Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Spominjao sam ovo na slicnoj temi o PS-u , ali `ajde da ponovim posto je dobra fora.

U nekoliko koraka se recimo bleda slika bez dovoljno kontrasta moze srediti koristeci Unsharp Mask filter.

Prvi korak, Filter-Sharpen-Unsharp Mask , Amount = 250 do 300 , Radius = 0.3, Treshold = 0 .
Drugi korak, Amount = 40-50 , Radius = 10-12, Treshold = 0 . Naravno ove vrednosti zavise i od velicine fotografije, ovo su vrednosti za RAW format 6 MPx, treba malo experimentisati sa vrednostima da bi se dobio zeljeni rezultat.

Opciono, ukoliko su boje presaturirane, moze se uraditi sledeca stvar.
Duplira se Layer psole ova dva navedena koraka, pa onda Image-Adjustment-Desaturate i onda se uradi Opacity , recimo nekih 20-30% , takodje treba experimentisati sa ovim %, zvisi od same fotografije.

Prilicno je lako i sa par minuta se dobiju odlicni rezultati. Evo jedan primer za ilustraciju, na brzaka uradjen.

kamloops-4.jpg
kamloops.jpg

divlja:
Moze li neko da mi objasni razliku izmedju levels-a i curves-a? :-)
I jel' ima neka fora kad je deo fotke preeksponiran, kako to malo da se sredi?

U principu je ista stvar s tim sto je Curves malo kompleksnija stvar.

Kada je fotka preeksponirana, tu se nista ne moze uraditi, detalji su izgubljeni i ne mogu se povratiti nikakvim softverom, pa ni PS-om.
Zato uvek gledaj , ako vec moras da se odlucis i da napravis neki kompormis u datoj situaciji, da ti slika uvek bude podeksponirana jer je nju lakse doterati kasnijom obradom u PS-u.

Recimo, ako imas situaciju da je jedan deo slike mnogo vise osvetljen od recimo dela gde je neka senka ili nesto slicno, uvek radi metering na taj tamniji deo da ti ovaj svetliji ne bi "pregoreo".

klika:
Recimo, ako imas situaciju da je jedan deo slike mnogo vise osvetljen od recimo dela gde je neka senka ili nesto slicno, uvek radi metering na taj tamniji deo da ti ovaj svetliji ne bi "pregoreo".

E da, u stvari nije pregorelo, nego bas zlatni zraci na jednoj strani, na drugoj senke. Znaci, da trazim "metering" u knjizi? Ok, hvala. :-)

A ako su levels i curves manje vise isto, jel' potrebno da sredim jedno ili oba? Npr. sredim curves i nema potrebe dalje nista da radim?

divlja:
E da, u stvari nije pregorelo, nego bas zlatni zraci na jednoj strani, na drugoj senke. Znaci, da trazim "metering" u knjizi? Ok, hvala. :-)

A ako su levels i curves manje vise isto, jel' potrebno da sredim jedno ili oba? Npr. sredim curves i nema potrebe dalje nista da radim?

Tesko je reci napamet sta treba da radis dok se ne vidi slika. Ali ako Levels odradi posao nema potrebe da radis obe stvari.

Koji aparat koristis? U vezi meteringa i ostalih stvari, http://www.jarac.net/foto/?nid=140 , odlicna online knjiga za dzabaka.

Koji PS koristis? U CS verziji imas odlican alat Image-Adjustment-Shadows gde mozes dosta toga odraditi kada su u pitanju ovakve stvari koje pominjes u vezi ove tvoje slike, mada opet kazem, tesko je reci napamet koji alat je najbolji u daotj situaciji dok se ne vidi slika.

Samo vezbaj, isprobaj sve varijante, igraj se u PS-u, nadji dobre tutorijale ne netu, ima ih mali milion, ako ti engleski nije problem. Iz licnog iskustva znam da se najbolje i najbrze uci preko tutorijala.

divlja:
Ma ja odradim curves, valjda moze tako. :-)
Aparat canon a710. Imam Djulijana ostampanog i procitala sam. :-P
Photoshop CS2. Igrala se ja prosle noci pa sam preskocila spavanje i eto opet nikako da odem u krevet. :lol:
Imam dve odlicne knjige o photoshopu, Scott Kelby i ona "Ucionica u knjizi"
Ma ok snacicu se, hvala. :wink:

A evo fotke:

Bogami ti je onaj deo sa leve strane u jednom delu pregoreo. Ovaj deo senke , tu fali kontrast i to poprilicno, pogotovu ova devojcica sto je u prvom planu.
Cini mi se da je ova slika vec obradjivana, ne verujem da si iz aparata dobila onako jaku zutu boji onih pantalona, cak i onaj deo zida na levoj strani mi izgleda pomalo neprirodan.

Vezbaj, igraj se............ inace, Scott Kelby je odlican, procitao sam knjigu.

Evo na brzaka jedna verzija , malo doteran kontrast i ostrina , mada je ova malecka van fokusa , malo onaj zid sa leve strane doteran..........
00gf2-2.jpg

E da ja bez veze ne otvaram novu temu za ovo, bolje je da ovde pitam. Naime, ja obradjujem fotke u Photo Paint-u 13 i uglavnom sve uspevam da uradim sto hocu, samo imam problem sa noise.. Video sam da ste vi ove postavili nekoliko linkova za resenje tog problema ali mi se cini da se sve to nadogradjuje na PhotoShop (ili je do mene)... Pa ako zna neko da mi kaze da li je kod mene problem sa tim sto ste vi postavili, ili link za software koji bi mi pomogao ...

Evo i mene opet i to sa nekim savetima-za ovu fotku,konkretno@Divlja,fali Ti malo veca dubinska oshtrina...To znachi da Ti ne budu u fokusu,tj oshtri samo neki kadrovi vec sve-to postizesh tako shto zavrnesh blendu shto vishe,i fokusirash na PRVU TRECINU fotke,tj onog shto sadrzi scena...Samo mali savet eto...a ova fotka pa sve Ti vec rekoshe ostali ali nije strashno....samo napred

klika:
Cini mi se da je ova slika vec obradjivana, ne verujem da si iz aparata dobila onako jaku zutu boji onih pantalona, cak i onaj deo zida na levoj strani mi izgleda pomalo neprirodan.

00gf2-2.jpg

Svidja mi se kako si sredio levi zid. :razz:
Nije nista obradjivano. :)
Anaboj, sta znam izgleda mi malo neprirodno, isprobacu, pa kad budem zadovoljna, okacicu ponovo.

edit: sad sam se setila, mada nije sigurno, da su mi mozda ostala pojacana podesavanja u "my colors" u fotoaparatu- saturation.

ghost in the shell:
Evo i mene opet i to sa nekim savetima-za ovu fotku,konkretno@Divlja,fali Ti malo veca dubinska oshtrina...To znachi da Ti ne budu u fokusu,tj oshtri samo neki kadrovi vec sve-to postizesh tako shto zavrnesh blendu shto vishe,i fokusirash na PRVU TRECINU fotke,tj onog shto sadrzi scena...Samo mali savet eto...a ova fotka pa sve Ti vec rekoshe ostali ali nije strashno....samo napred

Vec danima hocu da otvorim temu o fokusu, posto mi nije najjasniji ni sam aparat sto se toga tice, pa cim stignem. Hvala za savet. :-) :razz:

divlja:
Moram da pitam ovde, iako nema veze sa PS. Sad citam o ovom mom aparatu i covek preporucuje da uvek koristim centralnu fokus tacku, a da AiAF u devet tacaka izbegavam? Uvek sam koristila ovo drugo, pa jel' moze malo objasnjenje zasto i kad da koristim manual focus, osim u mracnim uslovima? :-)

Pa ne mora se koristiti manualni fokus uvek u mracnim uslovima, ono sto je bitno kod fokusiranja, bar iz mog iskustva, jeste da i u uslovima slabog svetla, pa cak i u poprilicnom mraku, moze da se odradi fokus ukoliko postoji neka tacka/linija gde je razlika u osvetljenju izmedju dva predmeta, ne znam kako to da ti objasnim.
Sa druge strane, fokus moze da "poludi" i u idealnim uslovima, koliko puta mi se samo desilo kada radim metering da se fokus muci na recimo idealno plavom nebu bez oblaka.

O cemu se radi, fokus radi tako sto trazi upravo tu razliku koju pominjem u osvetljenju i na osnovu toga odredjuje udaljenje predmeta itd........laicko objasnjenje, nadam se da shvatas o cemu pricam.

Back