Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

@arj_pd
а....лепо, лепо...изгледа да свака кућа има по једну Смену 8М. Морам да ископам једну моју слику Смене, мислим да сам качио раније, али нисам баш сигуран. Није на одмет да окачим поново, да подигнем тему :)
Можда и усликам све Смене које имам...ха...премиум цолецтион :D

Наш'о...:D

smena8-bw003-1.jpg

NIsam siguran da li na pravom mestu postavljam pitanje, ali ajde sad...
Skoro sam kupio nikon D 40 18-55mm i prezadovoljan sam njime za sad. Imam zelju da radim nocne snimke sa dugom ekspozicijom i svetlosnim igrarijama, nesto slicno onome na sajtu"Lightmark". E sad me kao pocetnika interesuje gde me ovaj aparat(objektiv) ogranicava i zasto je(kako sam procitao) mali otvor blende f9-f22 presudan za kvalitet nocnog snimka? To pitam jer upravo mi taj mali otvor blende fali(imam f3.5-5.6)
Hvala unapred na odgovorima!

@brana, ne radi se o tome

@danez, nisam sigurna... mislim da nema...

a ovo drugo sam vec probala... to je bilo prvo... ali ne pali... :| ...onda je usledila ideja sa makrom... ali ni to ne pali... :|

pfffffffff...

... trebao bi mi zicani okidac... vec vidim da cu morati to analognim da pucam... a odakle mi sad zicani okidac :))))) muko moja... :D

hvala danez :)

Ja dobih daljinac bez zice, moram i ja da se zevzecim uskoro sa fokusom i autoportretima.:P

nisam sigurna da li daljinac funcionise na analognom...

...elem... cime je najbolje simulirati zilbericu u nedostatku novca?

gledam na zoni od pre dve godine temu da su zilberice od 20 do 50 evra, u zavisnosti od velichine i povrshine... meni bi najbolje bilo da bude bela... te... chime moze da se simulira dok se ne nabave novci?

Poslednja izmena:
Namirisao sam neku lovu i sad je pocela vec da me svrbi i sad razmisljam o nekom dSLRu, jer volim da fotkam i fotkam gde god idem, ekskurzije, letovanja, zimovanja, selo, pecanje, ma svuda...

Bio sam se zagrejao da pravim stock fotografije, ali sam se ubrzo iznervirao jer Canon Powershot S5 IS koga sad posedujem konstantno pravi sum itd...

Sad razmisljam o kupovini ozbiljnije opreme, do 1000eura za dSLR sa objektivom[vima]... Treba mi konkretno za stock fotografiju ali i za dusu, i naravno mora biti zgodan za nosenje jer gde god da putujem ja nosim aparat... I jako mi je bitno da pravi sto manje noisa i pri losem osvetljenju i slikanju neba da se ne bih mnogo nervirao...

Razmisljao sam o canonu 450D i objektivu 50mm/1.4 canonovom za pocetak, gledam cene u inostranstvu posto ovi nasi deru a ja imam nacin da nabavim...

Sad me zanima da li je dobar canon 450D za te pare i sta mislite o ovom objektivu, napominjem da nikad nisam ozbiljnije fotografisao i treba mi kvalitetna roba koju necu menjati neko vreme, i naravno posto necu moci da skupim dovoljno da bih uzeo par objektiva skontao sam da je ovaj nekako najuopsteniji, da mogu da slikam manje vise sve sa njim...

Nadam se da nisam previse pitanja postavio slobodno diskutujte, ja planiram da nabavljam ali sad kad ce finansije dozvoliti ... pozdrav :bye:

Kolega i ja smo uzeli parce kartona (nekog cvrsceg) i zalepili preko alu-foliju, ali gledaj da se ne izguzva jer ce onda bacati gadno svetlo (kao disko kugla he he ) ili za blazu varijantu obican beli stiropor, ali on je los jako ako nema dovoljno svetla.. alu-folija definitivno, dok ne kupis zilbericu. E sad ta alu-folija baca jako "tvrdo" jako svetlo i hoce da stvara senke, ja sam to pokusao da ublazim tako sto sam preko te folije zalepio neki jako tanak papir i dobio neke ok efekte.

450D ti je odlican za te pare. O sumu uopste ne brini sa njime. I 50mm 1.4 je ekstra objektiv.
Prporucio bih ti i da zadrzis kit koji dolazi uz 450D. Dok ne nabavis nesto drugo odlicno ce ti posluziti, pogotovo sto je stabilisan.

Eventualno razmisli o 450D+kit, a umesto 50 1.4 da uzmes 50 1.8, koji je mnogo jeftiniji,a za razliku u novcu da pazaris neki sa vecom ziznom daljinom. 50 1.8 ima iste opticke sposobnosti kao i 1.4, sem veceg otvora blende, ali zavisi od primerka moze se desiti da malo masi fokus. Moj nije masio fokus, vec sam ja zbog plitkog fokusa mislio da gresi, ustvari ja sam "mrdao" pa fokus izadje od tamo gde je bio. Ali opet, zavisi od primerka, neki su se mnogo zalili na njega.

450D ti je odlican za te pare. O sumu uopste ne brini sa njime. I 50mm 1.4 je ekstra objektiv.
Prporucio bih ti i da zadrzis kit koji dolazi uz 450D. Dok ne nabavis nesto drugo odlicno ce ti posluziti, pogotovo sto je stabilisan.

Eventualno razmisli o 450D+kit, a umesto 50 1.4 da uzmes 50 1.8, koji je mnogo jeftiniji,a za razliku u novcu da pazaris neki sa vecom ziznom daljinom. 50 1.8 ima iste opticke sposobnosti kao i 1.4, sem veceg otvora blende, ali zavisi od primerka moze se desiti da malo masi fokus. Moj nije masio fokus, vec sam ja zbog plitkog fokusa mislio da gresi, ustvari ja sam "mrdao" pa fokus izadje od tamo gde je bio. Ali opet, zavisi od primerka, neki su se mnogo zalili na njega.

Ok hvala na sugestiji, btw jel ti posedujes isti mozda ili? Ako je odgovor da jel mozes par cropova da mi pokazes neobradjenih slika iz senke ili negde da vidim sa recimo iso100-200...Probacu da izbegnem placanje carine i poreza tj kupicu ga u inostranstvu negde jer ipak nije malo na tolike pare dati ovima porez i carinu ;)...

Sto se tice objektiva cuo sam da je ovaj 50/1.8 od plastike i to sto ti kazes da masi autofokus, a objektivima ne pada vrednost tako da cu najverovatnije ipak kupiti ovaj 50 1.4 u svakom slucaju, jer je cena prihvatljiva [oko <350eura u inostranstvu] cak i ako uzmem kit objektiv... kad sve sastavim izacice me nekih ~900 eura, onda kad pocnem malo stock kupicu jos opreme...

Posto nikad nisam imao dSLR obrazujem se za sada iskljucivo sa interneta, jel bi mogao otprilike da mi kazes koji objektivi su najbolji za sta, ako je 50mm standardni on recimo sluzi za obicne slike sa recimo plaze i normalnih stvari za stock [kamiona, aviona bla bla], cemu sluze oni sa manjom ili vecom ziznom daljinom u praksi? Hvala unapred

@Milane nije problem, slobodno pitaj ;)

Zanima me takodje sta mislis da li je 40D znatno bolji od ovog 450D? Racunaj da cu uzeti objektiv od 50mm/1.4 i da oba racunam u kit varijanti, ustvari jel ima poente uzimati kit varijantu ako uzimam ovaj objektiv od 50mm? Koliko sam razumeo glavna stvar koju hvale za 450D je 12mpx, ali zato 40D ima bolju ergonomiju, kvalitet slike, manje suma, brze slika itd itd...

To je sve negde oko 800-1000eura, posle bih to otplatio tokom godine...

Racunaj da mislim da uzmem jedan od ova dva + 50mm 1.4 objektiv, a onda jos jedan cim skupim neku lovu, samo ne znam dal neki macro ili wide posto volim mislim da slikam i gradjevine ali i sitne stvari... no odlucicu se za to kasnije... znaci racunaj da cu u roku od recimo 4 meseca dokupiti jos jedan objektiv...

Danez, šta mislite o D200?! Da li se isplati kupiti telo za 500€, koji je "prešao" malo shuttera...

p.s. Ivane, izvini što se štekam o tvoju temu, reko da ne otvaram novu, a hteo sam nekog da pitam... :D

:) Mi mislimo da je D200 izuzetno telo i valjda 500 evra nije mnogo, mada mozda i jeste, nikad ne znas koliko je presao. Opet imas po oglasima i 450D sa kiticem stabilisanim isto za 500 evra, a on ima manje suma, pogotovo na vecim iso. A D200 jace telo, robusniji. Moras sam da odlucis, ono, za sta ti treba, ako ces po svadbama da udaras, onda D200 u ruke a planiraj i sb600/800, ako ces stok ondak 450D i neke kineze rasvetu.

Ok hvala na sugestiji, btw jel ti posedujes isti mozda ili? Ako je odgovor da jel mozes par cropova da mi pokazes neobradjenih slika iz senke ili negde da vidim sa recimo iso100-200...Probacu da izbegnem placanje carine i poreza tj kupicu ga u inostranstvu negde jer ipak nije malo na tolike pare dati ovima porez i carinu ;)...
Ne posedujem 450D. Vidis i ja sam dobio aparat i par objektiva iz amerika bez poreza i carine i usteda ti je skoro 30% ;)
Ali uopste ne brini za 450D i sum na 100 i 200 nema ga ni u senkama.

Sto se tice objektiva cuo sam da je ovaj 50/1.8 od plastike i to sto ti kazes da masi autofokus, a objektivima ne pada vrednost tako da cu najverovatnije ipak kupiti ovaj 50 1.4 u svakom slucaju, jer je cena prihvatljiva [oko <350eura u inostranstvu] cak i ako uzmem kit objektiv... kad sve sastavim izacice me nekih ~900 eura, onda kad pocnem malo stock kupicu jos opreme...
Jeste mu telo od plastike, stakla unutra nisu od plastike i mnogo dobru sliku daju.

Posto nikad nisam imao dSLR obrazujem se za sada iskljucivo sa interneta, jel bi mogao otprilike da mi kazes koji objektivi su najbolji za sta, ako je 50mm standardni on recimo sluzi za obicne slike sa recimo plaze i normalnih stvari za stock [kamiona, aviona bla bla], cemu sluze oni sa manjom ili vecom ziznom daljinom u praksi? Hvala unapred
Jeste moze za to da sluzi "slike sa plaze i normalnih stvari kamiona, aviona..", ali isto tako ces za te stvari pozeleti vrlo cesto i nesto sire tipa 30mm ili cak 24mm. Ne zaboravi da uzimas krop telo pa ti je to 50x1.6= 80mm ;)
Znaci za pejzaze ti treba siri, vrlo cesto i 18mm, pa do 30mm, portreti su najbolji sa 85mm i vise, ali na kropu, zavrsice poso i 50mm, mada po meni je 50mm za facu nedovoljno usko, vise volim 100-ku, a 50-ticu za celu figuru ili od pojasa navise.
A sto se tice onih duzih oko 200mm, odlicni su za portrete, ako imas prostora da ih uhvatis, a super za fotkanje zivotinja.

Poslednja izmena:
...alufolija je bila i moj prvi izbor medjutim, tesko postici da se ne izguzva... razmisljala sam o beloj tkanini koju cu da stavim na plasticni okugli ram koji je savitljiv jer onda se odbija svetlo na vishe strana i vishe nachina... medjutim... treba da bude neka debela kanina ili da ga stavim na stiropor, da mi ne bi curelo svetlo kroz tkaninu... :|

...elem, nasli smo prokleti zicani... sakrio se medju charape... chiste... nije ni on lud...

Sad me je zainteresovao ovaj 40D, za njega bih eventualno mogao da se ispruzim, sta mislis o njemu? i jel vredan dodatnog novca u odnosu na 450D? Da li da gledam sa kit objektivom ili mi je ovaj od 50mm dobar umesto njega? Only body 40D kosta dosta manje nego kit 40D zato me zanima kakav je objektiv?

I sta bi ti uzeo od objektiva da si na mom mestu? Volim da slikam sve od zivotinja, makro stvari, arhitekture, portreta...manje vise sve :D sta se najvise koristi za stock i inace?

40D mi je mnogo bolji od 450d, jednostavno visa klasa...ali je sigurno dosta tezi, robusniji, ako ces da se bavis stockom cini mi se da ti to ne treba...18-55 IS je stvarno super objektiv za tu lovu...a uz 40d ide cini mi se 17-85 is usm...isto fin objektivcic, svakako bolji od 18-55 is ali mozda i nije toliko krucijalno...razlika izmedju 17-85 i 18-55 je cini mi se oko 200 evra...tako da...think about it :)

40D mi je mnogo bolji od 450d, jednostavno visa klasa...ali je sigurno dosta tezi, robusniji, ako ces da se bavis stockom cini mi se da ti to ne treba...18-55 IS je stvarno super objektiv za tu lovu...a uz 40d ide cini mi se 17-85 is usm...isto fin objektivcic, svakako bolji od 18-55 is ali mozda i nije toliko krucijalno...razlika izmedju 17-85 i 18-55 je cini mi se oko 200 evra...tako da...think about it :)

Posto sam se sa mojim kompaktom namucio oko tehnickih gluposti sad gledam da uzmem pravu stvar, prvo sam razmisljao o 450D ali mislim da bih mogao i 40D...

Sto se tice objektiva, ako recimo uzimam 40D kit objektiv, recimo taj 18-55, da li mi je bolje da uzmem recimo samo telo 40D i onda da uzmem 50mm 1.4 i mozda jos jedan od sta znam 24 ili 28mm ili da uzmem taj kit objektiv i 50mm? Da li ima poente uzimati kit objektiv ako uzimam i ovaj od 50mm i obrnuto to me zanima? [ako uzimam i ako ne uzimam jos jedan, mislim neki siri kao drugi ili macro]

Namirisao sam neku lovu i sad je pocela vec da me svrbi i sad razmisljam o nekom dSLRu, jer volim da fotkam i fotkam gde god idem, ekskurzije, letovanja, zimovanja, selo, pecanje, ma svuda...

Bio sam se zagrejao da pravim stock fotografije, ali sam se ubrzo iznervirao jer Canon Powershot S5 IS koga sad posedujem konstantno pravi sum itd...

Sad razmisljam o kupovini ozbiljnije opreme, do 1000eura za dSLR sa objektivom[vima]... Treba mi konkretno za stock fotografiju ali i za dusu, i naravno mora biti zgodan za nosenje jer gde god da putujem ja nosim aparat... I jako mi je bitno da pravi sto manje noisa i pri losem osvetljenju i slikanju neba da se ne bih mnogo nervirao...

Razmisljao sam o canonu 450D i objektivu 50mm/1.4 canonovom za pocetak, gledam cene u inostranstvu posto ovi nasi deru a ja imam nacin da nabavim...

Sad me zanima da li je dobar canon 450D za te pare i sta mislite o ovom objektivu, napominjem da nikad nisam ozbiljnije fotografisao i treba mi kvalitetna roba koju necu menjati neko vreme, i naravno posto necu moci da skupim dovoljno da bih uzeo par objektiva skontao sam da je ovaj nekako najuopsteniji, da mogu da slikam manje vise sve sa njim...

Nadam se da nisam previse pitanja postavio slobodno diskutujte, ja planiram da nabavljam ali sad kad ce finansije dozvoliti ... pozdrav :bye:

450D ili 400D za tebe kao pocetnika je odlican izbor, 40D je malo veliko za tebe pocetnika, i ako ne zelis time da se bavis onda su to bacene pare. Sto se tice objektiva zaboravi 50mm za pocetak ti nije potreban(zazalices odmah sto nemas siri i duzi raspon) a i cena mu nije mala.Kit objektiv sa IS ili bez njega nije los ali on sluzi da prasina ne bi upadala u aparat...mozemo se tesiti da je dobar a svi znamo da nije....Razmisli dobro za sta ti je potreban aparat, da se posle ne bi kajao,nemoj da ocekujes da ces sa vecom budzom(foto-aparatom) u rukama biti i bolji fotograf, za pocetak uzmi aparat sa kit objektivom, vidi kako ti lezi u rukama,odgovaraju li ti sve njegove funkcije, mozes li se snaci u tome,pronalazis li ti zadovoljstvo u tome sto radis...itd. Uostalom dodji u Sabacku Fotografsku Zadrugu u Trznom centru Tina(u suterenu kraj kafica) utorkom i cetvrtkom od 17h. Dobices pravi savet na pravom mestu, mozes da diskutujes, ucis od starih lisaca, izlazes na izlozbama, u ostalom dodji te ces videti.:bye:

P.S. Cuvaj se sabackih fotografa sto drze radnje po gradu, da ti ne uvale nesto sto im skuplja prasinu...

Back