Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Ovih dana idem da kupim novi fotoaparat
ne treba mi nista profi a opet necu da sledece godine kupujem neki novi
znaci "kucna upotreba" a da mogu nesto i da snimim...
razmisljam se izmedju canon s 5is i
fuji 9600 ili 6500
cene su za isti proizvod od prodavnice do prodavnice razlika i po 70 evra
ajde da cujem predloge, sugestije...

canon s 5is definitivno...:bye:

Danas sam uocio da mi se pojavila fantomska "mrlja" na fotografijama. (nije bila ranije)
Uocljiva je na svetlim pozadinama i nalazi se na istim mestima i u portrait-u i landscape-u

Dva primera (fotografije su "sirove" bez ikakve obrade samo sam im smanjio velicinu (oko 300KB su velike po slici, ali sam zadrzao rezoluciju da bi se bolje uocilo)

http://img77.imageshack.us/img77/834/img0613hh3.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/2315/img0690kp6.jpg

Da li da ga nosim u BG elektronik (jos je pod garancijom) ili je mozda flekav i dovoljno je da ga ocistim?

Da napomenem. Sad , kad sam malo pazljivo gledao, istu fleku vidim i na displeju (ne govorim o gledanju snimljenih fotografija, nego "live" display kroz koji gledam kad hocu da fotografisem (nemam wievfinder)

Fleka se ne vidi na svakoj fotografiji (primer sledece fotografije na kojoj bi trebala da se vidi jer je isto svetla plava pozadina (nije neka pozadina koja bi mogla da zamaskira fleku))

http://img227.imageshack.us/img227/9756/img0691hf3.jpg

(ona je radjena u kombinaciji sa digitalnim zumom i zato nije "cista" i mozda je to razlog sto se fleka ne vidi???)
Premda se ne vidi i na nekima koje nisu radjene sa digitalnim zumom. Recimo da je uocljiva na nekih 40% fotografija, premda su fotografije uglavnom takve da pozadina moze da zamaskira fleku)

Unapred hvala na pomoci.

Poslednja izmena:
Ako kupujes nov aparat, svu paznju treba da obratis pre kupovine, kao sada, raspitivanjem, gledanjem primera fotografija i onda to sve lepo izvagas i kupis ono sto ti daje najvise za ulozene novce.

E sad ako pazaris polovnjaka, zagledaj da objektiv nije izgreban, vise puta ukljuci iskljuci aparat, da vidis da li se ponasa uvek kako treba, slikaj nekoliko slika, pregledaj ih, slikaj razlicite scene da vidis kako se ponasa automatika, proveri poklopce za baterije i kartice.

Interesantna tema, nije lose aktivirati je opet.
Da li neko ima jos neku ideju ili predlog?

naletela sam u berlinu na pomenutu spravicu za ciscenje, sa jedne strane je cetkica koja se izvlaci za prasinu, a sa druge krug ili spic za ciscenje mrlja, masnoce, sta god koji jako podseca na jelensku kozu. kosta do 10e hama. evo kako odprilike izgleda. nazalost nisam kupila jer je prodavac kad sam ga nesto pitala izvukao cetkicu i mrtav ladan je prevukao preko dlana, nije bas prislonio, ali u svakom slucaju je dotakao cetkicu. posto je ostao taj i jos jedan, a cula sam da kad jednom pipnes cetkicu ona vise ne radi posao, umasti se, ne privlaci prasinu, sta li... pa nisam ni kupila.

-products-hama-05620.jpg

znaci bilo koja veca robna kuca napolju, odeljak za kamere, mozete naci tako nesto...

bez cetkice je oko 5-6e...

Back