Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

.. ako je tako, kako kažeš, kupuj o'ma!!!!
JC_doubleup-1.gif

Pozdrav svima :)
Da li neko moze da mi pomogne? Zanima me koji je ( i ima li uopste takvog) najbolji digitalni aparat koji se moze nabaviti za oko 100e (+- desetak evra nije problem). Imam rodaka kojem je jako hitno (za dve nedelje on i zena postaju roditelji po prvi put) da kupi nesto makar solidno, a trenutno ne moze da potrosi vise...ja nemam najblazeg pojma o odnosima kvalitet/cena kod digitalnih aparata, niti bilo sta o ovim aparatima, pa a posto vidim da ovde ima ljudi koji stvarno znaju znanje, nadam se da neko moze da pomogne.
Treba mu aparat (kako on kaze) koji moze da slika i napolju i unutra i da ima automatski zoom. Ako znate sta bi moglo da prode, recite, bicu vam stvarno zahvalna :)

odakle ti D400, leba ti??
uzmi ako si u sobi beli papir i uperi u njega, ili nesto belo, tkanina npr. pa snimi to sto navata...
mozda imas opciju da biras da li ce ceo kadar da koristi za balans belog ili ce samo segment, mislim da je bolje segment... ako imas za podesevnje temperature, nadji na netu dijagram gde bise za koju svtlost kolika temperatura treba da bude...

Evo kako ja odredjujem WB na 350D:

1. slikam beli papir u uslovima gde cu slikati neki objekat (obicno u light box-u).
2. U meniju imas opciju custom Wb i tu udjes i izaberem tu sliku koju sam uslikao
3. odem na opciju white balance i izaberem custom i to je to.

Nije bas da sam zadovoljam jer mi bela pozadina bude sivkasta a prosto ne znam kako da je tobijem bas belu ili mnogo vise belu. To sivilo resavam u PS-u tako sto povecam ekspoziciju na odredjen nivo dok ne budem zadovoljan belinom pozadine ALI da ne pregorim predmet koji sma slikao. TU je i najveci problem. Dovijam se na razne nacine ali nisam potpuno zadovoljam i verujem da za to im amnogo jednostavniji nacin ali da ja to ne znam.

Imam i opciju za podesavanje dijagrama (WB SHIFT/BKT) ali pojma nemam kako radi pa nisam ni dirao :)

Moj bratanac (stariji) ima devet godina i još kad je bio jako, jako mali videlo imao je neverovatan osećaj za kadriranje. Sad već zna i motiv lepo da odabere, ali ga niko ne shvata dovoljno ozbiljno (sem mene ;)).
Šalu na stranu, razmišljam da mu (za početak) kupim pristojan digitalac koji uopšte ne mora biti nov, niti treba da ima neku veliku pixelažu... Npr 4-5 bi bilo sasvim dovoljno (imala sam Nikon Coolpix 4mp i bila više nego zadovoljna... na žalost mrdnuli mi ga! :otkacio:), ali bih se zadržala na Nikonu ili Canonu.
Gde se mogu nabaviti polovni digitalci koje neko menja jer jednostavno, želi bolji?

Moj bratanac (stariji) ima devet godina i još kad je bio jako, jako mali videlo imao je neverovatan osećaj za kadriranje. Sad već zna i motiv lepo da odabere, ali ga niko ne shvata dovoljno ozbiljno (sem mene ;)).
Šalu na stranu, razmišljam da mu (za početak) kupim pristojan digitalac koji uopšte ne mora biti nov, niti treba da ima neku veliku pixelažu... Npr 4-5 bi bilo sasvim dovoljno (imala sam Nikon Coolpix 4mp i bila više nego zadovoljna... na žalost mrdnuli mi ga! :otkacio:), ali bih se zadržala na Nikonu ili Canonu.
Gde se mogu nabaviti polovni digitalci koje neko menja jer jednostavno, želi bolji?

Ne kupuj polovan digitalac,ne isplati se,jedino mos' od nekog koga dobro poznajes,nov digitalac sa 5-6 megapixsela mos' da kupis nov a 7000-8000 dinara,tako ne bacaj pare na polovan koji je mozda ispadao iz ruku,kisnuo i ko zna sta sve sa njim bilo.:bye:

Ljudi, šta mislite o ovom novom Fujiju s100fs? Izgleda kao baba-roga.Znam da će mnogi reći da za iste pare mogu da uzmem neki dslr, ali ovde imam ludi objektiv 28-400mm.

Ako ti smatras da je taj aparat dobar za tvoje potrebe,onda ga kupuj bez razmisljanja,ako se neces baviti profi fotografijom ne treba ti DSLR,da fotkas livade,pasnjake,mora,planine,zgrade i trgove,svoju devojcicu i uzu familiju,sasvim ti je dovoljan Fuji s100fs,DSLR je rupa bez dna,a ako sam sebe ne otplacuje i ne zaradjujes sa njim koji ce ti k....!:bye:

Back