Pizze (i varijante)

Moj dever je radio u jednoj poznatoj piceriji u Zr, rekao mi je da zamese klasicno testo, znaci, brashno, voda, so i kvasac, onako srednje tvrdoce, i da se zatim doda malo jogurta, otprilike 1 casha od 2 dcl na 1 kg brashna i da se josh mesi i doda brashna po potrebi. E takvo testo je dobro da se ostavi par sati, pa kada naraste, kaze on, treba ga onako pesnicom stisnuti, znaci da "spadne", pa ga premesti i ostaviti da stoji dok ponovo ne naraste, zatim ga izruce na dasku, i od malih obgica prave testa, stvarno je ukusno, valjda onaj jogurt da neki shmek a i njegova kiselost podpomaze da testo lepshe naraste...

Kad imam vremena, ubedljivo je najbolji onaj sa početka koji je dao Espanol.
E sad... važi sve što i za sva druga kisela testa: količina brašna uvek zavisi od vrste, ne treba da bude ni pretvrdo ni premeko (uvek je bolje kad je malo mekše), s tim što treba dovoljno da odstoji i dovoljno puta da bude premešeno kako se ne bi skupljalo prilikom pečenja.
U stvari... najbolje da nam dođeš na pizzu, pa da prisustvuješ čitavoj proceduri: od početka do kraja! :zjede:

to testo koje smeh pominje je "ni nalik"
pravo testo se prvi od smese brasna /meko plus ostro //razmera zavisi od temerature pecnice// . / / dalje, bitno je da ima u sebi i malo masnoce, da se dva puta premesi i da se razvlaci iskljucivo rukama, nikakve oklagije i sl zato sto oklagije zduda testo................
ima jos toga, ali o tom potom ;)

testo je najbitnije na pizzi, sve ostalo, nadev, je samo stvar ukusa !!!!!!!!!!!!

pravo testo se prvi od smese brasna /meko plus ostro //razmera zavisi od temerature pecnice// . / / dalje, bitno je da ima u sebi i malo masnoce, da se dva puta premesi i da se razvlaci iskljucivo rukama, nikakve oklagije i sl zato sto oklagije zduda testo................

testo je najbitnije na pizzi, sve ostalo, nadev, je samo stvar ukusa !!!!!!!!!!!!
Proko, hvala na podsećanju, i ja u testo dodam malo (maslinovog) ulja. :hvala:
I da ne raspredamo sad do beskraja i nazad šta je "nalik", a šta "ni nalik" :roll: citiram pomenuti (osnovni) recept:
Svi koji su krstarili Italijom znaju da najbolje picerije otvaraju vrata tek po podne. Zašto? Zato što tokom prepodneva ceo personal pažljivo i u malim količinama pravi dobro testo! Testo, naravno, može da se "zdrlja" za tili čas, a rezultati su katastrofa. Ovo je recept koji sam "ukrao" u piceriji svog prijatelja u Padovi (staroj više od 200 godina), koji traži malo više pažnje i vremena, ali su zato rezultati glavobolni. Dajem ga u količini za 6 osoba (što najčešće pravim), a forumovci mogu da ga redukuju prema svojim potrebama. Andiamo!
- 800 gr. brašna OBAVEZNO prosejati, odvojiti hrpicu od oko 100 gr., napraviti rupu u sredini i sipati 40 gr. kvasca rastopljenog u malo tople vode. Izmešati dobro u kuglu koja se sa vrha raseče kao krst, stavi u sud, pokrije krpom i ostavi pola do sat na toplo mesto. Naraslo testo vraća se u veću hrpu brašna sa rupom u sredini, pokriva brašnom i mesi uz lagano dodavanje tople vode (da se ne stvore grudvice)i dobar prstohvat soli. Mesi se dok testo ne postane glatko i lepo rastegljivo i prestane da se lepi za ruke. Iseče se na šest (ili koliko već) komada, formira u loptice, pokrije krpom i ostavi da raste dok ne udvostruči veličinu. Dalje se svaka loptica formira snažnim stiskanjem dlanovima (nikakve oklagije i sl.)do odgovarajuće veličine. Italijani razlikuju dve vrste testa (podloga). Napolitansku debljine 3-4 mm sa lako podignutim obodom koji tokom pečenja slobodno naraste i čuva sadržaj, i rimsku koja je debela najviše 3 mm i bez podignutih ivica. Koristi se za pice koje nemaju puno tečnog sadržaja. Ovo bi bio PRAVI recept za testo za one koji nisu lenji i mnogo gladni. Još jedan koristan savet. Nikada nemojte da zaboravite da središnji deo pice pre postavljanja bilo kakvih sadržaja namažete maslinovim (ili drugim) uljem! Huh!
Oznake vrste brašna su u zemlji Srbiji vrlo, vrlo rastegljiv pojam jer na pakovanju piše jedno, a kad otvoriš i opipaš - shvatiš da to nije ono što ti treba (jer drugi proizvođač ima drugačiji mlin... o vrsti pšenice i o tome kako kvalitet brašna umnogome zavisi i od godine - da ne govorim :roll:).
Namerno nisam htela nikog da reklamiram pa ne pomenuh proizvođača i vrstu brašna koja je (meni) dala najbolje rezultate, ali ako nekog zanima - nikakav problem. ;)

pa kako se preporucuje razmera za "obicne " rerne ,sto imaju temperaturu do 250-300 C?
Proko, hvala na podsećanju, i ja u testo dodam malo (maslinovog) ulja. :hvala:
I da ne raspredamo sad do beskraja i nazad šta je "nalik", a šta "ni nalik" :roll: citiram pomenuti (osnovni) recept:

Oznake vrste brašna su u zemlji Srbiji vrlo, vrlo rastegljiv pojam jer na pakovanju piše jedno, a kad otvoriš i opipaš - shvatiš da to nije ono što ti treba (jer drugi proizvođač ima drugačiji mlin... o vrsti pšenice i o tome kako kvalitet brašna umnogome zavisi i od godine - da ne govorim :roll:).
Namerno nisam htela nikog da reklamiram pa ne pomenuh proizvođača i vrstu brašna koja je (meni) dala najbolje rezultate, ali ako nekog zanima - nikakav problem. ;)
reci slobodno :D

evo i kako ja najcesce pravim
1. testo kako ko vec mesi (ili kupovno) se stavi u tepsiju ili na cega vec
mada pojedini italijanski pica majstori,a i dzejmi oliver imaju dobar fazon za nas sa obicnim rernama , da stave keramicku plocu(obicnu za kuhinje i kupatila samo da je veca povrsina ) u hladnu rernu i onda je zagrevaju oko 20 min i na tome peku picu na najjace , kazu da ima priblizan efekat kao i pica pec ...nego da se vratimo na recept
2. uzme se pola case pavlake ,1 cen sitno iseckanog belog luka , malo bibera i dosta origana
i onda se sve to umuti i premaze preko testa
3. narenda se sira po zelji(mocarela,trapist,kackavalj,kaonicki,pivnicki...) otrprilike 2/3 od kolicine za jednu picu
4. onda se stave pecurke -sveze ili marinirane (kolicina takodje po ukusu )
5. sitno seckana slanina (panceta, domaca, sapunjara ... sve jedno )
6. narenda se preostala 1/3 sira
7. od gore se tanko naceskaju kolutici sveze zelene ljute paprike , a ako nije sezona onda se tek ovlas isprska tabasko sosom
pece se kao i sve ostale pice i posle vadjenja se moze tanko preliti zacinskim maslinovim uljem (sa bosiljkom i belim lukom ) ko ima , ili obicnim maslinovim , a i ne mora
prijatno :D

Poslednja izmena:
Ja znam da je dobar onaj marke Faber, i znam da se kupuje preko onih promotera, što vrše prezentacije, ali ga možda ima i u slobodnoj prodaji. Pored pica, moji poznanici u njemu peku hleb, krompiriće, i još svašta, pozdrav

Ja imam najbolji i najjednostavniji recept za koru:
5 dcl mlake vode
1 dcl ulja
1 kasika soli
1 kasika secera
1 kvasac izmrviti u tu vodu
Dodati
1 jaje
brasna po potrebi
Podeliti u 5 lopti,namazati uljem i vrlo bitna stvar pokriti mokrom krpom,i ostaviti da nadodje.
Prosto kao pasulj,a kora bude mekana i sutradan.
Prijatno

satro pica

isecete parcice hleba, poredjate ih u podmazan pleh
umutite celo jaje i prelivate parcice, al pazite da ih prelijete po malo tako da testo hleba upije malo nikako da se prelije preko jer onda se zalepi za tepsiju i tesko se posle odvaja
onda prelijete kecapom, pa naredjate sunkicu, kackavalj (moze i zdenka sir da se nasecka ili namaze mnogo je dobro, daje super smek) pecurke i origano (moze i paprika ko voli)
sve peci dok ne porumeni

neki ovo zovu i studenske pice al eto ja ih nazvala satro pice :lol:....dodje mu nesto izmedju sendvica i pice

brzo i jednostavno

E , ja uvek imam podloge u frizu, ne zbog mene shto me mrzi da mesim, vec Stefan sam ocas posla napravi njemu rucak ili dorucak, ima vishe varijanti, a kada nema salamice , napravi vegeterijanu i super je:) shta ce dete kada mam visi stalno na Krstarici:rumenko::rumenko::rumenko:mislim tata valjda uradi sve ono ostalo:zcepanje::zcepanje::zcepanje::rotf::rotf::rotf::rotf:kada bi se gadjali avionima...:mrgreen:

ja sam ranije bila u fazonu da kupujem te podloge pa sama pravim
pa sam onda jednom sela i sracunala koliko me kosta da napravim dve pice (od dve podloge) ispade isto ko da odem u "orao" i uzmem celu za poneti, a njihova je profi napravljena ne moze da se meri sa ovom domacom...i tako vec godinu dana ako hocu picu za dvoje ja lepo kupim gotovu, a za sebe kupim parcice ili eventualno napravim ono sa hlebom sto rekoh

one podloge em imaju testo ko hleb em me kosta isto

Neko je pomenuo keramicku pocicu u rerni. Probala bih, ali, da li plocica treba prvo da se zareje pa onda na nju da se stavi testo, ili na hladnu plocicu pa sve u rernu. I da li se koristi neka posuda, mislim tepsija tom prilikom, ili mozda mastan papir ?

A kako da tu pizzu sa svim filom, onako mekanu, ubacim na plocicu :sad2: izvini, stvarno ne razumem, ja inace testo razvlacim po tepsiji i sva se ulepim :rumenko:

Za to postoje specijalne "lopate" (meni liče na ogromne varjače) čija je donja površina jednaka ili malo veća od veličine razvučenohg testa. Tu sve lepo poređeš (kao na tepsiji), postaviš na željeno mesto i "izmakneš" lopatu tako da testo ostane na podlozi.
Mislim da bi u slučaju rerne mogla da posluži i npr okrugla daska za sečenje (ako hoćeš okruglu pizzu), ili neka druga podloga sa koje će se testo lako odvojiti (ne sme nigde da se zalepi ni komadić). Bitno je da nema nikakve ivice koje će testo, tj. nepečenu pizzu sprečiti da lako sklizne sa podloge.
Ako ja nisam objasnila, sigurna sam da će Proka to bolje i stručnije uraditi.

evo ga recept koji sam ja pronašla na coolinarici, i od tada ga redovno pravimo uz jednu malu, malecnu izmenu.

1 kg brašna
pola pakovanja kvasca (pola kockice)
1.5 dl jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 dl ulja
2 kašičice soli
po potrebi voda i pivo (ja koristim SAMO pivo)

kvasac rastopiti u malo tople vode i dodati šećer, pa ostaviti da počne da radi. Ja pre toga brašno stavim u vatrostalnu posudu i jogurt odmerim u šolju pa sve to odvojeno ubacim u rernu na 50C da se smlači. Zatim, od navedenih sastojaka umesim glatko testo dodajući pivo (na sobnoj temperaturi). Umešeno testo ostaviti najmanje 15-ak minuta da odmori. Ja kad ne žurim, ostavim naravno duže, ali kad je frka, onda je i ovo sasvim OK. Nauljuti pleh i ruke (maslinovim uljem) i rukama razvući testo. Filovati po ukusu, a mi najviše volimo paradajz, bosiljak beli luk i sir. Ja uvek napravim duplu meru, pa ostatak podelim u pakete pa u friz.
Ostatak piva, obavezno dobro rashladiti i konzumirati uz picu.

a ovako ja pravim kod sebe na terasi :D

Prilozi

• a 020.jpg
    a 020.jpg
    46,4 KB · Pregleda: 34
  • a 031.jpg
    a 031.jpg
    63,7 KB · Pregleda: 36

Back