Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Kontroverzni biznismen:
Još je dobra fora kada koristiš image>adjustments>shadow/highlight u programu Photoshop CS3. Tu može jako lepo da se izoštri i profiliše slika, i da se nekako "ubiju" mane fotoaparata.

Fotografija ne moze da se izostri sa Shadows/Highlights, naravno da se mogu dobiti odlicni rezultati sto se tice senki , ali nikako ostrina........samo bih jos dodao, posto Shadows/Highlights ne postoji u Layer- New Adjusment Layer , takodje mozemo da popravimo i vratimo u prvobitni polozaj odredjene delove fotografije nakon odredjenog posla sa senkama ukoliko je neki deo otisao malo u extrem.
Opet se vracam na Layer Mask, jedna jako mocna alatka........prvo se duplira Layer, odradi recimo Shadows, i onda na dnu Layer Tab postoji jedan mali kruzic - Add vector mask, pritiskom na njega se na Layer-u na kojem smo izvrsili promene pojavljuje jos jedan pravougaonik , izaberemo ga, cetkicu u ruke , pre toga izaberemo Foregroung/Backgoriund crnu i belu boju i popravimo, tj vratimo zeljene delove fotke u prvobitno stanje.
Da bi se primetile izmene , iskljuciti donji/gornji Layer ..........igrajte se.........vezbajte......

mogu u nekim sluchajevima .. kao npr ovde ...

crccc-1.jpg

posle shadows amount 60 % vide se neki detalji koji se ranije nisu primecivali

crvcr2-1.jpg

Dulle_Bagljas:
mogu u nekim sluchajevima .. kao npr ovde ...

Dule, to nije izostravanje vec samo doterivanje senke.........a uostalom ova fotka je dobro podeksponirana pa tu prvo treba odraditi pravilan Exposure, mada i to ne pomaze, probah sa +1 i dalje cvetovi tamni, oblaci na ivici da pregore .........takodje, White balance nije bas........odakle ti ona pink boja oblaka.......ovu sliku je skoro nemoguce izvuci iz mrtvih.......

Izostravanje se radi na drugi nacin..........

Dulle_Bagljas:
nisam , JPG je . a to sam slikao samo da pokazhem to za senke ja mislim da je ostao mod na aparatu za zalazak pa je mozhde pobrljavio white balans ... mislim da je najbolje manuelno podesiti ga .. shta mislish ?

Uvek radi manuelno podesavanje WB, ako nisi siguran, podesi kako mislis da treba i onda pucaj RAW pa kasnije doteraj ako je potrebno.........trudi se da uvek odradis expoziciju i WB sto me moguce tacnije bez obzira na RAW format jer i on u nekim slucajevima nije svemocan, kao npr kod expozicije, samim tim ces kasnije ustedeti vreme na obradu fotografije.

klika:
Ne znam sta si radila, ali u principu, kada obradjujes fotku, prvo obrati paznju na kontrast, expoziciju, pa onda boje itd...........mislim da se ti previse bavis bojama a manje ostalim bitnim stvarima........

Kontrastom se bavim, pa ja volim visok kontrast, al' ne znam na sta mislis pod ekspozicijom u photoshopu? Jel' to ovo "exposure" pod "adjustments"? Ili nesto drugo?:)

divlja:
Jel' to ovo "exposure" pod "adjustments"? Ili nesto drugo?:)

Da.......ne kazem da su ti fotke pod/preexponirane, samo sam generalno rekao da je pre saturacije boja potrebno proveriti ove stvari, doterati ako treba pa onda dalje sa bojama i na kraju sharpening ako je potrebno.

Mada mi nije jasno kako si dobila onako ravnu fotku ako si radila Curves/Levels? Ocigledno da si uradila obrnutu stvar..........
Ja obicno u Curves radim sledece, odredi tacku u sredini krive, pa onda po jednu za black i white point otpriliek dva kvadratica od uglova, ako ti je grafikon podeljen u 10 istih. I onda white point pomeri malo levo gore, black point malo desno dole, nemoj preterati, zavisi ustvari sta i koliko zelis da istaknes na fotki. Kada si zadovoljna sa tim detaljima, onda radis na vracanju ostalih delova u prvobitno stanje ako su previse zatamljeni ili "pregoreli". Znaci, imas potpunu kontrolu nad delovima fotografije koje zelis da istaknes, kao recimo ovaj stub i plocnik, dok u isto vreme ove zaljubljene golupcice ostavis takvi kakvi jesu.

Pa uvek prvo idem na "curves" (levels ne radim). To mi je uvek start. Ali znas kako ja radim "curves"? Odredim preko trasholda najtamniju i najsvetliju tacku, pa posle pipetom sredim stvar, i malo "dignem" da posvetlim. Al' vidim da je cs3 malo drugaciji. Onda idem shadows (mada nisam koristila "more opctions"), pa "contrast", pa "saturation". Nisam zalazila u "exposure".
Al' generalno, sad, ne moze nista da mi pregori kad fotkam, osim ako nije nehajni snapshot. :-)
Ali desava mi se podeksponiranost, bas zato sto bezim od preeksponiranosti. :-)

divlja:
Pa uvek prvo idem na "curves" (levels ne radim). To mi je uvek start. Ali znas kako ja radim "curves"? Odredim preko trasholda najtamniju i najsvetliju tacku, pa posle pipetom sredim stvar, i malo "dignem" da posvetlim. Al' vidim da je cs3 malo drugaciji. Onda idem shadows (mada nisam koristila "more opctions"), pa "contrast", pa "saturation". Nisam zalazila u "exposure".
Al' generalno, sad, ne moze nista da mi pregori kad fotkam, osim ako nije nehajni snapshot. :-)
Ali desava mi se podeksponiranost, bas zato sto bezim od preeksponiranosti. :-)

Ok, mozes i tako da radis black i white point, ali ja izbegavam Contrast, to je poprilicno losa komanda u PS, Curves radi mnogo bolji posao bas iz ovog razloga koji stalno pominjem da imas vecu kontrolu nad fotkom i odredjenim delovima preko New Adjusment Layera.
Postoji tu jos dosta naprednijih caka u Curves da odredis pravilno saturaciju svake boje ponaosob, ali to je malo komplikovano da kuckam.........

Ok, bolje pod nego preeponirano ako vec mora da se bira izmadju dva zla.........

Evo jedan primer sta radi Curves , za manej od minuta, ovo sto sam ti pre napomenuo kako radim sa ove tri tacke na krivoj. Znaci nista drugo nije radjeno osim toga........obrati paznju na delove peteljki da su detalji ostali, da ih nisam preko Layer Mask vratio u isto stanje bili bi potpuno zataljeni i izgubljeni detalji, ali cela fotka je zivnula.......sa ruge strane, i saturacija boja je jaca pa nema potrebe to ni da radis , ok, ja sam malo ovde preterao kod one krive ali cisto da pokazem na primeru ono sto sam objasnio ranije .......i jos uradjen onaj Sharpening sto sam objasnio preko High Pass - Soft Overlay - Opacity 85%

paprike1.jpg

paprike3.jpg

Dulle_Bagljas:
Pa ne znam , ja mislim da je bolje taj odsjaj nego mutna nejasna fotka de se boje meshaju.

Dule, pretarao si ga sa plavom nijansom, crvena paprika izgleda poptuno neprirodno..........cini mi se da nisi shvatio poentu one price oko New Adjustment Layera i Layer Mask opcije, ne mozes na celu fotku upotrebiti ovaj efekat gde si hteo da smanjis zutu nijansu, moras paziti na detalje ...........

Back