Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Kopmapkti daju obicno veci raspon zuuma na objektivu i gomilu privlacnih sitnica-ogroman ekran,nekad pokretni,video klipove,sto nekih dzidza bidza,i DSLR zahteva drugaciji pristup fotografiji-zahteva se vise razmisljanja o kadri,expoziciji,i skoro je obavezna obrada fotke da bi se dobio maximum,dokje kod kmpakta skroooz drugfa filozofija...UZmi DSLR neces se kajati,makar i D60...za pocetak

Slični problemi............ Razmišljam o nikonu d60 ili nekom canonu ali sam totalni amater pa mi treba pomoć. Slikaću uglavnom pejzaže i životinje, naravno mislim da mi je za početak dovoljan kit objektiv 8-55mm. Šta mislite o canonu G10 (za početnika naravno).

Као што су ти горе већ рекли, ДСЛР је ипак прави избор наспрам било ког компакта. Кад први пут узмеш СЛР у руке, рећи ћеш па ово је огромно и превише, ко ће то да вуцара, међутим навикнеш се након неког времена...и знаш шта се онда деси... :) узмеш компакт у руке и кажеш како сам уопште користио ово чудо...'оће из руку да ти испадне. :)

Тако да тај Канон Г10 можеш слободно да заобиђеш...само размишљај овако:
Канон Г10: сензор 7,60 Х 5,70мм - резолуција 14,7 Mpix - густина 34 Мpix/цм2
Канон 450Д: сензор 22,2 Х 14,8мм - резолуција 12,2 Mpix - густина 3,7 Мpix/цм2
надам се да разумеш ово горе...у преводу то значи да један Г10 има заиста превише мегапиксела на тако малом сензору, што даље имплицира да је слика аутоматски лошија јер још нису направили тако добар алгоритам који ће из говњивих сензора да излачи слике као да си их радио са Д3.

Е сад мало правих савета, ако смо утврдили да је дилема ДСЛР или компакт бесмислена:
Мој савет ти је да не узимаш Д60. Ја сам га купио и веома сам задовољан са њим. Све ради савршено, слике су по мени одличног квалитета, употребљив је за многе ситуације...итд.
АЛИ, и то једно велико АЛИ...нема у себи мотор!!! Кад сам ја ишао да купујем апарат био је у продавници задњи Д50, и једно пола сата сам се ја размишљао шта да купим, и на крају сам се зезнуо. Тад ми то није било толико важно, да ли има мотор или не, међутим данас, кад хоћу да купим још неки објектив...то ме убија. Ствар је у томе да на Д60 иду само АФ-С објективи са уграђеним моторима за аутофокус, наравно ако ћеш да фокусираш мануелно онда ово све што причам пада у воду. Е сад, ствар је у томе да касније, а то ће се неминовно десити, решиш да купиш још неки објектив. Ако имаш брдо пара онда опет прича пада у воду, али ако то ипак није случај онда да знаш да су објективи са мотором у себи много скупљи него они без њих. Ако хоћеш 50мм 1,8 (130е) не може, ако хоћеш 70-300мм (170е) не може, ...ако хоћеш било који од старијих објектива (од пре 20 и више година) опет ћеш да се убришеш...е сад замена је 50 1,4 АФ-С (330е), 70-300мм АФ-С (530е)...и тако даље. Надам се да ме разумеш...
Не бих волео да погрешиш као ја. Ево ја иако сам купио Д60 размишљам да њему набавим још само 55-200ВР АФ-С и да завршим са њим. Размишљам о томе да следеће године набавим Д70с или ако довољно појефтини можда и Д80, и да за њега купим 70-300мм и 50мм 1,8....

Ево ти и једно смешно поређење...за један 70-300 АФ-С који кошта 530е може да се купи полован Д70с за 230е па још 70-300мм за 170...и још 50мм 1.8 за 120е...и то те укупно изађе мање него тај један објектив...па ти види.

Надам се да нисам удавио са оволиком причом, али опет надам се да ће ти барем мало помоћи при одлучивању. И можда још важније, да ти скренем пажњу на неке ствари које се ни мени нису чиниле важне када сам куповао апарат.

Poslednja izmena:
И заборавих да ти препоручим нешто :)
Ако имаш пара сада је права ствар на тржишту Д700, али то је превише пара, онда следећи Д300 и Д90..и након њега Д80...што се нових тиче. А од половних имаш Д200, или можда јефтинија варијанта Д70с. Да не испадне како пропагирам само Никон, обе марке су подједнако добре само ја нисам помињао Канон јер не познајем њихове апарате довољно. Кажи какав ти је буџет и шта намераваш да сликаш, тј. за какву употребу ти треба...па ћемо моћи и прецизније да те саветујемо?

@dule
Кажи ми који ЦПЛ имаш? Ја сам се намерачио на Кокин и то 55 да избегнем ако је икако могуће вигнетирање...и узећу га следеће недеље, ако ме неко не убеди у супротно до тада :)
@сви
Кад већ причате о НД филтерима мислим да сте у праву да су одлични и да их треба користити, али једно питање стално смета...где да се купе?
нашао сам овај клип на ЈуТубу
па ме интересује ако неко зна где може да се нађе ова опрема за ГНД филтере?

И заборавих да ти препоручим нешто :)
Ако имаш пара сада је права ствар на тржишту Д700, али то је превише пара, онда следећи Д300 и Д90..и након њега Д80...што се нових тиче. А од половних имаш Д200, или можда јефтинија варијанта Д70с. Да не испадне како пропагирам само Никон, обе марке су подједнако добре само ја нисам помињао Канон јер не познајем њихове апарате довољно. Кажи какав ти је буџет и шта намераваш да сликаш, тј. за какву употребу ти треба...па ћемо моћи и прецизније да те саветујемо?

Hvala puno na savetima. Već si mi puno pomogao, a ponešto sam i naučio!!!:)
Nisam se još odlučio šta ću konkretno da slikam, pa mi i to predstavlja mali problem pri kupovini (naročito što se tiče objektiva). Za sada ne nameravam da potrošim nešto preterano para, pa se razmišljam i o kupovini polovnog aparata, mada je to uvek mač sa dve oštrice a i u principu sam uvek za kupovinu novog. Malo ću da pogledam i canon, da vidim cene. Još jednom hvala na pomoći.

sa kenonom imas veci izbor objektiva i uglavnom jeftinijih...mislim da je canon vise user friendly :)

Ovo bih uzeo vrlo sa rezervom...Nikon ima pogotovo polovnih nekih objektiva koji nemaju pandan kod canona...Sto ne znaci da je Nikon bolji-MENI je bolji!>ali to sam JA...

Ali povrh svega toga>znaci ovako-Nikon 50mm 1.8 ne masi fokus skoro nikad,gradjen je ko ttenkic dok se Canonov rznjaka skoro svaki i masi fokus fifti-fifti.
2.Nikon 80-200 2.8 koji kosta 250-350 evra polovan al je extra ostar i prilicno brz-zavis od tela ustvari najvise,nema pravi pandan kod canona za te noce.
3 rad sa blicevima-ako Ti je blisko fotkanje portreta ko god Ti sta rekao Nikon je bolji.
4.Veci broj Nikonovih tela ima bolju ergonomiju od Canona,i robustniji su i jetfinija tela su manje uskracena za neke funkcije /komande nego Canon...(tipa spot merenje,drugi komandni tockic,bolji ekran,itd.itd)
ALI PONAVLJAM: to je samo MOJE misljenje,doduse kontam dosta objektivno.

Ако те интересује све у вези тог дигиталца и ако знаш енглески погледај овај линк:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms8000fd/
Ту ћеш наћи скоро све што те може интересовати о њему, али најбољи начин да се упознаш је да скокнеш до неке продавнице и да тамо пробаш апарат.

Vas aparat nije dobar, on je odlican.
Stara nikonova tehnologija sa kojom je postao najpoznatiji aparat na svetu malog formata 24x36.
Za Vasu informaciju svojevremeno, pre 30 i jos malo godina najmanje 50% i vise profesionalnih novinara je snimalo sa Nikon aparatima. Obicno su kao glavni aparat imali Nikon F2 najcesce sa fotomik prizmom koja meri svetlo direktno kroz objektiv, sto je u ono doba bila prilicno revolucionarna tehnika. I drugi proizvodjaci aparata su koristili tu tehniku, ali ni jedan drugi aparat u to vreme nije tako precizno odredjivao otvor blende i ekspoziciju kao Nikon.
A kao drugi aparat su imalo Nikormat, zato sto su mogli da koriste iste objektive.
Ostalih 40-50% profesionalnih novinara su koristili sve ostale marke kojih i nije bilo tako mali i uglavnom su bili dobri, neki izvrsni. Ali Nikon je bio i ostao statusni simbol.
I danas je Vas aparat izuzetan, ali nije "moderan" jer koristi filmove, nije elektronski, ne koristi karticu.
koji objektiv ima na sebi i8 u kakivom je stanju? Da li bi ga prodali?

Ево коначно сам се канио да одем до продавнице. Узео сам Cokin CPL филтер 55мм:
DSC_6327-1.jpg

и морам да кажем да сам се одушевљен :)

Што се тиче жутог филтера
DSC_6321-1.jpg

кад сам већ био у продавници и разговарао са продавцем/фотографом изнео сам му проблем који имам са жутаћем. И рече ми човек да грешим јер држим Баланс белог на аутоматици. Каже да је у томе проблем, и да зато не добијам наглашено небо/облаке. Нажалост од тада, никако да се скине ово усрано време, па да ја то и проверим :(
А пробао сам, кад сам већ тамо био и Cokin црвени филтер, за разлику од овог мог жутог, бар 5 пута је мање провидан, и обара за веровали или не 7 бленди! Али, сликао сам црно-бело и видео сам ефекат наглашавања облака. Значи ради :D
Али, док сам стигао кући више нисам то могао да пробам са овим жутаћем јер се време променило :(

Тамо сам гледао и П системе Cokin-a. Пошто се то помињало у горњим постовима, да кажем да им је цена:
филтер рецимо НД8: 17е
адаптер: 7е
"носач" филтера или како већ: 11е
што изађе за један пакет не баш тако мало пара, али...ваљда се и исплати :think:

И ево једног малог примера шта ради CPL, мада је Дуле већ качио горе неке примере:
БЕЗ ПОЛАРИЗАЦИОНОГ
DSC_6344-1.jpg

СА ПОЛАРИЗАЦИОНИМ
DSC_6343-1.jpg

и заправо није са и без, већ се окрене филтер, ал' нема везе ;)

fotke su skroz ok za kucnu upotrebu malo mekse ali tito neces videti,bez uvrede...kupi i pevaj jer cena jeste ok...

Први утисак: с... у боји.:thumbdown: Не бацати паре. То ''меко'' цртање је неоштрина, кад је на аутоматици и програму а код ручних поставки су нешто бољи резултати али то могу само искуснији за које и није овај апарат. Електронска стабилилизација: шарена лажа. Споро пуни флеш, споро процесуира фотку, преспор одговор на притсак ''обарача''... Код коришћења 28 мм обавезно ти средњи прст десне руке улази у кадар или не можеш удобно да држиш апарат. Слагали за ручно постављање бленде: могу само две вредности. Код снимања видео записа нема контроле дигиталног зумирања у тражилу (осим оптичког, ал' мораш да прекинеш снимање). Тражило није видело ни б од бистрине. Иако је мали није удобан за ношење по џеповима. Све у свему скупа, пластична играчкица за децу.

Back