Pitajte u vezi zdravlja

Moja kuca ima epilepsiju... u pitanju je pulin...ako je to uopste bitno...Danas je imao napad...bilo je uzasno...:-(:cry::cry::cry: ja nisam znala sta da radim...Htela sam da zovem veterinara,da dodje...ali dok sam ja okrenula br.tel on je ustao..Napad je mozda trajao 5 min. Inace ranije je imao napade na svakih par meseci a sada nije imao bas dugo...mozda godinu-dve...I sad opet! :cry:

Ne znam sta da radim...znam da ne postoji lek...ali da li ja mogu nekako da mu pomognem? neki vitamini? Posebna ishrana??? HELP!

Lucky71 ne znam da li da te razocaram ili da ti kazem pravu istinu.To sto mu je bolje je odlicna vest ali to i dalje ne znaci da on nema virus u sebi.Ali trenutno je najbitnije da je on bolje i da sad ti mozes da budes mirnija.
Ako ti je za utehu kad su radjena neka ispitivanja ustanovljeno je da 50% macaka ima neki od prethpdno pomenutih virusa a da ne moraju da imaju izrazenu klinicku sliku.I ako ima nekih simptoma oni su skroz nespecificni.FIV o kojem je bilo reci je jako slican ljudskom HIV virusu i ima slicne simptome odnosno vrsi supresiju imunog sisitema pa onda svaka i mala infekcija moze da napravi problem.To dosta zavisi i od samog organizma macke jer on tu najvecu ulogu odigra.
Nadam se da ce Henry da bude sve bolje i da se necemo morati hvatati vise za ovu temu.
Pozdrav
Bojane, hvala na iskrenosti. Razumem sve, zato se i bojim radovati, ali je sve definitivno mnogo lakse od kad je njemu bolje. Danas sam se cula sa veterinarom, vodim ga u cetvrtak na kontrolu pa cemo tad videti sta je sledeci korak. Ja bih svakako volela da uradimo taj test. I da pitam; postoji li mogucnost da je ipak bio neki od virusa koji protrce (i zadrze se) telom ali ne ostave trajne posledice ili njegovi raniji simptomi definitivno ukazuju na neko ozbiljno oboljenje (FIV, FeLV...)? I koje temperature treba da su macije usi? Henry-jeve su ponekad hladne, ponekad vruce, ponekad samo vrhovi usiju hladni. On sad dobro izgleda i ne verujem da ima temperaturu, no ja mu ipak stalno proveravam usi i totalno sam zbunjena.
i da, poceo je redovno da se kupa, krzno mu je sad mnogo drugacije, lepse i urednije :)

Moja kuca ima epilepsiju... u pitanju je pulin...ako je to uopste bitno...Danas je imao napad...bilo je uzasno...:-(:cry::cry::cry: ja nisam znala sta da radim...Htela sam da zovem veterinara,da dodje...ali dok sam ja okrenula br.tel on je ustao..Napad je mozda trajao 5 min. Inace ranije je imao napade na svakih par meseci a sada nije imao bas dugo...mozda godinu-dve...I sad opet! :cry:

Ne znam sta da radim...znam da ne postoji lek...ali da li ja mogu nekako da mu pomognem? neki vitamini? Posebna ishrana??? HELP!

I ja sam pre desetak godina imala kucu koja je imala epilepsiju ali mi smo joj tada davali neke lekove koje koriste i ljudi oboleli od epilepsije (po preporuci veterinara) ali u smanjenoj dozi.

Bojane, hvala na iskrenosti. Razumem sve, zato se i bojim radovati, ali je sve definitivno mnogo lakse od kad je njemu bolje. Danas sam se cula sa veterinarom, vodim ga u cetvrtak na kontrolu pa cemo tad videti sta je sledeci korak. Ja bih svakako volela da uradimo taj test. I da pitam; postoji li mogucnost da je ipak bio neki od virusa koji protrce (i zadrze se) telom ali ne ostave trajne posledice ili njegovi raniji simptomi definitivno ukazuju na neko ozbiljno oboljenje (FIV, FeLV...)? I koje temperature treba da su macije usi? Henry-jeve su ponekad hladne, ponekad vruce, ponekad samo vrhovi usiju hladni. On sad dobro izgleda i ne verujem da ima temperaturu, no ja mu ipak stalno proveravam usi i totalno sam zbunjena.
i da, poceo je redovno da se kupa, krzno mu je sad mnogo drugacije, lepse i urednije :)

Lucky uvek postoji mogucnost da je neki od blazih virusa bio u pitanju.mozda se i ispostavi da jeste.
za usi ne znam bas da ti dam konkretan odgovor jer je to relativna stvar koja zavisi od periferne cirkulacije.Mislim da to ne treba da ti bude bas neki pokazatelj.Ako trazis neki parametar onda neka ti to bude temperatura desni i njihova boja.

Moraces da se konsultijes sa vsojim veterinarom i da se dogovorite oko terapije za psa.Ako se napadi cesce javljaju(mada vidim da se to kod njega proredilo) pas treba da pije fenobarbitone.Malo je komplikovana procedura za izdavanje tog leka ali ako zelis da mu pomognes nece ti biti problem.
Kada krene napad moze da mu se pomogne dvanjem sedativa direktno u venu da bi se napad ublazio i pas smirio.Naravno to je tesko izvesti jer napadi kratko traju i nikad ne moze da se stigne na vreme.

Lucky uvek postoji mogucnost da je neki od blazih virusa bio u pitanju.mozda se i ispostavi da jeste.
za usi ne znam bas da ti dam konkretan odgovor jer je to relativna stvar koja zavisi od periferne cirkulacije.Mislim da to ne treba da ti bude bas neki pokazatelj.Ako trazis neki parametar onda neka ti to bude temperatura desni i njihova boja.

sad sam vec dosadna i izvinjavam se zbog toga, no mozete li mi reci koje boje i temperature treba da su desni?
Hvala.

Lucky71, morate uraditi ozbiljne kompletne analize krvi i drugogo neophodnog. Ja nisam veterinar da bih vas uputila, ali pratim vaš slučaj i plašim se da ne dodje do ozbiljnih posledica. Morate se postaviti ozbiljnije, ipak je u pitanju život nezaštićenoj mačkića.
Desni, jezik i jastučići na šapicama treba da su rumeni ako su roze boje ako su crne onda ostaju crni.
Maczdrav za Henryja!

Lucky71, morate uraditi ozbiljne kompletne analize krvi i drugogo neophodnog. Ja nisam veterinar da bih vas uputila, ali pratim vaš slučaj i plašim se da ne dodje do ozbiljnih posledica. Morate se postaviti ozbiljnije, ipak je u pitanju život nezaštićenoj mačkića.
Desni, jezik i jastučići na šapicama treba da su rumeni ako su roze boje ako su crne onda ostaju crni.
Maczdrav za Henryja!

Hvala vam na odgovoru i sto pratite nas slucaj. Naravno da sam spremna da uradim sve za njega. Promenili smo veterinara i ja se nadam da ce se ona ozbiljnije postaviti nego prethodni. Sutra cemo kod nje, pa pisem sta je sledece. Sad sam ga laicki pregledala ( i nije bio bas odusevljen :) ) Sapice su mu roze boje (kao da se na ponekim mestima ljuste??), jezik roze sa strana, po sredini jako svetlo roze, tj belicast, desni svetlo,svetlo roze, nosic vlazan i hladan. On se (za sad) ponasa normalno, kao i pre nego sto se razboleo, veseo je, zainteresovan, razigran i lepo jede. Jos uvek pije antibiotik.

Imam jedno pitanje: moj pas ima godinu i mesec dana i dobio je ponudu za parenje sa zenkom koja prvi put sad ima teranje. Da li bi bilo nekih posledica kad bi se uparili, s obzirom da su oboje tako mladi? Da li bi uopste moj pas mogao da se pari?

Nasa veterinarka je imala hitan slucaj i nije mogla da nas pregleda veceras. Zvacu je sutra jer bih svakako volela kontrolu pre nego zavrsimo sa antibioticima u slucaju da ih trebamo nastaviti. Nadala sam se da cemo saznati vise o tim testovima i zakazati termin pa da se ako je sve u redu (a od sveg srca se nadam da jeste) najzad opustim i ponovom uzivam u mojim dlakavim cudovistancima a ne trzam, skacem i proveravam svaki njihov korak. Hvala svima koji prate nas slucaj.

Cao svima,

treba mi savet. Dobila sam jednu prelepu nimfu pre nedelju dana. On (Loco se zove) je star oko 3 meseca. Do sada se uopste nije oglasio osim pre par dana samo par puta. Od tada, nista. Deluje sasvim ok, jede kao lud i cini mi se da se svaki dan sve vise privikava na novo okruzenje. Posto mi je ovo prvi papagaj, ima li ko neki savet?? Hvala svima unapred.
Puno pozdrava.

Da li ste videli novu temu koja je postavljena EPIDEMIJA KOD KUCA I MACA i da li ima neki veterinar trenutno da nam kaze o cemu se tu radi. Svi mi imamo ili kucu ili macu i zabrinuti smo. Procitajte pa nam dajte informacije. Meni je sumnjivo sto je ta tema posebno postavljena a ne na ovom mesti, bas sam zabrinuta

Da li ste videli novu temu koja je postavljena EPIDEMIJA KOD KUCA I MACA i da li ima neki veterinar trenutno da nam kaze o cemu se tu radi. Svi mi imamo ili kucu ili macu i zabrinuti smo. Procitajte pa nam dajte informacije. Meni je sumnjivo sto je ta tema posebno postavljena a ne na ovom mesti, bas sam zabrinuta

Evo jos jednom cu da pisem o toj temi.Mislim da nema mesta panici.Stvarno ne znam koja je kozna bolest tako brza i fatalna i to i za pse i za macke.Mislim da je sve to malo preuvelicano i prenaduvano da bi se dalo na vaznosti svemu tome mada ne znam iz kog razloga.
Ne zelim nikog da uvredim ali pazljivo birajte veterinare jer se ovakve stvari desavaju svaki dan.Najbitnije je postaviti tacnu dijagnozu i reci je vlasniku.Cak je iskrenije i reci da trenutno ne znate sta je u pitanju nego nego da se odmah hvatamo za fatalne bolesti.

Pa na kraju da ponovim,mislim da nema mesta panici.

Cao!
Imam problema sa hrchkom.. Star je godinu i 9 meseci i vec par dana kashljuca ili kija (ne znam tachno), slabo jede, vishe spava.. mislim da mu je problem kod usta jer ih retko zatvara... Molim te, reci mi shta da radim? Jako volim Cileta i hocu da mu pomognem!
Hvala unapred

Back