Pitanje za ginekologa

  • Začetnik teme Zabrinuta
  • Datum pokretanja
Cao, pijem Yasmin pilule 10 dana i zamina me posle koliko je potpuna zastita od nezeljene trudnoce? Posto sam imala odnos sa deckom bez prekida, pa me zanima da li je to jos uvek rano i posle koliko krece potpuna zastita? Hvala unapred

Приликом преласка на оралну контрацепцију (а при том имате односе) најбоље је сачекати менструацију па онда започети терапију. Ако се са узимањем једне таблете касни више од 12 часова или се потпуно прескочи, контрацептивна заштита је, наравно, умањена.
 
da li neko stručan zna rastumačiti laboratorijski nalaz
to mi je nalaz od djevojke
cervikalni bris
Mycoplasma Ist 2:negativan
chlamidia:
(elisa test-chlamidijalni antigen)
RFV =1
TV NEGATIVE<60
TV EQUIVOCAL>=60&<80
TV POSITTIVE>=80
position:A1 standard 1
background: 158 RFV: 2
position:A2 STANDARD 1
BACKGROUND: 163 RFV: 0
position:A3
SAMPLE ID:MIRJANA ........
background: 161 RFV:-1
tv:-2 RESULT:NEGATIVE


ZAHVALAN
 
Zanima me za sta se daju vaginalete Polygynax?

Bila sam kod ginekologa dao mi je to i PAPA sam II grupa i na ultrazvuku je sve bilo ok i radio mi je i koloskopiju (ili kako se vec zove)
sve je u redu ali eto vaginalete? Mislim procitala sam zasto se upotrebljavaju ali ako je sve oK onda zasto mi je prepisao?
 
sta ti je na bilo na vaginalnom brisu, isto II ?

polygynax sadrzi antibiotike neomicin i polimiksin B i antimikotik nistatin
daje se kod bakteriskih infekcija vagine
ali prvo treba da utvrdi da li uopste ima bakteriske infekcije a to se radi prvo obicnim brisom pa ako ispadne III onda treba da ti da uput da radis bris sa antibiogramom pa onda po antibiogramu da ti da vaginalete....

a to prepisivanje na slepo je cist bezobrazlik i marketing

mene je jednom tako probala da zezne, al sam je nagazila da da bris i antibiogram, pa lepo po tome koristila sta je trebalo, i ispalo je da ni neomicin ni polimiksin B ne bi bili antibiotici za problem koji sam ja imala
 
papa II grupa ok
nego bris klasican vaginalni, bris sekreta za utvrdjivanje grupe sekreta, znas onim stapicem pa pogleda kroz svetlosni mikroskop i vidi da nema mozda bakterija, gljivica, trihomonas i dr.... na to sam mislila, i kad je sve uredu to je II grupa

preventivno dala te vaginalete? :eek:
vrhunac bezobrazluka

vidi ako je sve uredu onda nemoj to uzimati, ako imas neke simtome, ili bris nije II grupa (bris sekreta), onda trazi uput za bris sa antibiogramom

oni prave dilove sa onim agentima za prodaju lekova pa dele te letke ne znaju ni oni za sta sve, to je sad moda, a krse sva moguca pravila time, i ugrozavaju zdravlje sto je najgore :evil:

vaginaleta sa dva antibiotika i antimikotikom se ne daje iz dosade, niti "preventivno"
 
na ovo mislim

Stepen čistoće vaginalnog sekreta [уреди]

Razlikujemo šest grupa vaginalne čistoće, odnosno šest grupa vaginalnog sekreta, kako se to u svakodnevnoj ginekološkoj praksi primenjuje i među ženama govori;

Prva grupa vaginalnog sekreta odlikuje se prisustvom sluzi, ponekog leukocita i mnoštvom Doderleinovih bacila. Ovaj nalaz je dosta redak i susreće se kod devojčica pre puberteta.

Druga grupa vaginalnog sekreta sadrži malo leukocita i sluzi, dosta Doderleinovih bacila, poneki streptokok, stafilokok i redak bacil koli. Takav nalaz se smatra normalnim.

Treća grupa vaginalnog sekreta sadrži dosta leukocita, mnoštvo patogenih bakterija, nema Doderleinovih bacila, katkad se može naći i poneki Trihomonas vaginalis. Sekrecija tada ističe iz vagine, prlja rublje žene i stvara okolno crvenilo, svrab i bol. Nekada može proći nezapaženo i bez reakcije. Dosta veliki procenat žena ima u svom nalazu treću grupu vaginalnog sekreta koji, bez obzira na to da li smetnje postoje ili ne, treba da se leči upravo zbog toga što se infekcija ushodno širi i neopaženo pređe u hronična zapaljenja.

Četvrta grupa vaginalnog sekreta karakteriše se obilnom žućkastom sekrecijom. Izazivač je gram–negativni diplokok–gonokok. Veoma brzo se širi i zahvata veliki broj seksualno aktivnih a promiskuitetnih osoba, tako da u kratkom vremenskom intervalu oboli veći broj osoba. U narodu ova vrsta polno prenosive bolesti poznata je pod nazivom „triper“ ili „kapavac“, upravo zbog sekrecije koja se prilikom pritiska na penis iz njega izliva kapanjem. Iz tih razloga, skoro uvek se na pregled javlja muškarac koga pečenje pri mokrenju i obilje sekrecije upućuju na pregled. Naša zakonska obaveza je da prijavimo tu vrstu oboljenja, zbog ozbiljnosti posledica koje nosi neadekvatno lečenje i načina i brzine širenja infekcije. Istovremeno se sprovodi lečenje i muškarca i žene, antibiotikom na koji je uzročnik osetljiv. Gonokokna infekcija nekada prođe nezapaženo, ili se usled nedovoljnog terapijskog tretmana gonokok preseli ushodno i ugnezdi u cervikalnim žlezdama, tako da tu može dugo da nezapaženo boravi, ali i da izazove veoma ozbiljna oboljenja organa karlice.[10]

Peta grupa vaginalnog sekreta izazvana je bičarem koji je normalan stanovnik završnih partija debelog creva–Trihomonas vaginalis. Aktivno se kreće, pa nepravilna higijena (pranje odoydo na gore ili nepravilno brisanje posle defekacije), kao i niz drugih momenata, mogu dovesti do infekcije ovim dosta upornim, neprijatnim i recidivima sklonim uzročnikom. Pored seksualnog puta, u ginekologiji veliki značaj u infekciji trihomonasom imaju mokraćni kateteri, pa se zato preporučuje upotreba samo sterilnih katetara za jednokratnu upotrebu.

Šesta grupa vaginalnog sekreta nastaje usled infekcije kandidom albikans. U preparatu se nalazi dosta leukocita, deskvaminisanih ćelija, sluz i kolonije gljivica kandide albikans, koja na sluzokoži vagine stvara malinast izgled, pa se dijagnoza može postaviti sa sigurnošću i bez uzimanja brisa. Isti taj uzročnik kod novorođenčadi može da izazove soor (mlečac), pa razlog infekcije treba potražiti u porođaju i kasnijoj higijeni ruku. Ova vrsta infekcije se prenosi polnim putem, a kisela sredina pogoduje za njen razvoj.
http://sr.wikipedia.org/sr/Pregled_vaginalnog_sekreta#Stepen_.C4.8Disto.C4.87e_vaginalnog_sekreta
 
Zanima me za sta se daju vaginalete Polygynax?

Bila sam kod ginekologa dao mi je to i PAPA sam II grupa i na ultrazvuku je sve bilo ok i radio mi je i koloskopiju (ili kako se vec zove)
sve je u redu ali eto vaginalete? Mislim procitala sam zasto se upotrebljavaju ali ako je sve oK onda zasto mi je prepisao?

Verovatno ti je sekret vaginalni III grupa. Zato ti je dao kombinaciju antibiotika i antimikotika. Nece da ti skodi. Mada postoji i detaljniji pregled cervikalnog i vaginalnog brisa na gljivice i bakterije i radi se obicno u higijenskom zavodu ili privatno i onda se sve zna detaljno i urade ti i antibiogram.
Poslusaj lekara, mislim da on zna bolje nego mi ovde preko foruma da nagadjamo...
 
Mirena i krvarenje.
Hvala unapred svima koji imaju razumevanja da je jako tesko pregledati sve postove (mozda se ovo pitanje vec spominjalo)

Tacno je godinu dana od kad mi je ugradjena mirena. Uglavnom sam imala slicnu problematiku, kao i vecina zena. Prva menstruacija po ugradnji ista, pa onda sve slabije i slebije. Sporadicni veci ili manji sekret. U osmom mesecu desila se vrlo obilna menstruacija, 6 dana, posle toga prilicno susan period sa vrlo malo krvarenja, uglavnom sekret, sve do 8og maja. 8og maja sam opet dobila obilnu menstruaciju, sporo se zaustavljala, kao i svaka i kad sam vec mislila da je zavrseno, ponovo je pocelo jako krvarenje, par dana, sad se opet sporo zaustavlja. Da sazmem, tacno na kraju prve godine desile su mi se prakticno dve menstruacije, obilnije jedna za drugom uz male menstrualne bolove. Pregledima nije konstatovano nista neuobicajeno, sve ok. Za svaki slucaj sam pokrivena antibioticima. Jos uvek curim - braon sekret za koji ponekad skoro pocrveni, pa se uplasim da opet ne prokrvarim. Nevezano za krvarenj skoro sam u Btutu uradila sve bakterioloske i mikoloske briseve, svi negativni.

42 godine, nemam decu, nisam imala pobacaje, niti namerne prekide trudnoca. Redovno idem na ginekoloske preglede i UZ dojki. Od 34-35 sve obilnije menstruacije. Anemija. Pokusaj regulacije krvarenja kontraceptivnim pilulama bio bezuspesan, nisam podnela nezeljene efekte. Akupunktura i fitoterapija bezuspesne. Ginekoloska slika uglavnom ok. Miomatozna, nehomogena materica jos na prvom pregledu od 18god. Porast mioma u 39toj godini, operisana. No, kako su krvarenja pocela i pre porasta mioma, on nije bio uzrok, samo problem vise, krvarenja se nastavila i posle operacije. Terapija gvozdjem je bila samo "drzi vodu dok majstori odu", ukljucen je i hematolog zbog dugotrajnog uzimanja gvozdja. Gubila sam vise krvi nego sto sam mogla da nadoknadim. Kad sam ugradila mirenu mislila sam da je mukama kraj. Na neki nacin i bilo je. Gde god sam se raspitivala niko nije znao da mi objasni sta bi mogao biti uzrok, ako se mirena nije pomerila ili ako nije upala. Cak mi je i moja dr rekla da nije imala takav slucaj bez obzira na iskustvo.

Napominjem da mi je od januara dijagnostikovana kandida u crevima. Odmah sam izbacila slatko i mlecne proizvode, smrsala 5-6kg. Nystatin nije pomogao. Prva kontrola potvrdila kandidu u crevima, ali i u urinu i vaginalno. Lekarka (ne ginekolog) prepisala MYCOSEB, pijem skoro 2 meseca (kaze da moram) Vaginalno kandide vise nema, a ostale rezultate radicu uskoro, cim prekinem MYCOSEB i napravnim potrebnu vremensku distancu. Ovo sa kandidom, naglom promenom ishrane, mrsavljenjem sam napomenula, jer je to trenutno sto se desava u mom zivotu, mozda je vazno. Nutricionista ni je rekao da nagla promena ishrane gotovo uvek rezultira mrsavljenjem, moguci je i hormonalni disbalans, a u uputstvu za MYCOSEB pise da nije istrazivano u kojoj meri, ali da je prijavljen izvestan broj poremecaja menstrualnog ciklusa.

Verujem da svi ovde misle da su im problemi goruci, pa i ja i zahvalna sam svakom ko procita ovako dug post i pomogne mi nekim savetom ili slicnim iskustvom. Jos da dodam da mi je ginekolog rekla da ne mora da znaci da postoji bilo koji poseban uzrok, nekad se stvari desavaju zbog nagle promene klime, narocito u prolece (menstruacije s proleca uvek su mi bila jece, sve do sredine leta). Nekad jednostavno telo specificno odreaguje i da obzirom na sadasnje preglede i dobre nalaze krvi stare 4 meseca, ne bi trebala toliko da se sekiram. Veliko hvala, hvala.
 
PS. Lekarka je predlozila ispiranja ili jednu vaginaletu polygynax pred menstruaciju, jer je zbog koncica koji sluze za izvlacenje mirene povecana mogucnost infekcija. U uputstvu za irigator, za vaginalno ispiranje stoji da se on ne odrzava nicim, iskljucivo, mlakom vodom (???) Ako je to jedini nacin sterilizacije, po meni, laicki, koriscenjem irigatora moze da se dobije infekcija vrlo brzo. Imali ko da sa ugradjenom mirenom da mu je predlozeno od strane lekara bilo koji vid preventive od povecane mogucnosti infekcija? Hvala.
 
Pozdrav svima! :) Ovako,imam problem sa menstruacijom od 13. godine kada sam je dobila,nikada mi do sada nije bila redovna,jednom je kasnila i 6 meseci i bila sam kod ginekologa prosle godine,rekla mi je da mi jajnici idu u blag policisticni oblik,ali da ce se to vremenom ispraviti jer sam jos mlada (imam 17 godina) i nista vise nije htela da mi kaze,mada i dalje imam iste probleme sa kasnjenjem i ne bih samo da cekam skrstenih ruku kada ce da prodje,a imam i jednu drugaricu koja ima 20 godina i isto ima policsticne jajnike i nije nista htela da preduzima i cisto sumnjam da ce joj to nestati samo od sebe...sad mi treba savet od vas iskusnijih,da li treba da preduzimam nesto ili ne? i sta? :)
 
ne znam da li ima tema ili se vec diskutovalo negde, ako ima negde uputite me...ako ne zanima me kakvo je vase misljenje o vakcinaciji protiv raka grlica materice...missim meni nesto spominjao doktor, kao eto sad se preporucuje za zene od toliko i toliko godina, kako sve to izgleda i traje itd...ali iskreno receno ja sam skepticna prema vecini vakcina, izbegavam i ove sezonske po svaku cenu, i ne volim u opste uticaj farmaceutskih kompanija na doktore i prepisivanje lekova i terapija...osim toga citala sam kontroverzna misljenja i da je vakcina nedovoljno istrazena, a ne zelim ni da budem zamorce....neko misljenje, savet, preporuka? ili da ne budem tolko paranoicna :)))))
 
ne znam da li ima tema ili se vec diskutovalo negde, ako ima negde uputite me...ako ne zanima me kakvo je vase misljenje o vakcinaciji protiv raka grlica materice...missim meni nesto spominjao doktor, kao eto sad se preporucuje za zene od toliko i toliko godina, kako sve to izgleda i traje itd...ali iskreno receno ja sam skepticna prema vecini vakcina, izbegavam i ove sezonske po svaku cenu, i ne volim u opste uticaj farmaceutskih kompanija na doktore i prepisivanje lekova i terapija...osim toga citala sam kontroverzna misljenja i da je vakcina nedovoljno istrazena, a ne zelim ni da budem zamorce....neko misljenje, savet, preporuka? ili da ne budem tolko paranoicna :)))))

Негде сam читао да је наводно најделотворнија уколико се да девојкама пре првог сексуалног односа. Такође,стварају се антитела на само неке од типова хуманог папилома вируса,од којих су пар њих изазивачи рака грлића материце! ;)

Малену само игнориши,није она лоша,рекао бих,али воли мало да провоцира!
 
Негде сam читао да је наводно најделотворнија уколико се да девојкама пре првог сексуалног односа. Такође,стварају се антитела на само неке од типова хуманог папилома вируса,од којих су пар њих изазивачи рака грлића материце! ;)

Малену само игнориши,није она лоша,рекао бих,али воли мало да провоцира!
ma znam citala sam to i ja, ali me zanimaju licna misljenja ljudi koji su mozda malo upuceniji u tu konkretnu temu. skepticna sam sa vakcinama pa zato...hvala u svakom slucaju :)
 
a za svaku pojavu nove vakcine nadju se dezurne babe narikace, ne znam koliko je tacno da je u njoj nesto lose, nisam nesto mnogo citala dubiozno o njoj jer prosto ja odpadam kao potencijalni kandidat pa sam samo povrsno o njoj citala
ono sto znam to je da kod svake vakcine postoji mala mogucnost komplikacija pojava nezeljenih efekata i sl ali je zanemarljiva u odnosu na broj pozitivnih ucinaka, da li je to i kod ove ne znam ko sto rekoh treba dublje prouciti konkretno ovu vakcinu
mnogo je bolje davati maloletnicima pre stupanja u seksualni odnos nego ono prvo sto su uveli 18-26 kad su vec seksualno aktivni
 
Pijem Yaz 2 godine. Na pocetku ove kutije sam pila antibiotike 5 dana, a zatim sam imalastomacni virus. Nisam kasnila sa pilulama a onu koji sam izbacila (petu po redu) sam nadoknadila u roku od 12 sati. Da li neko zna da li je potrebna dodatna zastita ceo mesec ili je 7 dana dovoljno. I jos nesto, koliko moze da bude kritican odnos 6 dana pre antibiotske terapije?
 

Back
Top