Питања за радознале

Sad malo ja :lol:
Kako se zvalo mesto u Severnoj Africi u kome je doslo do sukoba Britanske i Francuske flote(bolje reci pokolj francuza) i kako je bio sifrovani naziv operacije?
Pomoc:dogadjaj se desio 1940 nakon ultimatuma francuzima u S.Africi da se odluce da li su uz UK ili uz Visijevsku vladu.Posto francuzi nisu odgovorili na vreme,Britanija je preduzela preventivnu akciju,koju im Francuzi i danas zameraju,jer je rezultat bio pravi pokolj.

hugo boss sio, ali kao samo dizajneri se spominju i neka druga imena, mrzi me sad da trazim...
slem (M1916) je radio Friedrich Schwerd 1916 godine...
iance, pesadijske uniforme uglavnom imaju korene u nemackim uniformama iz WW1, i tokom rata su se srozavale...
evo jednog detalja, rani modeli, m35 i m40 su imali 'normalne' dzepove na gornjem delu, dok su kasnije ti dzepovi ukinuti zbog nedostatka materijala, pa je od celog dzepa ostao samo poklopac :)

friedrich:
Najveci sradnici Reicha.....Ford i General Motors.....:).Henry Ford je bio poznati obozavatelj nacista.........;).

Uh Fortes dobro pitanje za Mers el Kebir...svaka cast.Ali ajde sad .......ko se posebno istakao u borbama kod Bir Hakiema.......fenomenalnim otporom DAK-u.

Pozzzz
Mislis na Bir Hakim?Legija stranaca i jos neke divizije FF-a cini mi se da je drzala tu Africki korpus dok se englezi nisu povukli.Ali ako mislis na nekog coveka pojma nemam.

Mozda je malo off topic ali gde cu o ovome ako ne medju ljudima koji dele interesovanje za vojnu istoriju.
Naime cuo sam na tv dok sam gledao neki dokumentarac jednu pesmu koju izvode nemacki veterani iz svetskih ratova(nesto kao nezvanicna himna veterana) i odusevio sam se.Pesma pocinje valjda kao "Ich hatt einen kamaraden......",pa ako neko zna kako je tacan naziv pesme i jos bolje link ka mp3 neka napise ovde.
Hvala 8-)

Evo mesto gde je potopljen Tirpitz......:)....kod Medvedjih ostrva, Severno more....;)

A Ober jel imash mozda Panzerlied....:).To ti je ona pesma iz filma "Wheels of Victory".
A ako neko hoce mogu da mu poshaljem pesmu iz filma Kellys Heroes.To je onaj film sa Clintom Eastwoodom.....i ostalim super glumcima.

A sad pitanje...........evo jedno lako...za neke..........

Kako je zvanichno potopljen "Bismarck" i kako je nezvanichno potopljen isti?....:)

Pozzzzz drushtvu.........................

pojavljuje se u jednoj sceni :), a u pitanju je Soko 522
0000737515-01-1.jpg

Back