Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
S obzirom da je u pitanju trgovina, vi ne možete biti paušalac već ćete poreze i doprinose plaćati po osnovu ostvarenog prihoda. Znači treba da vodite knjige, po izboru prosto ili dvojno knjigovodstvo. Troškove je teško unapred proceniti, ako se registrujete kao preduzetnik onda će državi otići otprilike trećina do polovina svega što zaradite (neto profita) a ako se registrujete kao d.o.o. onda može da bude i manje nameta ali to važi tek ako su malo veće zarade u pitanju.

Hvala puno!!! Pa za sada bih otvorila kao preduzetnik pa ako bih posao krenuo onda bih presla u d.o.o. A sto se tice uvoza? U zakonu o spojnotrgovinskog poslovanja 36/2009 u clanu 5. pise da nogu i preduzetnici i preduzeca, ali koga god sam pitala SVI su mi rekli da ne mogu (uglavnom neke starijeknjigovodje). E sad verujem da je to retkost jer uglavnom oni koji zele da uvoze otvaraju d.o.o.
Ako biste mogli da mi napisete neki primer obracunovanja doprinosa bila boh vam zahvalna! Napominjem da bi bila i vlasnik i radila bih tu(mada sam cula da se za to ne prave dupli diprinosi, to je za d.o.o.). Jos jednom veliko hvala!!

Hvala puno!!! Pa za sada bih otvorila kao preduzetnik pa ako bih posao krenuo onda bih presla u d.o.o. A sto se tice uvoza? U zakonu o spojnotrgovinskog poslovanja 36/2009 u clanu 5. pise da nogu i preduzetnici i preduzeca, ali koga god sam pitala SVI su mi rekli da ne mogu (uglavnom neke starijeknjigovodje). E sad verujem da je to retkost jer uglavnom oni koji zele da uvoze otvaraju d.o.o.

Prema zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju doo i preduzetnici imaju ista prava. Dakle može. Možda ranije to nije moglo, i ja sam čuo takve glasine ali mi nije poznato odakle potiču.

Ako biste mogli da mi napisete neki primer obracunovanja doprinosa bila boh vam zahvalna! Napominjem da bi bila i vlasnik i radila bih tu(mada sam cula da se za to ne prave dupli diprinosi, to je za d.o.o.). Jos jednom veliko hvala!!

Doprinosi koje plaćaju preduzetnici:
PIO 22%, Zdravstveno 12.3%, Nezaposlenost 1,5%
Porez je 10%.

Kad registrujete firmu onda treba poreskoj upravi da napišete procenu koliko mislite da će vam biti dobit prve godine. Na osnovu te procene vi dobijate od njih rešenje po kome vam oni obračunaju ove procente i daju tekuće račune na koje ćete svaki mesec da plaćate. Na kraju godine kad uradite i predate završni račun gde se vidi tačna dobit onda treba da doplatite ili da vam oni vrate razliku.

Hvala vam puno!!! Mada su mi svi rekli neka cifra od 62% bi placala mesecno na promet (ili zaradu tako nesto), ali ovo sto ste mi vi napisali tako sam i ja nesto nasla al ne znam odakle svima oni veliki procenti :D A koliko bi kostale knjigovodstvene usluge za to? Izvinite na mnogo pitanja :)

Da li je neko upucen u rad veterinarskih stanica, da li su u obavezi da izdaju racun po izvrsenoj dezinfekciji prevoznog sredstva. U Pravilniku ne pise nista konkretno samo..."Po izvršenoj dezinfekciji prevoznih sredstava, organizacija udruženog rada ovlašćena za vršenje dezinfekcije izdaje potvrdu u kojoj se navode podaci iz stava 1. tač. 1. do 5. ovog člana koju overava nadležni organ pod čijom je kontrolom ona izvršena..." a na potvdi ni iznos izvrsenih usluga ni odbitni pdv?

Imam par pitanja u vezi sa KEPU knjigom za VP:
Da li se prenos robe iz VP u MP, po otpremnici, pise u kolonu 4 ili u kolonu 5 kao razduzenje?
Meni je logicno da se pise u koloni 5 (razduzenje) ali sam dobila informciju da se pise u koloni 4, samo sa - ispred?
Da li na toj otpremnici pise VP cena (po kojoj roba izlazi iz Vp) ili MP cena (po kojoj cena ulazi u MP), ili obe cene?(na kalkulaciji su obe cene narvno, ali me zanima za samu otpremnicu)

Da li se u koloni 5 vodi i razudženje robe date na konsignaciju i da li se u kolonu 5 upisuje i odjava po nekoj konsignaciji, samo kao storno?

Hvala unapred

Poslednja izmena:
Imam par pitanja u vezi sa KEPU knjigom za VP:
Da li se prenos robe iz VP u MP, po otpremnici, pise u kolonu 4 ili u kolonu 5 kao razduzenje?
Meni je logicno da se pise u koloni 5 (razduzenje) ali sam dobila informciju da se pise u koloni 4, samo sa - ispred?
Da li na toj otpremnici pise VP cena (po kojoj roba izlazi iz Vp) ili MP cena (po kojoj cena ulazi u MP), ili obe cene?(na kalkulaciji su obe cene narvno, ali me zanima za samu otpremnicu)
Da li se u koloni 5 vodi i razudženje robe date na konsignaciju i da li se u kolonu 5 upisuje i odjava po nekoj konsignaciji, samo kao storno?

Prenos robe u drugi magacin se evidentira na strani zaduženje negativno.
Na međumagacinskoj otpremnici treba da stoje količine i nabavne cene. U kalkulaciji stoje prodajne cene (i jedna i druga).
Davanje robe na komisionu ili konsignacionu prodaju se svakako mora evidentirati u KEPU knjizi jer predstavlja izlaz iz magacina ali ne znam ovako iz glave da li ide na stranu zaduženja negativno ili razduženja pozitivno. Bez da sada kopam po propisima, mislim da je sve jedno. Odjave se ne evidentiraju u KEPU knjigu.

Postovanje svima, ja sam nov u ovome. Imam u planu otvaranje STR i imam par pitanja:
1 interesuje pocetni novac koji ulazem u biznis ( pozajmica vlasnika) kako to posle vracam tj. da li mogu da podizem sa racuna i vracam ili...
2 interesuje me kako da napravim cenu artikla tj. imam nabavnu cenu bez pdv i recimo 10%rabata. po kojoj formuli pravim cenu?
3 i kao str koja ce imati 50 000.din ( bar se nadam) mesecno obrta na racuna da li ulazim u sistem pdv?
napominjem da nisam bas vest sa papirologijom tj tim uredbanai zakonima ali sam vest sa ljudima heheh
Unapred hvala svima i naravno ako treba jos nesto da znam slusam tj. citam

Postovanje svima, ja sam nov u ovome. Imam u planu otvaranje STR i imam par pitanja:
1 interesuje pocetni novac koji ulazem u biznis ( pozajmica vlasnika) kako to posle vracam tj. da li mogu da podizem sa racuna i vracam ili...
2 interesuje me kako da napravim cenu artikla tj. imam nabavnu cenu bez pdv i recimo 10%rabata. po kojoj formuli pravim cenu?
3 i kao str koja ce imati 50 000.din ( bar se nadam) mesecno obrta na racuna da li ulazim u sistem pdv?
napominjem da nisam bas vest sa papirologijom tj tim uredbanai zakonima ali sam vest sa ljudima heheh
Unapred hvala svima i naravno ako treba jos nesto da znam slusam tj. citam

1. Da, napraviš ugovor o pozajmici sa svojom firmom, uplatiš sebi pare na račun i kad god budeš imao ti možeš da ih uzmeš nazad.
2. Ne postoji formula za cenu, prodajnu cenu određuješ sam kako god hoćeš. Npr, ako si kupio nešto što košta 100 din, na to dolazi rabat 10% i dodaš pdv koji ne možeš da odbiješ to znači da te taj artikal košta 106 din. E onda staviš prodajnu cenu koju god hoćeš i prodaješ po toj ceni. Na primer, ti prodaješ po 150 a tebe košta 106 znači da imaš 44 din razlike po komadu tog artikla.
3. U PDV se ulazi ako u 12 meseci imaš promet preko 4 miliona. To mu dođe oko 330.000 mesečno, dakle ne moraš da brineš za sada ali uvek pazi. Kad probiješ taj limit imaš nekoliko dana (mrzi me sad da gledam koliko tačno) da se prijaviš u pdv.

Treba mi jedan brzi odgovor od stručnog lica. Otvorio sam agenciju za pružanje usluga. Treba da vodim KEPU knjigu. Zanimaju me neke pojedinosti oko knjiženja u njoj. Pošto sve usluge naplaćujem od klijenata tako što oni uplaćuju novac na moj tekući račun, tako da nemam predaju pazara, interesuje me da li samo popunjavam kolonu uplate na račun. I da li se u ovoj knjizi negde evidentira plaćanje doprinosa za zarade ili nabavka kancelarijskog matereijala za firmu...

Prijatelju hvala na odgovoru. Znam da posao knjigovođe nije lak. Malo sam se pogrešno izrazio. Inače sam završio srednju ekonomsku školu i donekle sam se namučio sa računovodstvom. Voleo bih ako imate malo vremena da mi date odgovor na par pitanja pošto imate praksu u ovom domenu oblasti. Fiskalnu kasu nemam i koliko sam čitao Zakon o fiskalnim kasama po najnovijoj uredbi šifra delatnosti 8121 pod kojom sam registrovan nema obavezu posedovanja fiskalne kase. Tako da nemoram valjda da vodim EDI knjigu jer ne izdajem fiskalne račune. Automobil ne posedujem tako da nalozi za službeni put i gorivo ispadaju iz tematike. Kupio sam u knjižari knjige KEPU, PK-1 i PK-2. Na računima koje izdajem ne navodim utrošeni materijal već samo usluge čišćenja za taj i taj mesec. E sada zanima me da li su ove tri knjige sve što treba da vodim i da na osnovu njih sastavim Bilans uspeha za 2012. godinu? A što se tiče sitnog inventara pribor (četke, kofe, mopove, uniforme...) sam kupio kada sam bio paušalac prošle godine a račune nisam čuvao niti sam plaćao za tekućeg računa tu opremu, već za keš. Da li to sada kako treba da knjižim? A u vezi PK-1 knjige i KEPU pošto imam neki mali iznos na tekućem računu od prošle godine da li taj iznos treba u ove dve knjige da proknjižim kao DONOS? A u knjigu KEPU da li u kolonu Zaduženje upisujem iznose računa koje izdajem i da li u Donos ove knjige u zaduženje upisujem dug klijenata iz 2011 godine.

Puno bi mi značili ovi odgovori, pošto ne bih voleo da mi veća bude dara nego mera. Hvala ti puno prijatelju na ovome što si mi dosada odgovorio i ako možeš i na još ovaj jedan post i ne bih te više mučio. Ako si kojim slučajem u Užicu vodim te na piće. Pozdrav.

Treba mi jedan brzi odgovor od stručnog lica. Otvorio sam agenciju za pružanje usluga. Treba da vodim KEPU knjigu. Zanimaju me neke pojedinosti oko knjiženja u njoj. Pošto sve usluge naplaćujem od klijenata tako što oni uplaćuju novac na moj tekući račun, tako da nemam predaju pazara, interesuje me da li samo popunjavam kolonu uplate na račun. I da li se u ovoj knjizi negde evidentira plaćanje doprinosa za zarade ili nabavka kancelarijskog matereijala za firmu...

KEPU se ne vodi za usluge (osim za neke specifične slučajeve). Ako već hoćeš da vodiš. U razduženje kucaš ono što je fakturisano a u uplate ono što su ti uplatili.

Prijatelju hvala na odgovoru. Znam da posao knjigovođe nije lak. Malo sam se pogrešno izrazio. Inače sam završio srednju ekonomsku školu i donekle sam se namučio sa računovodstvom. Voleo bih ako imate malo vremena da mi date odgovor na par pitanja pošto imate praksu u ovom domenu oblasti. Fiskalnu kasu nemam i koliko sam čitao Zakon o fiskalnim kasama po najnovijoj uredbi šifra delatnosti 8121 pod kojom sam registrovan nema obavezu posedovanja fiskalne kase. Tako da nemoram valjda da vodim EDI knjigu jer ne izdajem fiskalne račune. Automobil ne posedujem tako da nalozi za službeni put i gorivo ispadaju iz tematike. Kupio sam u knjižari knjige KEPU, PK-1 i PK-2. Na računima koje izdajem ne navodim utrošeni materijal već samo usluge čišćenja za taj i taj mesec. E sada zanima me da li su ove tri knjige sve što treba da vodim i da na osnovu njih sastavim Bilans uspeha za 2012. godinu? A što se tiče sitnog inventara pribor (četke, kofe, mopove, uniforme...) sam kupio kada sam bio paušalac prošle godine a račune nisam čuvao niti sam plaćao za tekućeg računa tu opremu, već za keš. Da li to sada kako treba da knjižim? A u vezi PK-1 knjige i KEPU pošto imam neki mali iznos na tekućem računu od prošle godine da li taj iznos treba u ove dve knjige da proknjižim kao DONOS? A u knjigu KEPU da li u kolonu Zaduženje upisujem iznose računa koje izdajem i da li u Donos ove knjige u zaduženje upisujem dug klijenata iz 2011 godine.

Ovde ne mogu mnogo da ti pomognem jer ne poznajem "prosto" knjigovodstvo. U prostom knjigovodstvu je najvažnija PK-1 knjiga a ta PK-2 je koliko se sećam za osnovna sredstva. Da, na osnovu tih knjiga se pravi završni račun na kraju godine. Uslužne delatnosti ne moraju da vode KEPU knjigu.

1. Da, napraviš ugovor o pozajmici sa svojom firmom, uplatiš sebi pare na račun i kad god budeš imao ti možeš da ih uzmeš nazad.
2. Ne postoji formula za cenu, prodajnu cenu određuješ sam kako god hoćeš. Npr, ako si kupio nešto što košta 100 din, na to dolazi rabat 10% i dodaš pdv koji ne možeš da odbiješ to znači da te taj artikal košta 106 din. E onda staviš prodajnu cenu koju god hoćeš i prodaješ po toj ceni. Na primer, ti prodaješ po 150 a tebe košta 106 znači da imaš 44 din razlike po komadu tog artikla.
3. U PDV se ulazi ako u 12 meseci imaš promet preko 4 miliona. To mu dođe oko 330.000 mesečno, dakle ne moraš da brineš za sada ali uvek pazi. Kad probiješ taj limit imaš nekoliko dana (mrzi me sad da gledam koliko tačno) da se prijaviš u pdv.

ok hvala na odgovoru. jos jedno pitanje na cenu od 106 din gde je napravljena cena da dodajem i pdv kako bi oformio cenu MP?

Drustvo imam jedno pitanje?
Hteo bih da se bavim knjigovodstvom kao dodatnim poslom. Do kraja marta cu imati i sertifikat knjigovodje i pored regularnog posla arhiviste hteo bih da se bavim i knjigovodstvom kao samostalni knjigovodja. Moje pitanje je: DA LI JE MOGUCE FIZICKI I PSIHICKI TAKO RADITI?
Ja se vec duze vreme raspitujem i po onome sto sam video ne deluje mi kao problem (mislim na rad sa malim preduzecima i kaficima).
Unapred hvala :worth:

Drustvo imam jedno pitanje?
Hteo bih da se bavim knjigovodstvom kao dodatnim poslom. Do kraja marta cu imati i sertifikat knjigovodje i pored regularnog posla arhiviste hteo bih da se bavim i knjigovodstvom kao samostalni knjigovodja. Moje pitanje je: DA LI JE MOGUCE FIZICKI I PSIHICKI TAKO RADITI?
Ja se vec duze vreme raspitujem i po onome sto sam video ne deluje mi kao problem (mislim na rad sa malim preduzecima i kaficima).
Unapred hvala :worth:

Naravno da možeš da se baviš računovodstvom samo što moraš da budeš zaposlen u firmi kojoj vodiš knjige ili da imaš registrovanu firmu za pružanje računovodstvenih usluga.

drage kolege,

interesuje me da li se internim aktom moze definisati koriscenje privatnog automobila u sluzbene svrhe i naknada koja se za to placa, npr 10%, odnosno da li je obavezujuce 30%? Nije mi jasno koji clan zakona to propisuje osim sto je zakonom o porezu na dohodak definisano neoporezivo do 30% cene litra odnosno do iznosa neoporezivog.

hvala unapred

Pozdrav svima!
Imam jednu nesvakidasnju situaciju koju ne znam kako da resim, pa je svaka pomoc dobrodosla.

Imam koleginicu koja je od 01.02.2012. na porodiljskom odsustvu. Sluzba decje zastite obracunala nam je da treba da joj isplacujemo nekih 18.000 dinara naknadu, ali mi smo (odlukom direktora) isplatili 23.000 i na taj iznos platili porez i sve doprinose na odgovarajuce racune za porodilje i imamo u planu da do kraja osustva placamo taj iznos. Nama drzava refundira samo onaj deo koji je ona obracunala kao naknadu i to je OK.
E sad, kada budem nosila NZ-1 obrazac u Sl.decje zastite ja cu na njemu da iskazem iznos koji nam oni refundiraju, ali na PP OPJ i OD-1 obrascima iznosi ce da budu veci. Da li to pravi problem?
I drugo, mozda jos vaznije pitanje je da li ja uopste tu razliku izmedju onoga sto su oni obracunali i onoga sto mi isplacujemo treba da placam na racune za porodilje ili na racune za redovne zarade (kada su doprinosi u pitanju)?
Nemojte molim vas samo da mi kazete da pitam u Sluzbi decje zastite, jer tamo rade tri neljubazne i slobodno mogu da kazem nevaspitane zene, koje bez preterivanja zvuce kao Mica salterusa, jednostavno je nemoguce izaci na kraj sa njima!
Ni jedan knjigovodja kog poznajem nije imao ovakav slucaj, prosto ne znam sta da radim!

Back