Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

e apa ne ne slazemo se jer je to istina DONEKLE...
1.podela na amaterske poluprofi i profi aparate postoji oduvek,postojii i postojace
2.da,ugl.je covek presudan factor ali ima nekad(sportska fotografija)gde su stvarno neophodni namemski aparati...
.3.meri se sinko:pouzdanoscu,robustnoscu,procentom kvarova...i nekim drugim stvaruima koje Tebi ne bi bile bas najjasnije

Треба ми ваша помоћ. Хоћу да купим поларизациони филтер али имам проблема да се одлучим. Нашао сам моделе од неколико произвођача, Hoya, Cokin, Fujiyama, Weifeng...
разлика у цени је више него очигледна. Зато ми треба савет. Нисам баш расположен да дам три и нешто хиљаде за Хоју али нисам сигуран да се нећу преварити куповином кинеза. Зато ако се неко петљао са овим и има искуства, молим да помогне. Не знам да ли Hoya или Cokin вреде тих пара, или само продају име, да ли су можда фиџујанци или кинези подједнако добри...??? Сад, једино што ја знам јесте да се поларизациони филтери разликују по дебљини а то се примећује на широкоугаоним објективима. Не знам само да ли се 18 тј. 27 рачуна у премало за поларизациони...
У сваком случају много питања, па ко зна нек' одговори...

@strikla kakav problem Ti imas?Pricas bez argumenata,ocito,i na ivici uvredljivog tona...A pritom,pa nek drugi sude,kao i uvek i za sve u zivotu,ko ima pojma koliko a ko ne!Pritom znas kao me zabole sto ce neko da me poslusa za savet ili ne?Svasta ko da ja imam nesto od toga hoce l ineko da kupi aparat od 7000 ili 70 000 din!?Sve sto radi(s) sebi radi(s)>ja ugl. jako dobro znam sta mi treba i kad [pitam za svate,obicno mi treba samo mal smernica,a oni koji oce da drugi odlucuju umesto njih...pa,nek snose posledice ili nek nauce nesto...

Ej bre Strikla :)
Ja ti stvarno zelim da mlatis mnooogo para uz minimalna ulaganja, ali sa kompaktom od 7000dinara nece se desiti da zaradjujes 4000 eura. To potpisujem.
A opet moze se raditi neki poslic i sa kompaktom i uzeti neka kinta u to nema sumnje i da kazes ja imam profesionalni aparat. Ali opet nije to profi aparat ;) Nije ni s9600 ili njemu slicni, a blizu su.

Pazi ja se slazem sa tobom u ovome: Fotografije ne pravi kamera vec osoba koja rukuje s kamerom, ako se slazete sotim

A slazem se i sa ghostovim postom.

Aj sad ti kad imas toliko iskustva kucni nam neki red i obrazlozi svoj stav.

@zoranpetrovic
Тај МС је ипак ван мојих могућности, 3.500 динара ми је мало превише. А и обична Хоја је исто тако мало превише. Сад кад боље размислим, не знам ни зашто сам је навео.

@bakyy
Треба ми највише за фоткање пејзажа, баш због онога што поларизациони ради са небом и маглом. А због његове особине да смањује рефлексију могу експериментисати са водом и стаклима...значи, постоји доста разлога да га набавим.

Оно што ми је важно је да добијем квалитет, али не логиком што скупље то боље, јер да тако размишљам, не бих вас ни питао за савет већ бих отишао у продавницу и рекао: "Дај најскупљи!".

Poslednja izmena:
Eh deco, cika Strikla je 59 godina i preko 40 godina sa foto-aparatom u rukama.
Nauci se nesto za to vreme, jel' ?

Evo vam jedna fotografija koja je publikovana u nekoliko vrhunskih magazina o fotografiji pa dajte komentar.

http://1.***************/_OCgBfLRFJcE/SiQZDXqdQLI/AAAAAAAAAFU/ff6HAXh3FCQ/s1600-h/Senke+u+sumi.jpg

Evo i direktan link jer izgleda ubacivanje fotografije ne radi kako valja;

http://1.***************/_OCgBfLRFJcE/SiQZDXqdQLI/AAAAAAAAAFU/ff6HAXh3FCQ/s1600-h/Senke+u+sumi.jpg

:think:

@Strikla>ne osporavam ja da l ti jei ili nisi fotograf,tj.dal se time bavis ili ne,samo sam izneo da je Tvoj stav o doticnoj temi POGRESAN!...i ogranicen...na sta nimalo ne utice cinjenica da l si (profi)fotograf ili nisi...I na jos jednu stvar,a to je sirina percepcije,tj poimanja svega oko sebe,nimalo ne utice...>dakle ako civek ima uzane vidike dzaba mu i da se bavi ne znam cime a ako je covek inventivan,moz'da radi i najgrdji posao,opet ce njegova inventivnost nalaziti svoj neki put...
^i mi sad Danez treba da kleknemo pred gospodinom...?...ah,pardon nije se predstavio...(jos jedan odraz karaktera tj.(ne)kulture...),al dobro nek mu je na cast...Pozrav fotografu Strikli i zelje za malo pozitivnijom i konstruktivnijom raspravom sledeci put

Eh deco, cika Strikla je 59 godina i preko 40 godina sa foto-aparatom u rukama.
Nauci se nesto za to vreme, jel' ?

Evo vam jedna fotografija koja je publikovana u nekoliko vrhunskih magazina o fotografiji pa dajte komentar.

Evo i direktan link jer izgleda ubacivanje fotografije ne radi kako valja;

:think:

... lepo,. lepo,... samo, kad vidimo desetak, stotinak, Tvojih fotografija znacemo vise o tom cetvorodecenijskom iskustvu,...

... mi se ovde dobro poznajemo i znamo ko je talentovan amater i ko je izuzetno dobar profesionalac u svetu fotografije,..

... nemoj nam stvarati nedoumicu, nestrpljivo ocekujemo Tvoje priloge, ideje, stil,

... mi volimo da ucimo i cenimo prijateljstvo

( ... neprimereno ostro nastupas,... ima i tinejdzera, a ima i zrelijih,... nisu svi istog temperamenta,... nervozni posle ,,razvodnje,, diskusiju,... )

Dobro dos'o !

Poslednja izmena:
...mala dopuna?i sta god Ti kontao,to 27,35 ili koliko vec mm nije debljina filtera,vec precnik,pobogu...!

"Претпоставка је мајка свих неспоразума"...

Обојица смо направили грешку, ти си претпоставио да не разликујем пречник и дебљину филтера а ја да више знаш о поменутим филтерима, без увреде.

http://groups.google.hr/group/hr.rec.fotografija.digitalna/browse_thread/thread/b6e40a7494f7ef48
"Jos jedan od faktora koji utjecu na cijenu jest debljina filtera, oni
namjenjeni sirokokutnim objektivima su tanji kako bi se izbjeglo vnjetiranje
ali su obicno i skuplji."

@sanovnik

Дај неки линк, нисам успео да их пронађем.

@bakyy

Кажи ми молим те, да ли ти се појављује вигнетирање кад сликаш са поларизационим а објектив одврнеш на 18 тј. 27/28мм? То ме доста интересује, јер ми поларизациони треба првенствено за пејзаже а њих ипак сликам са 27мм.

Back