Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

...pa ne... samo zakeranje iz bezveze bez reshenja mi je rikavo...

...ili si deo reshenja ili si deo problema... to mi dodje kao baba koja se zali da je boli neshto a nece da ide kod lekara... pa onda neka te boli... ili ti... pa neka ti onda skida po 1%... sta da ti radim :)

Izvini... Neće se ponoviti...

white_rose_bouquet-1.jpg

Pozdrav svima resio sam da se upustim u rabotu zvanu hdr pa mi mnoge stvari nisu jasne.Najpre kakve tri slike u pocetku treba da se uslikaju(pise nesto underexposed,overexposed 1 1/3 stops nista mi tu nije jasno)
Prilazem i odlican tut pa mi pomozite da ga rastumacim i da makar obavim te pocetne korake kako treba pre nego sto krenem na softversku obradu sa photomatrixom..Aparat je Oly E-410.
Evo linka http://www.thinsite.net/tutorials/?p=6
Pozdrav

Kad upersi aparat u scenu koju hoces da slikas, on izmeri svetlo i odredi pravilnu ekspoziciju. I to je to.
Kod HDR-a ispucas tri snimka od kojih je jedan recimo ta ekpozicija koju je izmerio aparat, onda drugi snimak gde ce produziti vreme ekspozicije i dobices snimak gde je slika osvetljenija, i na kraju treci snimak gde ce ekspozicija biti kraca pa ce slika biti mracnija.
U photometrixu ubacis te tri slike i on ih spoji na nacin gde ce odrediti delove iz sva tri snimka i iskoristiti delove sa svakog snimka, delove koji su najpravilnije eksponirani i uz jos poneki algoritam i napraviti jednu fotografiju koja ce imati vecu dinamiku boja/osvetljenja nego ijedna od ona tri prvobitna snimka.
Sa vise razlicito eksponiranih snimaka, recimo 6 ili 7 bice i boljih rezultata, jer program ima vise delova pravilno eksponiranih za rad.

Znaci nema sta posebno da podesavam samo drzim prst na shot dugmetu,i cekam da iskloca 3,4 snimka..tj nema sta da diram
Jesam li u pravu?
Hvala

nisi u pravu, procitaj ponovo.....Kod HDR-a ispucas tri snimka od kojih je jedan recimo ta ekpozicija koju je izmerio aparat, onda drugi snimak gde ce produziti vreme ekspozicije i dobices snimak gde je slika osvetljenija, i na kraju treci snimak gde ce ekspozicija biti kraca pa ce slika biti mracnija.

...i koristi stativ, to ti je moj predlog i preporuka :)

...e, da, i gledaj da nemas previse pokretnih `elemenata` u kadru

:super:

Filozofe, iz tvog pitanja mogu da naslutim da ne znas puno o aparatima. Mozda gresim, onda izvini. Ako ne gresim evo malog objasnjenja.
Ne znam kojim aparatom fotkas, ali svaki aparat ima nesto sto se zove "bracketing" , a to je da osigura vise snimaka - tri uglavnom, sa razlicitim ekspozicijama i tako osigura da ne bude greske u pravilno eksponiranom snimku:
http://www.photoxels.com/tutorial_exposureBracketing.html
http://www.digicamhelp.com/taking-photos/advanced-techniques/bracketing/

Znaci odaberes da aparat snima u bracketing modu, poslusas Branu i stavis aparat na stalak (ovo obavezno), a ako nemas stalak snadji se nekako da ucvrstis aparat i naravno da biras scenu gde nema pokretnih elemenata, jer ako ima recimo osobe koje se krecu, na krajnjem HDR proizvodu javice ti se duhovi, ali probaj i to mogu dati zanimljive efekte, ali izbegavaj grane na vetru, jer to ne moze da ispadne mnogo dobro.
Jos nesto - neka aparat opali ta tri snimka na odlozeno, kad pritisnes dugme da saceka 2 ili 10 sekundi da smanjis mogucnost da se malo pomeri kad stisnes dugme i taj prvi snimak koji napravi da mrdne u odnosu na druga dva.

ako je bila tema uputite me na odgovore
treba da pronadjem najbolji izbor za aparat,onaj na filmove(kako se bese zove,kad nije digitalni?:rumenko: )
nov
budzet za poklon 1000€(ili samo aparat,a ako ima love za aparat + neki deo pratece opreme jos bolje)-nemam pojma kako se krecu cene
jedino sto znam o osobi da je imao neki sony(pa mu neko dete shebalo),i da najvise voli da fotka na putovanjima
ako imate sjajne ideje,moze i link do aparata,da posaljem sve

pazi jesi li siguran/na da zelis na film/analogni aparat...?ako mislis kao "hocu profi aparat" moze i digitalni,polu profi za te novce,i to sa objektivom-bez ikakve dileme Nikon D90+Nikkor 18-105VR~1000 jevreja...
E ako je iz nekog razloga bas stvarno bitno da je analogni=na film aparat,,od novih varijanti ne znam sta se moze i po kojoj ceni,ali znam da ima sjajnih aparata za dzabalesku-tipa Nikon F100 se moze naci i za 300-400 evra,obicno u extra stanju,+za ostale pare se moze uzeti solidan objektiv...

ako je bila tema uputite me na odgovore
treba da pronadjem najbolji izbor za aparat,onaj na filmove(kako se bese zove,kad nije digitalni?:rumenko: )
nov
budzet za poklon 1000€(ili samo aparat,a ako ima love za aparat + neki deo pratece opreme jos bolje)-nemam pojma kako se krecu cene
jedino sto znam o osobi da je imao neki sony(pa mu neko dete shebalo),i da najvise voli da fotka na putovanjima
ako imate sjajne ideje,moze i link do aparata,da posaljem sve

Turi ti te pare u kovertu pa mu ih daj...a on neka kupi sta hoce...za te pare moze da kupi i analogni i polovnog juga...:hahaha::bye:

Back