Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

King 7:
Imam utisak ( mozda paranoisem ) da sam igubio na ostrini snimka. Inace, otisak prsta je masan i na perfektnoj povrsini sociva se samo razmazuje. Alkohol ostavlja talog a tragove je ostavila i super fina mikrofiber krpica koja je navodno predvidjena za to. Na nekim sajtovima sam nasao da cak koriste tecnost za pranje prozora. To cu probati na nekim starim objektivima. Sve sto sam probao razmazao sam. Nego, kakvu cetkicu koristis?
King brate, NIKAKO ne koristi nikakve krpice fiber ili ne. Sve imaju masnoce u sebi, samo ces napraviti to sto si napravio. Takodje ni alkohol.

marlon:
King brate, NIKAKO ne koristi nikakve krpice fiber ili ne. Sve imaju masnoce u sebi, samo ces napraviti to sto si napravio. Takodje ni alkohol.
Alkohol nikako, to znam. Zar papirne maramice ne ostavljaju neki trag takodje za sobom? Drugo: kolika je opasnost da imaju u sebi sitna zrnca prasine koja bi izgrebala staklo?
Rekoh vec, probao sam sa tecnoscu za staklo na starim objektivima i zadovoljan sam. Sta mislis o ovome, da li moze naskoditi novom objektivu?

marlon:
Pa uzmi neke italijanske troslojne ako sumnjas. Razdvoj slojeve, duni na objektiv i ocisti. Znas me bre King. Nisam valjda lujka da cistim optiku od soma i po evra necim sto ce da je osteti. Naravno, maramice moraju da budu neupotrebljavane :D:D:D
Ajde bre marlone, zar ja da sumnjam u tebe? Malo sam obazriv samo, nista vise. Hvala ti na savetu.

Ovu temu otvaram sa zeljom da svako ko zna neku od tehnika u Photoshopu postuje ovde i podeli znanje sa svima.Malo je zamro forum pa bi mogli da ga ozivimo.
Za pocetak cu objasniti jedan od nacina da se izoluje objekat pomocu Pen Tool-a u Photoshopu CS2.Verovatno se slicno radi i u ostalim verzijama.

Izaberite za pocetak Pen Tool.Zatim idite na paletu sa layerima, kliknite na paletu path i izaberite New path (mali kvadrat u donjem delu palete).Zumirajte zatim fotografiju na 200% i pazljivo oko objekta postavite path.Kada je sve gotovo kliknite desnim dugmetom misa i izaberite Make selection.Zatim kliknite na meni Select, pa na Inverse, na tastaturi pritisnite
Delete i whoalla, pozadina je bela a sve sto je ostalo na Vasoj fotografiji je zeljeni predmet.
Toliko od mene danas, pozdravlja Vas Slobelix

andja_stay_cool:
jao..super tema..ja sam zaista pocetnik..i zelela bih da znam puno stvari o photoshopu.
Kako da ,npr. sredim fotografije da lica ljudi budu kao na naslovni stranama casopisa? kojim tool-om? koji je postupak?
U ime fotografskog sveta bih te zamolio da promenis tvoj avatar!

Umetnik "suzy9mm" ( http://suzi9mm.deviantart.com/ ) zasigurno ti nije dala mogucnost da koristis njenu fotografiju kao avatar (njena fotografija http://www.deviantart.com/deviation/5068436/ ).

Koriscenje tudje fotografije u sopstvene svrhe je isto kao kradja. Kada se objavi fotografija na internetu to ne znaci da je postala "javno dobro". Vlasnistvo nad fotografijom (po zakonu o zastiti intelektualne svojine) traje za vreme zivota fotografa +70 godina., ili dok fotograf ne prenese prava na svoju fotografiju nekom drugom.

Bilo bi lepo, za kompletan kolektiv, da se takve stvari ne rade. Ovde postoje ljudi koji (na neki nacin) zive od fotografije, i ovakve stvari mogu da nam zasmetaju.

Unapred zahvalan,
worm

slobce:
Ma ljudi nije fora da postujemo linkove nego da sami mozda i napisemo neku caku.Malo je teze ali se tako bolje izmenjuju iskustva.Pozdrav i budite cool!

p.s.Sva neslaganja bi mozda mogla da se resavaju preko PM
U mom linku postoje dosta caka koje su i graficki izvedene kao sto je recimo ovaj:
http://www.escrappers.com/glamour2.html

A sto se licnih naina cackanja tice ... ne kuca mi se (premoren od posla)

borisbg:
Worm,
samo jedna stvar me interesuje, od xx hiljada korisnika krstarica/foruma, ti si bas njoj prigovorio.
Interesuje me, zasto bas ona?
Osoba koja je ukrala fotografiju me ne interesuje per se'. Vec poznajem fotografa ukradene fotografije. Smatram da je kradja intelektualne svojine, u najblazu ruku, ne korektna (da se izrazim na kulturan nacin).

Back