Pizze (i varijante)

Ako neko ima neki recept za ovo jelo (od koga ne mogu da se odvojim kada "pocnem")
neka ga podeli sa mnom. Naravno, sve sto je na meniju u pizzerijama vec je vidjeno. A voleo bih da vidim neki (provereni) dobar recept za testo. To mi slabo ide :confused:

3 case jogurta, 6 istih casa brasna,3 peciva,2 kafene male soljice zejtina, i so. fil po izboru. Prijatno

Testo kao testo, voda, brasno, kvasac, so i malo secera! Jedino je bitno da bude meko, ne ceka se da naraste, da ne bi bilo debelo i to je sve! Makar ja tako pravim!
Sve ostalo je standard, pelat (usitnjeni, oljusteni i ukuvani paradajz), a ostalo po ukusu zavisi sta volis, evo preporuke, nakon testa i pelata, veoma malo prsute, mocarela, iriski, edemar i veopa malo domaceg sira, pecurke sampinjoni, vrganj, bukovaca (sve su prokuvane i dobro ocedjene) Kao dekoraciju koristiti ljutu papriciccu ili par kolutova kulena, ako ne volite ljuto moze i cajna kobasica i par maslinki zelenih!

Danas sam napravila krofne (prvi put mesim:whistling:), a sutra moram da probam neke od ovih recepata za testo:ok:! Od '99-e jedem pice na gotovim podlogama, e sad bi bio red da probam nešto domaće, samo da mi ne ispadne pica k'o mojoj tetki, 5 cm testa, 1 mm priloga, i to onih najjeftinijih:sad2:.

P.S. Predlažem svima da probaju picu sa KIKIRIKIJEM!, jer mislim da je to zaista odličan prilog (onako hrskav kad upije mast iz sira, mmmmmmm....). Ozbiljno, probajte!

Pizza diljem svijeta

Od obične miješane pizze do pizze sa neobičnim sastojcima

Hrvati često uživaju u pizzi i ona je omiljeni obrok mlađe generacije. Stranci koji dođu u Hrvatsku kažu da je ovdje pizza odlična jer se odlikuje tanjim tijestom i izvrsno pogođenim omjerom debljine tijesta i količine nadjeva. Naravno, poseban okus ima kada je ispečena u krušnoj peći.

Pizza zauzima i posebno mjesto u jelovnicima urbanih ljudi diljem svijeta. Smatra se da orginalno potiče iz Italije, ali to nije posve točno. Naime, glavni sastojak pizze – rajčica potječe iz Amerike. Rajčica je iz Amerike u Europu donešena u 16-tom stoljeću, a na plosnata peciva su je kao nadjev počevi stavljati i jesti u siromašnim dijelovima Napulja u Italiji krajem 18-tog stoljeća. Tako je rođena pizza ili ono što mi danas zovemo pizzom, a nadjev od rajčice je ono što je razlikuje od svih drugih plosnatih peciva sa nadjevom.

Naravno, postoje i druge teorije o porijeklu pizze, pa tako neki vjeruju da je pizza varijanta kineskog kolača sa zelenim lukom, jela kojeg je korčulanin Marko Polo donio u Italiju na povratku sa puta iz daleke Kine.

Pizza se danas nalazi na jelovnicima u gotovo svim zemljama na svijetu, a mnoge su nacije zaista maštoviti u pripremanju pizze. Slijedi nekoliko zanimljivosti vezanih uz pizzu:

* U Sjedinjenim Američkim Državama svake sekunde pojede se oko 350 komada pizze.
* U Nizozemskoj su „križali“ pizzu sa hot dogom i dobili omiljeno jelo „Double Doutch“ koje sadrži dvostruku količinu sira, luka i govedine.
* U Kini je popularna pizza sa jeguljom
* U Kostarici je čak i kokos našao put do pizze
* U Francuskoj je popularna kombinacija poznata kao „Flambe“ koja sadrži slaninu, luk i svježe vrhnje.
* U Indiji vole pizzu sa ukiseljenim đumbirom i janjetinom
* U Japanu je popularna pizza sa lignjama i kombinacijom majoneze, krumpira i slanine. Također je popularna „Mega Pizza“ sa svim mogućim dodacima i servirana sa javorovim sirupom i ketchupom na vrhu.
* U Pakistanu pizza bez currija nije pizza.

http://www.gastro.hr/index.php/hr/novosti/gastronomija/pizza_diljem_svijeta

pravila sam picu po ovom receptu:

Perfect Pizza Crust
(from Cooks Illustrated)
1 1/4 tsp instant or active dry yeast
1 cup water, slightly warm or room temperature
1 3/4 cups (8 3/4 oz) all-purpose flour, plus more for work surface
1 cup cake flour
1 1/2 tsp salt
2 tsp sugar

Preheat the oven to 500F with your baking stone on the oven rack.
Combine yeast and water and stir to dissolve.
Combine flours, salt and sugar in the bowl of a food processor and pulse to blend. With the motor running, stream in water/yeast mixture. Continue to process for 1-2 minutes, until dough becomes smooth and satiny. Add an extra tablespoon of flour if the dough becomes too sticky (see photos).
Divide dough into two and shape each piece into a tight ball. Place on a lightly floured surface and cover with lightly oiled plastic wrap or a clean dish towel. Let rise for 1 hour, or until doubled in size.
Working with one ball of dough at a time, place on a lightly floured surface. Flatten the dough into an 8-inch disk, then stretch the edges gently until the dough is about 12-inches in diameter, rotating the dough by quarter turns as you work. You can also gently stretch the dough by placing it on the backs of your hands, letting the weight of the dough stretch it out.
Transfer the stretched dough onto a baking sheet that has been covered with cornmeal (you can use a pizza peel, if you have one). Spread it with a small amount of the sauce (see recipe below), toppings of your choice and slide it quickly into the oven.
Bake pizza at 500F for 5-10 minutes, until well browned.
Retrieve pizza with baking sheet or pizza peel.
Serve immediately and repeat process with second piece of dough.Makes 2, 12-inch pizzas

ako treba,prevešću

cup je 240 ml
a teaspoon(tsp) 5 ml
za cake floor sam uzela brašno tipa 400 meko
500F=260C
i nisam pravila u food processor.u već ručno,
a suvi kvasac sam izmešala sa brašnom pa posle dodala vodu
testo je narastalo oko 2h

SVAKA POHVALA ZA RECEPT! JAKO MI SE DOPALA !

Poslednja izmena:
moja pizza pec na drva :):):):)

Prilozi

• IMG_0357.jpg
    IMG_0357.jpg
    55,4 KB · Pregleda: 28
Evo mene opet! Ovog puta sam slikala kako pravim picu korak po korak (izuzev mešenja testa). Moram vam reći, ovo domaće testo je 110%bolje od industrijskog (umešeno je s ljubavlju, koje mašine ne mogu da pruže:rotf:).

Prvi korak:

Testo treba razvući, i odmah krenuti sa prilozima, inače će se naduvati kad se bude peklo.

DSCN0347_2.JPG

Drugi korak:

Posuti kečapom i origanom.

DSCN0351_5.JPG

Treći korak:

Stavila sam najkvalitetnije ćureće grudi(šta će te, volim da ugodim sebi:ok:), marinirane šampinjone(nefermentisane), i KIKIRIKI(pržen u ljusci, bez soli, oljušten neposredno pred stavljanje).

DSCN0354_8.JPG

Četvrti korak:

Narendati mešavinu pivničkog sira i mocarele, i dodati jedno umućeno jaje (smatram da ovako ima lepši ukus)

DSCN0359_10.JPG

I, evo šta ispade na kraju:

DSCN0362_11.JPG

Celu sam sama pojela za 20 minuta.

Par Saveta:
-Pažljivo sipajte jaja, jer ih je posle odlepiti od tepsije Sizifov posao.
-U testo dodajte jedno jaje, i dobiće poseban ukus.

Uživajte.

Poslednja izmena:
Super! :D :super:
Ovo sa kikirikijem deluje zanimljivo i primamljivo za probati...
Nego, meni je neko (kompetentan) rekao da sir stavljam ispod sunke. Probala i pokazalo se boljim. Probaj neki drugi put.
Mnogo je ukusnije kada umesto kecapa upotrebimo paradajz zacinjen bosiljkom.
Ali opet, ukusi su razliciti...

recimo vazno je znati da se neke namirnice na picu stavljaju posle pecenja a ne pre , u prvom redu prsuta ili sunka ,sto mnogi ovde grese pa je peku zajedno sa picom i onda se cesto osusi i stvrdne ,
po receptu zabarskih pica majstora , prsuta se isece na tanke listove i stavi se na sveze ispecenu picu tek izaslu iz rerne ,cime ona zadrzava sva svoja svojstva , a malo se i "zapece" i zamirise kada se stav na vrelu tek izvadjenu picu (opet ponavljam vazno je da je jako tanko isecena),probao i odlicno je :D
sa druge strane ukoliko stavljate kulen , kobasicu ili slaninu sto se ovde cesto radi to je pozeljno stavljati pre pecenja jer te namirnice cesto imaju bolji ukus kada se ispeku .
takodje i svez bosiljak i parmezan kao i druge vrste travki i sezonskog povrca obicno idu na picu posle pecenje ,a ne peku se u rerni sa njom(kazu i za masline ,mada ih ja stavljam pre pecenja ) ,kao i zacinsko maslinovo ulje za koje ima recept na drugoj temi , koje se takodje prelije tankim slojem po vrucoj pici ,

Frikomova podloga, jer joj ostajne mekan i obod nakon pecenje, a kod drugih obod postane tvrd kao kamen.
Premaze se maslinovim uljem, pa kuvanim paradajzom, pa preko se stavi origano, pa sunkica ili bilo koje meso, pa odozgo neki zuti sir (ja sir rendam i onda se lepo pretopi i razvuce), preko sira seckane pecurkice i crni luk takodje sitno seckan i vrlo malo samo da da taj poseban ukus.
I pece se.

moja omiljena pizza ide ovako;
na podlogu se prvo namaže gusti paradajz(nikako ne kečap),na to se nasuje malo origana,onda na kolutove iseckan praziluk,pa crvena sočna paprika i šampinjoni,pa onda idu masline(ja najviše volim crne),i zasuje se na sitne komaddiće iseckanim indijskim orahom(daje neverovatan šmek),pa onda još malo začina,nikad ne zaboravljam ni malo šafrana,i naravno rendani sir...ufffffffffff,sada ću morati da pravim

Mmmmmmm sve su socne i fine toliko da im i miris osecamz:ddm: ja licno pravim od nadeva za pici pa nazovimo neke vrste pice na 100 nacina, podloga od lisnatog testa, pa koer za gibanicu i fil od pice redjam slojevito kada se ohladi super je, zatim uvijam u male strudle i pecem ih posute susamom i takodje ohladjene sluzi i mogu vise dana da ostanu sveze, adeci za dorucak vikendom spremam pice na presecenim lepinjama iz pekare, dodju mi kao podloga, a mogu se i preklopiti kad su pecene i dobijes zatvorenu picu....Ma mogu se praviti zaista na 100 nacin i uvek su njam,njam:ok:

Ovo bi moglo i u rubliku kako iskoristiti stari hleb.
Namazem deblje pleh margarinom. Hleb tanko isecem i umacem u jaja umucena sa malo vode. Redjam gusto na pleh pa preko redjam sta imam kao za svaku picu, sunku, kecap, pecurke kackavalj origano i slicno. Dobro zagrejem rernu i pecem na najnizem polozaju.
Mojoj deci se svidja. Oni to zovu picice.:grudvanje2:

E , ja uvek imam podloge u frizu, ne zbog mene shto me mrzi da mesim, vec Stefan sam ocas posla napravi njemu rucak ili dorucak, ima vishe varijanti, a kada nema salamice , napravi vegeterijanu i super je:) shta ce dete kada mam visi stalno na Krstarici:rumenko::rumenko::rumenko:mislim tata valjda uradi sve ono ostalo:zcepanje::zcepanje::zcepanje::rotf::rotf::rotf::rotf:kada bi se gadjali avionima...:mrgreen:

Jaco da li ih sama pravis i kako? Ja sam zamrzavala gotove ali mi nisu nesto po volji, a ne stizem da ih uvek zamesim sveze.
Nisam Jaca, ali sam se namesila podloga ;).
Pošto su u igraonici, ubedljivo najpopularnije jelo za dečije rođendane bile pizze - isprobala sam najrazličitije varijante: i da uvek pravim sveže testo, i da zamrznem testo pa formiram podloge posle odmrzavanja, da zamrzavam testo već razvijeno... Sve je imalo svojih prednosti, ali i nedostataka. Uglavnom je nedostajalo vreme.
Naravno, probala sam i gotove - raznih proizvođača, nekako mi ni jedne nisu bile sasvim po volji.
Supruga mog kolege je inženjer prehrambene tehnologije, čitav radni vek provela u pekarskoj industriji i ona mi je dala njjednostavnije rešenje: zamrzavaj polugotove kore - isto kao one koje se kupuju.
Dakle... zamesiš testo (po ovde već datoj recepturi), odradiš sa njim sve što treba, razvučeš ga (ja sam pizze i u peći, doduše električnoj, pekla u tepsijama) i ubaciš u rernu/peć na minut-dva, tek toliko da kvasac prestane da radi.
Nije loše da se testo pre pečenja malo (ali zaista vrlo malo) premaže uljem (maslinovim najbolje) i malo se poprska vodom.
Ohlađeno spakuješ i strpaš u zamrzivač.
Nadev se može stavljati i na zamrznutu podlogu.

Back