Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

nisam ga kacio na kit, samo na tele zoom i ima vinjetiranja

Ако се појављује вигнетирање (вињетирање) на теле-зуму...шта је тек онда на широком?! То би у преводу значило да не купујем Фуџијаму...
Што је са једне стране и добро :) јер сам већ причао са типом из Фото дисконта и он каже да може да се проба филтер код њих пре него се купи (Cokin). Рачунам да ћу тако моћи барем мало да проверим квалитет пре него што га купим, или не.
У сваком случају хвала на коментару.

Имам један проблем....једноставно не капирам...купио сам жути филтер, хоћу да добијем квалитетније слике пајзажа, барем тамо где има неба....АЛИ! Осим што обара за две бленде, ја не видим никакве разлике на слици са њим или без. Није ми јасно :dontunderstand:

Ево ово испод сам урадио у фотошопу са једном мојом сликом, сликано иначе са мостића у Србобрану. Радио сам конверзију у црно-бело и то са различитим филтерима...и свидело ми се оно што сам добио...зато сам и отишао да купим филтер.
И кад сам дошао кући и пробао да добијем исти ефекат, 'оћеш, ништа од тога...само ми затамњује слику! Не разумем...:dontunderstand:
crno_beli_filteri_02-1.jpg

au... stvarno nema razlike... mada ova desno mi deluje kao da je tamnija moguce da je to sa filterom... iskopacu neke linkove kako mozes sam da nparavis dobre filtere... ako nadjem.. nista ne obecavam.

ako zelis da istaknes oblake CPL filter zakon.. ali *** moras i ako je tesko znam, da pljunes malo vise kesha... evo nekih fotki sa CPL-om

iiiiii-1.jpg

oblaci3-1.jpg

ZANET-1.jpg

kostao je koliko se ja secam nekih 25-30 eura.

ND je bolji kad imate prekontrastne scene-tamno tlo svetlo nebo,i sluzi za donbijanje veceg raspona kontrasta tj veceg dinamickog raspona...slicno onom za sta sluzi HDR...i jedan i drugi i CPL i ND su mac sa 2 ostrice-dobri su skupi a opet,nezgodsni su jer imaju te nus-pojave-skidanje blende,i moraju se vrlo promisljen koristiti...cini mi se pogotovo CPL...

Back