Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Druga fotka je previše tamna u svim svojim delovima, ne razaznajem stabla, od proste tame, osim tamo gde je nebo. Tamo ne znam gde sneg počinje, a gde može da se zadesi da je oblak... Ugao fotkanja mi se ne sviđa. Koristio bih CPL ili UV filter...
Moja ocena od 1-5: 3-
I to samo zbog onog "expert" predstavljana. Da je početnik, bila bi veća ocena, spram iskustva.
p.s. Eto, moj iskren odgovor, očekujem da vidim gomilu kritika i članaka vezanih za bilokoju fotku od one gore dve, mada bih više voleo za ovu drugu u koloru, hoću da uporedim. Nadam se da me razumeš...
p.p.s. mogu da se kladim da je nebo na fotki plavo... (Šala mala... ;))

Druga fotka je previše tamna u svim svojim delovima, ne razaznajem stabla, od proste tame, osim tamo gde je nebo. Tamo ne znam gde sneg počinje, a gde može da se zadesi da je oblak... Ugao fotkanja mi se ne sviđa. Koristio bih CPL ili UV filter...
Moja ocena od 1-5: 3-
I to samo zbog onog "expert" predstavljana. Da je početnik, bila bi veća ocena, spram iskustva.
p.s. Eto, moj iskren odgovor, očekujem da vidim gomilu kritika i članaka vezanih za bilokoju fotku od one gore dve, mada bih više voleo za ovu drugu u koloru, hoću da uporedim. Nadam se da me razumeš...
p.p.s. mogu da se kladim da je nebo na fotki plavo... (Šala mala... ;))

Milane meni fotka na ekranu izgleda odlicno a ne kao sto ti kazes vide se oblaci i sneg i dole se drvece vidi odlicno samo skroz levo i skroz desno. Mozda bi trebalo da nadjes temu "kalibracija monitora" i pratis link jer ja ne vidim tu tvoju kritiku sto se svetla tice. Moguce da je u pitanju tvoj monitor.

@Strikla-nevidjeno ali NEVIDJENO si bezobrazan!Kao prvo,pravis off topicc jer naziv teme nije postavljanje fotki/pejzaza,drugo,iznosis nebuloze...?kako moze biti fotka koja na sebi ima plavu boju crno-bela...?:dontunderstand:Drugo kakve ali kakve to ima veze s tim sto ja TVRDIM da je fotka podexponirana...?!?I koga zabole gde je fotka objavljivana,i kakve je kritike(navodno extra)dobila...?I ta insinuacuja da si neki strucnjak,je za Tebe gora-veci Tvoj blam-profi a ne zna: da exponira fotku,sta je crno bela fotka,i ne zna da komunicira na civilizovan nacin...Jer Tvoj nacin komunikacije je BEZOBRAZLUK!!Sta Ti kontas da to sto svi odustanemo od rasprave sa Tobom,kao uplasili smo se...?Ne nego ljudi nemaju zivaca da slusaju Tvoje samo-hvalospeve a pritom citaju ne-argumentovane tvrdnje i nebuloze...
@Dule-evo apelovacu na Tebe i javnoTi sugerisati sto Ti rekoh onomad na PP(poenta razgovora onda)>spam i off topicc na temi vec xzy dan ai niko ne reaguje...?zasto...?Ovim Striklinim fotkama NIJE MESTO OVDE!

Evo sad cu samo da dodju kamioni sa dolarima iz Madjarske!

Nije mi jasno sto zaobilazis temu ko kisa oko Kragujevca, kazes da si strucnjak za fotografiju pa sto nedas komentar na postojece dve, koje su poznatre i to dobro poznate.
Ovako jedino sta iz tvog pisanja moze da se zakljuci je da si covek koji sve zna a nicega se ne prihvata.
Ako znas nesto opricaj neko ce imati koristi od tvog znanja. Probaj bar kao ova dvojica sto su probala, ne boli nista jedino uci nekoga ko nezna. :dash:

O cemu ti pricas. Kada sam ja rekao da sam strucnjak za fotografiju? Necu da komentarisem sem sto mi "i nisu nesto" ali sebe ne smatram strucnjakom tako da i ne stojim iza svoje kritike u toj meri.

Verovatno si me pomesao sa nekim, a opet te molim da ne zaobilazis ono sto sam te pita, tj zasto ne postavis clanak zaista me interesuje, bez ironije da pogledam kritiku :ok:

pozz

Eh svasta covek da procita danas na internetu!
Polu-profesionalni foto-aparat..... !!!!!
Po cemu i po kojim kriterijumima se meri profesionalnost ili polu-profesionalnost kod foto-aparata!????
Svaki foto-aparat je profesionalni ako ga PROFESIONALAC, znalac, ima u rukama.
Fotografije ne pravi kamera vec osoba koja rukuje s kamerom, ako se slazete sotim :whistling:

Pa eto, mogu i ja da se pohvalim sa 25 godina sa aparatom u rukama. Prosao sam sve muguce varijante analognih i prilican broj digitalnih aparata. Mogu reci da su ljudi u pravu sto se tice profesionalnosti aparata i to prilicno.
Mogu ti navesti nkoliko licnih primera gde nisam smeo da se upustam u profesionalne (ili bar za pare) radjene poslove sa amaterskim aparatom.
Slucaji:
-Dobijam angazman (mozda 1989godine, ne secam se tacno) da slikam grupne fotografije jedne velike skole ovde u bg koja ima 1700 ucenika. Onako mladji i nadobudan odlazim na posao sa Canon EOS-om 650 i napravim fatalnu gresku. U pola slikanja litijumska baterija otkazuje iako je kupljena dan ranije, sveza. Canon je imao kvrc u elektronici i musicavo, kad mu se svidi vukao bateriju...Prijatelja zovem iz kancelarije skole i on dolazi taksijem sa Canonom EOS1 i zavrsavam posao.
-Dobijam angzman da slikam svadbu u restoranu Milosev konak.Ozbiljna velika svadba. Opet pravim gresku i dolazim sa Minoltom dynax 8000i.Pucam vencanje, opstina, crkva itd.Dosli u restoran i rekoh da od druge rolne filma ispucam jos 5-6 snimaka i da odem da se uradi prva tura dok se gosti ne opuste.Sreca moja pa sam to uradio.Momak u foto PAK-u (na autokomandi,ne znam da li postoje vise) me zove dok sam cekao i kaze-pola slika sa druge rolne nevalja.Slike crne do pola a pola normalno.Sta se desilo?Prslo nesto u elektronici i zavesica nije dobro radila...
Zamisli da sam uradio 300 slika tako i da ljdi ostanu bez uspomene za ceo zivot?Ovako su propala samo neke slike pred kraj iz opstine.Naravno, zovem u panici mog sadasnjeg kuma i on doleti sa svojim Nikonom F3.I spasi stvar...

Posle toga sam nabavio Nikon F4 nije me bolela glava. Na svadbi u okolini Beograda zovu me u kucu (satra je napolju :) ) da odmorim malo i jedem. Postavim Nkon F4 sa 35-70/2.8 objektivom na policu iznad kuhinjske radne ploce da ne smeta. jedna domacica i zakaci kajis koji je visio trazeci nesto na polici.On padne sa police u metalnu vanglu sa 5kg kupus salate, dobro usoljene, pouljene i zasircetene sa sve blicem SB24 montiranim na njega... Uzmem sundjer, natopim rakijom i obrisem ga...radio je cini mi se jos bolje...

U zakljucku, profesionalni aparat je pre svega pouzdan i izdrzljiv a o ostalim stvarima mozemo jos diskutovati...

Poslednja izmena:
Milane meni fotka na ekranu izgleda odlicno a ne kao sto ti kazes vide se oblaci i sneg i dole se drvece vidi odlicno samo skroz levo i skroz desno. Mozda bi trebalo da nadjes temu "kalibracija monitora" i pratis link jer ja ne vidim tu tvoju kritiku sto se svetla tice. Moguce da je u pitanju tvoj monitor.

Kalibrisao sam monitor- i dalje je podexponirana. Nije se znatno promenilo... ;)

@Strikla-nevidjeno ali NEVIDJENO si bezobrazan!Kao prvo,pravis off topicc jer naziv teme nije postavljanje fotki/pejzaza,drugo,iznosis nebuloze...?kako moze biti fotka koja na sebi ima plavu boju crno-bela...?:dontunderstand:Drugo kakve ali kakve to ima veze s tim sto ja TVRDIM da je fotka podexponirana...?!?I koga zabole gde je fotka objavljivana,i kakve je kritike(navodno extra)dobila...?I ta insinuacuja da si neki strucnjak,je za Tebe gora-veci Tvoj blam-profi a ne zna: da exponira fotku,sta je crno bela fotka,i ne zna da komunicira na civilizovan nacin...Jer Tvoj nacin komunikacije je BEZOBRAZLUK!!Sta Ti kontas da to sto svi odustanemo od rasprave sa Tobom,kao uplasili smo se...?Ne nego ljudi nemaju zivaca da slusaju Tvoje samo-hvalospeve a pritom citaju ne-argumentovane tvrdnje i nebuloze...
@Dule-evo apelovacu na Tebe i javnoTi sugerisati sto Ti rekoh onomad na PP(poenta razgovora onda)>spam i off topicc na temi vec xzy dan ai niko ne reaguje...?zasto...?Ovim Striklinim fotkama NIJE MESTO OVDE!

:ok:

Nisam osoba koja proziva, ali ako ne dobijem kritike ili makar prateće članke ove dve fotografije, moraću čoveka da nazovem lažovom i šarlatanom...
Toliko od mene. Moj poslednji off-topic.

Programi za obradyu fotki histogram prikauju takav kakav je,bez obzira na kalibrciju monitora-to Ti je samo za realnost boja,mislim monitor kad mu je nasviran kontrast,moze da prikaze malo nerealno fotku,ali ipak,daleko od toga da moze da odvuce histogram toliko u jednu stranu...?znaci stavi na monitoru n askali od 0 do 100 npr 20 osvetljenost hostogram date fotke se NECE MENJATI samo njen prikaz na ekranu...*** o cemu mi diskurujemo...ne verujem...e narode cika Strikla nek jos kolko oce pravi reklamu sebi ovde-jer izgleda samo to radi-a ja se iskljucujem iz diskusije...sta cu siroma,medj ovolikim profijima,ja nemam sta da trazim...A Ti Strikla,bas bi volep da si neko ime utoliko vecii ce biti Tvoj blam,a Ti samo zivi u ubedjenju da si extra fotgraf...:super:>al meni licno bolje kad mi neko pljusne u lice istinu pa neki boli,a ne da ceo zivot budem slep,i u zabludi,jer me neko tapse po ranmenu i vice "bravo majstore..."a ja znam da je to laz...Svako bira svoje...Pozdrtav o veliki fotografe...:worth:

Da se obratim profesionalcima za amatersko slikanje.
Znaci, mnoooooooooogo volim da slikam i bez obzira na aparat
moje slike su stvarno odlicne (u odnosu kada druga ruka sa istog aparata slika).
Slikam znate vec decu, kuce , mace, zgrade itd, cisto za moju dusu.
E, a sve sam to radila obicnim (bese analognim:roll:), a sada bih ja kao
da se ponovim.
I tu nastaje problem sta kupiti za cifru koju mogu da dam???
Investicija do 300evra (da li je to bas malo?)
Molim Vas , pisite mi malo, ucite me, stvarno sam dobar ucenik:klap:
A da, sada sledi jos jedno pitanje, da li da kupim u Srbiji (za par meseci se vracam)
ili su cene slicne kao u Rusiji???
Pozz

Sorry, ali kao sto vidis lepljiva o svim pitanjima oko kupovine je zakljucana.
Ali ako nisi previse ljut i besan mozes li mi reci sta je bolje:
1. Nikon Coolpix L100
2. Samsung WB 550
3. Fujifilm 5700
Danas sam setala po gradu, i ova tri su usla u uzi izbor.
Nikon je super, Samsung meni deluje odlicno (ali znam da nije firma za te stvari),
a Fuji ima samo 7.1Mpix ali je prilicno jeftiniji.

Znam da te nervira nova tema, ali pomozi mi malo!!:worth:
A da ako neko zna cene u Beogradu mogao bi da mi pomogne da vidim da li su ovde u Rusiji skuplji.

1. Nikon Coolpix L100
2. Samsung WB 550
3. Fujifilm 5700
Nikon je super, Samsung meni deluje odlicno (ali znam da nije firma za te stvari),

A da ako neko zna cene u Beogradu mogao bi da mi pomogne da vidim da li su ovde u Rusiji skuplji.

ne verujem da tebi treba vise od 4 Mpix al ajde..

1. Nikon Coolpix L100
2. Samsung WB 550
3. Fujifilm 5700

ni ljut ni besan...i glasam za FUJI, a ako bas jako volis da fotkas kupi neki DSLR, to ti je best buy, provereno.:bye:

Eh sarlatani jedni!
Koliki ste vi majstori i strucnjaci o fotografiji da se jasno videti od onih koji iole znaju o njoj!
Raspredate o glupostima ne prepoznavajuci dve vrlo poznate fotografije Ansela Adamsa ( e sad ko je Ansel Adams da vam je znati, jelte ?! )
Ko godj da je iso ne uskolu vec na kurs za fotografiju zna za Adamsa i njegove fotografije, inovacije, teorije, pogotovu te dve koje sam ja okacio da ih procenite i ocenite.
E te fotografije su napravljene sa aparatom koji je bio u tehnickom pogledu daleko iza obicnog "idiota" koji se danas moze kupiti za jednokratnu upotrebu.
Inace fotografije su napravljene tridesetih godina, kutija, crni prekrivac pozadi napred cevka sa poklopcem pa se kaze "ptica" skine se poklopac i eto fotografije!!
Veze vi nemate ko ste ni kad pred ogledalom stoite a najgore je sto ko vam godj pridje i pokusa da vas naucu cemu vi ga odmah opljujete i obezvredite!
Eto, lepo je sto ste dali tolike strucne komentare na nesto na cemu moze samo da se uci i postuje a moze biti da ce koristiti kome a bilo bi mi drago kad bi oni bili od koristi bas vama.

Evo vam link gde mozete procitati o Anselu Adamsu, ko zna jezik na kome su tekstovi pisani http://en.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams a ko nezna,,, ima tamo i slika da se vide.

Izvinjavam se na grubostima ako ih je bilo :dash:

@Strikla sve to ne potire gomilu gluposti koje si napisao,tj.glupih i ne-argumentovanih komentara+sto si postovao tudje fotke sto pod1.nije kulturno pod 2 ZABRANJENO JE PRAVILIMA PDFA fotografija +sto kad Te je neko(Brana mislim)pitao jel Tvoja rekao "a cija mislis da je"-znaci SLAGAO...+sto to sto tvrdis da si u fotografiji 40 god.a nisi pokazao nista od znanja-ni dobar komentar,,razlozan,ni SVOJU fotku ni...NISTA!Sem toga,niko nije tvrdio da u fotke savrsene ili uzasne,pa da se kaze "aha to je los aparat a daje extra fotke"-jer savrsene NISU!-ko god da ih je pravio!,a nisu ni lose sa manama koje sam ja i ostali naveli...Kako Te bre covece nije sramota...!?!ajde prekini da se samoreklamiras vise jer ocito znas da je dobro biti u centru paznje dobre pa i lose,jer ovo sto Ti radis je samo privlacenje paznje...Nista nisi rekao da bi Te neko postovao,ko god da Si...

a sto bi kupovala kompaktni aparat kad volis da se bavis fotografijom, jesi znala da je jpg kompresovani format i aparat ga obradi sam kad ga prozivede das jos 100 ili 200 evra i kupis nesto ovako:

http://www.fotocene.com/fotoaparati/nikon-d60/2857/detail/ skuplja verzija ili

http://www.fotocene.com/fotoaparati/nikon-d40/179/detail/ manje pixela i jeftiniji.
Sto se tice cena ja mislim da je kod nas dosta skuplje i da je bolje da kupis u Rusiji a sto se tice carine mora da se pazis jer bi te onda ispalo isto mozda i skuplje nego da kupis ovde.
Ja sam ti predlozio Nikon :) al pogledaj na istom sajtu i ostale prozivodjace.. poz

Aj, aj, Strikla, Strikla.
Blago tebi ako stvarno imas preko pedeset i bavis se ovakvim stvarima.
Mada takvo sto sam i ocekivao, jer vidjao sam po forumima.

E sad mogu da ti kazem za te dve "tvoje" svuda objavljivane fotografije, bez obzira sto su Anselove.
Dakle prva mi je skroz obicna. Nema na njoj ama bas nista posebnog. Ne kazem da je losa, da se ne hvatas za slamku i pucas na nesto.
Mnogo boljih fotki ima od ove prve koju si postavio, evo i ovde ima ljudi koji okacise svoj rad koji je bolji od Anselove fotke koju ti okaci. To sto je on medju prvim uradio slike nekog tipa i stekao slavu ne znaci da je to uradio na najbolji moguci i nemoguce je napraviti bolju fotku.
Svaka cast Anselu, ostavio je on svoj pecat u svetskoj fotografiji.

Druga mi se svidja. Eto kratko.

Aj sad Strikla stavi neku svoju fotku.

Back