 1,6 turbo dizel iz '86 je startniji od njegovog... kada ga stavi na benzin situacija je nesto bolja ali i dalje to nije ni g od Golfa GTI. U VW servisu su mu rekli da bi bilo najbolje da mu skinu plin i urade generalnu a auto je preslo SAMO 150 000km sto je s obzirom na njegovo godiste ('93) stvarno malo. Naravno plin je ugradjen u ovlascenom servisu u Beogradu (ne znam tacno kom ali ako je vazno mogu da se raspitam)

Pera_Zdera:
Nego ovde kazete da je motor cak i cistiji kad ide na plin, a ja sam cuo za preporuke da se uvek povremeno progura malo na benzin cisto da bi procistio motor.

Takodje trenutno imam makinu na gas i u zadnje vreme povremeno pocne da se gasi...navodno obrazlozenje - nesto se zapusilo od prljavstine. Da li se i vama to desava ...ili sam to samo ja.

ne radi se o čišćenju već svaki put kad prebaciš sa benzina na plin karburator ostane suv a pre toga potroši sav benzin uključujući i talog koji ostaje na dnu . :wink:

vd:
Pera_Zdera:

ne radi se o čišćenju već svaki put kad prebaciš sa benzina na plin karburator ostane suv a pre toga potroši sav benzin uključujući i talog koji ostaje na dnu . :wink:
Pročisti sito u elektroprekidaču za plin. Postupak je sledeći: zavidaš dovod plina na boci u gepeku, uzmeš ključ 13, nađeš elektroprekidač, sa njega skineš dve žičice, demontiraš elektroprekidač odvrtanjem dva holendera i šraf koji drži nosač elektroprekidača, rasturiš isti i nađeš unutra metalno sito, očistiš ga od metalnih opiljaka (kompresor je zakon). Da bi proverio instalaciju do elektroprekidača neko neka pusti malo plina iz boce. Ako se ne pojavi plin u vidu magle a boca otvorena što se retko dešava, onda se zavučeš i lupkaš većim ključem (17 ili 19) po cevki koja ide ispod vozila sve dok ne prošišti plin. Onda sve to vratiš i miran si najmanje sledećih tridesetak hiljada kilometara čak i ako je plin ''prljav''. Ovo važi za plin na karburatorske motore jer samo sa njima imam iskustvo. Pretpostavljam da je postupak sličan i kod injection makina ali neću da pričam ono što nisam radio. Nije teško i nemaš šta da zezneš. A i ako nešto krene naopako zavidaš bocu, delove u auto pa na benzin do majstora. Pozdrav svima! :D

Inache ti rezervoari se testiraju na 40 i nesto atmosfera, a plin se nabija na oko 20-22, tako nesto ;)

Mala ispravka, pritisak u boci ne prelazi 10 bara, i to kad je puna.U suprotnom, gas ne bi mogao da se 'sipa' u bocu iz prostog razloga sto je pritisak na pumpama za gas od 8 do 12 bara( postoji manometar na svakoj pumpi,pa se moze proveriti). Iz tog razloga i ne staje svaki put ista kolicina gasa u bocu, zavisi od pritiska na pumpi.Poz. :wink:

Vozim Galant 2.0 glsi 101kw i na gas sam presao oko 90000km a ukupno je auto presao 270000km. Zahvaljujuci losem benzinu razlika izmedju performansni je minimalna sem pri vise od 5000 obrtaja. Tada gas pocinje da posustaje, ali gas sam i ugradio zbog jeftinije voznje, a ne zbog performansi. Auto startuje na benzin vozi se na gas, nema problema sa startovanjem, vibracijama, imam veliki prtljaznik pa ima i prostora.
Potrosnja:
- prosek na 90000km: 11,7l
- grad: 13l
- otvoreno 5 brzina 2500rpm 100km/h 8l
- zimi grad 15l

Maksimalno sam zadovoljan.
Inace NGK svecice sam zamenio posle 70000km a i nisu bile zrele za zamenu.

Gas ugradite onako kako proizvodjac preporucuje ili nikako.

Zaboravio sam da napomenem da je auto 1988 godiste.

I da, ovo ce se svideti jomini-u. Ima ABS,servo,CB,stakleni siber (elektricni),elektricna ogledala(sa grejacima kao i sedista), elektricne prozore, servo, brizgaljke za pranje farova, tempomat. I sve je ispravno.

Nadovezao bi se na pricu o bezbednosti, a i o perfomansama;oktanska vrednost plina je oko 112 oktana(ako se ne varam)pa cak i oko izduvne grane uvijena cev nece ga tek tako zapaliti niti ce ksplodirati, a sto se tice perfomansi, pa obzirom na oktanski br. ukoliko se pomeri tacka paljenja mogu se dobiti i perfomanse cak i bolje od konkurentskih , ali cemu iste kad govorimo o ekonomicnosti. U mestu gde zivim cak i autobusi(dizeli)idu na plin, a auspuh im je cistiji nego kod benzinaca, toliko o cistoci, a to mogu i dizeli da konzumiraju :lol:
Pre par godina BMW je izbacio model 525 sa fabrickim plinom koji je imao cistije izduvne gasove od onog koji je uzimao iz atmosfere. Neznam da li je usao u serijsku proizvodnju i da li je dostupan na trzistu, ali je fascinantno. O perfomansama je smesno bilo sta reci. Ja sam za plin :)

PLIN PLIN I SAMO PLIN
Ja vozim jugica 91 god pre 15000km ugradio sam mu plin i mogu da kazem da sam prezadovoljan.Do sada je presao 97000km od nekih krupnih popravki na motoru nista jedino menjanje ulja na vreme i nema zime.(inace na 5000km trosi 800gr ulja sto za nase vozilo i nije lose)
Mene sta je privuklo da ugradim plin je pre svega cena.
Na 100km trosi 8.5l plina(i to po gradu) sto je ravno 255.00. :D
A uzmimo naj obicniji motor,recimo Tomos automatik,
on nov trosi sigurno 3-4l obicnog(ako ga igde ima)sto je oko 240.00 din. :roll:
E sada pljunuti u startu malo vise para mozda je problem ali ne zaboraviti da ugraditi plin je jedino NE BACANJE PARA na autu,jer se on kroz nekoliko hiljada km sam otplati.
Mana je sto gubi na snazi,pogotovo ako je manja kubikaza,i mozes ostati bez znatnog dela prtljaznika,mada postoje razliciti oblici rezervoara.
Ja svima koji se razmisljaju da li da ugrade plin ili ne savetujem da sto pre to urade jer voznja zaista za dz.

Back