Pizze (i varijante)

imam pizza - pekac i pravila sam to testo na 100 nacina - ovo se moze drzati u frizideru 7 dana i uzimati po potrebi:
400ml jogurta, 250ml mleka, 2 umucena jaja, 1 kg ostrog brasna, 1 kasika soli, 2 kesice kvasca - sve izmesati, testo staviti u nauljenu kesu i drzati u frizideru - sto duze stoji u frizideru bolje je

evo jos recepata :)

100ml vode ili mleka, 100ml jogurta, 1 kasicica soli, 1 kasika maslinovog ulja, 500g brasna, 1 kasicica soli, kvasac

200ml vode ili mleka, 1 kasicica soli, 1 kasicica ulja, 350g brasna, 1 kasicica secera, kvasac.

250 ml mleka, 125g butera, 1 kasicica soli, 500g brasna, malo secera, kvasac.

150ml vode, 4 kasike ulja, so, 300g brasna (1/2 ostro, 1/2 meko), kvasac - treba da narasta pre pecenja

Ne sumnjam da ova testa ne valjaju, Vidim da su dobro obogaćena što jogurtom, što buterom. Nego,kaži ti meni, da li picerije prave testa na ovaj način? Mislim da bi brzo propali finansijski kad bi u testo stavljali jogurt i buter. Koliko znam, obično kiselo testo je u pitanju i dobro razvijanje. Ništa više.

...verovarno je tacno to sto kazes...moja nana pravi super pizze ali bez recepta -kaze "otprilike brasno", pa "otprilike voda" ...ovako mi je lakse - stavim sastojke po receptu u breadmaker pa kad se napravi testo u pizza pekac
...inace to mi je bila omiljena hrana i vise volim da ih jedem kod kuce nego po restoranima ali su mi dosadile :)

I ja pravim kao tvoja nana, bez tih dodataka. Ne čekam da testo naraste, nego ga razvijam tanko i pečem odmah. U toku pečenja poraste taman toliko koliko treba. Mada, moram priznati da ne znam da ga razvijam onako kako to rade pravi majstori. Svejedno, budu dobre.

Imate temu PIZZE I VARIJANTE (ili nekako slično), pa pogledajte i tamo...
Testo za pizzu se u osnovi pravi kao najobičnije testo za hleb (dakle samo voda, kvasac, brašno i so), ako dodate maslinovo ulje naravno da neće ništa pokvariti, a odnos voda - brašno, uvek zavisi i od vrste i kvaliteta brašna.
"Tajna" (ako je to uopšte neka "tajna") dobrog testa je u stajanju, premesivanju, razvijanju...
I još nešto... testo za pizzu be razvlačiti oklagijom, već rukama.
I lepše je ako se lepo razvuče i sačeka da kvasac odradi svoje pre pečenja.

ја кад правим пицу ја ставим квасац у лонче са водом да се мало крчка и онда ставим и брашна и ставим да тесто расте и све буде супер и ставим и уље и кечап горре и качкаваљ да се отопи на врху али кад испечем пицу кора буде као погача не буде онако лепа мека као у пекарама па јел неко зна у чему је проблем? јел треба да се стави на најјаче и дал да ставим горе, доле или у средину рерне колико дуго да кувам пицу?

ima mali trik ili to je ancin kako peku pizzu u okolini napulja............probao sam je prosli mesec, prilikom mog zadnjeg boravka u italiji i dosta mi se svidela, elem:

razvuku testo u pleh! pa ga premazu pelatom i nista vise :):) tako ga ispeku do nekih 85-90 % i onda na njega poredjaju nadev ili sta ko voli, sir na kraju preko svega i vrate u rernu da SAMO malo zapeku /onih preostalih 10 % / poenta je da prilikom tog vracanja samo malo otope sir, mozarelu ili da salame puste svoj miris i ukus..........

recimo , probao sam pizzu spremljenu na taj nacin sa debelo secenim kriskama paradajza koga nisu sparusili niti ispekli do neprpoznatljivosti, naprotiv :):)

pizza pecena na pomenuti nacin je meni pre kao neki sendvic, ali ima jako lep izgled, ukus je prepoznatljiv stim sto se moze puno vise kombinovati sa salamama i suvim mesom jer ne postoji opasnost da se taj nadev isusi i bude neukusan...........

'Ajde, ovo na vrh, da se ne usitnjava tema ...te tema "**** je zdrava", te "testo za picu"... :)
Je uvek umesim testo ujutru, pa u frizider, da odstoji do upotrebe. Par puta premesim , kada mi padne na pamet. A onda je testo elasticnije. Sad vidim, i zdravije, tj. antioksidansije.
Kad je mnogo konzumenata, a mali pleh, pravim kanelone.
Onako kako je Espanol opisao na pocetku ove teme, ono...piroske. Onda istovremeno svi dobijemo toplu klopu.

Dobro vece . citam vas vec neko vreme , probala skoro sva testa za pizze ali je meni najbolji recept sa mlekom u testu , ne secam se ciji je recept ali sam ja testo za pizzu i pre toga radila sa mlekom i malo origana u testu odlicno je . Bila bi vam zahvalna ko mi neko od vas shapne recept za piroske , da ne bacam vise brasna nema smisla , a iskreno mislim da bi proka ili espanjol to dobro znali . Nikad ih u zivotu nisam napravila kako treba .:) Pozdrav

pa, valjda, samo stavis ananas - iz konzerve, isecen na kockice - umesto sunke... neki stave i banane (sladunjavo)
To ako je PIZZA vegetarijanska, ako nije, ananas je tek jedan od dodataka (ovo pizza stavljam da izbegnem zvezdice :) )

PANONSKA PIZZA

Sastojci:200-300gr testa,oljusten paradajz,kackavalj,praska sunka,slanina,kulen,sampinjoni,1 jaje,origano.
Rastanjiti testo,pa ga prekriti paradajzom i sirom,te rasporediti prasku sunku,slaninu,kulen i sampinjone.U sredinu staviti razbijeno presno jaje-pazeci da zumance ostane celo.Posuti origanom i ispeci.
PIZZA MEKSIKANA

Sastojci:250gr brasna,ulje,so(ili gotovo testo za pizzu).Za nadev:100gr mlevenog svinjskog mesa,1 konzerva oljustenog paradajza,100gr topljenog sira,1 kasicica karija,1 kasicica ljute aleve paprike,so,biber,iseckan persunov list.
Od brasna,ulja i soli umesiti testo za pizzu,pa njime obloziti okrugao plitak pleh.Preko testa rasporediti mleveno meso,pa ga posuti karijem i alevom paprikom.Meso prekriti paradajzom,posoliti i pobiberiti,pa posuti seckanim persunovim listom i prekriti komadima sira.Ispeci u jako zagrejanoj pecnici i posluziti toplo.

KLASICNA PODLOGA(za 4 osobe)

Sastojci:400gr brasna,1dl mleka,1 prepuna kasicica secera,20gr svezeg kvasca,4-5 kasika ulja(najbolje maslinovog),1 kasicica soli(po mogucstvu morske).
Izmrviti kvasac,pa mu dodati malo brasna i secer,sve preliti mlakim mlekom i ostaviti na toplom mestu-da nadode.Preostalo brasno prosejati,pa ga izmesati sa solju,dodati ulje i kvasac sa mlekom,te dobro izraditi.Ako treba,moze se dodati i malo mlake vode-jer testo treba da je meko.Posuti testo sa malo brasna i ostaviti ga pokrivenog-da naraste na duplu velicinu.Testo jos jednom izraditi,po izboru podeliti na 2 ili 4 dela-zavisno od toga da li ce se peci u vecoj tepsiji ili u posebnim modlama.Dlanovima oblikovati testo prema velicini modle ili tepsije.svaku modlu ili tepsiju premazati uljem,pa u nju poloziti podlogu od testa,cije ivice treba malo podici-kako fil ne bi iscurio.Povrsinu podloge premazati uljem i nadevom po zelji pa peci u zagrejanoj pecnici na 220 stepeni oko 20min.

Ako neko ima neki recept za ovo jelo (od koga ne mogu da se odvojim kada "pocnem")
neka ga podeli sa mnom. Naravno, sve sto je na meniju u pizzerijama vec je vidjeno. A voleo bih da vidim neki (provereni) dobar recept za testo. To mi slabo ide :confused:

Back