Plaču li kad ih ostavljate u vrtiću?

Plače li vaše dete?

• Da, svaki put kad ostavim dete, plače

• Plakaolo je samo na početku dok se nije naviklo

• Ne, nikada nije plakalo kada ga ostavim

• Ne ide u vrtić

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Evo Beki da i ja kažem svoje mišljenje, ako se Etotako neće ljutiti.
Svi različito razmišljamo isključivo slušajući svoj instinkt.
Meni je moj instinkt govorio ono što sam ti već rekla:
dovoljno velik i samostalan dečak (imao je 2 godine) da se socijalizuje, bude sa svojim vršnjacima, odvoji se od mame, tate, babe, dede i svih ostalih kojima je centar sveta da bi shvatio da postoji i drugačiji svet.
Lakše je kad su manji, i nama i njima, jer to ih čeka pre ili kasnije.
Veće dete ima veće traume i daleko se teže prilagođava društvu i odvaja od majčine suknje.
To je moje mišljenje i samo hoću da kažem Beki da ne razmišljaš samo ti tako i da to što činiš za svoje dete nije ništa loše i ne čini te lošom majkom.
ah, kakva ljutnja :lol::lol::lol:
ja se ljutim kada se stvara ambijent savrsenosti, mene to smara
ne zelim o sebi da mislim u tim terminima i onda mi smeta kada drugi namecu takve dimenzije nasim zivotima... mislim, bezveze teret, zivot je i ovako dovoljno tezak

Deca u jednom periodu dobijju veliku zelju da se druze... i onda lakse progutaju odvajanje, nekako samo otklize u isto..
Postanu svesni, mozes sa njima razgovarati... ja sam na primer pre neki dan objasnila mom sinu zasto vise ne mogu da ga dojim, da mu vise nije potrebno i da ce sve ostalo ostati isto, samo vise nece sisati... i malo je plakao, ali je razumeo da je to za moje dobro, tako sam mu rekla. Ako bude i problema sa skolicom u oktobru isto cu da mu kazem... da je tako dobro za mamu, posto on vise brine o mami, nego o sebi to ce valjda upaliti... i na kraju, cista je istina :P

a sto mu ne objasnis da je to dobro ZA NJEGA

A šta ako je ona u pravu?
Ja sam kupila knjigu ,,Kako pripremiti dete za vrtić" i ona se odnosi na decu od 4, 5 godina (ako nekom treba free vam šaljem poštom, očigledno mi neigra nikakvu ulogu)
Šta ako nije bolje za njih - ako su još mali da se ,,socijalizuju" a bezrazložno izloženi virusima, prehladama i nepažnji (odnosno ne onakvoj pažnji kakvoj od nas dobijaju) u vrtićima... gde to može da bude dobro........ Da se razumemo, nemam drugu opciju, moraće da ide, al ne bi da se zanosim nečim tipa DOBRO ZA NJU ako to nema smisla više mi u tom slučaju leži ,,ebiga, ideš i zdravo"

ma ne kazem ja da dete MORA u vrtic,svaki roditelj ima drugaciji stav po tom pitanju,ali mi malo bezveze razlog da dete bilo sta radi zato sto je to dobro za mamu
mislim da je prirodnije da se detetu lepo objasni sve i koji su PRAVI razlozi i za vrtic i bilo sta drugo,jer tesko da ce dete onda da "sklizne" u drustvo ako se mama na taj nacin postavlja da je centar sveta,deca sa 4,5 godina vec sasvim lepo kapiraju stvari

Ja mislim da je svima nama u pocetku uzasno,jer je to privikavanje na novu sredinu koje svako prihvata drugacije...
Meni starija cerkica sad u septembru krece i ja sam vec sad u frci ,ali s druge strane kad smo isli da se prijavimo vodili smo je da ona ima sliku makar otprilike sta je vrtic,ona je bila odusevljena
naravno to ne znaci da ce tako biti i u septembru,ali se nadam jer je veoma drustvena i stalno je medju decom
Ti si imala lose iskustvo sa ovim prvim vrticem ,ali mozda drugi bude bas super
a ja stvarno mislim da je vrtic super za dete jer i ono mora da ima neki samo svoj svet,gde ce da se igra,uci,razvija,pa cak i pokaci s vrsnjacima ,da istrazuje svoje mogucnosti i granice....
meni su se moji smejali kad sam ja tek kretala u vrtic ,drugi dan me vode a ja im kazem "koga ne volis ti ga posaljes u vrtic" vrlo brzo mi je postalo predivno i danas se vrtica rado secam

jej, srecna mama... ima vrtic svoje dobre strane, ali ima i lose
Niko to ovde nije dovodio u pitanje, deca nam idu u vrtic, ili ce ici, ali nemoj da sada zato sto moraju da idu... da to nazivamo velikom srecom i zivotnom istinom i da ne moze nikako biti bolje za NJIH.

i da, moj sin ce da ide u vrtic jer je meni tako zgodno, ja cu biti srecnija ako budem imala cetiri sata dnevno da budem slobodna, a ne zato sto ce on tamo biti srecniji... mislim, dosta mi je tih tripova da kada imas dete ti se ne racunas, nego je bitno samo sta je dobro za dete... na nekoj zurci pre neki dan mi rekla jedna zena (koja inace nece decu i bas iz tog razloga koji mi je navela) da kada rodis dete ti vise ne postojis... molim?????? kakoo to sebe da stavim na pauzu dok dete ne odraste? Osim toga, iskustvo je pokazalo da je mom sinu itekako bitno da mu je mama srecna, pa ako ja nisam srecna ni on nije... Meni treba vreme u toku dana da ne budem nicija mama, da ne budem nicija zena, nego da samo budem svoja... i zato ce da ide.

ocigledno se ne razumemo
ne vidim gde si procitala da zena vise ne postoji za sebe kad postane mama
i naravno da je dete srecno kad je mama srecna ali to nije adekvatan razlog za dete
Nisam ja nigde procitala, nego viri iz redova... evo i u tvojoj izjavi da moja sreca nije "adekvatan razlog za moje dete". Ah, sasvim sam lepo napisala da mi je to rekla jedna zena na zurci pre neki dan.

Anyway, mozda tvom detetu to nije adekvatan razlog, ali mom ocigledno jeste.

Na kraju, tvoje dete ce biti u vrticu ceo dan, a moje samo cetiri sata da bih ja bila srecna... eh, sada, ako je tvoje dete iz adekvatnih razloga ostalo 8h, a moje iz neadekvatnih razloga ostaje 4h neka pukne bruka o tome kako sam ja losa mama! :brus:

e a ja smatram ovako
do 3 god vrtić (jaslice) su nužno zlo
sa 3, 4 i 5 dete može da ide, al nije neophodno , ima dobre strane (socijalizacija nauči nešto itd) al ništa što ne može kasnije vrlo brzo da nadohnadi...
sa 6 godina, već mu činimao štetu ako ne ide u vrtić (zabavište) jer se tad vrše osnovne pripreme za polazak u školu, dete bi trebelo već da se uklapa u društvo u kolektiv itd
stim ako neko da dete u vrtić (jaslice) pre 3. godine, nije loš roditelj, da me ne shvatite pogrešno, ako je zaključio da je to najbolje rešenje za sve i za roditelja i za dete..... pobogu da je tako , jaslice ne bi ni primale decu

ah, kakva ljutnja :lol::lol::lol:
ja se ljutim kada se stvara ambijent savrsenosti, mene to smara
ne zelim o sebi da mislim u tim terminima i onda mi smeta kada drugi namecu takve dimenzije nasim zivotima... mislim, bezveze teret, zivot je i ovako dovoljno tezak

Deca u jednom periodu dobijju veliku zelju da se druze... i onda lakse progutaju odvajanje, nekako samo otklize u isto..
Postanu svesni, mozes sa njima razgovarati... ja sam na primer pre neki dan objasnila mom sinu zasto vise ne mogu da ga dojim, da mu vise nije potrebno i da ce sve ostalo ostati isto, samo vise nece sisati... i malo je plakao, ali je razumeo da je to za moje dobro, tako sam mu rekla. Ako bude i problema sa skolicom u oktobru isto cu da mu kazem... da je tako dobro za mamu, posto on vise brine o mami, nego o sebi to ce valjda upaliti... i na kraju, cista je istina :P

мислим да инсистирање да дете ради ствари "да би мами било боље" може лоше утицати на његову самосталност!

Moja su deca(danas imaju 15 i 9 godina),krenula u vrtic sa 17 odnosno 15 meseci.Takvo je bilo vreme,ja sam radila kod privatnika i mogla sam da biram ili da radim ili da ne radim vise uopste....Sin(koji sad ima 15),je plakao prvih dana,a onda vise nije plakao,ali svako jutro dok smo se vozili ka vrticu imala sam osecaj kao da ima stenu od 3 tone na ledjima.U toku dana je tamo jeo i spavao i radio sve po redu sto se od njega trazilo,a kad bi roditelji poceli da dolaze po decu,svakom bi jos sa vrata rekao:"Doci ce moji mama i tata!Uvek dodju,znas?!"Da ti se srce pocepa kad to cujes.
Elem,u to vreme smo se preselili i u od vlasnika tog novog stana(podstanarskog) je dobio plisanog Garfilda uz napomenu da je macak bio drug jednoj devojcici koja je volela da ide u vrtic.
I od tog dana kao da je neko mlatnuo carobnim stapicem.Svako jutro ista prica,cipelice,jakna i Garfild.Nikad vise nije zaplakao,niti je bio neraspolozen sto mora da ide. Garfild je u nasem slucaju odradio svoje.
sto se cerke tice,ona je bila skroz drugi tip.Ona je jednostavno jedva cekala da "sa batom ide u skolicu".I od kad je krenula,nije mi dala ni da je obuvam ni oblacim,a pogotovo nisam mogla da je hranim.Sve je morala sama.
Nama je vrtic ostao u fenomenalnoj uspomeni i ja sam iskreno,bila ocajna sto se sve zavrsilo,znajuci sta nas ceka u skoli.Posle ususkanog i opustenog vrtickog perioda krenulo je s***e(izvinite na izrazu) zvano osnovna skola koje je sve gore iz dana u dan,ali to je druga tema...
Ps. zaboravih da kazem da je u pitanju drzavni vrtic...
Pozz....

moj sin je krenuo sa 3 godine u obdaniste....raspitali smo se na sve strane i svi strucni su nam rekli da je oko 3 godien idealno...do tada je bio sa zenom i polako mu je ona postajala dosadna....u pocetku je plakao i to sam jako tesko podnela....to je trajalo oko nedelju dana....sve u svemu, on nije voleo da ide, kao sto ni skolu ne voli, ali je mnogo naucio....problema sa nehigijenom ili sa bolestima nisam imala....mada, zadnja vaspitacica je bila nikakva ali sva sreca sto nije mnogo uticala na dete.....

Back