jovana89
Primećen član
- Poruka
- 671
S obzirom da je u pitanju trgovina, vi ne možete biti paušalac već ćete poreze i doprinose plaćati po osnovu ostvarenog prihoda. Znači treba da vodite knjige, po izboru prosto ili dvojno knjigovodstvo. Troškove je teško unapred proceniti, ako se registrujete kao preduzetnik onda će državi otići otprilike trećina do polovina svega što zaradite (neto profita) a ako se registrujete kao d.o.o. onda može da bude i manje nameta ali to važi tek ako su malo veće zarade u pitanju.
Hvala puno!!! Pa za sada bih otvorila kao preduzetnik pa ako bih posao krenuo onda bih presla u d.o.o. A sto se tice uvoza? U zakonu o spojnotrgovinskog poslovanja 36/2009 u clanu 5. pise da nogu i preduzetnici i preduzeca, ali koga god sam pitala SVI su mi rekli da ne mogu (uglavnom neke starijeknjigovodje). E sad verujem da je to retkost jer uglavnom oni koji zele da uvoze otvaraju d.o.o.
Ako biste mogli da mi napisete neki primer obracunovanja doprinosa bila boh vam zahvalna! Napominjem da bi bila i vlasnik i radila bih tu(mada sam cula da se za to ne prave dupli diprinosi, to je za d.o.o.). Jos jednom veliko hvala!!