Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nevezano za temu posto se dotaklo o svemu, evo nesto i o Bosnjacima u Albaniji
Da me ne shvatash pogreshno , ja taj Klip nisam postavao za nekakve ciljeve i ne daj Bozhe za neku provokaciju ..
Shta se tice Boshnjaka u Albaniju ja sam i to postovao , i ti si bio aktivan u themu tada .
Mislim da smo se razumeli ?
@lab_man
Hvala za odgovor .

Da me ne shvatash pogreshno , ja taj Klip nisam postavao za nekakve ciljeve i ne daj Bozhe za neku provokaciju ..
Shta se tice Boshnjaka u Albaniju ja sam i to postovao , i ti si bio aktivan u themu tada .
Mislim da se razumemo ?

Ashtu osht shqipe :mrgreen:

Objektivnost naravno, historija se ne moze gledati samo onako kako kome odgovara, i ne slusaj razne manipulante, evo ovaj Lab_man ne zna ni ko je, cas prica da je iz Hercegovine cas iz Crne Gore, ne zna covo sta ce brze da slaze.

Nisam ja ni od koga hteo da napravim bilo šta. Arberi je rekao da Albanci vode poreklo od Pelazga.
Berberi su crnci za tebe?

Skroz sam zaboravio na ovaj moj post.
Znaš @Slavni , nekada forumska komunikacija podrazumeva ironiju i šalu , a da bi se to prepoznalo osim osećaja za prepoznavanje (ironičnog polutona) služe i smajli.
No dobro, da nastavim bez šale i ironije. Hemititi su mediteranski tip bele rase. Tako ih klasifikuju mada su se neke grupe mešale sa crnačkim elementma pa zaista ne izgledaju kao belci (npr. Istočni Hamiti , Nubijani, Abisinci).
Kada je reč o Berberima treba imati u vidu da Berberi iz pelaškog perioda nisu isti kao današnji , mešanja sa drugim narodima kroz tako dug period učinila su svoje. Samo da podsetim da su tuda protutnjali Vandali , Rimljani , Vinzantijci, Arapi , Turci itd.
Pitam se kako smo od Kuča dospeli do Abisinaca :think:

Poslednja izmena:
ovi hercegovci su se samo vratili u albaniju odakle su im preci nekad davno i došli,a možda im je i pametnije,vjerovatno mnogi od njih nebi preživjeli sve bune iratove poslije toga u hercegovini.

Skroz sam zaboravio na ovaj moj post.
Znaš @Slavni , nekada forumska komunikacija podrazumeva ironiju i šalu , a da bi se to prepoznalo osim osećaja za prepoznavanje (ironičnog polutona) služe i smajli.
No dobro, da nastavim bez šale i ironije. Hemititi su mediteranski tip bele rase. Tako ih klasifikuju mada su se neke grupe mešale sa crnačkim elementma pa zaista ne izgledaju kao belci (npr. Istočni Hamiti , Nubijani, Abisinci).
Kada je reč o Berberima treba imati u vidu da Berberi iz pelaškog perioda nisu isti kao današnji , mešanja sa drugim narodima kroz tako dug period učinila su svoje. Samo da podsetim da su tuda protutnjali Vandali , Rimljani , Vinzantijci, Arapi , Turci itd.
Pitam se kako smo od Kuča dospeli do Abisinaca :think:

Ma naravno, ja sam tako i shvatio. :)
Ali da ne bi bilo zabune, pošto ste i ti i Slaven počeli da pričate o nekim crncima ili crnačkim plemenima, morao sam to da razjasnim. Slaven me je pogrešno razumeo i izneo jednu tezu koja postoji, ali ja nisam uopšte mislio na to.

Od Kuča do Abisinaca, preko Arberijevih Pelazga :lol:

једно питање за колеге из Црне Горе- занима ме која племена настањују подручје данашње општине Жабљак. знам да су то Дробњаци и Ускоци, али не знам да ли су и Шаранци?

једно питање за колеге из Црне Горе- занима ме која племена настањују подручје данашње општине Жабљак. знам да су то Дробњаци и Ускоци, али не знам да ли су и Шаранци?

Šaranci naseljavaju granična područja opština Šavnik i Žabljak...

значи ипак их има у општини Жабљак, и онда су то три племена- Дробњаци, Ускоци и Шаранци, јел тако?

Nije baš tako.
Šaranci su između Žabljaka i Mojkovca sa lijeve obale Tare. To su sela Njegovođa i Mala Crna Gora.
To je malo pleme sa 2 sela i pripadaju opštini Žabljak.
Opštini Šavnik pripadaju Drobnjaci, Uskoci i dio Moračana a dio Kolašinu.
Nekad su Drobnjaci bili sve od Šavnika do Nikšića a danas je to malo drugačije, pa sve ovo sa ovu stranu planine Krnovo je Šavnik a dolje je Nikšić Niko tačno ne zna te granice pa svak uzima kako mu odgovara.

Neki kažu, da je najstarije pleme Drobnjak bilo sve od Kolašina, Mojkovca, Žabljaka, do Nikšića.

Niko tačno ne zna te granice.

ps.
Legenda kaže, da je zavladala neka bolest, i svi so umrli osim jednoga, koji je ostao vas u krastama i kad je ozdravio bio je vas šaren i po njemu selo dobi ime Šaranci.

Poslednja izmena:
хвала вам колеге.

нашао сам негде да су Језера део племена Дробњака, па то онда дође да Дробњаци чине средишњи део Жабљака. шта је са Ускоцима, има ли неко њихово село на територији општине Жабљак?

Nije baš tako.
Šaranci su između Žabljaka i Mojkovca sa lijeve obale Tare. To su sela Njegovođa i Mala Crna Gora.
To je malo pleme sa 2 sela i pripadaju opštini Žabljak.
Opštini Šavnik pripadaju Drobnjaci, Uskoci i dio Moračana a dio Kolašinu.
Nekad su Drobnjaci bili sve od Šavnika do Nikšića a danas je to malo drugačije, pa sve ovo sa ovu stranu planine Krnovo je Šavnik a dolje je Nikšić Niko tačno ne zna te granice pa svak uzima kako mu odgovara.

Neki kažu, da je najstarije pleme Drobnjak bilo sve od Kolašina, Mojkovca, Žabljaka, do Nikšića.

Niko tačno ne zna te granice.

ps.
Legenda kaže, da je zavladala neka bolest, i svi so umrli osim jednoga, koji je ostao vas u krastama i kad je ozdravio bio je vas šaren i po njemu selo dobi ime Šaranci.

u pravu si za 2 sela Šaranaca, samo zar nisu u Šavničkoj opštini....evo ovdje ih vode tako:
http://www.savniknadlanu.net/english/home/istorija/istorija.html

u pravu si za 2 sela Šaranaca, samo zar nisu u Šavničkoj opštini....evo ovdje ih vode tako:
http://www.savniknadlanu.net/english/home/istorija/istorija.html

Njegovođa, je 14km od Žabljaka i spada pod Žabljak, kao i Mala CG. Samo 5km od tu prema jugu je Gornja Bukovica, koja spada pod Šavnik, iako je udaljena 27km od Šavnika..
Pogledajte na karti.
Tamo se svake godine na Malu Gospođu održava vašar i trka konja.
Od tu je i vođa CPC Mihailo Dedeić.

U ovome tekstu gore ima dosta grešaka a kao što rekoh, niko tačno ne zna te granice, pa svak piše kako hoće.

Njegovođa, je 14km od Žabljaka i spada pod Žabljak, kao i Mala CG. Samo 5km od tu prema jugu je Gornja Bukovica, koja spada pod Šavnik, iako je udaljena 27km od Šavnika..
Pogledajte na karti.

U ovome tekstu gore ima dosta grešaka a kao što rekoh, niko tačno ne zna te granice, pa svak piše kako hoće.
ma, ja uvijek idem u taj kraj preko Šavnika, a vidim da i ti meštani tamo ide lekaru, pa sam zato ovo i napisao.

ma, ja uvijek idem u taj kraj preko Šavnika, a vidim da i ti meštani tamo ide lekaru, pa sam zato ovo i napisao.

Jeste ako ideš na Žabljak sa ove nikšićke strane. Ideš : Šavnik-Slatina- Donja i Gornja Bukovica- Njegovuđa-Žabljak.
Pogledaj kuda teče Tara i oni su na njenoj lijevoj strani prema Mojkovcu.
Šaranci su ti na onoj cesti što ide od Žabljaka prema Mojkovcu.
Ovako ide- Žabljak-Borje-Rudine-Palež-Šaranci-Dobrilovina-Mojkovac.
A ljekar ima samo na Žabljaku. U Šavniku ga nema - sve opustilo.

A iz Kuča su ti najviše Moračani i Uskoci a Šaranci su ti oni što su dolazili sa one druge strane preko Pive a neki i iz Bosne.

Poslednja izmena:
Pogledajte na karti.

Porijeklom, inače je iz Bosne.

Back