Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

da ne bih otvarala novu temu...

situacija je sledeca... imam par dobrih ideja medjutim za to mi je potrebna jos jedna osoba da mi pomogne... u nedostatku iste moracu da radim (opet) autoportrete...

...poenta price... kako da izvedem da mi kompakt mashi fokus... imajuci u vidu da cu morati da radim sa tajmerom... poprilicno mi to zaokuplja mozak u poslednje vreme... kako to da izvedem...

...probah sa varijantom da stavim na makro i da fokusiram pa onda da ukljucim tajmer ali ne pali... i ako upali ne bude to ono sto treba da bude...

kako dakle, omashiti fokus sa kompaktom koji radi na tajmer... :D

(verujem da je odgovor jednostavan ali ja ga ne vidim)

..zar nije prva operacija ukljucivanje tajmera, pa zatim sva ostala podesavanja?

..kod men eje tako, a mislio sam da je to kod svih aparata...

olympus_sp_550uz_1.jpg

----------------
Now playing: Kaiser Chiefs - Ruby
via FoxyTunes

@brana, ne radi se o tome

@danez, nisam sigurna... mislim da nema...

a ovo drugo sam vec probala... to je bilo prvo... ali ne pali... :| ...onda je usledila ideja sa makrom... ali ni to ne pali... :|

pfffffffff...

... trebao bi mi zicani okidac... vec vidim da cu morati to analognim da pucam... a odakle mi sad zicani okidac :))))) muko moja... :D

hvala danez :)

Dobio sam na poklon Samsung NV30, a vec imam (skoro 3 godine) Olympus FE-150. Da li da zadrzim Samsung i prodam stari aparat ili obrnuto? Ne sumnjam da je Samsung napredniji jer je svakako noviji model u odnosu na Oly, ali jednostavno nemam predstavu o Samsunzima u oblasti digitalne fotografije? Cini se da je namenjen nesto naprednijim korisnicima. Ja to, istina, nisam ali ne vidim zasto ne bih mogao malo da napredujem. Oly je u principu ok samo sto je malo spor (za moj ukus) prilikom prelistavanja snimaka. Samsung pored toga ima i savremeniji dizajn.

Da li ovde mozda ima neki profesionalni fotograf koji bi umeo da mi kaze kako se na srpskom zove jedan predmet u starinskoj mracnoj komori, u doba kad su se filmovi razvijali rucno? Znam da je na engleskom to printing frame, a na nemackom Kopierrahmen. Bukvalni prevodi bi imali veze sa stampanjem i nekim ramom/okvirom.
Drugo pitanje: Kako bi bilo ispravno reci - da je taj fotoaparat marke Agfa-Box imao tri opcije na blendi ili tri opcije blende ili nesto trece?
Trebaju mi strucni izrazi, posto radim neki prevod. Cenim svaki odgovor, hvala unapred.

@bakyy
одличан ти овај задњи линк...лепо су се потрудили да то објасне. Међутим, мени је ово требало сад па сад, па сам отишао и купио слејв коцкицу.
DSC_0730-1.jpg

и одмах пробао:
DSC_0582-1.jpg

и веома сам задовољан како ради. Једини се проблем јавља што блиц неће да опали на време ако блиц на фотоапарату није подешен на М, мануелно.

Али пошто намеравам да одем до неког бувљака и купим неке блицеве у полураспаднутом стању, мораћу да почнем да правим своје слејв коцкице за њих. А тада ћу морати да се вратим електроници. И обећавам чим будем урадио једну коцкицу окачићу целокупни туторијал за њену израду. Да и други могу да направе. Све са шемом и сликама. А наравно учићу од других z:)

Баки хвала још једном за труд.

da ne bih otvarala novu temu...

situacija je sledeca... imam par dobrih ideja medjutim za to mi je potrebna jos jedna osoba da mi pomogne... u nedostatku iste moracu da radim (opet) autoportrete...

...poenta price... kako da izvedem da mi kompakt mashi fokus.. imajuci u vidu da cu morati da radim sa tajmerom... poprilicno mi to zaokuplja mozak u poslednje vreme... kako to da izvedem...

...probah sa varijantom da stavim na makro i da fokusiram pa onda da ukljucim tajmer ali ne pali... i ako upali ne bude to ono sto treba da bude...

kako dakle, omashiti fokus sa kompaktom koji radi na tajmer... :D

(verujem da je odgovor jednostavan ali ja ga ne vidim)

Ово звучи интересантно, али нисам баш сигуран да те у потпуности разумем. Можеш мало детаљније? z:)
А за ово подебљано...мислим колико је тешко омашити фокус са њим...то бар раде без проблема, маше фокус z:lol:...то им иде најбоље...z:lol:

@dragandjn

Не би било лоше, ако имаш жеље и времена, да узмеш оба фотоапарата и да покушаш да фотографишеш исту ствар са једним a онда одмах са другим. Нешто на улици или неку зграду, ништа посебно не треба да буде. Онда да обе фотографије окачиш целе (у пуној резолуцији при којој си сликао) и да наравно пре тога ни једну ми другу не обрађујеш у фотошопу. Онда кад будемо могли да видимо какве фотке праве, моћи ћемо да ти дамо неки савет.

И није никакав аргумент да ли апарат има савремен дизајн или тако нешто неважно.
Надам се да не претерујем са захтевима, али ако ти већ не требају два апарата, а желео би да задржиш бољи, онда не видим да би ти било превише тешко да тако нешто урадиш. Поззз z:poz:

http://www.dpreview.com/reviews/canona720is/

Storage • SD / SDHC / MMC card compatible

Не видим неку претерану разлику измећу тих картица. Једино знам да ММЦ полако излазе из употребе, и да их замењују СД картице. А једну СД од 2 ГБ можеш да нађеш за 500-600 дин. Док за ММЦ баш нисам ни сигуран да их продају...не знам, можда грешим. А и ваљда је свеједно :)

http://www.dpreview.com/reviews/canona720is/

Storage • SD / SDHC / MMC card compatible

Не видим неку претерану разлику измећу тих картица. Једино знам да ММЦ полако излазе из употребе, и да их замењују СД картице. А једну СД од 2 ГБ можеш да нађеш за 500-600 дин. Док за ММЦ баш нисам ни сигуран да их продају...не знам, можда грешим. А и ваљда је свеједно :)

Управо сам и размишљао о СД картици, а 2ГБ би био одличан капацитет, а и цена је смешна. позз

Imam neke fotkke na deviantartu, ali sam sto se tice teorije potpuna neznalica. Moze li neko da mi preporuci neki prirucnik ( online ili klasican ) gde bih se mogao upoznati sa osnovnim pojmovima, tehnikama itd.

Takodje, voleo bih da cujem kritike ( prave ) mojih fotografija na deviantartu, ali nisam siguran da li je dozvoljeno da postavljam link.

hvala unapred

Ево ова два линка, нешто мало теорије...
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=10771
http://www.fotokinoklub.com/sr/content/view/13/34/

Back