Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Drugarica treba da pronadje knjigovodju sa kojim ce da sklopi ugovor o vodjenju poslovnih knjiga ili da trazi detaljne informacije o vodjenju poslovnih knjiga samostalno.Ovo je prijateljski savet,nije moguce dati odredjenije informacije ako je poznato samo to da je preduzetnik pausalac.Moze se raspitati i kod svog referenta u poreskoj upravi.

Pozdrav.

Ja se unapred izvinjavam,ako je neko vec postavio ovo pitanje,al ja ne umem da se snadjem sa ovim zakonima i propisima a vazno mi je da znam:

Zakon kaze da poslodavac ima pravo da ispati zaposlenom dnevnicu za sl.put u inostranstvo do nekog iznosa neoporezivo (akontaciono ili posle povratka sa puta)
I to mi je jasno. :aha:
E sad...kad napr. moj radnik ode na put,pa na tom putu jede,spava u hotelu,sipa gorivo u sluzbeni automobil,popije kafu sa poslovnim partnerima ili ode na sluzbeni rucak on napravi neke troskove. I ti troskovi su realno veci od troskova pretpostavljene dnevnice (ako napr ide u SLO iznos je 41 eur dnevno).

Sta i kako ja kao poslodavac njemu smem da priznam od troskova i sta potpada pod troskove te famozne neoporezive dnevnice?
Da li on treba da mi donese svaki i najmanji racun koji je napravio ili ne?
Sta sa opcijom podizanja gotovine u iznosu 50% od devizne dnevnice bez prilaganja ikakvih racuna?

Moja bivsa knjigovodja je pricala jednu pricu,ova nova prica drugu...nikako da se pokupim sta se sme sta se ne sme...:confused:

Hvala vam unapred na odgovorima :cao:

Pitanje: Prema Pravilniku isplacuje se 1/12 regresa mesecno. U maju mesecu radnik je bio na godisnjem odmoru-8 dana,a bilo je i 4 dana drzavnog praznika. Kada racunam tromesecni prosek tu uzimam i vrednost regresa, jel tako?
E sad jedna osoba mi kaze da to nije u redu jer onda isplacujem i ekstra regres preko toga i da ona ne uzima regres u tromesecni prosek. Ja mislim da nije u pravu!
Molim vas da mi resite dilemu.

Drage kolege,da li na kursevima iz knjigovodstva moze da se nauci i osposobi za rad?

Može da se nauči nešto pod uslovom da imaš smisla i kapiraš knjigovodstvo.
Da se osposobiš za rad ne možeš.

- - - - - - - - - -

Pitanje: Prema Pravilniku isplacuje se 1/12 regresa mesecno. U maju mesecu radnik je bio na godisnjem odmoru-8 dana,a bilo je i 4 dana drzavnog praznika. Kada racunam tromesecni prosek tu uzimam i vrednost regresa, jel tako?
E sad jedna osoba mi kaze da to nije u redu jer onda isplacujem i ekstra regres preko toga i da ona ne uzima regres u tromesecni prosek. Ja mislim da nije u pravu!
Molim vas da mi resite dilemu.

U prosek ulaze sva primanja. U pravu si.

SVI TROSKOVI KOJE ZAPOSLENI NAPRAVI MOGU SE UZETI U OBZIR KAO TROSAK SL.PUTA.PO ZAKONU IMA PRAVO DA SPAVA I U NAJBOLJEM I NAJSKUPLJEM HOTELU.STO SE TICE ISHRANE TU JE MALO DRUGACIJE.AKO IMA OBEZBEDJENU ISHRANU DNEVNICA MU SE UMANJUJE.10% ZA DORUCAK ,30% ZA RUCAK;20% ZA VECERU.OSTAVLJE SE POSLODAVCU DA ON PROCENI DA LI SU TROSKOVI VALIDNI.I OVAKO CE TI NAPLATITI POREZ NA DOBIT ZA PREKORACENJE LIMITA NA REPREZENTACIJI.STO SE TICE GORIVA I SL.AUTA TU FIRME IMAJU INTERNE DOKUMENTA KOLIKO GORIVA JE PROCENJENO KAO POTROSNJA U ODREDJENIM SITUACIJAMA.

Pa sve zavisi na koji kurs idete.Na kurseve koji traju mesec dana naravno da ne mozete da se osposobite za samosalno vodjenje poslovnih knjiga.Praksa u knjigovodstvenoj agenciji se svodi na ulogu potrcka ili kurira.Ima privatnih kurseva koji su skupi a koji mogu da vas osposobe za rad u knjigovodstvu.Minimum u trajanju 6-12 meseci svakodnevnog rada.Posle ovakvog kursa necete biti strucnjak u svom poslu jer je potrebna dugogodisnja praksa ali dosta toga mozete nauciti uz uslov da je predavac dobar.

Pozdrav svima :bye:
Ocigledno nas ima puno koji smo tek pocetnici u ovom poslu, ali od neceg se mora poceti :D. pa su nam i pitanja pocetnicka. Pa da krenem i ja sa mojim :roll: Radim u jednoj softverskoj firmi, pa posto imaju puno posla oni su angazovali fizicko lice da im odradi neki posao. Mislim da je redizajn internet stranice. E sad mene zanima, na osnovu kog dokumenta oni mogu da plate to fizicko lice sa ziro-racuna? Da li moraju da zakljuce ugovor o delu ili ima neki drugi metod? Ako zakljuce ugovor o delu onda moraju da obracunavaju porez i doprinose a oni to nebi da rade. Mislim cak da to fizicko lice nije rezident Republike Srbije.

Mora da zakljuce Ugovor o delu ili Ugovor o povremeno privremenim poslovima i obracunaju poreze i doprinose.

Da li neko moze da mi pomogne oko kjigovodstva -u pitanju je bife koji je poceo da radi 15.05 i od tada ima dnevne izvestaje ,nema ulaz robe kako se to vodi koje su knjige potrebne ,bas nista ne znam-svaka pomoc je dobro dosla

DPU...to je dnevni list prometa ugostitelja...tu se knjiži ulaz gotovog proizvoda i robe, izlaz i zaliha. Zaliha na kraju dana je automatski i početna zaliha sutradan.pa opet plus ulaz, pa minus izlaz, pa zaliha na kraju dana.
Za robu se radi kalkulacija cena na jedinicu mere koja se prodaje ( kom, čaša, rakija 0,03, vino 0,2...dakle ako se kupi litar vina onda je to 5 časa od 0,2)
Za gotov proizvod, a to je sve što se prodaje u promenjenom stanju od kupovnog (razne kafe, mešani sokovi, sendvići ili pak jela) prave se normativi (receptura). Ulaz repromaterijala se radi kao kalkulacija ali se stavlja na zalihu repromaterijala (i tad ne ide u DPU) već kada se napravi gotov proizvod. To je uglavnom po prodaji...dakle, proizvodi se unatraške, ono što je prodato. Može i da se proizvede pa da bude zaliha gotovog proizvoda.
Tako da, u DPU ide ulaz gotovog proizvoda i robe, izlaz i zaliha. I tako svaki dan. DPU (prodaja) mora da se slaže sa dnevnim izveštajem i da se uplati pazar.
Oni nemaju KEPU.
Kako se dalje knjiže ulazi, izlazi svega ovoga, zavisi da li se radi dvojno ili prosto knjigovodstvo.
Ovo je najkraće moguće :lol:

Na koji konto da knjizim kupovinu bojlera za firmu?
Unapred hvala

023......a možete i na trošak ako nećete na osnovno sredstvo jer mu vrednost to sigurno dozvoljava.
Ako je proizvodna delatnost ili neka druga gde je taj bojler u funkciji obavljanja delatnosti, i ako je plaćen nalogom za prenos, možete na 023 pa da po osnovu toga u završnom računu iskažete oslobodjenje poreza na dohodak ili dobit, zavisi kako ste registrovani.

Molimo pomoć a radi se o tome da smo u blokadi a platu za maj nismo isplatili.Bićemo u blokadi duži period pa kako da ispunimo obavezu da se doprinosi na zarade za maj isplate do kraja juna.Kako se postupa u ovakvim situacijama da ne bi bili u prekršaju.Da neko uplati za nas nije moguće.

Da li se neko u praksi susretao sa veleprodajom koja daje robu uz ugovor o konsignacionoj i komisionoj prodaji, kao i drzanjem zaliha robe u carinskom skladistu i da li mi moze dati savet oko stavova za knjizenje, ja sam pronasla neka teoretska objasnja ali me interesuje kako se ovo resava u praksi, kao i to da li je prilikom izdavanja robe potrebna i faktura ili je dovoljna otpremnica, a faktura nakon realizacije?

Molimo pomoć a radi se o tome da smo u blokadi a platu za maj nismo isplatili.Bićemo u blokadi duži period pa kako da ispunimo obavezu da se doprinosi na zarade za maj isplate do kraja juna.Kako se postupa u ovakvim situacijama da ne bi bili u prekršaju.Da neko uplati za nas nije moguće.

Mislim da nikako ne možete to uraditi, osim da ispišete uplatnice umesto naloga za prenos i platite kešom u banci ili pošti stvarajući obavezu da se novac vrati vlasniku u vidu povraćaja pozajmice, naravno ako je to privatno preduzeće. Tako bi ste platili i PDV.

Da li se neko u praksi susretao sa veleprodajom koja daje robu uz ugovor o konsignacionoj i komisionoj prodaji, kao i drzanjem zaliha robe u carinskom skladistu i da li mi moze dati savet oko stavova za knjizenje, ja sam pronasla neka teoretska objasnja ali me interesuje kako se ovo resava u praksi, kao i to da li je prilikom izdavanja robe potrebna i faktura ili je dovoljna otpremnica, a faktura nakon realizacije?

Izvinite nisam stigla ranije da odgovorim, kada dajete robu u konsignaciju dajete je sa otpremnicom i tu otpemnicu knjizite na 8802/8902. Fakturu ispostavljate tek po odjavi kupca i nju knjizite onako kako ste naveli 1334/2123, naravno tu imate i stav knjizenja za PDV. Ja nemam iskustva kada se daje roba u konsignaciju vec samo kada se prima, ali logicno je da stavovi za knjizenje budu isti samo obrnuto. Pozdrav

Back