Slični problemi............ Razmišljam o nikonu d60 ili nekom canonu ali sam totalni amater pa mi treba pomoć. Slikaću uglavnom pejzaže i životinje, naravno mislim da mi je za početak dovoljan kit objektiv 8-55mm. Šta mislite o canonu G10 (za početnika naravno).
Као што су ти горе већ рекли, ДСЛР је ипак прави избор наспрам било ког компакта. Кад први пут узмеш СЛР у руке, рећи ћеш па ово је огромно и превише, ко ће то да вуцара, међутим навикнеш се након неког времена...и знаш шта се онда деси...

узмеш компакт у руке и кажеш како сам уопште користио ово чудо...'оће из руку да ти испадне.
Тако да тај Канон Г10 можеш слободно да заобиђеш...само размишљај овако:
Канон Г10: сензор 7,60 Х 5,70мм - резолуција 14,7 Mpix - густина 34 Мpix/цм2
Канон 450Д: сензор 22,2 Х 14,8мм - резолуција 12,2 Mpix - густина 3,7 Мpix/цм2
надам се да разумеш ово горе...у преводу то значи да један Г10 има заиста превише мегапиксела на тако малом сензору, што даље имплицира да је слика аутоматски лошија јер још нису направили тако добар алгоритам који ће из говњивих сензора да излачи слике као да си их радио са Д3.
Е сад мало правих савета, ако смо утврдили да је дилема ДСЛР или компакт бесмислена:
Мој савет ти је да не узимаш Д60. Ја сам га купио и веома сам задовољан са њим. Све ради савршено, слике су по мени одличног квалитета, употребљив је за многе ситуације...итд.
АЛИ, и то једно велико АЛИ...нема у себи мотор!!! Кад сам ја ишао да купујем апарат био је у продавници задњи Д50, и једно пола сата сам се ја размишљао шта да купим, и на крају сам се зезнуо. Тад ми то није било толико важно, да ли има мотор или не, међутим данас, кад хоћу да купим још неки објектив...то ме убија. Ствар је у томе да на Д60 иду само АФ-С објективи са уграђеним моторима за аутофокус, наравно ако ћеш да фокусираш мануелно онда ово све што причам пада у воду. Е сад, ствар је у томе да касније, а то ће се неминовно десити, решиш да купиш још неки објектив. Ако имаш брдо пара онда опет прича пада у воду, али ако то ипак није случај онда да знаш да су објективи са мотором у себи много скупљи него они без њих. Ако хоћеш 50мм 1,8 (130е) не може, ако хоћеш 70-300мм (170е) не може, ...ако хоћеш било који од старијих објектива (од пре 20 и више година) опет ћеш да се убришеш...е сад замена је 50 1,4 АФ-С (330е), 70-300мм АФ-С (530е)...и тако даље. Надам се да ме разумеш...
Не бих волео да погрешиш као ја. Ево ја иако сам купио Д60 размишљам да њему набавим још само 55-200ВР АФ-С и да завршим са њим. Размишљам о томе да следеће године набавим Д70с или ако довољно појефтини можда и Д80, и да за њега купим 70-300мм и 50мм 1,8....
Ево ти и једно смешно поређење...за један 70-300 АФ-С који кошта 530е може да се купи полован Д70с за 230е па још 70-300мм за 170...и још 50мм 1.8 за 120е...и то те укупно изађе мање него тај један објектив...па ти види.
Надам се да нисам удавио са оволиком причом, али опет надам се да ће ти барем мало помоћи при одлучивању. И можда још важније, да ти скренем пажњу на неке ствари које се ни мени нису чиниле важне када сам куповао апарат.