Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tačno tako.
Znači ta mali klinac je dosta plakao ili glasno plakao-derao se i nazvali su ga Drekalo (dijete koje plače i dere se).
Sve logično i vjerovatno je to i istina. Nelogično bi bilo, da ta žena ako je bila iz CG i Kuča, daje svome đetetu albansko ime a posebno kad je došla da živi u CG pa sve da je od dijete od Skenderbegova unuka. Jedino mi još ostaje zagonetka, zašto se Drekale prezivao Kastriota?

Mene je zavela jedna informacija, da je to albansko ime Ndrekal što bi se na naše prevelo kao Andro ili Andrija ali
me Arberi razuvjeri, da to uopšte nema nikakve veze sa albanskim imenom niti je to albanska riječ.
Ja mu vjerujem.

Znači da bi se iz svega ovoga mogao izvesti logičan zaključak, da je Drekalo naše ime, izvedeno iz njegovog ponašanja kao bebe koja je dosta plakala, derala se ,,,, a za porijeklo od Kastriota je vjerovatno ta žena izmislila u želji da pokaže, da to dijete nije kopile već da ima plemićko i junačko porijeklo i da je od slavnih predaka, kako bi je bolje prihvatili u CG i Kučima.

Ako bi rekla, da joj ga je napravio neki Turčin ili neki nepoznati čoban iz planine ili da uopšte ne zna ko je, dok je bježala preko Prokletija, niko je nebi primio, ni nju ni dijete.
Ovako je Nikeza Marin, oboje primio, kao svoju ženu i sina, pošto je dijete bilo iz junačkog roda Kastriota a to se u CG cijenilo.

Pa ako je od Skenderbega, još bolje, to samo potvrđuje priču o našem Drekalu.

Naravno da nije albanska reč. Grci imaju nadimak "Andrekal" za nekog ko se zove Andreas, pa tako je i kod Albanaca "Ndrekal" od Ndreu (ili Andrea, postoje i oblici Ndre, Ndrek, Ndrekë), kao što je Sveti Andrej (Prvozvani) - Shna Ndreu ili Shën Andrea. Uostalom, tako je i Đurađ/Đorđe u albanskoj varijanti Đerđ.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:

Што? Није чудно. На пр. јутарња молитва код муслимана је сабах-намаз, а "о сабаху" истовремено значи и "у свитање". Слично је и "о акшаму". "Икиндија" исто означава и молитву и доба дана.

Pa ako je od Skenderbega, još bolje, to samo potvrđuje priču o našem Drekalu.

Naravno da nije albanska reč. Grci imaju nadimak "Andrekal" za nekog ko se zove Andreas, pa tako je i kod Albanaca "Ndrekal" od Ndreu (ili Andrea, postoje i oblici Ndre, Ndrek, Ndrekë), kao što je Sveti Andrej (Prvozvani) - Shna Ndreu ili Shën Andrea. Uostalom, tako je i Đurađ/Đorđe u albanskoj varijanti Đerđ.

Ndrekal nije , ja posebno nisam cuo takvo ime ali ovo jeste http://en.wikipedia.org/wiki/Ndre_Mjeda

Plemena Kuči i Klimente su prvotno nastanjivale Kliment ili Kelmend -planina na sjeveru Albanije. Još se naziva i Sokol. Tamo ima je korijen, Klimente u Srbiji, Crnoj Gori i Sandžaku su za vrijeme Turaka razdijeljeni-jedni potpali pod utjecaj katoličkih misionara, drugi se poturčili silom.Oni koji su ostali pravoslavci izgubili su vjerski identitet već prije. A i Kuči su se poturčavali, dijelom silom, a dijelom politički - postoje zapisi o stadavanju Kuča zbog političkog poturčavanja. Bullet 323-POTOMAK KLIMENTA I KUČA.

bitanga je nemacka rec koja je u srpski usla preko madjarskog, etimoloski od srednje-visoko nemackog bitang sto znaci ''bez gospodara'', u madjarskom znaci skitnica ili lutalica.

bitanga f (17. v.) »1° skitnica, potepuh,
uvredljiva riječ, 2° sinonim za java = joha
(v.): kljuse koje se nade u selu, a ne zna se
čije je, = skit, skitavac (konj) (Karlovac)«.
Odatle: denominal bitānziti (se) impf. = Ы-
tandžiti se (na-, Lika) »skitati se«. Taj madžarizam
srvnjem. podrijetla (bitang »bez gospodara
«, od biutunge »plijen«) nije toliko raširen
na zapadu (Krašić) koliko na istoku, odakle
je došao i u bug. bitanka = bitan, s odbacivanjem
-ka, »Taugenichts«, i u rum. bitanglbitong
»nezakonito dijete«. Od sjevernih slavenskih
jezika nalazi se još u slovačkom i ukrajinskom.
Dočetak -a je kao u opravda (v.) i Kikinda.
Lit.: ARj l, 337. 7, 209. Szarvas, MNy П.
Melich, ASPh 34, 552. Gombocz-Melich l,

iz Skokovog etimologijskog recnika srpskog jezika.

Znači ona sličnost iz njemačkog je slučajnost.
Kad bi slušao Njemce, mogao bi nedaj Bože našega Drekala (beba koja glasno plače i dere se) nazvati po njihovoj riječi drek(izmet) mali seronja.

Poslednja izmena:
O albanskom porijeklu dijela Crnogoraca se ne može govoriti nepristrasno, dok na barikadama u Kosovskoj Mitrovici se Srbi bore za opstanak od tih istih Albanaca. ;)
Jasno mi je to.

Ali da su nam (Crnogorcima i crnogorskim Srbima) Albanci bliski rođaci, to ne može da sakrije ni stotine godina pranja istorije. I nema veze jeli to nekom, mrsko, nepodnošljivo, svejedno ili drago. To su činjenice.

Hm, chush, Drekale prvi vojvoda u Kuchima.... ccccc... chim me nema malo duzhe on se opusti.... More bit da je Drekale bio prvi vojvoda u Novokuchima no shta je sa Starokuchima?

O starokučima ima malo ito nejasnih podataka.
Neki kažu da su oni od Gojka Mrnjavčevića (brata kralja Vukašina i Uglješe).
Ja ne znam za drugoga (prvoga) vojvodu osim Drekala Kastriota.

O albanskom porijeklu dijela Crnogoraca se ne može govoriti nepristrasno, dok na barikadama u Kosovskoj Mitrovici se Srbi bore za opstanak od tih istih Albanaca. ;)
Jasno mi je to.

Ali da su nam (Crnogorcima i crnogorskim Srbima) Albanci bliski rođaci, to ne može da sakrije ni stotine godina pranja istorije. I nema veze jeli to nekom, mrsko, nepodnošljivo, svejedno ili drago. To su činjenice.

To govori u svoje ime , meni nisu ni bliski , niti imamo slicnosti .
Nisam pristrasan , vec samo realan .
E sada sto neki od (novih)Crnogoraca imaju problema sa indentitetom i ne znaju sta su i cijeg su porekla to je vec njihov problem .Ako mislis da si Albanac , onda se tako i izjasni , a ne na osnovu toga da se propagira neka kriva slika Crnogoraca i stvara neka vestacka nacija (jer ova danas m sigurno nije na temeljima one nekada ).Crnogorac je termin koji se koristi za Srbe iz nekadasnjih srpskih knezevina i zemalja na prostoru danasnje Crne Gore (Zete , Duklje).
Nekada se znalo ko je Srbin a ko je Albanac , Zetom su vladali Srbi , Albanaca je bilo sporadicno , pretezno u oblasti sevrne Albanije koja je delom bila naseljena i Srbima .
Dakle ne moze se propagirati nekakvo isto poreklo ili bliskost izmedju Srba i Arbanasa , ili si jedno ili si drugo .Uostalom istrazi svoje poreklo , pa sta nadjes to i budi .

Poslednja izmena:
Ja mislim da ima simboličan broj Crnogoraca sa albanskim porijeklom.
Možda ih čak nema ništa.
Sama logika ti kaže:
Albanac nikad nije bio niti mogao biti nešto drugo a mješovitih brakova praktično skoro da nema.
Zato te teorije sve padaju u vodu.

Ja mislim da ima simboličan broj Crnogoraca sa albanskim porijeklom.
Možda ih čak nema ništa.
Sama logika ti kaže:
Albanac nikad nije bio niti mogao biti nešto drugo a mješovitih brakova praktično skoro da nema.
Zato te teorije sve padaju u vodu.

Pola Crne Gore ima albansko poreklo, druga polovina su i danas Srbi.

This is getting better and better.
U pravu ste, drugari. Crnogorci su Srbi. Crnogorci nisu samo Srbi, oni su so soli srBske, plementi Srbi, junačine, Heroji, Glavosječe, Spartanci. Oni su duša od čelika. Ostali Srbi su gnjide u poređenju sa Crongorcima, koji imaju m00da od 100 kila od kaljenog gvožđa. :cool:
Bez Crnogoraca nema ni Srba. To se zna.
kad se kaže "Crnogorac" odmah se misli na ultramega giga Srbina sa sve najbljim osobinama koje krase ovu SrBsku nad-rasu, višu rasu - Crnogorce.

Pola Crne Gore ima albansko poreklo, druga polovina su i danas Srbi.

Daj ne budi smiješan i ne slušaj albanske izmišljotine.
To nema nikakve logike!
Ajde raci mi jednog jedinog Albanca koji je postao Crnogorac u zadnjih recimo 200 godina?
Tako je bilo i ranije - U TO SAM SIGURAN.

Tu nema ni mješovitih brakova a ne šta drugo. To nema veze s mozgom.

Čuš` pola!!!!!!!
Nije vala ni pola od čovjeka a ne pola stanovnika.

Ja sam čuo samo jednom prije 30 godina, da se jedna Crnogorka udala za Albanca i svi su se je odrekli.
To je bilo čudo neviđeno i nešto strašno.
Albanci se žene isključivo između sebe i ostaju Albanci a ne da se proglase nešto drugo.
Njih je nemoguće asimilirati niti u najvećim zemljama zapada a ne na Balkanu.

Poslednja izmena:

Back