Pitanje za sve Hriscane...?

MilicaN:
Ovaj forum pocinje da lici na svastaru... skoro da nema smisla nikakva diskusija jer niko nikog nece ubediti ni u sta - samo diskvalifikacije...
Pitam se i sama sta mi treba da se opterecujem raznim rezonima ... Cini mi se da oni koji veruju pokusavaju nesto da kazu ali oni koji ne veruju bukvalno " disu za vratom" i zapitkuju ili poricu. Zasto? Da neko sad pocne o krokodilima uopste se ne bih petljala.

Možda ipak neko treći nešto pročita i sazna, razmisli, potraži...

MilicaN:
Ovaj forum pocinje da lici na svastaru... skoro da nema smisla nikakva diskusija jer niko nikog nece ubediti ni u sta - samo diskvalifikacije...
Pitam se i sama sta mi treba da se opterecujem raznim rezonima ... Cini mi se da oni koji veruju pokusavaju nesto da kazu ali oni koji ne veruju bukvalno " disu za vratom" i zapitkuju ili poricu. Zasto? Da neko sad pocne o krokodilima uopste se ne bih petljala.

Take it easy :) , draga Milica :) Pa ako bih svi coveki verovali onda bih nemali nikakvi problemi.
A sta znas moze biti neki covek sada citaje nasi misli na ovom forumu a sutra on je biti vernik :D Ko zna, ko zna...
Ubediti coveka? Neophodno vreme...i jos nesto.

Kastor:
Mozete li ikada nesto da objasnite a da pri tom ne citirate Bibliju i ne dajete izvode iz iste,ako mozete objasnite sledece,zasto slepo verujete u sve sto pise u Bibliji,jeste li se ikada zapitali jel to bas sve bilo tako!? :wink: :lol: :twisted:

Dali ti znas ko je tvoj otac zaista i dal vjerujes to sto ti u rodnom listu stoji ili sta ti tvoja majka kaze???
Dal si ti sebi birao izgled, pol, ime i naciju ?
Dal ti znas zaista ko je nas OTAC pravi?

Kastor:
Srpkinja:
MilicaN:
Mislim da je
Isusova molitva je pretpostavljam.. Ono sto ja znam je da bi trebalo da imas duhovnog oca ili starca (kako mi to pravoslavci zovemo) koji ce ti blagosloviti molitvu (blagoslov nije samo prazna rec vec mocna duhovna podrska), s kojim ces se redovno konsultovati jer ozbiljno upraznjavanje Isusove molitve nosi sa sobom dosta prelesti- nasa cula pocnu da se igraju s nama i zato se mora pod duhovni pokrov starca. Preporucujem ti Oca Jojila (manastir Cirilovac pored Kolasina), Oca Simeona (Manastir Rukumija), Oca Simona (Isposnica Sv. Save pored Studenice), Oca Benedikta (Podmajna Budva)itd.itd. Sa sestrinskom ljubavlju...
...Stvarno odavno nisam procitao ovako nesto...jesi li ti ovo sama smislila ili ti je neko pomogao?Jedno pitanje za tebe...NE IMAJ DRUGOG BOGA OSIM MENE I NE GRADI IDOLE PO LIKU MOME....NE MOLI SE DRUGOM BOGU DO MENI I NE PRINOSI IM ZRTVE....NE GRADI BOGOMOLJA,MENI SE MOZES MOLITI SVUDA I UVEK....? Nigde u po Bibliji Bozijim recima ne nadose se reci koje bi dozvolile sledece stvari,Krst,Crkve,Ikone...sve je to Bogohuljenje? A sta reci o Isusu,ima li sta o tome u Starom Zavetu?

Ima i biblija za malu djecu!

Nasa sveta knjiga "Biblija" nije roman vec knjiga zivota. Ona se ne cita da bih nesto dokazali ili povjest razmatrali vec se cita srcem. Povjest kaze a i sami smo toga svjesni da se knjizevnost sprovodi zadnjih 200 godina a Biblija je otprilike dvadeset puta toliko stara.
Zitat:"Ponasaj se prema zeni tako kao sto bi zelio da se neko postupa prema tvojoj sestri ili majci"-ne stoji nigdje drugo nego u Bibliji.
Zar ta recenica nije dovoljan dokaz za nas ljude (koji stalno trazimo dokaze,istinu,pravdu itd.) da je ipak to sama rjec Bozja koja nas stalno prato opominje i upozorava.
Jer Bog nas stvori na svoju sliku sa pravom na
slobodni izbor.

Brat:
Kastor:
Mozete li ikada nesto da objasnite a da pri tom ne citirate Bibliju i ne dajete izvode iz iste,ako mozete objasnite sledece,zasto slepo verujete u sve sto pise u Bibliji,jeste li se ikada zapitali jel to bas sve bilo tako!? :wink: :lol: :twisted:

Dali ti znas ko je tvoj otac zaista i dal vjerujes to sto ti u rodnom listu stoji ili sta ti tvoja majka kaze???

Ha,ha,ha...ha pa naravno da znam,licimo ko` jaje jajetu,nisam birao ali bi bas znao izabrati,znas li ti ko je tvoj otac?Hrist?Bog?

MilicaN:
Ovo mi lici na predaju!!?

Kastor:
Brat:
Kastor:

Ha,ha,ha...ha pa naravno da znam,licimo ko` jaje jajetu,nisam birao ali bi bas znao izabrati,znas li ti ko je tvoj otac?Hrist?Bog?

Драги Касторе, а зар не? :) Наравно, имамо телесни родитељи, али... :) Бог је Творац ового света и зар не Он није наш Отац?

Kastor:
Kastore, nova sam kao shto vec znash, pa nisam sasvim u toku. Pitam bih te, mada bi to bio odgovor lichne prirode i znam da ne morash da mi odgovorish:da li verujesh da postoji Bog?

Komshinica:
Kastor:
Kastore, nova sam kao shto vec znash, pa nisam sasvim u toku. Pitam bih te, mada bi to bio odgovor lichne prirode i znam da ne morash da mi odgovorish:da li verujesh da postoji Bog?

Na to pitanje sam vec par puta dao odgovor,ali posto si nova i nisi jos sasvim u toku,ponovicu,verujem u neku visu silu koju svi zovemo BOG,ali o licnosti Isusa Hrista imam sasvim drugacije misljenje,po meni niti je BOG niti je Boziji SIN!

Kastor:
Komshinica:
Kastor:

Na to pitanje sam vec par puta dao odgovor,ali posto si nova i nisi jos sasvim u toku,ponovicu,verujem u neku visu silu koju svi zovemo BOG,ali o licnosti Isusa Hrista imam sasvim drugacije misljenje,po meni niti je BOG niti je Boziji SIN!
Hvala shto si ponovio svoj stav. Mislim da nije bitno kako nazivamo vishu silu, vec shta osecamo u vezi sa njom. Uchenje o Isusu Hristosu kao Sinu Bozjem, kao i sadrzaj chitave Biblije po meni je diskutabilan. Nije vera verovanje u ono shto su pisali ljudi, narochito ako smo svesni politichke pozadine aktivnosti crkve tokom chitave istorije. Zelim ti prijatan odmor.

Christadelphian:
Interesantno je to da
se na kraju uspostavi da i najokoreliji ateisti
ipak veruju u nešto ili da nečeg ima iako ne mogu to da objasne .
Šta nam kaže Sizif?
Ispostavi se to vec na pochetku, samo shto neko to shvati na kraju, a neko nikada. Psihoanalitichari (i ne samo oni) kazu da svaki chovek ima svoju religiju. Religija u stvari i znachi chovekov odgovor na vechita pitanja: ko, odakle i gde (to su najgrublja i najjednostavnija pitanja na koja svi mi negde u sebi imamo odgovore). Neko je svestan svojih odgovora ili nemogucnosti da na njih odgovori a neko negira chak i to da negde u njemu chuche postavljena. Mislim da je pravo pitanje za svakoga: koliko se plashish da se zapitash? A ako sam sada istrchala ispred Sizifa, koga si pozvao da odgovori... :roll: :lol: Oprostite mi obojica. :oops:

Christadelphian:
Interesantno je to da
Šta nam kaže Sizif?
Sizif nije ateista, on nema potrebu da dokazuje nepostojanje ili postojanje boga. On ga prosto smatra irelevantnom činjenicom, nešto kao dokazivanje da je ovaj Bog u kog hrišćani veruju u stvari samo šesti sin velikog Goba, koji imaše šest sinova i svaki od njih napravi po jedan Univerzum, onako, iz dosade. Zašto da ne.

Sizif je pre svega humanista, a takođe i racionalista, hedonista, idealista, zavisno od sagovornika. :wink:

Christadelphian:
Radujem se što si se javila
Sizifa sam spomenuo zato što za njega znam da je "ateista" evolucionista
Svaki komentar je dobro došao a ovaj tvoj baš dobar :lol:
Hvala i drago mi je što smo se "upoznali". Uzgred, dopadaju mi se Sizifovi komentari i pitanja :wink:.Vrcavi su i pokazuju koliko se bavi temama, a i osvežava i daje poseban duh diskusijama. To što po malo "tera kontru" može se objašnjavati na mnogo načina. Pozdravi. :idea: :lol:

Komshinica:
Christadelphian:
Interesantno je to da
Šta nam kaže Sizif?
Ispostavi se to vec na pochetku, samo shto neko to shvati na kraju, a neko nikada. Psihoanalitichari (i ne samo oni) kazu da svaki chovek ima svoju religiju. Religija u stvari i znachi chovekov odgovor na vechita pitanja: ko, odakle i gde (to su najgrublja i najjednostavnija pitanja na koja svi mi negde u sebi imamo odgovore). Neko je svestan svojih odgovora ili nemogucnosti da na njih odgovori a neko negira chak i to da negde u njemu chuche postavljena. Mislim da je pravo pitanje za svakoga: koliko se plashish da se zapitash? A ako sam sada istrchala ispred Sizifa, koga si pozvao da odgovori... :roll: :lol: Oprostite mi obojica. :oops:
O, ne, ne diraj mi psihoanaliticare! Ovo, kako postavljas, mi zvuci kao da svako u sebi nosi nekakvu imanentnu, bozansku istinu , i samo treba imati hrabrosti i otkriti je. Nije stvar u tome - odgovori na ta tzv, vecna pitanja su osnov licnog identiteta i, eventualno, mogu biti shvaceni kao religija (ako je bas ta rec i upotrebljena) u figurativnom smislu - smislu nacela, ideje vodilje, pitanja savesti i slicno, a nikako kao spoznaja neceg bozanskog (mada neki tragaju u tom pravcu).

Nisam razumela zašto da TI ne diram psihoanalitičare. Jesi nešto posebno osetljiv na njih (ono, kao, toliko ih voliš i veruješ im, a ja sam izvršila neki atak) ili ih ne voliš i misliš da su šarlatani (poput većinskog dela ove priproste populacije kojom smo okruženi)?

Nisam uopšte mislila niti mislim tako kako si interpretovao moj stav. Sama reč “religio” znači “ja verujem”, pri čemu ne određuje u šta. Zato sam je i upotrebila. Nisam htela da kažem da svako u sebi nosi nekakvu već postojeću i predodređenu istinu, mada ni ne odbacujem (sad kad ti već pomenu) tu mogućnost. Ali, mislim da u sebi, sa svojim razvojem i sticanjem iskustava mi dolazimo do nekakvog objašnjenja, čak verujem da veoma rano u detinjstvu postavljamo osnov, koji naravno vremenom modifikujemo, menjamo, nekad ga se potpuno odričemo, pa posle ponovo vraćamo – e, to je sasvim, sasvim individualno. I to je diskutabilno, jer: koliko smo mi kao individue slobodni da budemo autentični? Ja mislim da nismo iz mnogih razloga. Tako se ja sa tobom u stvari slažem, ali se izgleda ne razumemo oko definicije pojmova.

Mada, ako je tačna pretpostavka da već u detinjstvu damo odgovor, što postoji kao stav za koji se neki pravci u proučavanju ljudske duše (da ne kažem u psihoanalizi) zalažu, onda se može reći čak da to i jeste spoznaja božanskog, jer su deca Bogu bliska po čistoti svojih duša. Pozdravljam te vrlo.

havalius:
Komshinica:
Christadelphian:
Interesantno je to da
Šta nam kaže Sizif?
O, ne, ne diraj mi psihoanaliticare! Ovo, kako postavljas, mi zvuci kao da svako u sebi nosi nekakvu imanentnu, bozansku istinu , i samo treba imati hrabrosti i otkriti je. Nije stvar u tome - odgovori na ta tzv, vecna pitanja su osnov licnog identiteta i, eventualno, mogu biti shvaceni kao religija (ako je bas ta rec i upotrebljena) u figurativnom smislu - smislu nacela, ideje vodilje, pitanja savesti i slicno, a nikako kao spoznaja neceg bozanskog (mada neki tragaju u tom pravcu).
Izvinjavam se ako sam u prethodnom odgovoru pogrešila pol. :oops:

Komshinica:
Nisam razumela zašto da TI ne diram psihoanalitičare. Jesi nešto posebno osetljiv na njih (ono, kao, toliko ih voliš i veruješ im, a ja sam izvršila neki atak) ili ih ne voliš i misliš da su šarlatani (poput većinskog dela ove priproste populacije kojom smo okruženi)?

Nisam uopšte mislila niti mislim tako kako si interpretovao moj stav. Sama reč “religio” znači “ja verujem”, pri čemu ne određuje u šta. Zato sam je i upotrebila. Nisam htela da kažem da svako u sebi nosi nekakvu već postojeću i predodređenu istinu, mada ni ne odbacujem (sad kad ti već pomenu) tu mogućnost. Ali, mislim da u sebi, sa svojim razvojem i sticanjem iskustava mi dolazimo do nekakvog objašnjenja, čak verujem da veoma rano u detinjstvu postavljamo osnov, koji naravno vremenom modifikujemo, menjamo, nekad ga se potpuno odričemo, pa posle ponovo vraćamo – e, to je sasvim, sasvim individualno. I to je diskutabilno, jer: koliko smo mi kao individue slobodni da budemo autentični? Ja mislim da nismo iz mnogih razloga. Tako se ja sa tobom u stvari slažem, ali se izgleda ne razumemo oko definicije pojmova.

Mada, ako je tačna pretpostavka da već u detinjstvu damo odgovor, što postoji kao stav za koji se neki pravci u proučavanju ljudske duše (da ne kažem u psihoanalizi) zalažu, onda se može reći čak da to i jeste spoznaja božanskog, jer su deca Bogu bliska po čistoti svojih duša. Pozdravljam te vrlo.

"Ne diraj MI psihoanaliticare" je bila mala sala, posto sam, u nekoj meri, u tim vodama.
Ne bih rekla (da, pogresila si pol :D) da razumem sta si mislila tim da "rano dolazimo do objasnjenja", "da postavljamo osnov"... Na sta se to odnosi? Ako mislis na postavljanje osnova licnosti - da, a objasnjenje - stvarno ne znam na sta aludiras.
A sto se tice autenticnosti, mislim da je, ipak, svako autentican - svi smo mesavina jedinstvene interakcije nasledja i psihosocijalnih uticaja. I ne mislim da smo nuzno robovi proslosti; svako ima bar zrnce slobode da se promeni, ako hoce i ako sme.
Cistota decjih dusa...Diskutabilno, veoma diskutabilno. Sa eticke tacke gledista, totalno su necisti (navescu samo primer Edipovog komplexa, bez obzira na teorijske interpretacije), mada mislim da nema mesta bilo kakvim vrednosnim opredeljenjima kada je normalan razvoj u pitanju.

Veliki pozdrav.

Back