Pizze (i varijante)

Baš lepo da si ovo tako lepo uslikao:super:... taman da nam otvoriš apetit. ;)

da se zna ko je ovde teoreticar a ko prakticar
verujte ne verujte, ovo mi je vec trca pec koju sam sazidao, imam je i u prvoj kuci /koju iznajmljujem kao restoran/ kao i u vikendici :D

sam kuvam svoj pelat sa svezim bosiljkom i belim lukom itd itd
neka nesto ostane i tajna ;)

da se zna ko je ovde teoreticar a ko prakticar
verujte ne verujte, ovo mi je vec trca pec koju sam sazidao, imam je i u prvoj kuci /koju iznajmljujem kao restoran/ kao i u vikendici :D

sam kuvam svoj pelat sa svezim bosiljkom i belim lukom itd itd
neka nesto ostane i tajna ;)

Teško da ovde ima teoretičara...:)
Ali isto tako je malo verovatno da ćemo svi biti u mogućnosti da pravimo peći ovog tipa u svojim kućama/stanovima.
Takođe je opštepoznata činjenica da "boj ne bije (samo) svijetlo oružje..." tako da... ;)

naravno :D

sve pecnice koje su na trzistu a kao su za pizzu ne vrede ni pare, zato odustani na vreme..

resenje je da prilagodis testo tvojoj rerni i eventualno da peces na pogodnoj ploci koju ces postaviti u tu svrhu na dno rerne..
pozz:bye:

Svaki ali svaki šporet koji smo imali bio je faličan. Jedan suši, drugi peče neravnomerno...Hvala na savetu u svakom slučaju.

Podizem ovu temu u nadi da ce naci koristan savet od uvazenih kolega kulinara . :D Konacno sam nasao odlican i lak recept za testo , kupio sam novi bosh sporet sa odlicnim programom za pizze , nabavio onu specijalnu tepsiju sa rupama i sve je super , al ostaje mi jedna deodumica vrlo bitno , a to je sir !:think:
Kupovao sam jedno vreme onu mocarelu ,al je po mom ukusu suvise blaga i nema neki ukus , bolja je ona prava od bivoljeg mleka koje ni ni nema kod nas , a i u Italiji je prilicno skupa , takodje sam probavao i razne tvrde sireve sto ima na trzistu i jos nisam ukapirao koji je najbolji .:think:
Pa ukratko koji sir je po vama najbolji za picu i koji najcesce koristite ? Naravno mislim od onih sto se mogu naci na domacem trzistu . :D
Hvala unapred . :)

to je vec i stvar ukusa, ko voli vise sireve, slobodno neka izabere koji zeli, bitno je samo da ima dovoljno masnoce u sebi, da se topi a ne da gori :)

ja najvise volim kad se otopljeni sir razvlaci od tanjira pa sve do mojih usta :D

Pada Kaonicki je za to super , morac sada u novim uslovima da ga ponovo aktiviram. :ok:
Nekada sam ubedlojivo najvise voleo Pivnicki koji je imao ista svojstva topljenja i imao jeblago kiselkast ukus odlican za pizzu , al se poslednjih godina od kada ga ne prave u Pivnicama opasno profuserisao i iskvario . :(

Meni se svidja Sjenicki, nije preskup a moze da imitira mocarelu tako sto se rukama izdeli na komadice koji ce da se sporije otope sto moze da koristi u kucnim uslovima kada pecenje tezi da brze pece odozdo nego odozgo. Ako sir hoce da zagori onda npr. moze i da se samo malo nabaca na pocetku ili i bez sira a da se glavna tura stavlja pred kraj pecenja taman toliko da se kackavalj istopi.

Isto se ovo moze primeniti i na problem da testo zagori odozdo a gore ostane mecavo, dakle donekle moze da se resi sa prvobitnim kratkim pecenjem testa a onda vadjenjem pice i dodavanja ostataka.

Naravno,.poenta je peci krace, ali i ravnomerno zbog cega i pizza peci imaju dubinu i ovalni oblik u kojoj zagrejana temperatura kruzi i skoro podjednako pece pizzu. I u vrhunskim pizza pecima cete videti da majstor okrece pizzu tako da cak i tu vatra nije ravnomerna, zavisno recimo od toga sa koje strane je zar.

Pizza stone je super, pogotovu sto keramika moze da se nabavi, npr. kod nekih grncara, recimo komadi terakote i slicno. Doduse, dosta tu sad zavisi od same kucne peci i njenih polozaja izvora temperature, od toga gde stavljate kamen, da li ga premestate, sve nekako utice za krajnji rezultat pa je to vec stvar eksperimentisanja.

Testo i sos su zeznuti, to su dve stvari koje kada se usavrse, i kada je pecenje dobro mogu da prime i letece miseve i pizza ce biti dobra. Zanimljivo da u Maksiju, barem kod mene nema namenskih brasna za pizzu, ili recimo i opstih namenskih brasna koje bi trebalo da budu dobre za pizze. Stari Mlinar recimo ima pizza brasno, ono je negde izmedju mekog i ostrog, mada vise vuce na meko, samo se ne lepi bas tolko za ruke. Isto i kvasac, nema u prodavnici aktivni suvi koji sam vidjao da uglavnom ide po receptima, ali mogu naravno i svezi ili instant suvi. Tu je fora i razvijanje kvasca, pa onda da li da se "retardira" testo odmah u frizideru i preko noci ili razviti na toplom, onda gledati da testo ne bude "overproofed" kao ni "underproofed" odnosno previse podignuto ili malo, vec negde oko sredine kad duplira velicinu. Onda moze i da se zamrzne mada bolje u frizideru ako ce da se pravi pizza u narednim danima, samo sto kvasac radi i u hladnim uslovima samo sporije pa ce i u frizideru da raste, tako da opet moze da "prefermentira" sto opet ne valja.

A jel zna neko gde naci sveze zacine, jel ima na pijacama? npr. origano, bosiljak...

Ah da, za sos ja sam isprobao da kuvam paradajz, znaci ubaci se u vrelu vodu na minut, zguli se i ocisti malo od kostica, i pece sa maslinovim uljem, belim lukom, zacinima... ko voli miris svezeg paradajza onda malo manje, ne da se skroz prokuva... Potrazite recepte Ruth Gresser, meni se svidja kako pravi, mada nisam bas jos zadovoljan kako mi sos ispada...

Poslednja izmena:
kvimbi, skoro na svakoj pijaci ima svezih zacina a saksije sa bosiljkom i slicno mogu se za stotinak dinara kupiti u svakom metrou.

elem, sta kazete za ovo u nastavku?

Najskuplju pizzu na svetu pod nazivom “Louis XIII” nudi mladi italijanski kuvar Renato Viola. Košta samo 8300 evra!

Sastojci su mozzarella, meso od bufala, tri vrste kavijara, crvene krabe, ringlice i jastog.

Ne volem ribetinu i sve to sto pliva u vodama raznim. :mrgreen:
Inace za rernu sam skontao da je najbolje da se ispece samo testo , premazano evetualno pelatom ili maslinovim uljem jedno 10 min i da se onda izvadi i stave ostali nadevi (sir , pecurke , povrce , meso ...) i onda se pece jos oko 5-10 min zavisi od jacine da se samo sir istopi , kulen , kobaja i slaninca zacakle , zarumene i puste malo sok , a ne postanu tvrde ... dok prsutu i svez bosiljak ili origano treba stavljati na vec skroz pecenu vrelu picu cim se izvadi iz rerne ...

Evo ja da dam jedan moj recept, bez da ulazim u disksiju. Ovo je recept za što bolji rezultat bez nekih dodatnih stvari, koje bih i ja jako voleo da imam ali kada samo zbrojim šta bih sve voleo da imam ( mislim samo na kuhinju i spremanje hrane) trebalo bi mi i novca i prostora. Elem...
Za pizzu, količina klasični "crni" četvrtasti pleh, testo...

-300gr. brašna. Koristim brašno za pizzu, tako piše, ima ga u veru i tempu...
- Pola "kocke" kvasca.
- Kafena kašika soli
- Pola kafene kašike šećera
- Supena kašika kisele pavlake
- Čašica za rakiju maslinovog ulja
- Topla voda

U šolji pomešati sve navedeno sem brašna. Kada masa postane jedinstvena dodati je u brašno. Neka bude očigledno manje vode, kako bi se izbeglo da testo bude retko. Vodu dodavati naknadno ako je potrebno.
Testo mesiti da bude čvršće tj. suvlje 10-ak minuta ( potrebno je malo snage) Kada testo prestane da se lepi premazati ga sa maslinovim uljem i ostaviti 30min da naraste. Kada je malo naraslo, nauljiti ruke maslinovim uljem i ponovo razmesiti testo nekih 5 min. Napraviti "kuglu" i ostaviti još 30-60min da naraste.

Kada je testo naraslo u pleh postavimo pek papir ili ti masni papir za pečenje. Može i bez njega ali preporučujem upotrebu istog. Posuti malo brašna i postaviti testo na centar. Testo rukama tanjiti i razvlačiti do ivica. Slobodno neka bude jako tanko. Testo premazati paradajzom, po ukusu. Ja koristim onaj polimarkov za pizzu. Posuti origano. Sad ako ide piza sa pečurkama i šunkom ( i sl.), stavljamo pečurke. Ako ide sa tunjevinom stavljamo luk na tanke kolutove. Sledi sir, ja koristim "iriški", ok je. Bitno je biti umeren i ne preterivati. Na sir ide opet malo origana pa potom šunka( i sl.) ili tunjevina za drugu varijantu.
Sad pečenje... Zagrejati rernu na 220. Staviti pizzu na najniži ležaj i ostaviti oko 6-7 min. Posle isteka vremena pleh prebaciti na najgornji deo u rerni i ostavti oko 6-7 min. To bi bilo to. Da napomenem da takođe imam tu "pizza" funkciju za rernu ali je ova metoda dala bolje rezultate. I da, 300 grama nije malo za ceo pleh.
Ovo je recept za tanko testo jer hleb-pizze ne volim.

Inace za rernu sam skontao da je najbolje da se ispece samo testo , premazano evetualno pelatom ili maslinovim uljem jedno 10 min i da se onda izvadi i stave ostali nadevi (sir , pecurke , povrce , meso ...) i onda se pece jos oko 5-10 min zavisi od jacine da se samo sir istopi , kulen , kobaja i slaninca zacakle , zarumene i puste malo sok , a ne postanu tvrde ... dok prsutu i svez bosiljak ili origano treba stavljati na vec skroz pecenu vrelu picu cim se izvadi iz rerne ...

Ovo ti je dobra stvar...Moracu da oprobam

evo jedan novi pogled na pizzu
preneseno iz dansnjeg blica:

Pica na seoski način
http://zena.blic.rs/recepti/Glavna_jela/8386/Pica_na_seoski_nacin

Neobično jelo, a jednostavna priprema
Vreme pripreme: 35 minuta

Postupak pripreme:

Zamesiti testo i ostaviti ga na toplom mestu da nadođe.

Testo razviti oklagijom - otp. o,5 cm

Na testo stavimo prvo pavlaku i malo posolimo.

Na pavlaku stavimo prvo šunkaricu, pa na sitne kockice iseckanu dom. slaninu, pa crni luk koji smo isekli na kolutove i na kraju narendamo kačkavalj.

Pecimo na 22o stepeni otprilike 15 minuta.

Prijatno!
Sastojci:
Testo :
2 dl mlakog mleka
4 kašike ulja
30 dkg brašna
1 pakovanje kvasca

so, malo šećera
Nadev :
15 dkg slatke pavlake
16 kom šunkarice
10 dkg na sitne kocke iseckanog dom. slanine
10 dkg kačkavalja
10 dkg crni luk

:super:

Poslednja izmena:
Ima već tema . Evo jedan brzinski klasičan:
u jednu šolju veću ili činiju, staviti pola kvasca svežeg,kašičicu šećera ,2 kašičice soli ,1,5.2 dk mlake vode i dve velike kašike maslinovovg ulja .
Kada kvasac "proradi" tj. počne da peni što se čuje , u veću vanglu ili činiju istresti oko pola kile ili 700 g brašna (zavisi od broja i veličine pica ) tip 400 meko
napraviti udubljenje u brašnu na sredini posude , naliti pomenutu smesu sa kvascem ,vodom i uljem i mesiti rukama jedno 5 min dok testo ne prestane da se lepi za ruke i postane kompaktna smesa
pokriti umešeno testo u činiji sa čistom krpom i ostaviti ga od 45nin -1h da naraste ,
posle tog vremena i spremno je za razvlačenje , filovanje i pečenje

Ima već tema . Evo jedan brzinski klasičan:
u jednu šolju veću ili činiju, staviti pola kvasca svežeg,kašičicu šećera ,2 kašičice soli ,1,5.2 dk mlake vode i dve velike kašike maslinovovg ulja .
Kada kvasac "proradi" tj. počne da peni što se čuje , u veću vanglu ili činiju istresti oko pola kile ili 700 g brašna (zavisi od broja i veličine pica ) tip 400 meko
napraviti udubljenje u brašnu na sredini posude , naliti pomenutu smesu sa kvascem ,vodom i uljem i mesiti rukama jedno 5 min dok testo ne prestane da se lepi za ruke i postane kompaktna smesa
pokriti umešeno testo u činiji sa čistom krpom i ostaviti ga od 45nin -1h da naraste ,
posle tog vremena i spremno je za razvlačenje , filovanje i pečenje

pa ja sam trazio,al nisam mogao da nadjem......kako god nije na stetu jos jedna tema ;)

Back