Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

@YTRDI>a sto Ti citiras mene?tj kao u nesto losem kontextu?ja sam Ti rekao ono sto sam ja video kao dobre ili lose stvari na aparatu,ustvari KORISTIO sam ga>moj zet i sestra ga imaju,i,pored svih mana koje Ti navodis,oni su zadovoljni...a ono malo sto sam skljocao sa njim-doduse sa dobrim svetlom,ne-sport,kad je slabije svetlo obavezno blic itd.-i malisa radi sasvim prosecno za tu klasu aparata!Pazi znacui kazem Ti-koristio sam i bolje kompakte,koristim DSLR,i znam jaaako dobro kako,sta i zasto,ali brate mnogo biste vi od aparata koji je 120-130 evra...!Trazilo?>dobro da uopste postoji,ali koji amater korristi trazilo jos...?ono,realno?siroki ugao-kao los>ok,ali ipak ima situacija gde je il ga imati il ga nemati,po svaku cenu,kakav je takav je,mekoca fotki NIJE promasen fokus ako si na to ciljao,vec kao sto sam rekao MEKANA FOTKA!Ustvari,devojka vec kupila aparat odavno,a mi tu sad p......dimo!?nek ona kaze koju rec,ja sam svoje rekao sa najboljom namerom i ono sto sam znao e sad dalje od toga...nije na meni

Ima jedna caka kod slikanja panoramskih fotografija. Pa da pocnem, pozeljno je da koristis stativ da bi bio precizniji ali ljudi to rade i bez stativa. Ja sto sam naucio korisnu stvar jeste da treba da se pronadje centar objektiva to jest kada krenes sleve ka desno da fotografises deo po deo i ako rotiras aparat po tacki preseka u objektivu nece se menjati perspektiva mendju objaktima koje vidis kada gledas kroz trazilo. A za to ti je potreban dodatak koji se stavi izmedju stativa i fotoaparata. Taj predmet izgleda kao neki kljuci iz majstorske kutije za alat a duguljast je i na jednoj strani se priveze na stativ a na drugoj za aparat tako da telo aparata ide nazad a centar rotacije po stativu ( levo desno) je na objektivu. Sve to funkcionise kada kroz trazilo vidis jedan objekat koji je blizi i jedan koji je pored njega i dalji da se razmak izmedju njih ne menja kada rotitas aparat po stativu. Raspitaj se ili improvizuj a ne verujem da je cena velika jer je to obicno parce metala. Naravno to ti ne treba ako ne planiras da se bavis panoramom dosta nego samo jedna fotografija...

Evo zeli i ja da se napravim pametan pa poslusaj i moj metod. Nema potrebe da kad jednom izmeris svetlo da ekspoziciju ili otvor blende nego jednostavno na aparatu nadjes EV i tako uslikas 3 fotografije sa EV -1 EV 0 i EV +1 ali su meni preporucili da se radi sa 5 fotografija ili EV -2, EV -1 EV 0 EV +1 EV+2 nadam se da znas zasto tako al cu ipak da napisem. Sa EV-2 eksponiras najsvetlije delove na fotografiji lepo odnosno da one ne progore a sa EV +2 eksponiras one najtamnije da ima detalja i u njima kada se sve te fotografije spoje dobije se siroki dinamicki raspon odnosno fotografija savrsenog svetla. Ti si pomenuo neki program koji to opbavlja automatski ali ja bih se brzao photoshopa i rucnog obradjivanja i sklapanja fotografije.

dule.jpg

Back